Стаљин, Мусолини и Тито о Косову

Иван Миладиновић

04. 03. 2018. у 21:01

Какви су били Српско-албански односи пре и после Другог светског рата. Кардељ у Москви о плану уступања српске покрајине Албанији

Стаљин, Мусолини и Тито о Косову

ИСТОМИШЉЕНИЦИ Милан Стојадиновић и гроф Ћано на београдској железничкој станици / Фото Архив "Борба"

СВЕНАЦИОНАЛНИ дијалог о Косову и Метохији, којим се покушава да се дође до одговора да ли је могуће наћи неко, сад већ закаснело, компромисно решење за ову нашу јужну покрајину, можда је још један пригодан тренутак да завиримо у архиве и прелистамо мање познату историјску грађу. У њој су сведочења о томе како се гледало на овај болни проблем Србије и како се покушавало да се он реши у Краљевини и Титовој Југославији.

Јануар је 1939. године. Иво Андрић је заменик министра иностраних послова. Пошто је Милан Стојадиновић истовремено председник Владе и министар иностраних послова, Андрић је, као дипломата од каријере, био први човек Министарства.

Тих дана гроф Галеацо Ћано, Мусолинијев министар иностраних послова, посетио је Југославију. У сусретима с Миланом Стојадиновићем вођени су званични и незванични разговори у Београду и Бељу. На тапету су била многа питања из односа двеју земаља. У Бељу, Стојадиновић и Ћано ће водити тајне преговоре, а Мусолинијев зет је понудио поделу Албаније (тај предлог кнез Павле ће доцније одбити). За ту пригоду, на Стојадиновићев захтев, сачињен је службени подсетник о албанском питању за интерну употребу у Министарству. Аутор је наш једини нобеловац Иво Андрић. На првој страни тог подсетника, који се налази у Архиву Србије и има 20.734 словна знака, пише: "Реферат г. Андрића 30. I. 1939."

У ТОМ документу, који се бави хронологијом историјских прилика и односа, Андрић пише: "При процени целог овога питања (подела Албаније), треба имати у виду да на сваки начин морамо гледати да избегнемо било отворен, било прикривен сукоб са Италијом. Исто тако треба избећи и то да Италија сама окупира целу Арбанију и да нас угрози на врло осетљивим местима, према Боки Которској и према Космету..."

ОБЕЛОДАЊЕНА 1977. СТУДИЈА Иве Андрића, нашег јединог нобеловца, о албанском питању, први пут је обелодањена 1977. године у загребачком "Часопису за сувремену повијест". Непосредно после тога стигао је захтев Албанаца са Косова и Метохије да се Андрићева дела избришу из програма за наставу књижевности.

"Поделом Арбаније" - пише даље Андрић - "нестало би привлачног центра за арбанашку мањину на Косову, која би се, у новој ситуацији, лакше асимиловала. Ми бисмо евентуално добили још 200.000-300.000 Арбанаса, али су они већином католици, чији однос са Арбанасима муслиманима никад није био добар. Питање исељавања Арбанаса муслимана у Турску такође би се извело под новим околностима, јер не би било никакве јаче акције да се то спречава."

У закључку се каже: "Узимање Скадра могло би у том случају бити од велике моралне и економске важности. То би нам омогућило извођење великих хидротехничких радова и добијање плодног земљишта за исхрану Црне Горе. Северна Арбанија у оквиру Југославије допустила би стварање нових саобраћајних веза северне и јужне Србије са Јадраном", писао је Андрић.

У АРХИВСКОЈ збирци докумената кнеза Павла из Колумбија универзитета, до које смо дошли уз велику помоћ и подршку историчара и књижевника Миодрага Јанковића, могу да се пронађу писани трагови о напорима кнеза Павла усмерени ка једном циљу - сачувати земљу од ратних страхота. Једно од решења проблема - како избећи рат а да се избегне непосредни савез са Хитлером и не приступити Тројном пакту - била је иницијатива из Рима, да се мир на југоистоку одржи без уласка Југославије у тај савез, преко уговора о трајном пријатељству са Италијом. Вођа италијанских фашиста хтео је по сваку цену да успостави односе са Југославијом, бар на оном нивоу као када је Милан Стојадиновић био председник Владе.

Кнез именује специјалног тајног саветника др Владислава Стакића, који три пута путује у Италију - у новембру 1940. и два пута у фебруару 1941. године. Иначе, др Стакић није случајно изабран за тајну мисију у Италији. Он је био аутор једне запажене студије о Жоржу Сорелу, француском мислиоцу, за кога је владало уверење да је извршио највећи утицај на формирање Мусолинијеве политичке мисли.

ДИПЛОМАТА Иво Андрић у Берлину / Фото Архив "Борба"


СПЕЦИЈАЛНИ изасланик први пут се сусрео само са грофом Ћаном, а други пут и са Мусолинијем. Сусрет се десио 4. фебруара 1941. у Барију, и дуче му је уручио крајње изненађујућу поруку за кнеза Павла:

- Ја нудим Југославији пријатељство. Ја желим да Југославија остане ван рата, и зато ћу вам учинити такве пропозиције које, мислим, неће бити сметња да се италијанско-југословенски односи учврсте. Морамо радити тако и поступати тако да се то не види. Морамо пронаћи разлоге да убедимо, не толико Хитлера, што није тако тешко, колико Рибентропа, који је покварено лукав... - рекао је Мусолини.

Др Стакић се 9. фебруара враћа у Београд и лично предаје Павлу ову понуду у писменој форми у којој Мусолини дословце пише кнезу намеснику:

- Италија жели да Солун припадне Југославији. Ја сам увек сматрао да је прави излазак Југославије на море - излазак на Егејско море, и да Солун треба да припадне Југославији, што је од велике важности за српске интересе. Према томе, било да приђе у оквиру Тројног пакта, било у оквиру савеза са Италијом, на основу Београдског пакта, Југославији је обезбеђен Солун - писао је Мусолини.

- Да бих дао доказа да овај корак сматрам као дефинитиван између Југославије и нас и да бих подвукао његов нарочит пријатељски карактер, то нудим Југославији измену југословенског становништва у Истри за албанско становништво у Југославији. То је нарочито важно за вас Србе, јер би на тај начин посрбили ваше Косово, чије је становништво претежно албанско, а које за вас Србе има толику историјску и националну важност. Крајем фебруара ја ћу одржати један велики говор у Риму и у томе говору објавио бих наш нови савез и моју нову политику према Југославији... - пише Мусолини.

Кнез Павле није прихватио Мусолинијеву понуду. Одбио је и сусрет са њим. А др Стакићу ће у приватном разговору рећи да у понудама Мусолинија нема ничег повољног за Југославију, наводећи да он није нудио Југославији Задар, већ грчки Солун. Неповерење према зачетнику марсељског атентата, који је у Италији држао Павелића, превагнуло је. Уместо савеза са Италијом, влада Цветковић-Мачек почела је преговоре с Немачком о приступању Тројном пакту.

ДОГОВОР Енвер Хоџа и Јосип Броз


ЗАЈЕДНИЧКИМ подухватом наших и руских архивиста, пре неколико година је публикован "Зборник докумената о југословенско-совјетским односима 1945-1956". У овом издању објављено је неколико стотина, нашим истраживачима углавном недоступних докумената, који откривају нову димензију сложених односа између две бивше земље. Публикована документа омогућавају и објективно сагледавање не само комплексних односа СФРЈ и СССР, већ и многа унутрашња питања у Југославији и планове Титовог режима, нарочито око судбине Косова, најболније тачке Србије.

Посебну пажњу у Зборнику привлачи стенограм разговора који су у Москви, 19. априла 1947. године, водили са Стаљином и Вјачеславом Молотовом, Едвард Кардељ, Станоје Симић и Владимир Поповић. Састанак је углавном био посвећен привредној сарадњи, али је Стаљин у једном тренутку показао интересовање за број Словенаца, Срба, Македонаца и Црногораца у Југославији. На дневни ред су дошли и Албанци:

Стаљин: - А како иде са Албанцима? Хоџа се нешто жалио на ваше политичке саветнике у њиховој армији, као да они слабе дисциплину, што ли?

Кардељ: - То је за нас ново. Нама о томе нису ништа говорили.

Стаљин: - Каквог су порекла Албанци?

Кардељ: - Они су потомци Илира.

Стаљин: - Сећам се да ми је Тито говорио да су они сродни са Баскима.

Кардељ: - Да, то је тачно.

Стаљин: - Тај народ изгледа да је доста заостао и примитиван.

Поповић: - Али су врло храбри и верни.

Стаљин: - Да, они могу бити верни као пси, то је одлика примитиваца. Код нас су тако верни били Чуваши. Руски цареви су их узимали за личну стражу.

Кардељ: - Код нас на територији Косова и Метохије има и дан-данас више Албанаца него Срба. Ми мислимо касније, кад се још боље повежемо са Албанцима, да им уступимо те територије.

Стаљин: - Врло добро, то је правилно. А како су се Албанци нашли на тој територији?

Кардељ: - За време Турака запосели су тај крај, а део становништва денационализовали.

Стаљин: - Како да тако примитиван народ успе у томе? Чиме се то објашњава?

Кардељ: - И околна племена су била примитивна, као на пример, црногорско.

Поповић: - Не, нису они денационализовали Црногорце. У тим крајевима су живели Срби.

Стаљин: - Која је вера у Албанији највише заступљена?

Симић: - Највише има муслимана, па католика, а има нешто и православних.

Енвер Хоџа је у својим "сабраним делима" објавио да му је Јосип Броз Тито обећао да ће уступити Косово Албанији, "чим прије, пошто мало примири српске националисте". Југословенски дипломата Јосип Ђерђа, који је од 1945. до 1948. године био амбасадор у Тирани и преводилац приликом разговара Тита и Хоџе, пред смрт 1990. године потврдио је да је тврдња првог човека Албаније била тачна.

По свему судећи, предаја Косова Албанији није се тих година десила захваљујући дефинитивном разлазу Тита и Стаљина, односно Југославије са Совјетским Савезом и земљама социјалистичког лагера, међу којима је тада била и Албанија.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (28)

zaliv.net

04.03.2018. 22:13

Tito da je imao bar trunku zahvalnosti srpskom narodu koji je prakticno ceo bio protiv okupatora on bi Srbe nagradio time da se ujedine i da vecina Srba zivi u jednoj republici ali ne on je Srbiju na sve moguce nacine usitnio...dve pokrajine i dve nove pravoslavne crkve kako bi osigurao dugorocno da Srbija vise nikad ne bude onako mocna kao nekad. Da je imao bar malo zahvalnosti ne bi Kosovu dao ovakve granice vec bi ako nista vise te granice povukao onuda gde zivi vecina siptara ali ne....

nije Tito kriv

05.03.2018. 05:56

@zaliv.net - Mi smo sami krivi a ne Tito. Ko je drzao Tita? Srpski i bosanski komunisti. Dao im je mrvice od onoga sto je opljackao po Srbiji, prebacio fabrike u Sloveniju i druge republike itd. Ti srpski (tu mislim i na srbe iz bosne) komunisti bili su mu verni kao psi i radili su sve za njega, a on je sa svojima (hrvatima i slovencima) vladao.

Baš vala!

05.03.2018. 12:43

@zaliv.net - Tako Srbi lepo, aplaudirajući, pozdravljaju Vodje koji nisu sinovi njihovog naroda. Čega je to dokaz ili odraz? Nešto nije u redu, i to u masi naroda. Dijagnoza je verovatno tragična.

Marko

04.03.2018. 22:15

Čist dokaz koliki su nepismeni idioti bili srpski komunisti, ej Kardelj Slovenac i Tito Hrvat katolici govore o predaji Kosova Šiptarima i Albaniji. O ovom treba mnogo više da se povede razgovor u svim medijima i da se začepe gubice svim potomcima srpskih komunjara koji su bili spremni da Kosovo predaju Albaniji, nije ni čudo što je Srbija dovedena 1974 godine pred svršen čin, sramota me u kakvoj sam zemlji rođen i živeo do njenog raspada.

darko

05.03.2018. 07:16

@KPJ - Da,to je stav svih koji su po prvi put na uštrb nas dobili kvazi državice.

Абердар

04.03.2018. 23:15

Ово су све биле само приче! Сада их поткрепљују некаквим документима из архива и неким сведочењима ! Да сачекамо још мало! Можда је и даље већина овога измишљотина!!Посебно ми је сумњиве Мусолинијеве формулације о значају Косова за нас! То ми сувише звучи ( и у форми и у садржини ) актуелно!!

Србин Јужњак

05.03.2018. 07:19

@Абердар - Вама југокомунистима се све руши под ногама. Тако је то када се држава и партија направе на лажима, злочинима и фалсификатима. Ово што је изнето у чланку је гола истина.

mm

04.03.2018. 23:45

sta nam je koji djavo trebao i tito, i hrvati, i slovenci. sve sam go olos, mrzeli srbe ko bolest, a mi ih pustili da nam kroje sudbinu

Мики

05.03.2018. 00:43

застаје дах када схватиш да нам је неписмена стока на најбруталнији начин скројила државу и судбину. траје разговора, до реченица и избор речи су просто невероватни.

Naivcine

05.03.2018. 02:05

Tito obecao Kosovo. Ajde ti imas vec bogatu njivu, vlasnik si vec te zemlje i onda ono sto imas ti sad nekom ces da obecas i das.?! Ulagao u Kosovo, mogao je u Hrvatsku, tolike pare bivsa YU dala za Kosovo. Verujete sta hocete da verujete, samo neko da izgovori laz, poslece te lako. A logika i pamet nigde!

Logika ili?

05.03.2018. 12:36

@Naivcine - Ulagaobivu Kosovo ibu Hrvatsku, i Sliveniju. Da li znaš kako se ništa nije radilo za veliki deo Srbije? Imaš li ti pojma kako se jug Srbije uvek preskakao, pa na Kosovo? Naranvno, ako budu jači i razvijeniji, lakše će se odvojiti.

ima nesto trulo u drzavi danaske

05.03.2018. 03:11

vecina srba kae da je broz bio najbolji vladar. steta sto ni tad nisu bili izbori. bilo bi vise vatrometa nego nocas...

ranko75

05.03.2018. 11:58

@ima nesto trulo u drzavi danaske - Mi srbi,svidjalo se to nekome ili ne nismo rodili srbina pobednika koji bi dosao na celo drzave vec punih 6 vekova.Pobednik je onaj pod kome Srbija cveta i siri se.Zadnji je bio car Dusan i otac mu Milutin.Sahovskim jezikom da se izrazim, svaki posle Dusana je remizirao ili izgubio,to jest ili je izgubio deo teritorije ili je u najboljem slucaju ocuvao,ali ni jedan nije rasirio Srbiju,niti je pod nekim cvetala. Tito je bio sposobniji od nasih posle Dusana,al nije srbin.Treba nam takav ali srbin

ranko75

05.03.2018. 05:59

Ako na celu Srbije nije srbin,drugi se za nju bori samo onoliko koliko se to poklapa sa njegovim interesom koji nije pro srpski.I pod srbinom Srbija ne moze da cveta u dva slucaja.Prvi je ako nije sposoban,nije dorastao da se bori sa izazovima svoga vremena.Drugi je ako je moralno truo pa ne sluzi samo Srbiji.Zadnji put je Srbija sirena sa srbinom na vlasti za vreme cara Dusana i oca mu Milutina.To znaci da 6 vekova.Svi ostali su ili gubili ili remizirali.Znaci 6 vekova ne radjamo pobednika.

Joca Dopisnik Belosvetski

05.03.2018. 06:26

To je bilo doba kada se nije pisalo nista ko su Albanci. Sada se zna mnogo vise i stvari su se promenile iz osnova. Kosovo i ceo Balkan pripada Keltskom Narodu. Svi osvajaci mogu da se pakuju. Njihovo vreme je proslo.

ranko75

05.03.2018. 11:50

@Joca Dopisnik Belosvetski - Kada si tako pametan reci amerima da mogu da se pakuju jer Amerika pripada indijancima. Svaka teritorija "cija nije bila, cija biti nece! Ko je jaci taj i kaci! Demokratija je samo zvaka za naivne!"

miša

05.03.2018. 07:38

I? Šta znači sad ovo? Dobili smo novog Tita koji će pokloniti Kosmet Albaniji? Da nam bude lakše...Samo vi pripremajte ovaj narod na gubitak Kosova. Posle se čudite i otkrivate nekakve teorije zavere. "Ubedljivo vi pobedjujte" i na Novom Beogradu i na Savskom Vencu ali Kosovo nije Beograd...

Conte

05.03.2018. 10:39

"Kardelj: - Kod nas na teritoriji Kosova i Metohije ima i dan-danas više Albanaca nego Srba. Mi mislimo kasnije, kad se još bolje povežemo sa Albancima, da im ustupimo te teritorije." Pametnom dovoljno.

Stari Beograđanin

05.03.2018. 11:57

Moša Pijade predsednik Skupštine pedložio (mislim1946.g.)zabranu povratka sa Kosmeta od strane Italijana i Šiptara proteranih Srba što je prihvaćeno.Oko 100.000 proteranih nisu mogli da se pre pre i posle Inforbiroa do danas vrate na Kosmet, a pridošli Albanci iz Albanije su ostali na Kosmetu.Staljin je predlagao ujedinjenje Jugosl.sa Albanijom i Bugarskom (V.Dedijer "Staljinova izgublj. bitka") Tito je hteo prvo Bugare ali je Staljin hteo ujed. sa Albanijom. Nastalo je novo doseljivanje iz AL.

tuzni srba

05.03.2018. 15:10

Znaci Srbi, moji jad i beda? Sta sam sve odbio ali se srbstva nisam odrekao? Koliko ljudi zaista moraju pasti da se odreknu vere i nacije?Sram me je a vas? Ko bi drugi no Kardelj-Bakaric-Tito a naivni ili jos gore... Srbi?Zato nas Hrvati zovu Smrdovi I Smrdija?

Nikola I.S.

05.03.2018. 21:08

Svaka čast na tekstu. Ali na žalost kada pročitam komentare shvatim da smo mi narod bez budućnosti. Kada vidim koliko ima titoista kojima je ispran mozak dođe mi da plačem...Svako ko poznaje istoriju toliko koliko se uči u osnovnoj školi mora mu biti jasno da je Kosovo Srbima oteo Broz, i ne samo Kosovo, već i BiH, Makedoniju, C.Goru, Baranju i Srpsku Krajinu, a bio je oteo i Vojvodinu, ali smo je vratili. Da nije bilo Broza sve bi to bilo u Srbiji i bila bi bogata i uređena država.

Nadnacionalni ateista

06.03.2018. 10:36

@Nikola I.S. - @Nikola I.S. Iskreno i od sveg srca želim bolju budućnost Srbiji i njenim građanima,ali sam siguran da u novijem vremenu nije bilo takvih kao vi i sličnih vama da bi sama Srbija mnogo manju cijenu platila u svakom pogledu.

iz glave

07.03.2018. 14:25

titova udba i dalje vlada svim republikama, samo što sada radi pod zaštitom globalista a u svom privatnom interesu ...

Zile

04.04.2018. 11:00

Auuu...sve obožavatelji srbskih zemalja,a dupe bi dali da budu građani Švedske ili Kanade! Selite se više srbi svi iz Srbije,i onako vam ne treba! A samo me zanima da je Kosovo provelo 50 godina pod Enver Hodžinom Albanijom da li bi mogli da nađete na njemu danas i jednog srbina,ili i jedan trag nekog manastira!? Danas ne bi imali nikakvih problema! Bila bi to davno završena priča,a mi ne bi bili ozračeni,i živeli bi u divnoj bajci u kojoj bi nam USA i EU bili prijatelji.