Откривено закопано благо викинга (ФОТО)

Бета

16. 04. 2018. у 16:33

Откривено закопано благо викинга (ФОТО)

Фото Танјуг,AP Photo

Археолози наводе да око 100 сребрних новчића потиче вероватно из доба владавине Харалда Гормсона, познатог као Харалд "Плавозуби", који је живео у 10. веку и увео хришћанство у Данску
Археолози су на немачком острву Риген у Балтичком мору пронашли закопане 1.000 година старе сребрне новчиће, прстење и наруквице који су повезани с ером данског краља Харалда Гормсона.

Немачка агенција ДПА јавила је данас да су један новчић прво нашла два археолога аматера, од којих је један 13-годишњи дечак.

Прочитајте још:Фосил прста открива како су људи стигли из Африке

Новчић је нађен у селу Шпроде у јануару, после чега се укључила државна археолошка канцеларије, а цело благо су ископали стручњаци прошлог викенда.

Археолози наводе да око 100 сребрних новчића потиче вероватно из доба владавине Харалда Гормсона, познатог као Харалд "Плавозуби", који је живео у 10. веку и увео хришћанство у Данску.Он је био краљ области која покрива садашњу Данску, северну Немачку, јужну Шведску и делове Норвешке.
Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Najed VOKNATS

16.04.2018. 20:02

Pretpostavljam da su ti novčići ustvari pripadali Sorabima(Srbima) koji su na tom ostrvu Rujan(nem. RIGEN) imali veliko svetilište posvećeno SVAROGU I Svetovidu

Миле

17.04.2018. 07:37

крст са четри оцила,острво рујан,светилиште световида...кога ви лажете?