НИЈЕ коме је речено, већ коме је суђено. Кућа коју је између два светска рата наш славни научник Михајло Пупин купио у Великом Бечкереку (тадашњи назив за Зрењанин) и задужбинарски је наменио ученичкој и студентској читаоници, а коју су својевремено користили његови рођаци, потом је деценијама била уточиште знанима и незнанима, ипак ће се наћи у функцији!

Зрењанин на најлепши начин испуњава жељу генија из Идвора и свог почасног грађанина, коме се одужио давањем његовог имена овдашњем Техничком факултету и подизањем бисте у Алеји великана у Карађорђевом парку. "Пупинова задужбина", у центру града покрај Бегејског језера, на Кеју 2. октобра, биће реконструисана и претворена у репрезентативно здање са туристичким и едукативним карактером. Иницијатива је покренута 2014. поводом обележавања 160 година од научниковог рођења, када је основан и Регионални центар за таленте (РЦТ) Зрењанин.

- Након идејног решења и израде главног пројекта, заменом црепа на крову у 2016. започета је реконструкција објекта. Све се ради по строгим прописима Завода за заштиту споменика културе, јер је кућа под заштитом државе - каже, за "Новости", Роберт Сабо, руководилац РЦТ Зрењанин, наглашавајући да су почетна инвестициона средства обезбедиле локална самоуправа и компанија НИС, кроз пројекат "Заједници заједно".

КУЋУ у насељу "Америка" Пупин је купио 1922, годину дана након своје прве међуратне посете банатској престоници и проглашења за почасног грађанина Великог Бечкерека. Катастарски подаци показују да ју је платио 250.000 динара, али ближи детаљи о куповини, нажалост, нису познати. У тој кући испрва је живела Пупинова средња сестра Персида Олћан, са мужем Светозаром и петоро деце, а овде су се доселили из Црепаје. Пупин је великодушно помагао своју породицу у Великом Бечкереку. Слао им је велике суме новца из Америке, нарочито је био издашан према најмлађем нећаку Михајлу Миши Олћану, који је назван по њему.

Фото Сл.Пашић

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Пупин и Предић пријатељи до гроба

Олћан се родио 1894. у Црепаји. По струци је био инжењер, а имао је земљишни посед у Елемиру. У Великом Бечкереку, како бележе завичајни хроничари, рано је узео активног учешћа у јавном и политичком животу, обављајући функцију члана Градског председништва. Изразито национално оријентисан, међу првим је Банаћанима који је приступио Љотићевом "Збору", а Други светски рат затекао га је у граду на Бегеју, у кући ујака Пупина.

- У августу 1941. Олћан је постао министар привреде у влади Милана Недића, због чега је од стране комуниста предвиђен за ликвидацију, као "бандит и издајник". Једно време обављао је и дужност начелника Крагујевачког округа. На крају рата побегао је у Аустралију са супругом Александром, где је и умро 1961. Кућа у којој је живео, и која се у земљишним књигама још увек водила на Пупиново име, конфискована је 1948. Односно, стављен је секвестар располагања и уступљена је на бригу држави - сазнајемо у Историјском архиву Зрењанин, где тврде да је Пупин тестаментом из 1931. кућу завештао рођацима, чијих наследника данас нема.

БИЛО како било, деценијама је зрењанинска "Пупинова задужбина" била кров за бескућнике, или су у њој столовала бројна друштва и организације. Званично старатељство касније је препуштено Градској стамбеној агенцији. У години Пупиновог јубилеја 2014. одлучено је да се кућа обнови и нађе у функцији коју јој је наменио славни научник и проналазач.

Роберт Сабо

- Пројектом је предвиђено да се на 400 квадрата ове зграде на једном месту нађу Пупинова спомен-соба са сувенирницом, као и просторије РЦТ. Од садржаја неопходних за рад Центра, ту ће бити мултимедијална сала, рачунарска учионица и библиотека. Наравно, ови садржаји биће на располагању и другим удружењима која се баве промоцијом науке - каже Сабо, износећи да је за комплетну реконструкцију Пупинове куће потребно око 100.000 евра и да се за реализацију овог амбициозног пројекта очекује помоћ међународних фондова.

ДОБРОТВОР

ПОЗНАТ као патриота и велики несебично помагао родном крају. Уз његову помоћ, сиромашна деца из Великог Бечкерека лечила су се у бањи Русанда у Меленцима, а захваљујући Пупиновим донацијама Обласном одбору Јадранске страже, малишани су упућивани на море. Давао је прилоге за школовање младих ратара, штампање "Банатског гласника" на српском језику... А 1922. купио је кућу у центру града, у којој никада није становао, а желео да она буде дом за талентоване ђаке, што ће сада испунити актуелна власт Зрењанина.

ПРИЛОГ ЖЕЉКА ЛУЧИЋА

ОБНОВУ Пупинове куће и оснивање РЦТ Зрењанин подржао је и наш прослављени оперски баритон са светском каријером Жељко Лучић, који има кућу у истој улици где се налази задужбина славног научника. Племениту идеју њеног претварања у дом за младе таленте, помогао је уступањем прихода од добротворног концерта којег је 2015. одржао у родном граду.

ПАЖЊА НАДАРЕНИМА

У ИШЧЕКИВАЊУ адаптације и привођења намени Пупинове куће, РЦТ Зрењанин непрестано организује велики број активности за надарене ученике из града и целог Баната. Уз природњачки камп на Царској бари, ученици из Зрењанина, Вршца, Идвора и суседних места боравили су у кампу на Дивчибарама и истраживачкој станици Петница. Курсеви из програмирања и роботике спроводе школе. Ту су и специјалне школе математике, физике и хемије за средњошколце, а од ове школске године РЦТ покренуо је и уметничку секцију, где се учи сликање и обликовање намештаја.