Торте за срећније детињство (ФОТО / ВИДЕО)

Драгана МАТОВИЋ

недеља, 12. 11. 2017. у 21:30

Торте за срећније детињство (ФОТО / ВИДЕО)

"Сафари" најбоља торта по мишљењу жирија, фото А.Стевановић Живковић

У "Делта ситију" одржан традиционални 28. избор најбољих слаткиша наших читалаца. Посластице добили дечаци и девојчице из четрнаест београдских и панчевачких домова

ПРАЗНИК торти у "Делта ситију". На најслађој добротворној акцији "Нај-торте" Фондације хуманости Компаније "Новости" није се знало која је торта лепша. Али, учесницима награда и прво место и нису били толико битни. Важније им је било то што ће се њиховим посластицама сладити малишани којима слаткише нема ко да умеси.

Догађај у "Делта ситију" привукао је велики број учесника, што професионалаца, што аматера, али и посматрача, који су се вешто пробијали око ограђеног круга покушавајући да виде изложене посластице. Слаткише за дечаке и девојчице из 14 београдских и панчевачких домова за незбринуту и децу ометену у развоју, с пуно љубави направиле су жене из целе Србије. Своје слатко умеће представило је више од 200 читатељки "Новости". Оне су за малишане направиле торте најразличитијих облика и укуса.

Мада је то било мање битно, жири је за победника прогласио Весну Атковић из Руме. На торти од седам спратова испричала је причу са сафарија о Микију Маусу и његовим новим другарима - мајмунима, слоновима, тигровима... Торта је оборила с ногу сваког ко је угледао. И најлепша, и највећа. Тешка скоро 40 килограма.

ДОНАТОРИ АКЦИЈУ "Нај-торте" подржали су компанија "Дијамант", као генерални спонзор, затим "Хедера Вита", "Poco Loco", "Стеван Стил", "Кendy", "Пеливан", "Доктор Еткер", "Металац", "Мона", Винарија "Чока", Момчило Фундуп, "Principessa", "Ђурђица", Драган Марковић Палма, академски сликар Станислава Недељковић Пузигаћа, "Stillstell"...

- Ми Сремци не меримо кад дајемо - рекла нам је победница. - Мислим да торта није довољно тешка колико би требало да буде, с обзиром на то коме је намењена. Овакве посластице родитељи могу да приуште својој деци за рођендан. Малишанима који ће се овим тортама сладити нема ко да наручи слаткише. Зато је свима њима данас рођендан. Торту сам правила са много пажње и љубави. Нека се и они обрадују.

Лидија Обрадовић, председница Управног одбора Фондације хуманости "Новости", захвалила се свим учесницима и донаторима, који су се у великом броју одазвали овој плементиој акцији.

- И овај новембар обележили су хумани и предани људи - рекла је Лидија Обрадовић. - Они који ће обрадовати децу коју живот није мазио. Ова акција сваке године окупи велики број правих уметника у прављењу слаткиша, али и добрих људи из разних крајева. И данас, као и у протеклих 28 година, жене из готово свих градова Србије, али и Републике Српске и Црне Горе биле су вредне и маштовите.

Деца су одушевљено обигравала око столова са маштовитим посластицама. Фигурице од марципана, шећера и чоколаде, само што не проговоре и заплешу. Барбика, Маша и медвед, породица Кременко, чудовиште из Лох Неса, принцезе из бајки, Мики Маус на "скејту"... На тортама су се нашли јунаци из најпознатијих "цртаћа", али и слатке ђаконије са мотивима природе, мора, као и животиња.

- Дошле смо због деце. Да их усрећимо. Оно наше мало њима много значи - каже Сандра Пауновић, председница удружења жена из Топовника.

Победничку торту добили штићеници дома у Сремчици

Њих 11 одазвале су се хуманом позиву и доказале да имају велико срце. Читатељке из Јагодине и Смедерева биле су најбројније. Дошле су организованим аутобуским превозом, који су им обезбедиле њихове општине.

- Драго ми је да учествујем на овој манифестацији. Наставићу и следеће године да се дружим са вама - обећала је Зорица Ђорђевић из Јагодине.

И Миланка Јелисавац је уз акцију "Нај-торте" скоро од првог дана. За своје слатке мајсторије неколико пута је награђивана. Мудро открива да није важно како торта изгледа, већ каквог је укуса, а најукусније су оне које су гарниране - љубављу.

- Овакве акције требало би што дуже одржавати - каже она. - Деци, коју су заборавили они који су им најпотребнији, овакви догађаји много значе. Потресно је гледати њихову срећу кад добију слаткише.

Неколико сати торте су биле пред радозналим посетиоцима "Делта ситија", на мети погледа пуних дивљења, да би их комбијима организатори превезли где треба - до деце које очекује сладак викенд.

- Вредело је све ово за осмехе које су посластице, зачињене љубављу измамиле од малишана - рекла нам је Добрила Спировски, председница Удружења за помоћ деци са хендикепом "РО-ДЕ".

Мики Маус је посебно одушевио малишане


ЗА МАЛИШАНЕ У СРЕМЧИЦИ

НАГРАЂЕНОМ тортом, тешком скоро четрдесет килограма, засладили су се малишани из Установе за децу и младе у Сремчици. У овом дому живе малишани са менталним сметњама.

- Срећна сам што сте нас се сетили - рекла нам је директорка Сандра Перић. - Ваша акција, у којој учествујемо читав низ година, једна је од оних која помаже да малишани осете да су равноправни чланови друштва. То је наш циљ. Хвала вам због тога.

Да би огромна торта стигла неоштећена до оних за које је умешена, ауторка најлепше торте Весна Атковић држала је све време на путу од "Делта ситија" до Сремчице у крилу у гепеку аутомобила. Малишани су се веома обрадовали и торти и госпођи која је донела. Нису се раздвајали од ње. Грлили је, љубили... Дирљиво.

Весна Атковић, Андријана Станић, Марина Гајић, Данијела Марчета и Биљана Чемерикић

СЛАТКЕ МУКЕ

Жири, у саставу Лидија Обрадовић, председница УО Фондације хуманости Компаније "Новости", Саша Алексић и Радован Бујковић, имао је пуне руке посла и заиста је био на слатким мукама - требало је да изабере најлепше украшену торту. Титулу најлепше понела је торта Весне Атковић из Руме. Друго место освојила је Биљана Чемерикић из Зајечара, а награђене су Данијела Марчета, Марина Гајић и Андријана Станић.

Ове године додељено је 28 награда, јер је пре толико година заживела акција "Нај-торте", а уручена су и специјална признања захвалности за учешће у акцијама Фондације хуманости "Новости".


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације