РОБОТСКЕ платформе, квадрокоптер, бродови, уређај за точење вина, само су неки од "изума" настали у кабинетима Машинског факултета у Београду, који је овог викенда прославио 69. рођендан. Годину јубилеја, после дужег времена, ова високошколска установа дочекује с попуњеном уписном квотом за бруцоше, модерно опремљеним кабинетима, а најављују и нове студијске програме.

На машинском факултету припремају студијски програм за ИТ

У разговору за "Новости", проф. др Радивоје Митровић не крије задовољство што је број студената удвостручен. Он истиче да је циљ Машинског факултета у наредном периоду да буде један од носилаца индустријског развоја Србије, заснованог на знању.

- Како ново време тражи нови профил инжењера који су спремни да одговоре на изазове које доноси нова технолошка револуција, од следеће школске године требало би да се отвори и нови студијски програм на основним академским студијама - инжењер ИТ технологија - каже Митровић. - У основи овог програма су информационе технологије, уз помоћ којих ће будуће генерације машинских инжењера бити спремне да у нашој земљи развијају "индустрију 4.0".

Професор Митровић истиче да се много тога ради на унапређењу наставе, али и на подстицању предузетничког духа студената.

- У протекле две године у опремање Факултета је уложено око пет милиона евра, а донацијама помажу и наши бивши студенти - истиче проф Митровић. - Тако смо, захваљујући њиховом ангажовању, добили шасију аутомобила последње генерације "ауди Р8 купе", коју немају ни најбогатији светски факултети, а на којој ће студенти имати прилику да се упознају са свим аспектима безбедности путника. Бродови "Сава" и "Дунав", које су конструисали наши студенти са смера бродоградње, на такмичењу у Сен Тропеу освојили су друго и треће место у категоријама превоза лакшег и тежег терета.

Академци, будући инжењери, конструисали квадрокопетер - дрон

И академци са Катедре за аеротехнику решили су да се одазову позиву на такмичење Светске ваздухопловне федерације - трку дроновима. Квадрокоптер су конструисали будући инжењери. Реч је о малој летелици на даљинско управљање која је слична хеликоптеру и има четири ротора, по чему и носи назив, и може да лети веома великом брзином.

Проф. др Радивоје Митровић

У лабораторијама Факултета постоје и роботи који се користе за апликацију заваривања у привреди, који могу да препознају објекат и утврде да ли га треба заваривати. Такође, развијају се нове роботске платформе носивости од 250 до 2.500 килограма.


СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА

ДАН Машинског факултета обележен је свечаном академијом уз бројне госте из земље и иностранства.

На свечаности су говорили декан факултета Радивоје Митровић, министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић, министар рударства и енергетике Александар Антић, градски менаџер Горан Весић.