Влага угрожава стабилност храма Светог Ђорђа на Опленцу и потребна је озбиљна реконструкција крова и темеља овог значајног објекта у чијим криптама почива шест српских владара. Нејасна је, међутим, и судбина других објеката и око 140 хектара земљишта које је краљ Петар тестаментом оставио народу.

Како решити одржавање значајног комплекса и важних културно-историјских споменика на Опленцу, засад је, како тврде у Тополи, непознаница. Реч је о задужбини коју је краљ Петар Први Карађорђевић оставио народу и потомцима "који у њој могу да уживају, али не и да је отуђе".


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Војвођанске приче: Џеjмс Бонд, а из Титела

Имовину Задужбине, међутим, после Другог светског рата одузела је држава. Стање је и сада (не)решено. Наиме, Задужбина је покренула поступак за враћање имовине још 1993, али је након вишегодишњег судског поступка изгубила спор. Поступак је тенутно пред судом у Стразбуру.

- Кров на Цркви Светог Ђорђа прокишњава, влага улази у темеље и прети да оштети и стабилност храма. Само за подстављање скеле, да би се започела поправка крова, потребно је око 5.000 евра. Задужбина није у стању да на адекватан начин сама брине о одржавању - каже Драган Јовановић, председник Скупштине општине Топола и члан Управног одбора Задужбине.

Од целокупне имовине, тренутно је у власништву Задужбине још и кућа краља Петра и 93 ара земљишта.

Зато, сматрају у Тополи, засад не постоји дугорочан и сигуран начин одржавања десетак репрезентативних објеката, међу којима су и краљева и краљичина вила и други објекти, као и око 140 хектара земљишта. Задужбина то није у стању, јер јој је готово целокупна имовина одузета. Делимичне приходе има од продаје улазница за своје објекте и дотација општине Топола.

- Опленац многи зову српским Версајем. Комплекс на Опленцу у неку руку то и јесте. Ту су значајни објекти, међу њима Црква Светог Ђорђа, где почива шест српских владара, велики парк у којем су столетна стабла које је и својом руком садио краљ Петар, затим музеј, виногради, више десетина хектара плодног земљишта - набраја Драган Јовановић.

Он каже да је Влада Србије ове године буџетом предвидела новац за реконструкцију појединих објеката на Опленцу, али због још нерешеног власништва тај новац стоји и не може да се употреби.

- Скупштини Србије смо поднели предлог да се за Опленац усвоји посебан закон, такозвани лекс специјалис, како би се на прави начин бринуло о овим добрима - каже Јовановић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Гинисов рекордер из Сремске Митровице хуманошћу заслужио улицу

У Управном одбору задужбине, осим њега су и владика шумадијски Јован, представници владе и Крунског савета.

Драган Јовановић


ДРАГОЕНО

ЦРКВА Светог Ђорђа је објекат од изузетног значаја и под заштитом је Завода за заштиту споменика. Упућени кажу да само један квадратни центиметар мозаика у овој цркви кошта између 10 и 12 евра. Уколико би дошло до оштећења, штета би била непроцењива.


НАПЛАТА УЛАЗА

ПОЈЕДИНИ грађани се буне зашто се наплаћује улаз у Цркву Светог Ђорђа. Јовановић каже да је то један од начина да се прикупи новац за одржавање и додаје да је са тим упозната и Епархија шумадијска. Али уверен је да би требало да се наплаћује улаз на Опленац, а не у саму цркву и да буде јефтинији. Цена појединачне улазнице сада за децу је 300, за одрасле 400 динара, а за колективне посете 250 динара.