ЛАЈКОВАЦ - Немања Јовановић (35), Лајковчанин, кошаркашки тренер у Америци, добио је специјалну награду – победнички прстен, јер је екипа Southern Methodist University (SMU) из Даласа, у чијем је стручном штабу, прошле године освојила првенство и куп такмичење са 30 победа и пет пораза. Његова екипа учествовала је у такозваном “Мартовском лудилу”, завршном кошаркашком турниру читаве Америке.

Јовановић је, иначе, био први асистент кошаркашке легенде Ларија Брауна, задужен за скаутинг и анализу противничких тимова. Био је тренер у Србији, Шпанији, сада у Америци, које су по ФИБА ранг листи прве три кошаркашке велесиле на свету! Дипломирао је на Одсеку за кошарку ДИФ-а, завршио Вишу тренерску школу у Београду и Мадриду.

Лета 2016. године, екипу Southern Methodist University (SMU) од Лерија Брауна је преузео дотадашњи помоћни тренер Тим Јанкович, а Немања је његов саветник за све тактичке одлуке везане за тренинг и утакмице. Прстен који је припао Јовановићу, специјално је дизајниран. Уз драго камење, на врху је исписана скраћеница универзитета, а са стране његово презиме.

- Ово је први победнички прстен у мојој колекцији, а надам се да ће их ускоро бити више – каже Немања. - У америчкој НБА и колеџ кошарци традиција је да се сваком играчу и члану стручног штаба додељује специјалан прстен за освојену титулу. Играчи зато у жаргону и кажу да им је циљ да “освоје прстен”. Екипа коју тренирам прошле године освојила је првенство и куп наше лиге са 30 победа и пет пораза. Поред српске, највише поштујем америчку школу кошарке и веома сам срећан да, поред самог рада имам и велику шансу да у САД оставим дубљи траг. Мој циљ је да постанем тренер у НБА и да радим са репрезентацијом Србије


КАРИЈЕРА

Након три године тренерског рада у лајковачком Железничару, прешао је у београдски Суперфунд, убрзо у Црвену звезду, где је за четири године прошао све категорије. Одлази потом у дански Хорсхолм, а наредне сезоне у Торелодонес, у предграђу Мадрида, где је за три године допринео да много играча оде у Прву шпанску лигу и на америчке универзитете, а сениорски тим уђе у виши ранг. Следе поново Данска, па Шведска, где је тим који jе преузео са дна табеле већ следеће године ушао у плеј-оф, са највише победа у историји клуба у једној сезони! Јуна 2015. године, легендарни Лери Браун позвао га је у свој стручни штаб на Southern Methodist University (SMU) у Даласу.