НА месту где се сусрећу стара Рашка и нова српска држава, где се поглед простире ка такозваној Долини векова у Ибарској клисури и ка средњовековном манастиру Жича, у којем је крунисано седам српских краљева, у Прогорелици на 435 метара надморске висине повише Матарушке Бање, познати краљевчки колекционар Жељко Кошанин направио је ванвременско здање - музејско-историјски и културни комплекс "Крстовград".

Надахнут богатом и славном историјом и културним наслеђем краљевачког краја, Кошанин већ три деценије прикупља уметничка дела и његова импозантна збирка има око пет хиљада слика, скулптура, икона и других предмета од којих већина краси "Крстовград". У тој збирци, доступној посетиоцима, су скулптуре Ивана Мештровића и Јована Солдатовића, српске и руске иконе из 17. века, сребрни есцајг из париског хотела "Риц", порцулан са енглеског двора, посуђе брушено од полудрагог камења, Рубенсове и Калоове слике, сребрни самовари, бодеж краља Александра, копије столовача на којима су седели витезови каменог стола, средњовековни списи, као и реплика престола на којем је крунисан Стефан Првовенчани...


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Милош сања девојку и трактор

- Унутрашњост здања направљена је од дрвених греда скинутих са старих српских кућа које сведоче о непролазности грађе. Ово је музејски и историјски комплекс, који подсећа посетиоце како је све могло да изгледа у средњовековној Србији, јер ми, осим на појединим фрескама, немамо прецизних записа ни слика о том периоду - прича Кошанин. - Желео сам да оживим дух који бар подсећа на то време. Наравно, питање је колико сам у томе успео, јер истраживањима и новим сазнањима нема краја.

Пре двадесет година Кошанин је одлучио да направи простор у којем би сместио део прикупљених уметничких дела, јер, како каже, смисао колекције није да чами у депоима.

- Најпре смо поставили велики крст, отуда и име Крстовград, који ме је обавезао да све што радим буде посвећено нашој култури, историји, религији и традицији. Свему ономе што чини наш народ. Крст је симбол страдања и симбол победе и на њему је исписано "овим побеђуј", као што је цар Константин 313. године, након што му се на небу од звезда указао крст, узвикнуо "победићу вером, надом и љубављу" - додаје творац "Крстовграда".

Реплика престола Стефана Првовенчаног

Свој несвакидашњи и аутентичан пројекат, који привлачи све већи број посетилаца, Кошанин и даље педантно и предано уобличава.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Војвођанске приче: Мали сокак големе памети

- Сваки човек је створен да буде гладан новог знања, све друго му не мањка. И чувени Волтер је рекао да "треба неговати свој врт" - наглашава Кошанин. - "Крстовград" зрачи неком чудном, смирујућом, позитивном енергијом, окупља добре и квалитетне људе и волим да кажем да нас приближава духу времена у коме смо као народ саздани.

Краљичино купатило у римском стилу

КРАЉИЧИНО КУПАТИЛО

УЗ вредне и ретке уметничке предмете из Кошанинове колекције, посетиоци "Крстовграда", међу којима су често и наши познати уметници и глумци, као и домаћи и страни гости, могу да посете средњовековни подрум подељен на духовни и "вински" део и Краљичино купатило у римском стилу.

- То купатило је дело нашег познатог уметника Владимира Јаблановића у које је уложено више од 10 година рада - каже Кошанин, додајући да ће идеју о изградњи галерије реализовати са нашим познатим глумцем Небојшом Дугалићем. - Његова велика жеља је да нешто заједно направимо.