Астрономи су по први пут успели да ухвате сигнал првих звезда у универзуму, а можда су успели да дођу и до потврде постојања мистериозне тамне материје.

Студија је данас објављена у часопису Нејчер (Nature, Природа), а њен водећи аутор Џад Бауман, са Државног универзитета Аризоне, рекао је да сигнал потиче од првих објеката у универзуму, из периода кад је он израњао из таме, 180 милиона година после Великог праска, наводи Асошиејтед прес.

Прочитајте још: ФОТО+ВИДЕО: Лансирана најснажнија ракета на планети, у носу летелице смештен "Тесла" аутомобил


Сигнал је показао неочекивано ниске температуре и необично изражен талас. Када су астрономи покушали да схвате зашто, најбоље објашњење било је да је неухватљива тамна материја можда умешала прсте.

Ако откриће буде доказано, биће то прва својеврсна потврда постојања тамне материје, значајног дела универзума за којим научници трагају деценијама.

Прочитајте још: Јапан у орбиту лансирао најмању ракету на свету (ВИДЕО)


Астроном са Универзитета Харвард Ави Лоеб који није учествовао у пројекту, рекао је да "ово откриће, у случају да буде потврђено, заслужује две Нобелове награде", али је додао да су за потврду открића потребна независна тестирања.

Бауман се сложио да су независна тестрања потребна иако је његов тим током двогодишњег рада два или три пута проверавао урађено.

"Реч је о времену (у историји) универзума о којем баш ништа не знамо", навео је Бауман и додао да је откриће "као прва реченица" у раном поглављу историје космоса.