Гаврило је умро за своје принципе

Љ. Бегенишић

субота, 28. 04. 2018. у 12:02

Гаврило је умро за своје принципе

Фото Историјски архив Сарајево Затвор у ком је Принцип преминуо од туберкулозе / Гаврило Принцип

На данашњи дан пре сто година у чешком затвору преминуо српски револуционар и припадник "Младе Босне". Пуцњем у Фердинанда желео да ослободи свој народ

МИСЛИО сам да се атентатима скреће пажња интелигенцији, да најпре међу интелигентним људима треба створити расположење за револуцију и ослобођење, а тек после међу масама. Нисам желео да постанем херој, хтео сам само да умрем за своју идеју.

Прочитајте још: Принципова митска и узвишена судбина

Велики српски револуционар Гаврило Принцип рекао је ово у исповести др Пупенхајму, који га је повремено посећивао у затворској ћелији у чешком граду Терезину. У тој ћелији Принцип је умро пре тачно сто година - 28. априла 1918.

Прочитајте још: Последња исповест Гаврила Принципа

Дечак из сиромашне српске породице, рођен у Грахову 1894, песник, српски родољуб и припадник омладинског ослободилачког покрета "Млада Босна", у затвор је доспео након што је убио аустријског престолонаследника Франца Фердинанда и његову супругу Софију на Видовдан 1914. Пошто је био малолетан, није могао бити осуђен на смрт, па му је следовало 20 година тешке робије. У затвору је био под страшном тортуром, а умро је од туберкулозе у 24. години, не дочекавши крај Првог светског рата, који је почео после његовог пуцња у Фединанда, што искоришћено као повод за Велики рат.

Принципов младалачки идеал било је рушење Аустоугарске монархије путем револуције и уједињење словенских народа у једну државу.

- Принцип је уградио свој живот у српску историју - каже, за "Новости", професор Радослав Гаћиновић, чији је предак Владимир Гаћиновић био главни идеолог "Младе Босне". - Верујем да ће Принципова идеја, његова одлучност, слободарски дух и смисао постојања остати будућим генерацијама као аманет и велика школа из које ће се моћи да извлаче поуке.

Гаћиновић наводи да је Гаврило Принцип оставио незаобилазну историјску, политиколошку, филозофску и правну тековину, која подсећа на слободу, храброст, достојанство и национализам у најпозитивнијем смислу речи, и на све оне највеће европске вредности тога времена.

И док се Принцип код слободарског света третира као херој и борац за слободу, у неким круговима он је означен као - терориста.

- Свака прича о Принципу као терористи је злонамерна и у функцији је ревизије историје, или, пак, њени протагонисти испољавају елементарно незнање - одлучан је Гаћиновић.

- "Млада Босна" је била једна велика идеја, коју су разумели радници, сељаци и интелектуалци у БиХ. Ту идеју су добро разумели и странци, и зато неки од њих злонамерно нападају "Младу Босну" и негирају њен ослободилачки карактер.

Гаћиновић негира и наводе да је Први светски рат избио због атентата на Фердинанда.

- И да нису постојали Гаврило Принцип и "Млада Босна", Србија би била нападнута - каже Гаћиновић.

Са овим се слаже и историчар Чедомир Антић:

- Узроци и поводи се увек разликују. Рат је био одавно припреман и свет се налазио над његовим амбисом више пута током деценије која је претходила 1914.

Прочитајте још: Шопинг важнији од Гаврила Принципа

Говорећи о атентату, Антић истиче да Принцип није убио демократског председника или уставног монарха у његовој држави.

- БиХ је била нелегално окупирана и анектирани део Аустроугарске, чији грађани нису имали чак ни ограничена права која су уживали други народи монархије - који су, у односу на Немце и Мађаре и сами били обесправљени. Да ли је атентат био у интересу Срба и Србији? Није. Да ли га су Принцип и другови извршили имајући потпуно погрешну процену намера и циљева Фердинанда? Јесу. Да ли су последице биле добре по српски народ? Нису - наводи Антић.

МУЗИЧКИ ПОМЕН

ЗВУЦИ виолине уз пратњу клавира, у чувеној београдској књижари "Геца Кон", "Просвета" у петак су обележили стогодишњицу смрти Гаврила Принципа. Генерални директор "Просвете" Драган Миленковић рекао је да је Принцип волео музику и да се зато књижара одлучила да на тај начин освежи сећање на њега.

У Библиотеци града Београда, истим поводом у Римској дворани окупили су се историчар Милош Ковић, књижевник Мухарем Баздуљ и директор ИК "Прометеј". Било је речи и о Ковићевој књизи "Гаврило Принцип - документи и сећања", али пре свега о борцу за права српског народа око чије херојске идеје, према Ковићевим речима, данас могу да се састану људи различитих мишљења. Јл. Б.

НЕКИ МУ ИМЕ ЈОШ ПОМИЊУ ШАПАТОМ

Чедомир Антић сматра да Принцип није заборављен и да је само питање ко како цени његово дело, док је Гаћиновић мишљења да су Срби велики грешници према свом великом јунаку.

- Био је заборављен у неким деловима српских земаља - каже Гаћиновић. - Међутим, 2014. године, тадашња Влада Србије је, у сарадњи са Републиком Српском, подигла споменик у Београду, и тиме је показано поштовање према Принципу.

Међутим, упозорава наш саговорник, и данас се у неким деловима нашег друштва Принципово име помиње шапатом, а то, каже, није начин на који се чува лик и дело градитеља историје.

Коментари (47)

Д. Зб.

28.04.2018. 12:25

Велика је глупост да је појединачни атентат повод за рат. Кад би то био повод за рат, Србија је требало да поведе рат против Француске која је дозволила (или није знала да спречи) атентат на српског краља Александра у Марсељу. Аустроугарска се дуго пре атентата припремала с Немачком за рат. Рат би избио сасвим сигурно и с атентатом и без атентата. да Аустроугарска није планирала рат и да се за њега није спремала, не би се спремила да ратује за месец дана. Повод за рат у атентату је - глупост.

Srboljub

28.04.2018. 13:24

@Д. Зб. - Trebalo bi da razlikujete pojmove povod i razlog. Razlozi su jedno, a povod nešto sasvim drugo. Povod je mogao biti i neki drugi događaj, a atentata se lepo namestio.

težak je to teret

28.04.2018. 12:35

umro je sa teretom na duši koji je nosio milione žrtava koji je proizveo njegov teroristziocki akt a tzragedija je još veca da I danas ima onih u srbiji koji velicajuci njega po tim žrtvama gaze

Здрав разум, где?

28.04.2018. 13:40

@težak je to teret - Види се да си се образовао у НДХ или или некој терористичкој исламској заједници!!!

težak je to teret

28.04.2018. 14:02

@težak je to teret - da imatze zdrava razuma pitali bi ste što sam to napisaop puna su groblja mojih predaka koja izginuše zbog teroristickog cina koje je napravio pošto je izginulo puno mojih srpcica doilazimo do zakljucka da je princip bio ili staljinov covek ili albanske lige

Здрав разум, где?

28.04.2018. 19:29

@težak je to teret - Па није било Принципа 41 (ал ће неко рећи био је краљ он је зајебао), па смо тад страдали још више.Ни да није било Принципа, ни да није настала СХС 18, опет би нас исто снашло, јер претензије су постојале, а постоје и данас. Да се нисмо хватали оружја 14 прошли би као 41. и горе можда. Ево где је Принцип 91. осим ако то није онај терориста што је убио СВАТА освајача на свадби!!!!

težak je to teret

28.04.2018. 22:35

@težak je to teret - stradali su moji srpcici I 41g od nekog principa koji je u beogradu po nagovoru staljina ili albanske lige nosio zastavu sa petokrakom I vikao bolje grob nego rob sloivenci I hrvati sa cvecem docekali hitlera sa cvecem ga ispratili I nisu imali kragujevac došli partizani opet sa cvecem sacekali a ispratili iz sa evropa zdaj I plebicitom a moja srbadiuja na goli otok I pune jame pobijenih od strane partizana vise nego od nacista

Здрав разум, где?

29.04.2018. 09:31

@težak je to teret - Па по вашем значи да се треба приклонити сваком злу које дође, без обзира на страну на којој се налази (нажалост приклонили смо се комунизму. другом злу) ал свакако нисмо требали ни фашистима. А они којим је до живота било, нек иду у хрватску и глуме хрвате или муслимане, било је и таквих, а од њих је много срба страдало. хртвати и муслимани (покатоличени и исламизовани срби) су одувек показивали мржњу према србима управо зато што им је живот био дражи и све су радили да би остали у животу!!

PITANJE

28.04.2018. 13:10

Da nisu srpska Crna ruka i Gavrilo uništili katoličku Austrougarsku i pokrenuli najveće zlo u istoriji, možda ne bi ni bilo Srba u Jasenovcu nego samo Jevreji i Romi ko i po svim logorima u Evropi u to vreme a?

MuhamedMehmedbasic

28.04.2018. 14:11

@PITANJE - Pa evo rus nije ubio austrougarskog cara,pa je cela ukrajina puna unijata koje je austrja pokrstila,ne zavaravaj se,jedina njihova greska je u tome sto su zlo prepoznali i protiv njega delovali,a mi sto zlo prepoznajemo a ne smemo da delujemo mozemo samo da cutimo.

Ateista

28.04.2018. 13:13

Bio je samo obmanjeno dete vizantijskih krivoslavnih satanista iz SPC koji nisu hteli ko hrvati da budu u zajednici sa austrougarskom braćom posle 500g turskog ropstva gde se nisu bunili i pokretali ratove!??

Net

28.04.2018. 13:14

Gavrilo Princip,Sarajevski Atentat-Youtube....2. svjetski rat / World War II - animacija-Youtube

Kažu

28.04.2018. 13:17

Hrvatsko tužilaštvo pokreće istragu protiv Šešelja zbog gaženja zastave i otvorene i javne pretnje hrvatima u Hrtkovcima jer srpske vlasti nisu htele da reaguju!

paki

28.04.2018. 13:19

Mihajlo III Sisman, Murat Sultan, Franc Ferndinand. Sva tri cara su poginula od Srpske ruke, na Srpskoj zemlji. Slava herojima.

Marina

28.04.2018. 14:32

@paki - Zato I danas ispastate,nije uvek bila Srpska zemlja. Ubijanjem se nista ne postize

hristina

28.04.2018. 19:57

@paki - Marina(?), koja ne ispasta(!) i koja suze roni za Ferdinandom-okupatorom, koji, opet, dobi metak u srpskom Sarajevu, a ne u Becu ili Budimpesti, zaboravlja da je ono sto je "naceo" Princip - zavrsila slavna Srpska vojska sa saveznicima 4 godine kasnije! Satrla je ZLO - nema ga! Sta je cije i da se ubijanjem nista ne postize, evo ti prilike, Marina(?), da nam objasnis kako Avganistan nije avganistanski, Irak iracki, Sirija sirijska, Vijetnam vijetnamski, ... Tezak posao za falsifikatore istorije!

Horacio

28.04.2018. 13:19

Nije zvaka za seljaka .Pa sta i mi u imamo spomenik(bistu) Brus Liju,pa se ne da IZZVINETE A CO'JEK NIKOG NIJE UBIO A SLAVAN.

Milan

28.04.2018. 13:19

Atentat koji je izvršio je ubrzao prireme za 1. sv. rat koji je visio u vazduhu.Sam čin je pokazao da su narodi Balkana trpeli Austrougarski zulum !

Srboljub

28.04.2018. 13:28

I uSrbiji se mistifikuje Princip, jer se prikazuje kao neki srpski nacionalista, kakvi su danas srbske patrijote. Upravo suprotno, Princip je možda bio nacionalista, ali nikako srpski, već jugoslovenski. Ali revizionisti svih boja danas od reči Jugoslavija beže kao đavo od krsta.

Los Angeles Vasojevici

28.04.2018. 14:24

Sinu sam dao ime Gavrilo!!! Iz Principa!!! Srpska Sparta do godine u Prizrenu!!!

ako su takvi onda ja nisam srbin

28.04.2018. 14:42

@Los Angeles Vasojevici - Ma, svaka cast. Nego, vezbas li malog da se prikrada i puca iz zasede? Nemoj nepripremljenog ga slati da osvaja Prizren.

hristina

28.04.2018. 20:18

@Los Angeles Vasojevici - ako su takvi bla, bla, bla/ Nisi Srbin, ne trudi se! Da jesi bio bi ponosan sto jesi! Ovako, TI i tvoj "mali" - u misju rupu(!), jer ... opet dodjose vremena kad padaju "carstva" i "sile", a Srbi, opet, na prvoj liniji!!!

cilj ne opravdava sredstvo

28.04.2018. 14:32

Nemam nista protiv ako je ovaj nekome heroj, svejedno mi, samo znam da su atentatori uz snajperiste najprljavije i najpodmuklije ubice.

ponovite opet

28.04.2018. 14:32

Mozete da ponovite opet na pr. na KOsovo kad dodje neki americki izaslanik pa probajte jos jednom, mozda srbija ce da ide opet preko albanije da se leci, ili najbolje reci sigurno preko karpata ce da ide kod brata.

Смрт €U/NATO окупацији, слобода народу Србије!

28.04.2018. 15:00

@ponovite opet - Шта је ујкане, неко ти жешче дрма усташки кавез? Ви дегени нећете "преко карпата", ви ћете тамо где вам је одавно било место, у Блајбург.Немаш бриге.

Ruben

29.04.2018. 23:43

@ponovite opet - Ujkan sanja kako da ostvari projekat njihovog najveceg vodje - cuvenog poglavnika ; ali je ujkan dosta human: planira da se Srbi same odsele ; lepi ujkanski snovi

PG-CG

28.04.2018. 14:56

@cilj ne opravdava sredstvo, dijelom, zapravo i u cjelosti, Vi ste u pravu... Veliko zlo nam nanose ti zlotvori sa civilizovanog Zapada, ali, opet, protiv sam atentata i ubijanja, bez obzira na respekt prema svim patriotama... Pozdrav!

cilj ne opravdava sredstvo

28.04.2018. 15:53

@PG-CG - Bar je neko pravilno razumeo moj komentar. Slazem se i ja sa Vama da su zlotvori na Zapadu i da nam uporno nanose zlo - jedino se ne slazem da su civilizovani. U smislu jludskosti. A patriota moze biti samo neko ko ne unesrecuje druge. Dakle, bez prolivanja krvi. Inace su samo obicne ubice. Pozdrav za Podgoricu!

sas

28.04.2018. 21:13

@PG-CG - Vratite se unazad stotinu godina. Dajte komentar vasih predaka.;) PS: Tada su glave sekli i na kolje ljude nabija u c.g.:)

Vera

28.04.2018. 14:59

Umro je on za pare pa to prevareno i obmanjeno dete kojem su isprali mozak nije ni znalo šta radi alooooo?

Ateista

28.04.2018. 15:02

Umro je za to da Srbi dobiju posle osvetu u Jasenovcu ko i Milošević šta je umro za to da sada Srbi čekaju osvetu za njegov genocid 90ih i od katolika i muslimana....a posle po tradiciji sve neko drug kriv i samo laž Srbina spasava?

boško

29.04.2018. 14:30

@Ateista - Ne možete vi crveni razumeti ko su Srbi i po prirodi stvari morate nas mrzeti, zajedno sa svojom Jasenovačkom braćom.

Чикириз

28.04.2018. 15:59

Многи данас у Принциповом поступку ,на жалост,све мање виде херојски,слободарски чин,жртвовање за идеале! Многи га тумаче из угла и критеријумима прагматичне савремености па је за неке Гаврило Принцип чак и терориста! Али то је проблем тих људи ( и народа) ! На којим вредностима ,идејама и коренима почива њихова егзистенција,јесу ли људи или мишеви ?( Кустуручин термин)

hristina

29.04.2018. 18:59

@ - Misli. Kao sto i ja mislim(!) da si laka za manipulisanje, jer si neobrazovana i nepismena, zombi, kao sto vas okarakterisa @iz glave, ... I jeftina - u svakom smislu!

iz glave

29.04.2018. 08:15

Гаврило слава ти! Када си ти тако безначајан срушио силне царевине, када те се и данас плаше, када данашњи цареви шаљу хорде зомбијада пафлетима, коментарима и увредама тебе пониште, нису ни свесни да те гланцају и величају. Имао си рашта се родити Човече!

Ljubica

29.04.2018. 14:12

@ Vera....bojim se da ste Vi prilikom majcinog porodjaja babici ispali na pod udarivsi glavom....za sve pare!!!!