ЧЕКА ИХ ФИНАЛЕ У ФРАНЦУСКОЈ: Роботичари из Новог Сада победници Националног такмичења

Ј. Симић

субота, 21. 04. 2018. у 22:59

ЧЕКА ИХ ФИНАЛЕ У ФРАНЦУСКОЈ: Роботичари из Новог Сада победници Националног такмичења

ФОТО:ФТН Нови Сад

Тимови Факултета техничких наука - М41+, Овер 9000 и Мемристор - освојили три прва места
ТИМОВИ роботичара са Факултета техничких наука М41+, Овер 9000 и Мемристор, освојили су прва три места на Националном првенству у роботици данас у Новом Саду и на тај начин пласирали су се на финално такмичење "ЕУРОБОТ 2018"које ће бити одржано у Француској.

Овогодишње Национално првенство роботичара, 16. по реду, одржано је у Централној згради Универзитета у Новом Саду а окупило је сениорске и јуниорске тимове. На ЕУРОБОТ такмичењу се сваке године праве роботи са потпуно новим карактеристикама, а овогодишњи задатак био је изградња нових градова уз помоћ робота.

Екипе су имале могућност да током такмичења користе два робота, и да настоје да у директном обрачуну са противничком екипом сакупе што више бодова. Победник онај робот који током 100 секунди, самостално реализује што већи број задатих елемената и тиме освоји већи број поена.

Такмичило се 12 од 20 пријављених сениорских тимова из Новог Сада и Београда, а придружио и се и један тим из Лондона, који је равноправно одмерио снаге са нашим студентима. Такмичари су представници Електротехничког факултета (Београд), Машинског факултета (Београд), Рачунарског факултета (Београд), Факултета техничких наука (Нови Сад) и Средње електротехничке школе "Михајло Пупин" (Нови Сад).

Сениорско такмичење је одржано у пет рунди,после којих су уследили полуфинални и финални мечеви. Прво место освојио је М41+, други су Овер 9000 а на треће место пласирао се тим Мемристор. Финално такмичење ће се одржати од 9. до 12. маја у француском граду граду La Roche Sur Yon.

Професор Бранислав Боровац, са Катедре за мехатронику, роботику и аутоматизацију на Факултету техничких наука, рекао је да је задовољан оним што су роботичари показали и верује да ће победничке екипе успешно представљати Србију европском у финалу Европе.ЈУНИОРИ


У ОКВИРУ ЕУРОБОТ-а, одржано је и такмичење за јуниоре на коме су учествовала 22 тима из Мале школе електронике из Београда.Прво место освојио је тим "Оријентација", други је тим "Робо мафија" и треће екипа "Тесла 108". Јуниоре чека финално првенство у Паризу у Француској.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Simon

22.04.2018. 06:19

Sve je to za pohvalu i ponos,samo da vidimo da se ti uspesi u robotici i u inovacijama pretoči u neki novi proizvod ili mi neznamo, jer se o tome ne piše