НОВОСТИ СА СРБИМА НА КиМ: Спавамо на смену, али о одласку не размишљамо

Драгана ЗЕЧЕВИЋ

30. 03. 2018. у 18:02

НОВОСТИ СА СРБИМА НА КиМ: Спавамо на смену, али о одласку не размишљамо

Божидар Шарковић (десно) у посети Милораду Зајићу

Са Србима у метохијским општинама Исток и Клина, које су узнемирили догађаји у Косовској Митровици

ПОСЛЕДЊИ догађаји у Косовској Митровици, када су припадници специјалних јединица РОСУ на најгрубљи начин ухапсили Марка Ђурића, директора Канцеларије за КиМ, брутално вређали и тукли новинаре и насртали на голоруки народ дугим цевима, изазвали су додатну стрепњу међу Србима повртаницима у општинама Клина и Исток. Ако се томе додају и недавно хапшење Милорада Зајића (69) и Миланке Терзић (60) у Клини, односно наношење тешких телесних повреда Благоју Зувићу (70) из Драгољевца код Истока, забринутост је оправдано још већа. Нас око хиљаду, који смо се вратили на своја огњишта, поново немамо миран сан.

Овим речима Божидар Шарковић, председник општине Клина, описује расположење међу Србима у повратничким срединама у Метохији. За "Новости" каже да су повратници, који су константно на мети напада и пљачки Албанаца, последњим догађајима додатно узнемирени, али да не размишљају о поновном одласку са обновљених огњишта.

- Протеклих неколико ноћи, супруг и ја спавали смо на смену. Не смемо да се опустимо и заноћимо због бриге за децу, јер од њих четворо, на школовању у Косовској Митровици су Ивана (21), Бојана (19) и Јована (17), а са нама је Павле који је данас прославио десети рођендан - прича нам Весна Пешић (42), која са супругом Александром (47) живи у Клини. - Колико год да је мени и мом болесном супругу тешко, ипак смо повратком у своју кућу 2011. остварили сан. И уместо да нам из дана у дан буде боље, нама је све теже, јер свака наредна ноћ доноси нову неизвесност.

Кућа породице Пешић налази се само стотинак метара од центра Клине, где је постављен споменик Муји Краснићију, једном од терориста ОВК, па им Албанци који пролазе тим путем повремено добацују увреде. Због тога њихове кћерке када дођу из Косовске Митровице готово да и не излазе из куће.

Благоје Зувић са снахом Наташом и унуком Младеном

ПРОЧИТАЈТЕ И:Kosovski čvor svi vezivali, od Pašića do Tadića

И Ивана Ђошић (39), која са супругом Љубишом (51) и троје деце живе у Тучепу, недалеко од Осојана, у општини Исток, признаје да је ситуација у Метохији напета, али да нико не размишља о одласку.

- Мој муж се вратио као први повратник 2011. и живео је под шатором док нам није обновљена кућа. А онда сам дошла и ја са тада четворогодишњом Јованом, која тренутно учи у Косовској Митровици - присећа се Ивана. - У селу живи десетак породица и сви се највише бринемо због деце, јер нам се живот, нажалост, своди на ишчекивање шта нам се може десити сутра. Живимо углавном од пољопривреде. Чувамо шездесетак оваца и краве, али смо принуђени да поред сопственог имања, које су узурпирали и обрађују Албанци, узимамо њиве под закуп да бисмо могли да прехранимо стоку.

Наташа Зувић (39), са сином Младеном (20), и свекром живи у једној од преосталих осам српских кућа надомак Истока. Супруг Светислав (50), како нам објашњава, тренутно ради код приватника у централној Србији и од тога преживљавају.

- Прошле године у мају обновили су нам кућу, али су нам комшије Албанци већ следећег јутра бацили бомбу - прича Наташа. - Тада сам се заиста уплашила, као и пре недељу дана када су ми седамдесетогодишњег свекра претукли на улици. Стрепимо, али о одласку из обновљеног дома ипак не размишљамо.

Весна, Александар и Павле Пешић из Клине

ХАПСЕ ДА БИ ОТЕРАЛИ ПОВРАТНИКЕ

ДИВЉАЊЕ припадника специјалних јединица РОСУ у Митровици, и претходна хапшења и премлаћивања Срба, унели су нову стрепњу међу повратницима - каже Божидар Шарковић.

Он истиче да свакодневно односи храну и основне потрепштине Милораду Зајићу, који се налази у кућном притвору. Зајић је пре десетак дана ухапшен у Клини због наводног ратног злочина и изречена му је мера кућног притвора од месец дана, а суштина оптужнице, по наводима овдашњих Срба, јесте упрвао намера Албанаца да га приморају да прода кућу.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Goksi

30.03.2018. 23:47

A deca! Svaka cast! Oduzeto im oruzje i pravo da se brane. Ko jaganjci a okolo do zuba naoruzane zveri. Van pameti ! EU svaka cast na demokratiji.