Велики Царевац избегао стрељање

Душанка Новковић

08. 10. 2017. у 18:01

Велики Царевац избегао стрељање

СВЕДОЧАНСТВО Решење о затварању Царевца и чувени музичар,други здесна,Фото Д. Новковић

Међу онима који су били заточени у логору на Бањици био и славни виртуоз на виолини Властимир Павловић. Mузичара привели као сарадника партизана. Робијало 1.683 људи из Браничева

МЕЂУ љубитељима виолине много је оних који радо слушају маестрална извођења Властимира Павловића Царевца (1895-1965), чији је "заштитни знак" чувена композиција "Свилен конац", али мало ко зна да је он био један од заточеника злогласног логора на Бањици. У логор је доведен у марту 1942. уз образложење да је, боравећи у свом родном Царевцу код Великог Градишта, по којем је и добио надимак, "сарађивао с вођама комунистичко-партизанских банди".

У логорским списима Царевац се не спомиње као виолиниста, већ као дипломирани правник и кафеџија из Београда.

- Павловић је активно учествовао и у самом комунистичко-партизанском одреду Вељка Дугошевића, под оружјем, и као такав био је у Другој чети, где је довео још око десеторо наоружаних људи, припадника сеоске полиције из Царевца - наведено је у образложењу које је потписао инспектор, шеф одељења специјалне полиције града Београда.

"Досије Царевац" један је од многих које је прибавио Историјски архив Пожаревца, у сарадњи са Историјским архивом Београда, за потребе изложбе и израде каталога о заточеницима из Пожаревца и Браничевског округа у концентрационом логору на Бањици, у периоду од 1941. до 1944. године. Анализом логорских књига установљено је да је на Бањици било заточено 1.683 људи са овог подручја.

- Из Пожаревца је у логору завршило 356 особа, из Великог Градишта 317, из Петровца на Млави 290, из Жагубице 191, из Малог Црнића 165, из Голупца и Кучева по 135, а из Жабара 94. Међу њима је било и 136 жена и четворо деце - каже Јасмина Николић, директорка Историјског архива Пожаревац. - На Бањици је стрељано 276 људи из Браничевског округа, 15 их је умрло у логорској болници, 575 их је одведено на рад, 724 пуштено на слободу, док за њих 90 нема никаквих података.

ЖРТВЕ Фотографије логораша - учитељ, земљорадник и два гимназијалца

Међу логорашима је било људи свих занимања - лекара, адвоката, трговаца, опанчара, земљорадника, професора, учитеља, студената, домаћица... Неке жене задржане су и као таоци, као на пример Пожаревљанке Божана Вељковић и Костадинка Жикић, не би ли се њихови мужеви - партизани, предали властима. Као таоци, ухапшени су и родитељи двојице браће партизана Бранислава (29) и Богољуба (23) Стојановића из Брежана - Лепосава и Стојан, као и њихова снаха Роса, супруга старијег сина.

Посебно потресно изгледају изложени лични предмети заточеника, међу којима је и ђачка књижица Светислава Блажевића, гимназијалца из Пожаревца. Изложен је и списак личних ствари одузетих од матуранта Петра Арамбашића из Пожаревца - окрпљене браон панталоне, црвени шал са туфнама, пар вунених рукавица, један стари пешкир, једна књига, две четкице за зубе, по једна кашика и виљушка...

СВЕДОЧАНСТВО Лични предмети одузети од логораша

Међу експонатима је и плакат са огласом који је потписао неименовани фелдкомандант, о стрељању десеторо људи због одмазде: "Као одмазда за кукавично убиство председника општине Салаковац, стрељано је 10. јануара 1944. године 10 активних комуниста." Ту је и фотографија учитељице Наталије Дугошевић из Турије код Кучева, коју су ухапсили четници и предали је властима, после чега је одведена у логор на Бањици, где је стрељана 5. марта 1942. године.

ХАПШЕЊА

ЉУДЕ из Браничевског округа хапсили су и спроводили у логор на Бањици припадници Жандармерије Пожаревца, Гестапо и Управа града Београда. Они који су оквалификовани као "непослушни омладинци" одвођени су у Завод за принудно васпитање омладине у Смедеревској Паланци.

ИСТОРИЈА Ђачка књижица Светислава Блажевића

СПАСИЛАЦ ГОЛУБЈЕВ

ЈЕДАН од изложених докумената потписао је извесни Голубјев. Он пише да је, по наређењу из одељења Специјалне полиције Управе града Београда, спровео истрагу о хапшењу осморо људи из Великог Градишта. У том документу он наводи како је установио да су ти људи недужни и потказани из освете, па је препоручио да се пусте из логора.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

Danas bi svirao

08.10.2017. 18:28

onima koji su ga, zamalo, pogubili... okrenulo se sve. To su sad srpski heroji, koji su se žrtvovali za srbiju.

Marko

10.10.2017. 10:21

Eto o Dražinoj borbi protiv nemaca: " ...koju su uhapsili četnici i predali je vlastima, posle čega je odvedena u logor na Banjici, gde je streljana 5. marta 1942. godine." Žene svog naroda hapsili i podvodili Švabama. Bruka, kakvi bre crni četnici borci za slobodu.

Мајстор

11.10.2017. 13:34

@Neregistrovani - То је зато што људи не знају елементарне ствари из историје. На пример: да је Постојао непредати део Југословенске краљевске војске - четници Драже Михаиловића, који немају никакве везе са четницима Косте Пећанца, владе Милана Недића.

sas

12.10.2017. 13:26

@Neregistrovani - Nedic je prisao nemcima zato sto je neko morao da bude u vladu u Beogradu sa nemcima. Kosta Pecanac je vrlo brzo prisao nemcima? Draza je odlucio da formira 'Jugoslovenska vojska u otadžbini' Naziv cetnici to je samo bio popularan naziv za Drazinu vojsku njegove pristalice. Pravi cetnici su bili Четници Косте Пећанца. iiiii.......