ДОЧЕК ПРАВОСЛАВНЕ НОВЕ ГОДИНЕ: Уз ватромет и трубу у 2018.

Е. В. Н.

14. 01. 2018. у 19:24

ДОЧЕК ПРАВОСЛАВНЕ НОВЕ ГОДИНЕ: Уз ватромет и трубу у 2018.

Фото Д. Дозет

Православна нова година дочекана у Србији, али и Црној Гори, Републици Српској и на Космету. На трговима се служили кувано вино и ракија

ПЕСМА, игра, пуцњи петарди и ватромет на градским трговима обележили су дочек православне Нове године. Весело и раздрагано било је у српској престоници, али и у другим градовима, Новом Саду, Нишу, Чачку, Сомбору, Јагодини... А више хиљада грађана прославило је улазак у српску Нову годину и у Подгорици, Беранама, Републици Српској. Пило се кувано вино и ракија, играло коло уз звуке трубе, а топлој, празничној атмосфери допринело је свакако и лепо време, без падавина.

БЕОГРАД - Београђани су Нову годину дочекали уз велики ватромет испред Храма Светог Саве, као и уз концерте на отвореном испред зграде општине Звездара. По традицији, у Скадарлији гости су дочекивани куваном ракијом.

НОВИ САД - Свечано и весело, уз најразноврснији, богат и садржајан културни и забавни програм, више десетина хиљада Новосађана дочекало је српску Нову. Било је препуно на наступима, Дивне Љубојевић, “Лајбаха”, састава “Имар”, чији је специјални гост био Слободан Тркуља, затим Калиопи, Николе Врањковића, Душана Свилара са тамбурашима...

ВАЉЕВО - Српску Нову годину Ваљевци су дочекали на препуном Градском тргу, уз Шабана и Илду Шаулић. У центру града на Колубари, окупило се неколико хиљада грађана, али и посетилаца из околних места.

- Драги Ваљевци, поштована публико, певаћу песме које сви знају - обратио се Шабан Шаулић, дочекан бурним аплаузом окупљених на Градском тргу.

ЦРНА ГОРА - више хиљада посетилаца на градском тргу забављали су Милена Ћеранић, Ивана Костов, “Исак и Пулс Морлоко бенд”, као и звуци трубе и оркестра Ивана Јовановића. Након дочека Нове године одржана је литија до Саборног храма Христовог васкрсења где је молебан одржао митрополит црногорско-приморски Амфилохије. Општина Беране и Туристичка организација Берана и ове године су организовали свечани заједнички дочек, а на вишесатном концерту наступили су уметници Марина Тадић, Нешо Лутовац и Срето Ћулафић.

РЕПУБЛИКА СРПСКА - Више стотина Требињаца Нову годину је дочекало уз “Фрајле” и бенд Игора Вукојевића на платоу испод платана. Источно Сарајево забављао је “Гарави сокак”. Весело је било и на Јахорини, а Кики Лесендрић и “Пилоти” наступили су у Андрићграду у Вишеграду.

Трбиње / Фото Срна

НИШ - Неколико хиљада Нишлија у парку Светог Саве 14. јануар дочекало је уз “Тропико бенд” и ватромет који је почео 5 минута пре поноћи. Нагли пад температуре и јак ветар нису омели Нишлије да православну Нову годину дочекају у сјајној атмосфери уз хитове поп групе “Тропико бенд” и да заједно са њима одброје последњих 10 секунди пре поноћи.

ВЕСЕЛО УЗ ГОЦУ И БИЉУ

Грачаница

ВИШЕ од хиљаду житеља Грачанице и околних српских средина на Космету дочекало је православну Нову годину на тргу у центру овог места, уз печеног бика на ражњу, кувано вино и ракију, док су за добро расположење биле задужене естрадне уметнице Гоца Тржан и Биљана Сечивановић. Као и претходних година, организатор ове манифестације била јеопштина Грачаница, а добро здравље, срећу и весеље својим сународницима прво је пожелео Срђан Поповић, председник те општине. Д. З.

Ниш / Фото Ј. Ћосин

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације