Параглајдером слетео у историју

Јелена Ј. Баљак

недеља, 15. 04. 2018. у 16:20

Параглајдером слетео у историју

Ђурковић у лету изнад Вршачке куле

Вршчанин Горан Ђурковић (36) по седми пут добитник признања “Златни орао” Ваздухопловног савеза Србије. Једини Србин на првом месту светске ранг-листе у летачким спортовима

ПАРАГЛАЈДЕРИСТА Горан Ђурковић из Вршца, једини је Србин који се икада нашао на првом месту светске ранг-листе у летачким спортовима. Њему је то, чак, у два наврата пошло за руком, а најдуже се на светском врху задржао 15 месеци, од новембра 2016. до фебруара 2018. године, што се сматра својеврсним рекордом. То му је, између осталог, донело још једну статуу “Златни орао”, коју Ваздухопловни савез Србије сваке године додељује најбољем појединцу из свих ваздухопловних спортова.

Орао” је у Ђурковићевим рукама засијао по седми пут. Никоме пре њега, у шест деценија дугој историји овог престижног признања, то није успело. А, чини се, неће му бити ни последњи, јер тридесетшестогодишњи Вршчанин не планира скоро да склопи крила и повуче се са светске сцене.

Прочитајте још: Аеро-клуб "Нови Сад" очувао крила

- Са тринаест година, када сам почео да се бавим параглајдингом, једина амбиција ми је била да освојим само једног орла. Сада ме ови резултати терају да будем још бољи, а не да одустанем, с обзиром на то да сам већ одавно освојио све што се у овом спорту освојити може. Осећам да могу још много тога да пружим - наглашава Ђурковић, који се такмичи у захтевној дисциплини прецизно слетање параглајдером на циљ.

Себи је већ поставио нове циљеве. Пре свега, да се врати на светски трон, одакле су га “збацили” Индонежани, који су, иначе, као нација постали лидери у овом спорту. Каже да не би у томе тако лако успели, да лане, због финансија, није морао да пропусти неколико великих такмичења, што га је оставило без нових бодова.

- Можда сам их и помало намерно пустио да ме пређу, да бих имао додатни мотив за предстојећа такмичења - шаљиво скреће пажњу са проблема са финансијама, које има пред одлазак на сваки Светски куп.

РЕКОРДИ НА Светским ваздухопловним играма у Дубаију 2015. године, Горан Ђурковић је поставио чак четири државна рекорда. Лане је два успео да обори, а друга два је, каже, оставио као циљ за ову годину.

Прочитајте још: Светски параглајдери у петак у Вршцу

За разлику од већине својих конкурената, који се фокусирају само на резултат, он сам мора да проналази новац за одлазак на такмичења, која се често организују у, за нас, далеким земљама.

- Морам и да калкулишем, која путовања могу да пропустим, како бих остао у светском врху. Уз то, увек каскам и са куповином нове опреме за летење, која треба да се занавља на сваке две године - додаје Ђурковић.

Све то је, међутим, још један доказ његовог великог талента, јер у таквим околностима бележи само успехе. Ових дана вредно тренира на небу изнад родног Вршца, са надом да ће у наступајућој сезони моћи да учествује на свим важним такмичењима и својој земљи донесе нова признања.

Горан Ђурковић са седам статуа “Златни орао” - Фото Ј. Ј. Баљак


СВЕТСКО ПРВЕНСТВО У ВРШЦУ

ЗАХВАЉУЈУЋИ Ђурковићевим досадашњим резултатима, Светска федерација је његовом родном граду одала признање тиме што ће Вршац први пут бити домаћин Светског првенства у прецизном слетању параглајдером на циљ. Ово масовно такмичење биће одржано наредне године.

Вршац и Ђурковићев Параглајдинг клуб “Беркут” већ су организовали велика такмичења, попут ЕП и неколико светских купова.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације