Поход народа ка новом свету

В. Н.

09. 11. 2017. у 06:20

Поход народа ка новом свету
Како је драматичне тренутке промена у Русији видео амерички новинар Џон Рид

МЕЂУ најпознатијим сведоцима револуционарних догађаја у Русији 1917. године био је амерички новинар, писац и социјалистички активиста Џон Рид. У Петроград је као ратни дописник више америчких новина стигао после турнеје широм Европе. Боравио је и у Србији 1915. године, одакле је у САД послао више извештаја и репортажа о аустроугарским злочинима над српским цивилима.

Рид је током преврата у Русији водио белешке које је касније преточио у дело "Десет дана који су потресли свет", објављена у Њујорку 1919. године. Познати новинар умро је у Москви и један је од свега тројице Американаца сахрањених у зидинама Кремља.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Путин критиковао Лењина

Ево како је револуцију видео Рид:

"... У атмосфери корупције, чудовишних полуистина, дан за даном звучала је једна чиста нота, све јачи крик бољшевика: 'Сва власт совјетима!', 'Сва власт представницима милиона обичних радника, војника и сељака'. 'Земља, хлеб и крај бесмисленом рату, крај тајној спекулацији и издаји'.

"... Русија се једним скоком пребацила из средњег века у двадесето столеће.

"... Кад човек баци поглед уназад, Русија пре новембарског устанка изгледала је као да је из неке друге епохе, скоро несхватљиво конзервативна. Тако брзо смо се прилагодили новом, бржем животу као што је и целокупан руски политички живот почео да скреће улево.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Цар Николај слао Србе да спасу отаџбину

"... У пустој поноћној тмини, бескрајна колона војника ћутећи се кретала Невским проспектом. Кренули су у борбу против Керенског и његовог режима. По мрачним споредним улицама јурили су аутомобили. А у Смољном, седишту бољшевика? Војно-револуционарни комитет тамо је радио као захуктали мотор који лупа од оптерећења."


Наставиће се...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације