Хрвати отимају нашу баштину

Иван Миладиновић

22. 10. 2017. у 21:03

Хрвати отимају нашу баштину

Марко Мартиновић обучава руске бољаре

По принципу "узми шта ти се свиди" у Загребу својатају део српске прошлости. За њихову јавност нема недоумице кад се помену Никола Тесла или Милутин Миланковић

НЕ тако давно били смо сведоци тога да је део хрватске јавности књигу професорке Злате Бојовић "Историја дубровачке књижевности" протумачио као "иредентистички, империјалистички покушај узимања не само туђе баштине, већ и туђе територије". Овакве бурне, често и параноичне реакције наших комшија не изненађују добре познаваоце њихових прилика. Оно што изненађује је изостанак реакција с ове стране Саве и Дунава на многобројна хрватска својатања наше баштине, наших књижевника, наших научника.

Историчар књижевности, новинар, дугогодишњи председник Хрватског ПЕН-а Слободан Просперов Новак, који је књигу др Злате Бојовић означио као смешну и врло опасну, поводом изласка изабраних дела Иве Андрића је рекао:

- За некога ко овде живи он може бити само хрватски писац и доказ за то да је могуће да један хрватски писац пише на српском.

За хрватску јавност нема недоумице, Милутин Миланковић је хрватски научник. На помен Николе Тесле никада нису имали дилему. Геније из Госпића је хрватски научник. "Ноћ музеја", која се крајем јануара организује у готово целој Европи, у Хрватској је била посвећена изумима и открићима Николе Тесле.

У СРБИЈИ на ове и сличне хрватске егзибиције, типа "узми шта ти се свиди", углавном нема реакције. Зато не чуди што је пре неки дан у Сочију, приликом сусрета са руским лидером Владимиром Путином, председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић, не без поноса, рекла како је "један Хрват био руски адмирал". Реч је о Матији Змајевићу, Бокељу из Пераста, адмиралу флоте Руске морнарице, члану Адмиралитета царске Русије и оснивачу Каспијске флотиле.

Откривање спомен-плоче Матији Змајевићу у Вороњежу

А ко је заправо био адмирал Матија и ко су били Змајевићи? Њихови преци су били пореклом витешка породица из Дукље. Доласком Црнојевића на власт досељавају се у Његуше. О некадашњем братству Змајевића у Његушима говори и топоним Змајевића Крши и Змајуша. Крајем 15. века, у време када су Црну Гору напуштали и Црнојевићи, силазе у Котор, где стичу нешто угледа и иметка. Из Котора прелазе у Пераст и у новој средини успевају да пусте дубоке корене и да се пробију у прве редове угледника. Убрзо прихватају католичку веру, али своје порекло, међутим, нису заборављали.

Успон Змајевића започиње 1628. године у кући Николе, званог још Милутин, када ће се родити најстарији син Андрија. После њега дошла су на свет његова браћа, Иван и Крсто, од којих ће нарочито овај последњи, иначе отац споменутог адмирала Матије, бити утицајна личност у Перасту, а у више наврата и његов капетан. Никола, који се иначе оженио католкињом, до краја живота остао је православац. Дозволио је да деца буду крштена по римокатоличком канону, али их је васпитавао у српском духу, а они ће то преносити на потомство.

ЈУНАЧКИ Пераст, који је тих година неговао само поморце, трговце и ратнике, полако ће постајати и све приметнији културни центар. Најзаслужнији за то биће први син Николе Змајевића, Андрија, први перашки писац, по много чему изузетан и свакако један од најзначајнијих представника ове породице.

Теолошке студије завршио је у Риму где је докторирао 1654. године. Одмах после студија заредио се и постао опат самостана Св. Јурија који се налазио прекопута Пераста. Потом је био викар у Будви, а 23. фебруара 1671, након петнаестогодишњег периода упражњености надбискупске столице, за надбискупа барског и примаса Србије папа Клемент X именовао је Змајевића. Андрија је столовао у Будви, јер је Бар тада био под османском управом.

Змајевићев "Љетопис црковни"

У свом литерарном раду испољавао је вишеструко интересовање према историји, култури и народу "краљевства Србије". Одржавао је пријатељске везе са најистакнутијим српским првацима свог доба, с херцеговачким митрополитом Василијем Јовановићем (Свети Василије Острошки) и с патријархом Арсенијем III Чарнојевићем. О патријарху је писао да је "по старини земљак наш, драг пријатељ" (ово се може видети у илустрацији из његовог капиталног дела "Љетопис црковни").

ЗНАО је црквенословенски језик и ћирилицу и тим писмом, о којем је приметио да се њиме "служи читава наша нација", писао је. За себе је говорио да је "ватрени католик и ватрени Србин".

Од Змајевићевих великих књижевних дела сачувана су два. Спев "Словинска Дубрава" и "Љетопис црковни". То је историја светских идеја, од постања до епохе барока, писана двостубачно - слева на нашем народном језику и ћирилицом, здесна на латинском, на 1.000 страница. Једна верзија налази се у Сплиту а друга, комплетнија, на ћирилици, чува се - први део у Ватикану, други у Падови. Ту су ушле многе народне легенде и предања, народна историја, епско виђење догађаја и ауторов лични доживљај прошлости и савремености.

Андрија Змајевић је био рођени стриц Матије Змајевића, руског адмирала и свакако једног од најзапаженијих изданака перашке фамилије.

Матија Змајевић

Матија Змајевић је наследио породичну, али и поморску традицију Пераста. Прве поморске вештине стиче у родном месту. Имао је четири брата и пет сестара, од којих је једна, Марија, била прва жена познатог перашког јунака, иначе млетачког конта Вицка Бујовића.

СУКОБИ између Бујовића и Змајевића довешће до тога да Вицко Бујовић бива убијен, а Матија је због умешаности у убиство, у 28. години живота протеран и присиљен да напусти Пераст и млетачке државе на 45 година. Одлази у Дубровник а одатле у Цариград, где добија заштиту од руског амбасадора, грофа Петра А. Толстоја, који га шаље са препоруком руском цару Петру Великом (1689-1725) у Карлове Вари, где је цар био на лечењу.

Било је то време великих поморских немира на Балтичком мору, где је Шведска била водећа поморска сила. Русији је био циљ да овлада балтичким водама и тако отвори пловидбене путеве према свету. У биткама које ће уследити Матија ће показати сав свој поморски и ратнички таленат и захваљујући његовим тактичким потезима Руси ће успети да поразе Швеђане.

ПАПА СИКСТ V БИО ЈЕ СРБИН ИЗ БОКЕ УСТАЉЕНО је мишљење да је први папа Словен био Пољак Карол Војтила, Јован Павле II. Међутим, постоји још један папа Словен али наших корена. Тај сегмент историје је за многе скривен, али је нескривен покушај да се он у Загребу прогласи Хрватом. Реч је о папи Сиксту V, који је столовао од 1585. до 1590. године. Ко је он и одакле је сведочење је оставио управо један од јунака ове сторије, барски надбискуп и примат српски Андрија Змајевић. У спомињаном делу "Љетопис црковни" (Обод Цетиње, 1996, том 2. стр. 490-491) Змајевић пише да папа Сикст Пети потиче "од оца из Крушевица, села у Боци од Котора, недалеко од Пераста, нашега мјеста, гђе и данашњи дан Папића кућа зове се, отуда у њој људи њему прилични..." и да су од православног братства Свилановића, који славе Светог Николу.

Због својих заслуга, али и због утицаја земљака грофа Саве Владисавића, иначе пријатеља и саветника цара Петра Великог, постаје први странац - адмирал руске флоте.

После цареве смрти, руски морнарички официри, љубоморни на команданта странца, оптужују га за проневеру државног новца. Суд га проглашава кривим и - осуђује на смрт.

ТАДА на сцену поново долази гроф Сава Владисавић и успео је да убеди цара Петра Другог да помилује Змајевића. Цар га деградира у чин вицеадмирала и за заповедника астраханске луке на Каспијском језеру. Новчани део казне од 4.960 рубаља морао је да плати.

Матија Змајевић овде проводи последње године свог живота и ради на оснивању Каспијске флотиле, која ће доцније имати пресудну улогу у освајању јужних подручја Русије. Умро је 25. августа 1735. године у Таврову на Дону, а упркос жељи да буде сахрањен у родном Перасту, уз највише државне и војне почасти сахрањен је у католичкој цркви у Москви.

Васпитање у националном српском духу, које је стекао у породици, омогућиће му да се лако снађе у Русији и пронађе заједнички језик са царем Петром Великим и његовим саветником грофом Савом Владисавићем.

А да је председница Хрватске потпуно присвојила туђе пред Путином, потврђује и чин из маја ове године, поводом Дана победе, када је црногорска делегација антифашиста посетила Русију и са представницима Друштва руско-српско-црногорског пријатељства "Словенски мост" у граду Вороњежу открила спомен-плочу адмиралу руске флоте Матији Змајевићу, уз завршни поклич: "Слава Русији, слава Црној Гори и Србији!"

Већи део хрватских посленика стално заборавља једну чињеницу, да је поприличан број личности и градова саставни и незаобилазни део и српске и хрватске и историје и културе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (28)

Вуковац

23.10.2017. 05:43

@Radovan Zinaic - Нажалост ни ми нисмо ништа бољи. Гајева латиница је део њиховог идентитета а срби је присвојили као да нису знали да пишу пре братства јединства.

Ne mlati

23.10.2017. 11:56

@Radovan Zinaic - to je globalni problem, gledam i Grci, kraj svog pisma, starog hiljadama godina, pišu latinicom...

rst

22.10.2017. 21:36

Ko je nama kriv kada mi necemo da svojatamo njihove istorijske licnosti. Ako oni svojataju Nikolu Teslu samo zato sto je rodjen na prostoru danasnje Hrvatske mozemo i mi da se ponosimo i da svojatamo Josipa Bana Jelacica koji je rodjen na prostoru danasnje Srbije a vladao je pojedinim sadasnjim dijelovima Hrvatske ;)

maniks

22.10.2017. 21:38

Sta ocekivati od naroda ako uopste i spadaju u narode koji nema svoju istoriju osim ustastva i ubistava nemocnih staraca , zena i dece.

Босанац

22.10.2017. 21:43

Пресити се земља од крвавог вала, Али вам победа не осветли лице; Јер ловор не ниче с буњишта и кала, Он је за хероје, а не за убице! Ј.Дучић

Direktan bez dlake na jeziku

22.10.2017. 21:54

Sta ce jadnici kada svoju istoriju nemaju, jedinu koju imaju je koljacka istorija.....

Ceca

22.10.2017. 21:58

Pa cime I kime oni imaju da se ponose? Proterali I izvrsili genocid nad Srbima I u II svetskom ratu a i u poslednjem, a sad prisvajaju sve sto je srpsko.

skabo

22.10.2017. 22:00

Tesla, Milankovic, ... Po toj istoj logici, 17. rimskih impertora rodjenih na tlu danasnje Srbije su Srbi. Ne, Srbin to nikada nece reci. A oni, stvarno su jadni. Par narednih decenija govorice o njihovoj propasti, bez ikakvog mesanja sa strane. Nastali su na temelju velikih zala, drugacije ne moze da bude.

Bonaparta

22.10.2017. 22:57

Ljudi nasi pokatoluceni Srbi da bi se,dokazali onima koji im to namecu moraju da se kite tudjim perjem. Treba neko da ih obavesti da Hrvatska je postala tj.dobila drzavnost sa Kraljevinon SHS. Vise Austrijanci imaju pravo da tvrde da je Tesla njihov drzavljanin, jer kada se rodio i ziveo to je bilo Austrougarska teritorija ili ti tkz.Vojna krajina koju su posedali Srbi da bi braniki Austrougarsku od Osmanlija, ali za njih je istorija ono sto oni mastaju da je.

скок у уста

22.10.2017. 23:20

@Bonaparta - А неки би могли да се обавесте да је ћирилица писмо српског језика ...

Вуковац

23.10.2017. 05:39

@Bonaparta - Тачно пријатељу али колико срби до ње држе неће још дуго тако бити. И Змајевићева дела писана на ћирилици ђе бити "доказ" хрватима како је ћирилица заправо њихово писмо. Срби се морају озбиљно замислити око свог идентитета.

Provokator

22.10.2017. 23:47

Pa sto mi ne preuzmemo Bana Jelacica? Rodjen je u Novom Sadu. Isti princip koji hrvati primenjuju za Milankovica i Teslu.

bager

23.10.2017. 21:28

@Provokator - Ne samo bana Jelacica,,nego i sve one ubiejne u Jasenovcu i one proterane 90-tih iz Hrvatske ,,svi su oni hrvati ,,jer su rodjeni i radjali se vekovima na tlu " danasnje " Hrvatske,,i tako dodjemo do grozne istine gde hrvati kolju hrvate koji nisu katolici,,a cifra je zastrasujuca ,,mislim pravi genocid nad svojim narodom,,,

Pera

22.10.2017. 23:54

Pa skoro su i otkrili "spomen ploču" Juri Francetiću,na kojoj piše da je bio antifašista!!! (100 Puta ponovljena laž-Postaje istina:Gebels)

Boža dunster

23.10.2017. 04:05

Pa ljudi moji, oni su i Marka Pola, proglasili za Hrvata, zato što je rođen na Korčuli.

Polo

24.10.2017. 16:08

@Boža dunster - Hehe upravo suprotno.Naime u svim njegovim pisanim zapisima u Veneciji izjašnjavao se kao dalmatinac.Dakle Srbi govore da su dalmatinci Srbi i po toj mitomaniji Marko Polo je bio Srbin.

Sasa

10.05.2020. 02:47

@Boža dunster - Чудно је да пре 200 година у пописима становништва у Далмацији које је вршила Аустроугарска нема нити једног Хрвата, а да се највише њих изјаснило као Срби католичке вероисповести... Где нестадоше ти људи, тачније, одакле се створило толико Хрвата кад није било миграција такве размере у та два века, да се закључити...

Sumadinac

23.10.2017. 18:29

Kad nemas istoriju, kulturu i jezik onda izmisli to sve. I tako ovi hrvati kradu sta god mogu od Srba. Jos malo pa ce oni reci da Isus Hristus bio hrvat.

Petar

23.10.2017. 21:36

Hrvati su prisvojili srpski jezik,iskljucivo od Srba koji su prelazili u katolike pa u Hrvate.Pravi hrvatski jezik goviri se u Austijkoj pokrajini Gradisce.

Sremac

24.10.2017. 11:02

@Petar - Zavestenje o jeziku Stefana Nemanje,govori da narod mora da cuva svoj jezik,jer dok je jezika bice i tog naroda.Hrvati su to shvatili i sa dolaskom NDH pokusali su da spsu svoj jezik,proteravsi mnoge srpski i usvojivsi njihove izgubljene u bitci sa srpskim recima.Tako je srpski jezik osvojio teritoriju tudje zemlje,dok je hrvatima preostalo samo da taj srpski jezik prekrste u hrvatski.

Glagoljica

24.10.2017. 15:11

@Petar - Hrvati su pisali glagoljicom sve do 19 st.Mene zanima koje pismo su Srbi imali prije ćirilice?

Joakim

25.10.2017. 15:52

Hmmm, meni se cini da i hrvati i srbi prisvajaju crnogorsku istoriju ovdje, zar ne? Cesto to rade i jedni i drugi... Doduse dosta vise ovi drugi...

Luna

25.10.2017. 22:02

Nedajte dosta vise tog Otimanja .Hrvati nikad ama bas nikad Nebih Ponudili da vrate Nesto Sto nije Njihovo . Samo Prisvajaju sve Zivo . Tteske Otimacine

Adrijant

15.11.2017. 00:30

A majke ti kakve mitomanije odakle ste uzeli ovaj članak ? Svugdje je, daj te mi izvor kada Andrija Zmajevic kaže da je "vatreni Srbin" jel sigurno ste uzeli ovu mitomaniju od nekih vaših "poviejsnicara" poput Lozo.M.Kostic i drugih mitomana. Zašto ne spominjete da Andrija Zmajevic je pisao i na glagoljici ? da je bio protiv pravoslavlja i pravoslavlenje katoličkog stanovništva ?