Бели тартуфи ново благо из Засавице

Смиљка КОСТИЋ

06. 02. 2018. у 16:00

Бели тартуфи ново благо из Засавице

Најбоља врста пса за лов на тартуфе је лагото ромањоло

Специјални резерват природе недалеко од Сремске Митровице крије досад непознату врсту на овим просторима. Ова скупа и ретка гљива расте до пола метра под земљом

У СКЛОПУ истраживања на подручју Специјалног резервата природе Засавица последње две године пронађено је пет врста тартуфа, од којих је једна сасвим нова у Србији. Ова најскупља печурка - бели тартуф, који носи назив gymnomyces xanthosporus, откривена је у приобаљу шума јасена и храста, баре Засавица, и спада у листу угрожених врста у западним европским земљама. Може се наћи у стаништима која су подложна деградацији.

Иначе, у протекле две деценије у нашој земљи су пронађене десетине врста тартуфа на више од 250 локација.

Резерват природе Засавица, код Сремске Митровице, који је станиште више стотина птица, животиња и риба, није се случајно нашао под заштитом државе већ 21 годину. Поред ретких и заштићених врста биљака и животиња, у њему царује и пет врста најцењенијих и најскупљих гљива, и то три врсте црних и две белих тартуфа.

Четири врсте ове, како је још зову, "златне" гљиве, присутне су већ на територији Србије, уз реке Саву, Дунав, Тису и Мораву, али се налазе и у зони храста, граба и букве. Појава нове врсте пријатно је изненадила све у овом природном добру.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Тартуфи - богатство које нам измиче

- Током обиласка терена који су одабрани према вегетацијском саставу шуме као потенцијална станишта, од десет локација на осам је константовано присуство тартуфа - каже Михајло Станковић, истраживач и стручни сарадник у овом резервату природе. - Овај бели не разликује се од осталих већ заступљених у нашој земљи, бар по облику или грамажи, али детаљне анализе нисмо још радили - истиче Станковић, додајући да нова врста тартуфа такође спада у конзумне врсте.

Михајло Станковић


ДОЗВОЛЕ Уредбом о стављању под контролу коришћења и промета дивље флоре и фауне, код нас су обухваћене три врсте тартуфа. Дозволу за сакупљање и стављање у промет заштићених врста издаје Министарство заштите животне средине, по прибављеном мишљењу Завода за заштиту природе Србије. За издавање дозвола Министарство спроводи јавни конкурс који се објављује најкасније до 1. марта за текућу годину, и садржи врсте и количине које се могу сакупљати у тој години.

Ова скупа и ретка гљива коју је тешко вештачки узгајати расте под земљом и до пола метра, и то најчешће у шуми. Многи је третирају као "подземно благо", а могуће је открити само уз помоћ дресираних паса, који је нањуше. Приликом сазревања тартуфи испуштају мирисе попут белог лука или старог сира, по којима их проналазе највише свиње које се хране њима.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Од тартуфа пеку ракију

- Најбоља врста пса за лов на тартуфе је лагото ромањоло, којег смо и ми користили. Међутим, он мора да прође обуку која и није баш јефтина, кошта и преко 1.000 евра. Тартуфи јесу на цени, али се треба добро намучити да би се сакупио килограм. Њихова грамажа по комаду се креће од 10 до 15, а неки су и од 50 до 100 грама. Наравно, и они су подељени по класама, које одређују праву вредност, а то су најчешће кора, величина и изглед. Црни су много јефтинији и њихова цена је око 50 евра за килограм, док бели достижу суму од неколико хиљада евра - каже наш саговорник, наглашавајући да је управо због велике тржишне вредности све више трагача за овом гљивом, који се могу наћи по Срему и Фрушкој гори.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације