ЈЕДНА од најважнијих српских светиња, манастир Светог Николе, код Куршумлије, још се обнавља. Светиња је оживела пре четири године и то после више од три века. У њој су поново почеле да се служе службе, али прва задужбина Стефана Немање тек треба да заблиста пуним сјајем.

Настојатељ манастира протосинђел Григорије истиче наду да ће "физичка" обнова покренути и духовни препород ове светиње и да ће јој припасти значај који заслужује.

- Иако је делимично обновљен још 1975. године, манастир је оспособљен за богослужење почетком марта 2014. године када су у сарадњи са Републичким заводом за заштиту споменика изведени унутрашњи радови. Омалтерисана је унутрашњост - прича настојатељ манастира подигнутог на брду изнад Куршумлије.

Каже да тек предстоје финији радови и осликавање фресака, као и да су на пролеће планирани радови на изградњи зида, као и својеврсног центра који ће моћи да прима туристе.

- Овај манастир је од непроцењивог значаја и први је у низу које је изградио Стефан Немања. Почео је да га гради без знања браће и због тога је чак једно време био заточен - прича протосинђел Григорије.


ПРОЧИТАЈТЕ И: Povratna vožnja 15 Titovih limuzina?


Иначе, ова задужбина је и један од најстаријих споменика средњовековне архитектуре у Србији.

СТАРИЈИ ОД ХИЛАНДАРА И НОТР ДАМ И док процене историчара указују да је манастир Светог Николе старији од Хиландара 32, а од чувеног Нотр Дам чак 92 године, о значају овог манастира говорио је и српски патријарх Иринеј приликом недавне посете. - Овде у Куршумлији од овог манастира почетак је наше историје, културе и наше државе. Овде је Немања почео да уједињује српска племена и да ствара државу. Зато је овај манастир важан - казао је српски патријарх, а житељи овог краја верују да оживљавање светиње улива наду за боље дане читаве Топлице.

И док отац Григорије истиче да све више верника, али и туриста посећује овај храм, Радољуб Видић, председник куршумлијске општине најављује да је поред планираних радова на овом, у плану и обнова манастира Пресвете Богородице који је још у рушевинама, а који је између 1159. и 1168. године саградио Стефан Немања.

Манастири су, како подсећа председник Видић, саграђени у време када је Немања био удеони кнез области Топлице, Копаоника и Расине док је на престолу био његов брат Тихомир а престоница целе Србије била у Рашкој. Новац за изградњу оба манастира дао је византијски цар Манојло Комнен који је уважавао Стефана Немању и са којим се сусрео у Нишу 1159. године.

- До последње обнове пре четири године, монаси су у манастиру Свети Никола последњи пут боравили 1690. године, када су у великој сеоби Срба под Арсенијем Чарнојевићем са становништвом кренули у збег. Зато је обнова овог, као и планирана обнова манастира Пресвете Богородице недалеко од ушћа Косанице у Топлицу, у неку руку измирење нашег дуга према Стефану Немањи - додаје председник Видић и наглашава да живот у храму улива наду у оживљавање читавог краја.

ОБНОВА Манастир Св. Николе код Kуршумлије Фото Википедија

Мада се поуздано не зна да ли је прво саграђен манастир Светог Николе или Пресвете Богородице јер су и историчари наводили опречне информације о томе позивајући се на биографије Немањиних синова, Светог Саве и Стефана Првовенчаног, извесно је да је храм светог Николе Немања наменио сину Сави, а другу светињу супрузи Ани, односно Анастасији, која је након замонашења била настојница тог манастира. Историјски подаци говоре да је тек после изградње ових светиња у Куршумлији, Стефан Немања отишао у Рашку где је саградио Ђурђеве ступове.