Јастребови бране аеродром од врана

Јелена Ј. БАЉАК

24. 02. 2018. у 12:02

Пилотска академија СМАТСА у Вршцу ангажовала соколарску службу за заштиту од нежељених пернатих гостију. Две грабљивице не дозвољавају осталим птицама да приђу писти

Јастребови бране аеродром од врана

Радан Булатовић са својим јастребом

ПИЛОТСКА академија у Вршцу, у којој се обучавају летачи из целог света, однедавно има своју соколарску службу, која штити њен ваздушни простор од нежељених птица. Ову праксу примењују готово сви аеродроми у свету да би се избегла свака „перната“ опасност за авионе у лету. О безбедности летелица и особља у Вршцу сада брину два грациозна јастреба, која не дозвољавају птицама ни да се примакну писти и коридору за слетање.

Као врсни ловци, они већ самом својом појавом изазивају природни страх код голубова, врана, галебова и сврака, па ове врсте птица полако почињу да избегавају аеродромски простор. О два нова и вредна "радника" вршачког аеродрома и њиховој ефикасности брину Радан Булатовић и Хани Гирги из београдске фирме "Раптор", једине лиценциране да се у Србији бави овом врстом заштите.

- Харисови јастребови су једина врста птица грабљивица која лови у групи. Зато су подесни за овај посао - објашњава нам Булатовић. - Један јастреб може да покрије до хиљаду метара терена, колико је дугачка главна вршачка писта. Ипак, ради веће ефикасности, ангажоване су две птице. Док се нису упознале са тереном који бране, прилазна површина на аеродрому црнела се од врана.

У међувремену, два јастреба су обавила свој посао.

- Сада те птице можете да видете само у даљини, док стоје на жици којом је ограђен аеродром. Али не прилазе из страха од наших јастребова - додаје Булатовић.

Грабљивице су ћудљиве птице, због чега је вршачким јастребовима кретање ограничено дужином повоца.

- Људи, посебно када су у страху, могу да испровоцирају птице. Неретко се дешава да их чак дозивају звиждуцима, што овој врсти нимало не прија - упозорава саговорник "Новости", који има осмогодишње искуство у соколарству.

Уверили смо се да он са својим јастребовима има посебну комуникацију гестикулацијом и гласовима који су потпуно другачији него кад се ради са псима или мачкама.

- Неки то називају телепатијом, али ја немам реч за то. Једноставно, осећам јаке емоције када сам поред ових птица - описује свој посао Булатовић.


НЕМА ВИШЕ ВАЗДУШНИХ СУДАРА

У пилотској акедемији СМАТСА су задовољни постигнутим резултатима, јер откад су јастребови присутни на вршачком аеродрому, ваздушних судара птица и авиона више нема.

- Дешавало се, мада не тако често, да птице ударе у конструкцију авиона током лета, што је за последицу имало оштећење летелице. Имајући у виду да се код нас ради интензивна обука ђака, ангажовањем соколарске службе смо желели да предупредимо било какву нежељену ситуацију. Захваљујући њима, наше небо је сада чисто - каже Мирко Вранић, директор академије.

"ТЕСЛА" БЕЗ СОКОЛАРА

БЕОГРАДСКИ аеродром "Никола Тесла" је један од ретких који немају ангажовану соколарску службу. Међутим, у хангарима "Јат технике" се могу видети јастребови, који штите авионе од нежељених птица, које ту налазе своје склониште. Оне су "опасне" зато што киселина из птичјег урина оштећује фарбу авиона.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације