ПИРОТСКИ Историјски архив, на чијем је челу однедавно професорка филологије Ивана Костадиновић, преузео је више од 20.000 књига из библиотеке некадашњег "Првог маја", који је у последњих десетак година трипут приватизован. Тако је књижни фонд ове фабрике, који је својевремено био богатији од градске библиотеке, на овај начин буквално спасен од пропадања, јер нови власник није заинтересован за то богатство. Они који су пре неколико деценија формирали ту библиотеку и за то добили Авнојеву награду за културу, одавно су ван капија некадашње перјанице социјалистичке привреде и погона који су шили одећу за тадашњу југословенску елиту: политичку, спортску, уметничку...

- Преузели смо 20.350 књига, много фотографија, албума са сликама, рекламног и другог материјала, али и комплетну фабричку документацију са око 10.000 досијеа радника и 160 метара архивске грађе. Морамо сви да будемо поносни на то што је овај посао урађен, јер се многим пиротским предузећима изгубио сваки траг. "Први мај", некадашњи гигант у привреди, на овај начин ће и даље постојати, кроз књиге и документацију. Међу поменутих двадесетак хиљада наслова, има и оних наслова који су прилично вредни. Иначе, на свакој књизи је утиснут печат "Првог маја". Иако драгоцена, ова библиотека је била на ивици пропадања и претило јој је уништење. Сада нам предстоји дуг процес њеног сређивања и обраде, али остаје задовољство што смо обавили један изузетно важан посао. Библиотека је, осим што је вредна архивска грађа, и сведочанство једног времена, за многе генерације Пироћанаца, можда најлепшег времена у одрастању - закључује директорка Костадиновић.

Запосленима је било потребно четрдесетак радних сати да преселе богату заоставштину, међу којом је и документација некадашњег београдског "Бека", такође текстилног гиганта СФРЈ.

Градска галерија "Чедомир Крстић", на чијем је челу историчар уметности Радмила Влатковић, за почетак је узела шездесетак наслова из области ликовне уметности. Влатковићева каже да је постојала велика опасност да се са бибилотеком "Првог маја" деси нешто слично као и са сликама које су красиле управу фабрике и канцеларије, али и ресторан и друге просторије, одакле су током минулих година нестале без трага. Сада је та опасност отклоњена.

ЧАМИЛА ДЕСЕТ ГОДИНА


Толико помињана библиотека "Првог маја" је, због бирократских процедура, буквално чамила у неадекватним условима протеклих десетак година. Књижни фонд су, од Архива, сада почеле да преузимају и друге градске установе, а пре свих Народна билблиотека.

Директорка те установе Надица Костић каже да ће, после преузимања најбогатије библиотеке, бити отворено завичајно одељење градске библиотеке и да међу оставштином има књига којих није било на полицама установе којом руководи, па чак ни лектире која је још увек актуелна. Према њеним речима, можда највредније у фонду су књиге које се односе на теорију књижевности, затим разне енциклопедије, стручна литература, класици....