Хрватска се градила на рачун Србије

Иван Миладиновић

17. 12. 2017. у 21:33

Шта су Срби,Хрвати и Словенци уложили током стварања заједничке државе. У Словенији и Хрватској 1929. године било пет пута више фабрика него што су их имали у Аустроугарској

Хрватска се градила на рачун Србије

ПОБЕДНИЦИ Дунавска дивизија улази у Загреб 1918. године

Још од Трећег конгреса Комунистичке партије Југославије 1926. у Бечу почело се са наметањем осећања историјске кривице српском народу, наводно због његовог привилегованог економског положаја у Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца. Порицани су, затим, ослободилачка историја овог пркосног народа и његов допринос у стварању заједничке државе Јужних Словена. Овакве тврдње, после Другог светског рата, када је на сцену ступила Комунистичка партија, постају саставни део историографије. Сам чин стварања Југославије није осуђиван, али је зато осуђивано вођство српске државе. Уједињење Срба, Хрвата и Словенаца третирано је као обичан "политички манифест", а никако као државноправни акт. Тумачено је да је то "победа српске буржоазије и остварење њених експанзионистичких тежњи".

Стидљиво и готово неприметно, помињана је улога Србије у стварању Југославије. Већина партијских историчара заслуге за настанак нове државе приписивала је великим силама Антанте. Тек пред распад режима, успостављеног 1945. године, почеле су да се појављују студије о томе да је југословенска држава настала пре свега кроз отпор и борбу, а не у кабинетима великих сила.

Данашњи хрватски режим је гласоговорник свих ставова Коминтерне и КП Југославије када је о Србима реч. Вођени моделом континуитета вековне српске кривице, политичари и “повјесничари“ из Загреба, прикривајући бреме своје одговорности, упиру прст ка Београду.

Шта се заправо дешавало приликом оснивања прве заједничке државе?

ДРЖАВНИ врх Србије, у садејству са круном, у показивању и доказивању искрених намера у свејугословенском приступу и поштовању националног питања, отворио је процес националног историјског помирења. Први корак је био да избрише све оно што се збило до 1. децембра 1918. и преда заувек забораву. То је требало да буде основа за заједнички живот у новој држави. Истовремено, ово је био и сигнал другим народима, а најпре Хрватима, да Србија није оно што је о њој ширила пропагандна машинерија из Беча и да Срби не желе да буду тлачитељи троимене браће.

МЕЂУРАТНА СТАТИСТИКА ЛИСТАЈУЋИ статистичке податке из година између два рата, може да се уочи и један крајње занимљив податак који илуструје економске неприлике у Србији и њен подређен положај у заједничкој држави између два светска рата. До 1930. године, у Србији је отишло на добош или у стечај, како бисмо то данас рекли, 3.045 фирми, у Хрватској и Славонији само 472, а у Словенији и Далмацији 436.

Искрене намере српске стране најбоље илуструје масовни пријем бивших аустроугарских официра, посебно Хрвата, у нову југословенску војску. Један аустријски историчар, Лудвиг Једличка, пишући о овоме, и то са поприличне временске дистанце, 40 година после Великог рата, изнео је тврдњу да се ни у једној држави насталој на рушевинама Хабзбуршког царства није тако благонаклоно односило према бившим официрима црно-жуте монархије као у Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца.

У нову, југословенску војску примани су чак и осведочени непријатељи Србије, од генерала до нижих официра, који су окрвавили руке, а какав је био случај и са злогласним гувернером за време окупације, грофом Јоханом Салисом Севићем, који је јавно по Београду говорио да Аустроугарска има довољно вешала за целу Србију.

У југословенску војску примљен је одмах после проглашења Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца и Славко Кватерник, који је био мајор и шеф политичког одељења Војне управе за Србију. Тај исти човек ће у априлу 1941. прокламовати хрватско-муслиманску усташку државу. Од 1915. до 1918, за време окупације, водио је најповерљивију политичку групу. Иако познат као изразити "србождер", примљен је у југословенску војску са чином више - потпуковничким. Пошто је једно време провео у штабу Потиске дивизије, касније је постављен за команданта гарнизона у Цељу. Доживео је и ту част да га краљ Александар 1918. прими у "нарочиту аудијенцију" и, затим, одликује Орденом белог орла.

Колико је било крхко ово "историјско помирење" и колико је била штетна одлука о пријему у југословенску војску толиког броја бивших аустроугарских официра, углавном без икакве провере, говори податак да је у прве четири године постојања Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца забележено 19 шпијунских афера иза којих је, углавном, стајао Стјепан племенити Саркотић, окупациони гувернер БиХ, који ће емигрирати у Беч и суштински бити формални оснивач усташког покрета.

ПРОГЛАШЕЊЕ Заједничка држава Срба, Хрвата и Словенаца

Најзначајнија афера забележена је у лето 1923, када је откривена озбиљна тајна организација бивших аустроугарских официра Хрвата који су се спремали да новој држави, под чију су заставу ступили, задају смртни ударац. Васа Казамировић пише да је центар шпијунске државе био у Загребу, са јаким испоставама у Вараждину, Вировитици, Скопљу, Битољу и Дебру. У траг овој завереничкој организацији ушло се после хапшења Данице Андролић, личне секретарице вође Хрватске сељачке странке Стјепана Радића, на југословенско-италијанској граници. Код ње су пронађени компромитујући документи, управо у вези са овом тајном организацијом. На челу завереника налазио се потпуковник Славко Кватерник кога ће лично краљ Александар одликовати. Приликом хапшења код њега је пронађена студија, намењена Италијанима, о стању на југословенским границама. Поред официра, у овој групи било је и личности које су имале високе положаје у државној управи, банкарству и индустрији.

ОПЉАЧКАНА до голе коже, и сва у ранама, Србија је са великим надама ушла у нову државу - Краљевину Срба, Хрвата и Словенаца. Међутим, после 1918. године долази до наглог развоја индустрије у Хрватској и Словенији. Да овде није реч о накнадној памети, најбоље сведочи публикација "Наша домаћа привреда", објављена 1929. године. Аутори ове студије, инжењер Новак Поповић и др Душан Мишић, износе крајње занимљиве податке. У Хрватској и Словенији 1910. године било је деведесетак индустријских предузећа са више од 50 запослених радника, а 1929. - пет пута више. На крају треће деценије прошлог века Словенија је била много развијенија од Хрватске и Славоније. Србија, нажалост, није могла с њом ни у ком погледу да се пореди.

"СРБОЖДЕР" Славко Кватерник

Словенија и Хрватска су у време Аустроугарске биле неразвијене и имале су апсолутно подређену улогу у односу на аустријску и чешку индустрију. Захваљујући оснивању Краљевине СХС, створени су сви услови за нагли успон предузећа у тим крајевима. За тих десетак година српска индустрија је обновљена за свега 40 одсто у односу на 1910. годину.

ДО НЕМАЧКЕ окупације 1941. године, улагања у индустријска предузећа у Србији нису се битније поправила. Индустријски раст је био мало већи него првих година по завршетку Великог рата, али статистички подаци неумољиво говоре да је на хиљаду становника у Србији, до 1941. улагано у индустрију 247.000 ондашњих динара (у Словенији - 697.000). Економисти који су се бавили овим проблемом дошли су до података да се Словенија у Краљевини СХС и потом у Краљевини Југославији развијала 2,8 пута брже од Србије, а 1,9 пута брже од Хрватске.

У Србији су највише напредовале две гране - рударство и топионичка индустрија. Међутим, оне су 90 одсто биле у власништву страног капитала, који је "колонијалним методама" експлоатисао све што је могао.

За тренутак вратимо време уназад, на прву деценију 20. века до избијања Великог рата. Поред аустроугарског упињања из петних жила да се спречи или успори привредни развој Србије, нарочито индустрије, десило се нешто сасвим друго. У том периоду основано је 347 нових индустријских предузећа, са четири фабрике великог капацитета. Отворено је 55 рудника угља и метала, многе занатске радионице развиле су се до степена фабрика и изграђени су километри и километри нових железничких пруга.

ЗАБЕЛЕЖЕН је финансијски процват: на крају 1911. године, новчани заводи у Србији имали су више од 250 милиона динара уплаћеног акционог капитала. Те исте године, у индустријска предузећа било је уложено 115 милиона, а претходне 82 милиона динара. Вредност индустријских производа била је 142 милиона, што је био огроман раст у односу на 1910, када је износила 74 милиона динара.

У Уставотворној скупштини, на редовном заседању, 31. маја и 1. јуна 1921. године, Живота Милојковић, иначе посланик Комунистичке партије, изнео је податак да је Србија у заједничку државу ушла без три петине свог народног богатства.

У време окупације Србије нанета је непроцењива штета пољопривреди. Одвучене вршалице, плугови и остале пољопривредне справе коштале су у то доба више од милијарду златних динара. Уништаван је и сточни фонд. Рачунице показују да је из Србије отето 700.000 говеда и исто толико коња, три милиона оваца и коза, 800.000 свиња, милиони комада живине.

По повратку из рата већина сељака је затекла разорена огњишта. Задуживање је био једини начин да се то обнови. И десет година после рата просечан српски сељак је буквално грцао у дуговима. Били су принуђени да плаћају врло високе камате, 20, 30, па чак и 50 одсто. А српског сељака који је искрварио у ратовима притисла је сиротиња и његово задужење било је знатно веће него сељака из других крајева Југославије.

Потпуно је била другачија слика на северозападу земље. Сељаци у Словенији и Хрватској живе много боље. По формирању Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца укинуто је 369 велепоседа, са 592.000 хектара обрадиве површине, који су већином припадали Аустријанцима и Мађарима. Дојучерашњи најамници, а неколико деценија раније кметови, тако су постали власници земље коју су обрађивали.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (37)

Deso

17.12.2017. 21:40

Bravo za tekst. Sve ovo i jos vise znam ali nas je malo,pogotovo ljudi na cisim pozicijama koji moraju da takve podatke iznesu u Scet pa onda u Srbiji.

Јабре

17.12.2017. 21:41

Кад смо будале прво их нисмо требали узети у државу а кад већ јесмо требали смо да их третирамо ко Енглези црнце и Индијанце.

Александар ТО

17.12.2017. 21:50

Храни пашче да те уједе. У памет се Срби!

Rubicon

17.12.2017. 22:02

Tako je bilo i sa Albancima koji su ubijali Srbe pa su pobjegli u Albaniju. Ambestirala ih Srbija i vratila na ognjišta na Kosovi.... gluposti nikad kraja.

Горан

17.12.2017. 22:29

Срби би опет са њима, гарантујем. Ми смо народ са изузетно израженим мазохизмом и аутошовинизмом, а заборављамо, пре него што запамтимо.

komandant 1001

17.12.2017. 23:32

@Горан - GORAN....." Srbin je lud, Srbin je proklet, jednom ga ubiješ on 'oće opet...."

sale

17.12.2017. 22:34

Tako to biva sa narodom koji sa odobravanjem prihvati da mu šačica plaćenika iskasapi kralja i kraljicu, i kao da nije dovoljno nego ih tako raskomadane nose po ulici. Kad se Srbi budu vratili Bogu i pokajali se za sve svoje gluposti, onda može da nam bude bolje.

Francesco

17.12.2017. 23:42

@sale - Srbi treba da se vrate radu, a ne kao što ste navikli u zadnjih 25 godina kukanju.

Милош

17.12.2017. 22:36

Хвала за ово подсећање.Нажалост изгледа да из свега нисмо пуно научили јер сада опет срљамо у ЕУ пре свега због туђих интереса а не зато што ће нама нешто бити много боље.Једино би било добро да нашим људима који воде преговоре неко мало објасни овај део историје.

Srbija

17.12.2017. 22:40

Neka...neka se busaju u grudi, sinovi "tisućljetne" kulture i nacije i ostali "mali" narodi, neka velicaju ono par krvavih godina istorije koje imaju, druge istorije nemaju. A mi, u se i u svoje kljuse, bilo nekada, bice opet, stvarali smo istoriju sa VELIKIM drzavama, zajedno ili protiv njih, placali smo i veliku cenu zbog toga.. Srbi su slobodarski narod, ponekad naivan, sve sto nam se desilo jeste zato sto smo mi to dozvolili, zarad neke ravnopravnosti, postenja i "bratstva", NIKAD VISE!

Чикаго

17.12.2017. 22:41

Хвала Вечерњим Новостима на осветљавању праве историје. Да коначно наш Српски народ сазна шта се дешавало од 1914 до данас и какво смо зло трпели од Хрвата,а на жалост то још увек траје

Francesco

17.12.2017. 23:41

@Aleksandar - Niko pametan, a ako misliš da je velika većina žitelja ove zemlje o sebi - pri sebi samo pogledaj dnevnik i sve će ti biti jasno..

Gen52

17.12.2017. 23:15

Na ovaj odličan tekst, dozvolićete mi da dam jedan primer: Šezdesetih godina prošlog veka u Petrovcu na Mlavi je iz Madjarske kupljena jedna linija za proizvodnju plastike, koja je stvarala veliki profit i zaradu zaposlenima i opštini. Slovenci su svatili to i preko Kardelja i Dolanca zatvorili liniju u Petrovcu i komplet sve preselili u Sloveniji, gde iz pouzdanih saznanja i dan danas radi uspešno, a u Petrovcu proglašena neprofitnom.

naranca

18.12.2017. 19:46

@Gen52 - @gen52 Cekaj polako.Nisu oni dosli I rekli ''Mi smo SLO(CRO) dosli smo po masine.''Neko je morao to da organizuje od lokalne vlastele.Neko je morao da otvori ta ''poglavlja''.

naranca

19.12.2017. 01:47

@Gen52 - @gen52 Masina da radi 50 I kusur godina bez problema?Sumnjam!!!!!!!!!!!!!

Gen52

19.12.2017. 23:26

@Gen52 - "naranca" niko nigde nije napisao da "mašina radi 50 i kusur...." Ostavi tel. redakciji pa ću te poslati na odgovarajuću adresu u Sloveniji da se sam uveriš.

Vaske

17.12.2017. 23:43

Jel to neka novost da je Srbija gradila, kamo sreće samo Hrvatsku, već i Sloveniju, Bosnu, Crnu Goru i Makedoniju. Ali nije nama došlo iz du...a u glavu, to i dan danas činimo, preko hrvatskih trgovinski lanaca, odlaskom u hrvatsku na more, da ne pišem dalje ima mnogo toga. TEŠKO DA ĆE MO SE MI SRBI U SKORIJE VREME OPAMETITI!!!

Aki

18.12.2017. 00:05

Čemu ovaj tekst? Srbi smatraju da je Jugoslavija historijski promašaj, Hrvati da je bila tamnica naroda a Slovenci da su morali druge siromašnije da hrane. Dakle Jugoslavije više nema a niko je ni ne źeli. Svima je bilo loše u takvoj državi i zato se valjda i raspala. Kralj, Jugoslavija, Tito Itd. Do kada ćemo da se vadimo na nepravde iz istorije. Pametni ljudi uče na greškama a mi nikako da naučimo pošto znam da ima mnogo onih koji bi opet u avanturu. Istorija je učiteljica života

Branicevac

18.12.2017. 14:10

@Aki - Nedao Bog ponovo Jugoslavija! Neka je Srbija a njima daleko lepa kuca!Kako koja Jugolsavija je bila moja familija je uvek pocijala od pocetka!Ti"kulturni" zapadnjaci dodju i popljackaju nas "divljake" i sve odnesu i opet nama kazu vi ste sizmatici i gejaci! I svakih 20 do 40 godina tako!?pa gospoda koja zele opet Jugoslaviju neka idu prvo da jedno vreme zive medju"bracom" pa kad upoznaju i pojedu dzak soli sa tom "bracom onda neka dodju i izjasne se da li jos uvek zele Jugoslaviju.

naranca

19.12.2017. 11:19

@Aki - @AKI Da budemo iskreni (a I brojke to govore) u YU( obe) su svi manje vise ziveli kao Carevi!!!!!!!Sada skripi po svim kokosinjcima.Ali niko to ne zeli da prizna iz inata.I posle pricamo kako su Englezi licemerni I dvolicni!

Jasnovac

18.12.2017. 00:06

Ako, čovek se ući a mi treba da gledamo da se to više nikada ne ponovi. Koliko je Srbija jaka pokazuje i danas kada nakon toliko godina ratovanja , bombardovanja , sankcija i političke nestabilnosti uspeva da bude vodeća u regionu i pokazuje da će vrlo brzo prestici hrvatsku a i sloveniju u svemu iako su dotične zemlje u EU.

sale

18.12.2017. 17:32

@Jasnovac - U čemu ih prestići? Pa mi ne idemo u istom smeru, Barem ja, ne znam ti?

Nikola I.S.

18.12.2017. 14:11

Najveći srbožder u istoriji je svakako Josip Broz koji je čitav svoj život uspješno radio na uništavanju Srba, počev od AVNOJA pa završno sa ustavom iz 1974-te. Od Srba je proglasio tri nove nacije, a srpsku zemlju iskomadao na sedam država. Od posledica njegove vladavine Srbi se verovatno nikada neće oporaviti.

Утеривач

18.12.2017. 19:13

@Nikola I.S. - Nikola I.S> Синовац, судећи по овим подацима негде га је изгледа твој "србски краљ" дебело надмашио! Највећи помор Срба је Први светски рат, и албанска голгота ! Од тога се Србија никада није опоравила а лепо је знати и да је Краљевина на мировној конференцији пријавила словима и бројем цела ДВА (2) ратна злочина !! Па сада упореди Србију из нпр 1989. и Србију из 1939. па ћеш схватити ко је био највеће зло!

kalimerovic

18.12.2017. 18:14

Da li je posle 2000te i danas drugacije? Molim analizu, hvala...... Ko je ono kad je postao premjer porucio "vrata Srbije su sirom otvorene", a njihova???

Gen52

18.12.2017. 22:31

Pa dobro gospodo administratori. Dokle više selektivno i pristrasno objavljivanje komentara??? Prebrojete koliko puta ste izvesnom "naraci" dali prostora?

Шатор

20.12.2017. 22:24

Нисмо ми трпили од Хрвата, они су само извршиоци. Трпили смо од нашег вођства (и оџ Краља и од касније српских комуниста) које је то тако дозволило да се ради, и које нас је са њима повезало умјесто да смо гледали своја посла и интересе.