ОТКРИЋЕ раскошне виле из римског доба, на самом ушћу реке Љиг у Колубару, у Ћелијама код Лајковца, представља, по свему судећи, најзначајнији археолошки догађај и праву сензацију у западној Србији. Све говори у прилог томе да је припадала неком веома моћном и богатом, а по површини, пошто се простире на више од четири квадратна километра, археолози значај ове старе грађевине пореде са Гамзиградом и Медианом.

На археолошком налазишту Анине у Ћелијама, које се простире на 30 хектара, међу остацима раскошне римске виле богаташа из 3. века нове ере пронађени су и веома очувано термално купатило, вредна збирка новца из тог доба, бронзане посуде и други предмети који у највећем броју припадају времену императора Константина, а има их и из епохе цара Валенса.

Прочитајте још: Мистерију игле са Хисара не знају ни Американци

Археолози Завода за заштиту споменика културе у Ваљеву, који обављају истраживања, истичу да је то откриће веома значајно, јер у Србији има веома мало терми и других објеката који су очувани изнад нивоа темеља.

- Пронашли смо и трагове првог уређеног водоводног система на овој територији - каже археолог Радивоје Арсић. - Сасвим је извесно да је термално купатило било јавно, односно да га није користио само власник виле, која представља најбоље очуване остатке руралне архитектуре римског доба на подручју западне Србије.

Прочитајте још: Из сремских њива ниче царска палата


Ископавања, која су почела 2005. године, обављали су археолози Завода за заштиту споменика културе у Ваљеву, Истраживачке станице Петница, Народног музеја у граду на Колубари и Факултета за геодезију. Археолошка истраживања на локалитету Анине финансирала је општина Лајковац.

- Захваљујући средствима општине Лајковац и Министарства културе, ових дана настављена су истраживања - каже Арсић. - Истражили смо нове делове римског купатила из 4. века и први пут наишли на трагове осликаних зидова. Нађен је дозидани део, који су варвари накнадно саградили, а има и остатака из новије историје, попут дугмади са униформи аустроугарске војске, што не чуди, јер се на овим просторима одвијала чувена Колубарска битка у Првом светском рату.

Археолошко налазиште Анине у Ћелијама / Фото Лајковац На длану

МИНИСТАРСТВО НА ПОТЕЗУ

- Ако Министарство културе обезбеди додатна средства, читаво термално купатило биће откривено - каже Милутин Ранковић, директор Туристичке организације Лајковац (на слици). - Тако ће бити формиран комплекс, много већи и значајнији него што су указивала почетна археолошка истраживања. То ће, свакако, допринети да Анине, које се налазе у непосредној близини Ибарске магистрале, постану атрактивне за бројне туристе.