Како су Срби чували и сачували Хрватску (ФОТО)

Иван Миладиновић

03. 09. 2017. у 10:33

Како су Срби чували и сачували Хрватску (ФОТО)

Састав Шесте личке дивизије био је скоро једнонационалан

Од граничара у Војној крајини у аустријском царству до партизана у Другом светском рату. Штитећи границе Беча, штитили и границе хрватског народа. У Шестој личкој партизанској дивизији било је чак 96 одсто Срба

СКАНДАЛ који је пре неки дан избио на конференцији у Загребу о несталима лицима, када је помоћник министра хрватских бранитеља Стјепан Сучић изрекао низ увреда на рачун Србије и рекао да све зло у региону долази из Београда, што је приморало Вељка Одаловића, генералног секретара Министарства спољних послова Србије, да напусти овај скуп, по ко зна који пут отвара питање српско-хрватских односа. Хрватска поново гори. Не само по даламатинском кршу. Горе страсти запаљене пре много деценија и не смирују се. Мало-помало из Загреба се вуку потези који рехабилитују усташки режим и Павелићеву такозвану Независну Државу Хрватску.

Сасвим је свеједно да ли је то рехабилитација Алојзија Степинца, подизање споменика терористи Баришићу, присуство државних званичника на церемонији у Блајбургу, игнорисање сличних скупова у Јасеновцу и постављање плоче на овом стратишту Срба са усташким поздравом "За дом спремни" или провокативни концерти Марка Перковића Томпсона, под покровитељством државе.

На све примедбе које стижу из Београда, најчешћи одговор званичног Загреба је да усташки режим никада није званично признат, да се устав, усвојен приликом проглашења независности, позива и на "антифашистичко" наслеђе, да се њихова сувереност темељи на одлукама Земаљског антифашистичког вијећа ослобођења Хрватске (ЗАВНОХ).

ОЧИТО је да данас када су Срби, који су на почетку прошлог века чинили више од четвртине укупног становништва Хрватске, сведени на занемарљив број, а Хрватска постала готово чиста етничка држава, српско питање је престало да буде унутрашња ствар Загреба и преселило се у "домен међудржавних и добросуседских односа Србије и Хрватске".

Из историјског памћења "повјесничара и идеолога нове националне хрватске државе" избледела је и чињеница да су Срби на том истом ЗАВНОХ-у, на који се позивају у уставу, проглашени конститутивним народом. Избледеле су и чињенице да су Срби вековима, штитећи границе Хабзбуршког царства, штитили и "повијесне" границе хрватског народа.

УСТАНИЦИ Личани се припремају за оружани напад на немачког окупатора

А те чињенице говоре о присуству Срба у различитим деловима данашње Хрватске. Писани документи из IX века сведоче о постајању манастира Крупа, затим о манастирима Крка и Драговић из XIV века. Сви у Далмацији.

Ораховица у Славонији подигнута је у XV веку, Лепавина, такође, у Славонији, у XVI веку. У то време, поред Далмације и Славоније, Срби су присутни у Барањи и западном Срему.

Од краја XV века, када Турци дефинитивно освајају српске земље, многи наши преци беже ка западу, под власт цара, неправославног али ипак хришћанског.

На територијама, које су у тадашњем Аустроугарском царству населили Срби, створена је 1579. године такозвана Војна крајина (Војна граница). Срби ће се тако наћи на граници два туђинска царства, аустријског и турског, и чинити "живи зид" између римокатоличког Запада и исламског Истока. Нећемо погрешити ако констатујемо да је вековима наш народ у Крајини и у данашњој Војводини био чувар хришћанске Европе.

ЗБОГ својих заслуга, Срби су од Аустријске царевине добијали одређене повластице. Тако у повељи аустријског цара Фердинанда Првог пише: "... ми желимо да српске или рашке капетане и војводе, њихове људе и лица или њихове припаднике издашно наградимо, ми им дајемо, поклањамо, уступамо, подељујемо и обећајемо доље изнесену повластицу с ослобађањем од извесних обавеза, извесна права као и слободу... свака породица, која буде становала у једној кући, под једним кровом и на једном имању, мора, може и сме без прекида слободно живети на нашем подручју без икаквог плаћања пореза и било какве закупнине, обрађивати земљу или је дати на обраду, примати сав плод и приход са те земље, без икакве запреке или противљења. Обавезујемо се и обећајемо, да ћемо се ове наше повластице чврсто држати, а захтевамо и наређујемо да се ње сви држе."

ЗА ДОМ... Чувари НДХ су, очито, заборавили и истиниту анегдоту из Загорја када је усташка патрола зауставила коњску запрегу пуну цигала: - За дом... - поздравили су кочијаша. - За свињац, просим лепо - одговорио је збуњени Загорац!

Срби граничари су својим јунаштвом оправдали ове повластице и Аустријској царевини били ослонац и брана пред најездом ислама. Многи истраживачи су склони да тврде да је овај слободњачки статус Срба, док су Хрвати били кметови, зачетак нетрпељивости мржње двају народа. Под утицајем католичких свештеника и појединих политичара разноразних опредељења, та нетрпељивост ће остати и када је Војна граница изгубила значај. Наставиће да клија и у 20. веку, најпре у Првом, а поготову у Другом светском рату.

Проглашење Независне Државе Хрватске је и почетак лова на Србе... Терор почиње још у априлу одмах по проглашењу НДХ. У логору Јадовно у Лици за 132 дана, колико је постојао, убијене су 40.123 особе, од чега 38.012 Срба и 1.998 Јевреја. Бежећи од усташког клања Срби се одазивају позиву комунистичке партије и прилазе партизанском покрету. Међутим, горе споменути "повјесничари" и поједини "антифашисти" пре неку годину појављују се са тврдњом да је "Хрватска током Другог светског рата имала највеће учешће у антифашистичким снагама међу становништвом у окупираној Европи", и да је "грађана Хрватске највише било у партизанским јединицама током рата". Ова трдња сама по себи није спорна. Спорно је нешто друго, споран је број Хрвата у партизанским јединицама.

СВИ извори, партизанска документа, извештаји писани у току рата о националном саставу, говори партизанских команданата, послератни мемоари учесника рата, па чак и документа из немачких архива - говоре нешто сасвим друго.

У Зборнику докумената, том V, књига 30, објављен је национални састав дивизија које су формиране на територији данашње Хрватске овим редом:

- Шеста личка дивизија - 96 одсто Срба; - Седма банијска дивизија - 92 одсто Срба; - Осма кордунашка дивизија - 95 одсто Срба; - Дванаеста славонска дивизија - 85 одсто Срба.

У далматинским бригадама састав је био мешовит, мада углавном са хрватском већином од око 70 одсто, осим у бригадама са севера Далмације које су имале већи проценат Срба.

Срби из Бенковца почетком 20. века у националној ношњи

Слободан Нешовић је у књизи "Прво и Друго засједање Авноја" објавио, према записнику, говор Владимира Бакарића, хрватског комунисте и представника НОП-а Хрватске, доцније високог југословенског функционера, који је рекао: "На првом засједању ми смо били више представници српског отпора у Хрватској него представници НОП Хрватске."

ПОЗНАТИ хрватски историографи, отац и син, Славко и Иво Голдштајн, а они тешко могу да буду просрпски извор, пишу:

"Међу 7.000 хрватских партизана поткрај 1941. године, према процјенама које су, чини се, доста точне, било је приближно 5.400 Срба, те по 800 Хрвата и осталих те непознатих националности (по 11,5 одсто). Тијеком те године погинуло их је 1.188: Срба 927 (78,0), Хрвата 231 (19,4) те осталих и непознатих националности 30 (2,6 одсто). Постотак Хрвата у партизанима до коловоза 1942. расте на 32, а до рујна 1943. на 34 одсто: тада је, наводно, у партизанима у Хрватској било приближно 19.500 Срба и 10.500 Хрвата."

Подаци за јединице са територије Хрватске у периоду 1943-1945. кажу да је 4. корпус НОВЈ (до 5. октобра 1943. звао се Први хрватски корпус) 9. јула 1943. у свом саставу је имао 6.307 бораца, од тога 320 Хрвата (5 одсто) и 5.970 Срба (94,6 одсто). Крајем марта 1945. овај корпус је имао 17.349 бораца, од тога 6.907 Хрвата (39,8 одсто) и 8.030 Срба (46,28 одсто).

Шести корпус НОВЈ (до 5. октобра 1943. звао се Други хрватски корпус) на дан 10. децембар 1943. у свом саставу је имао 9.726 бораца, а од тога 2.708 Хрвата (27,8 одсто) и 6.230 Срба (64 одсто). Крајем децембра 1944. тај исти корпус је имао 12.547 бораца, од тога 7.389 Хрвата (58,89 одсто) и 2.771 Срба (22 одсто).

А Оружане снаге НДХ-а 1. априла 1945, по немачким подацима, имале су 182.861 бораца.

ТИТО ЈЕ БИО ИСКРЕН ПРЕД ЧЕРЧИЛОМ

ПРИЛИКОМ сусрета са Черчилом у Казерти 1944. године, Јосип Броз је изнео и податке о националном саставу његових јединица:

"Морамо овдје подвући чињеницу да се у редовима Народноослободилачке војске и партизанских одреда Југославије, од самог почетка па до данас налазе у огромној већини баш Срби, умјесто да то буде обратно. Баш српски, црногорски, босански и лички партизани и бригаде, које су биле састављене готово искључиво од Срба, водиле су и данас воде немилосрдну борбу не само против окупатора, већ и против четника Драже Михаиловића и осталих непријатеља народа."


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:


Dragutinovićev bentli udario u Vučićeva kola

Vranje: Sumnjivi doktorat oterao direktorku

Njegoš u palati beskuća

TRESLO SE KOREJSKO POLUOSTRVO: Pjongjang izveo šesto nuklearno testiranje? Razvija H bombu

A od ćerke Brigit džip "mercedes"

Od "jabučara" može da se živi

Dečji nestašluk opasan po život

Slobodan Marović: Stanković mogao da mi uništi karijeru


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (43)

mića

03.09.2017. 10:59

Barem deo ovoga sto je izneto je mogao Odalovic da kaze na konferenciji, pa da je onda napusti. Bilo bi interesantno cuti koji bi bio odgovor. Jedino je sreca sto je odmah reagovala "Medjunarodna zajednuca" i EU, da smiri svoje napaljene pulene. Cesto mi se pricini da sama Nemacka progovori kroz svog mezimca.

Hrvoje

03.09.2017. 12:27

@mića - A što je mogao Ojdanić reći na konferenciji na kojoj se raspravljalo o nestalim licima i grobnicama u Srbiji (koja, kao fol nije bila u ratu, a puna kosti i krvi)? Možda je trebao reči, "Da, da, pobili smo te ljude, krijemo njihove kosti, ali imamo na to pravo jer je naš kralj zeznuo stvar 1918. godine pa se ipak moramo nećim utješit"!

deki smederevo

03.09.2017. 10:59

Glupi ,naivni ,prosti Srbi.Narod bez vizije i cilja .Karadjordjevici povukli uzasan potez 1918 g a 1945,g. komunisti zavrsili podmukli plan na kasapljenu Srbije .I ja sam pripadnik tog jadnog i mucenog naroda razapetog izmedju snova i surove realnosti.

Hrvoje

03.09.2017. 12:25

@deki smederevo - Skroz se slažem s tobom da ste vi Srbi mučenici vlastitih nerealnih želja i svoje politike....

smederevac

03.09.2017. 13:05

@deki smederevo - Lako je sada sa ove distance pljuvati po Karađorđevićima za učinjeno 1918-e godine, a nemati širu sliku i viziju tadašnjih namera. Iz ovog vremena gledano jeste bila greška ali je isto tako tadašnja namera i želja bila odlična. Druga je stvar što smo im verovali. I Slovencima i Hrvatima. Isto tako, ako su te davne '18-e bili krivi Karađorđevići, ko nam je kriv '45-e? Opet smo ušli u kolo sa koljačima i izdajicama...

ranko75

03.09.2017. 16:45

@deki smederevo - Nikoga ne interesuju namere nego rezultat.Put u pakao je poplocan lepim namerama,to znaci da mozes uciniti uzasne stvari sa dobrim namerama i kada nesto uradis vise nije bitno kakve su bile manere nego kakav je rezultat onoga sto je uradjeno. Obican politicar sa prosecnim sposobnostima ne moze sacuvati Jugoslaviju. To je isto kao kada bih ja krenuo da dizem 300 kila.Ima ko moze,ali prosecan ne moze i onda je glupo ici u tu opciju.To sto je Tito mogao ne menja na stvari jer on nije vecan i mlad.

Hrvoje

03.09.2017. 11:07

Nitko ne spori Srbima puno zasluga u čuvanju Hrvatske kroz povijest. Marija Terezija je Srbe naselila na područje tadašnje Vojne Kranije a puno Hrvata u Austriju pred Beč (Gradišće) kao živi štit pred Turcima. Međutim, da li to daje Srbima za pravo da kasnije ruše tu istu Hrvatsku, osnivaju po njoj nekakve "republike" i izjure s tog područja sve što iole miriše na Hrvatsku? Sad zamislite da su to isto Hrvati napravili Austrijancima u Austriji? Kako bi Austrijanci reagirali?

Birokrata

03.09.2017. 14:30

@Hrvoje - Davalo im je to pravo povampirenje ustastva koje im se desavalo pred ocima. Kada odem na vase sajtove pa vidim kolicinu fasizma, ustastva, primitivizma i zatucanosti, apsolutno razumem te Srbe koji su se digli na oruzje. Iduci put nece biti mnogo glupana koji ce poverovati u bajke o bratstvu-jedinstvu.

I TO JE DOKAZ

03.09.2017. 11:26

DA SE SRBI NIKAD OPAMETIT NECE. Uvek su bili ponosni nekoga da brane, ali sami sebe da odbrane nisu znali, i nikad nece ni znati. Pogledajte danasnju srpsku politiku, isto kao i do sada UVEK NEGDE ZALUTAMO, trazime i pravimo saveze sa onim koji nam ni po cemu nemogu bit saveznici a kamoli braca, ignorisemo prave prijatelje na zahtev laznih, kao sto se i dan danas odvija, pod uticajem laznih obecanja, koja nam svakodnevno serviraju, dok nasi naivci to ozbiljno shvacaju.

Bacvanin

21.09.2018. 13:16

@I TO JE DOKAZ - Da se asrbi nikad nece opametiti dokazuju cinjenice da gledaju Pink i Hepi i na njima sve bljuvotine koje krase Srbe.

Hrvoje

03.09.2017. 11:36

LIJEPO PIŠE: "U dalmatinskim brigadama sastav je bio mešovit, mada uglavnom sa hrvatskom većinom od oko 70 odsto". Ništa ovo nije spiječilo vas da 1990. godine sve nas u Dalmaciji proglasite Ustašama te počnete sa krvavim pirom. Pri tome ste tvrdili da smo mi svi bili u ustašama, a vi u partizanima. Naravno, činjenica vas demantiraju....

Relax

03.09.2017. 12:45

@Hrvoje - Hrvoje, nemojte se nervirati. Ko god želi da zna on zna, u NOB su bile elitne jedinice, redom kojim ću nabrajati, I proleterska (Srbi i Crnogorci), III crnogorska, I dalmatinska (Hrvati), IV crnogorska, II dalmatinska (Hrvati), V crnogorska, II proleterska (Srbi) i III dalmatinska (Hrvati). Nisu ni ostali bili loši, ali ovo je elita NOV. Nacionalno, Crnogorci, Dalmatinci, Srbi. Pojedinačno, kao borci, svi komunisti su bili vrh, nezamisliv musavim i pijanim četnicima.

Никола

03.09.2017. 15:01

@Hrvoje - Relax, твој став је дубоко антисрпски, мусав и пијан.

ranko75

03.09.2017. 16:40

@Hrvoje - On nije antisrpski. Ako imas primedbe po sustini podataka koje je izneo treba napisati nisi u pravu na tom i tom mestu, a ne tako svako moze da diskredituje stav ti je antisrpski. Pokazi gde on nije u pravu,pa ako takih mesta bude mnogo moze se misliti da li je on u zabludi ili ne namerno pise neistinu.

Жика Живац

03.09.2017. 11:40

Устанак против наци окупатора у Хрватској подигли Срби у устаничком месту Срб! Учешће Хрвата у јединицама НОВ је било испод 10% али се у СФРЈ тај устанак "славио" као хрватски. Предратни комуниста, који има улицу у Бгд, Благоје Паровић се представљао као Хрват јер се српство код комуњара сматрало ретроградно. Додајмо томе сарадњу усташа и комуниста у Краљевини Југ, онда добијамо потпуни континуитет антисрпске хистерије у Хрватској.

Kurjak

03.09.2017. 12:07

Da nie bilo srpskog delovanja Hrvatska i Slovenija bi ostale Austrijske provincije bez nacionalnih Identiteta, .Mozda bi za Hrvatsku to bilo i bolje jer ocigledno nemaju kapaciteta da priznaju da su u evropskoj istoriji potpuno beznacajni , za razlku od Srba koji su imali i CARA.

vh

03.09.2017. 12:52

Istorija je jedna velika greska- sta god smo uradili bila je (i bila bi) greska!Koliko je Srba poginulo da bi se formirala Jugoslavija, u interesu Britanije i Francuske. Nagrada nam je bila NDH.Nesto malo Srba je i ostalo pod okupacijom Talijana u Dalmaciji- gde su bili nemci, ustase (i bosnjaci) bilo je najgore. Sto rece moj pra-djed solunac (prvobitno mobilisan u austrougarsku vojsku): 'Zalim sto sam pogazio zakletvu caru Franji'.Ajmo sad, gajbu paradajza u gepek i svi na Jadran.

Анти Антифа

03.09.2017. 13:01

Све православне цркве како на територији РХ тако и на територији окупиране РСК су неколико стотина година старији од најстарије хрватскокатоличког сакралног објекта (не рачунамо мађарске,швапске и италијанске цркве).То говори ко су у ствари савремени "хрвати"

Istina

03.09.2017. 13:03

Šta Hrvoje ima da kaze, kada su ovdje jasni svi podaci da je manje od 5 % Hrvata od '41-45. godine bilo u parizanskom pokretu, a 95 % i više procenara u ustaškom. Da je Srbima kao konstitutivnom narodu u RH, Tudjman ukinuo to pravo, i da je u oluji proterano sa vekovnih ognjista iz Dalmacije, Like, Korduna, tj .iz tadasnje Vojne krajine 250 000 Srba. To sto smo Vam dali drzavu 1918.g zahvalili ste nam Jasenovcem i olujom, za pametnog dosta.

NAIVNI SRBI

03.09.2017. 13:22

U II Sv. ratu i Draža i komunisti su se borili protiv Nemačke, svi drugi su se borili protiv Srba! Mi smo i dalje podeljeni, oni i dalje rade svoje. Ovo traje i već se može nazvati Srpska glupost. I niko drugi nam nije kriv!

Francesco

03.09.2017. 23:04

@NAIVNI SRBI - Pa Draža se možda i borio protiv Nemaca ali četnici nisu. Jedini istinski borci za slobodu i pravdu na Balkanu su Komunisti Partizani. Ako smo podeljeni i bićemo podeljeni do kraja svemira. Sloboda Narodu.

Bacvanin

21.09.2018. 13:11

@NAIVNI SRBI - Tacno partizani su se borili protiv neprijatelja,ali rukovodstvo pod Titom i kominternom Borba je imala za cilj preuzimanje komunisticke vlasti,ciji se pogubni rezultat najbolje vidi gde smo mi i istocni blok.

Hrvoje

03.09.2017. 23:13

@Nebojsa007 - Da, tipično srpsko mišljenje. Naše u Hrvatskoj mišljenje je Srbin=Velikosrbin=Vukovar/Srebrenica. Jesmo li u pravu?

Драган Пик-лон

03.09.2017. 14:34

Срби не кукајте него тражите лек.Требамо наставити тамо где су нам пут пресекли комунисти и усташе.Свако на свој начин.У другом и првом светском рату су ратовали против Србије и југословенске ројалистичке војске а од Немаца су бежали лево десно.Дакле требамо вратити Краља на престо српских земаља!Хрвати нам требају онолико колико и ми њима!!!

Petar

03.09.2017. 14:36

Najveca propast srpskog naroda je sto smo se okrenuli brat protiv brata u najteze vreme, tokom drugog svetskog rata i kad su posle dosli komunisti koji su dokrajcili sve to. Nisam protiv komunista, ali samo ne sankcionisanje genocidnog rezima povlaci odredjene posledice i ide u prilog samom genocidnom rezimu NDH iako je "kao" Hrvatska oslobodjena od Ustaskog rezima posle drugog svetskog rata. Svi srbi su trebali ostati dosledni jedino onome ko im je i bio oslonac, a to je Kralj.

Steva

03.09.2017. 17:41

@Petar - Petre, dali si pročitao članak? Kakav kralj te spopao? Njemu ni traga ni glasa u to vreme nije bilo. Brčakao se negde u šampanjcu.

Нр

03.09.2017. 14:46

Hrvoje, pa upravo iz te vaše zahvalnosti od 1941. do 1945. kad ste poklali 800 hiljada Srba, morali smo se zaštititi od vas, jer nas sećanje iz te strahote jako drži. Vidim, još ti ovo nije jasno. Nažalost!

Dragan

03.09.2017. 15:57

Ne ponovilo se!....Iz zahvalnosti su proterali i preostale Srbe i ispunili pavelicev plan o etnicki cistoj lijepoj njihovoj domovini...bah!

Steva

03.09.2017. 17:38

@Schaumburg Illinois - Misliš pod američkom krunom? "Sedi disi jer kakisi nisi ni za disi"

Pik

03.09.2017. 18:40

Najzalosnije u svemu je sto je Srbija bila sasvim ravnodusna spram stradanja tog naroda. Kako 41. tako I 91. Ne mogu da zamislim sta bi bilo da je neko poceo da istrebljuje npr Francuze u Svajcarskoj a da Francuska ne pritekne u pomoc svom narodu.

течић

17.05.2018. 11:30

@Pik - у Швајцарској живе швајцарци, а французи у Француској. Поређење ти нема везе ни са стварношћу ни са мозгом. Да, У Тићину се говори Италијански, али реци Тићинеру да је Италијан и разбиће ти зубе...Швајцарац Из Швајцарске романдије говори Француски али је ШВАЈЦАРАЦ!

Simon

16.07.2018. 18:03

@Pik - Zar niste čuli od Vucica da se za obranu KIM jedva javilo 20.000 i d@ su mnogi izabrali put pod noge za inostranstvu.Ponestalo je srpsstva,rodoljublja,Neprijatelj je dosta ucinio da uništi viteštvo kod Srba.Crkva i školstvo ništa ne čine ili vrlo malo da se obnovi ljubav prema zemlji i narodu kao najveću vrlinu.

istoricar hrvata

03.09.2017. 18:47

Izbledele su i činjenice da su Srbi vekovima, štiteći granice Habzburškog carstva, štitili i "povijesne" granice hrvatskog naroda............................Otkud vama novinarima ovakve ideje. Ne postoi ni jedan jedini dokaz o postojanju takzvane hrvacke drzave prije 1941godine pa prema tome ne moze ni biti pomena o nekim granicama. Hrvati su poceli da nastaju tek u 17 omvijeku a kao nacija su se oformili tek krajem 19 og.........................

koča

27.10.2017. 18:01

@istoricar hrvata - čuo sam i ranije za ovakve tvrdnje.ljudi koji ovo tvrde misle da su veliki Srbi,nacionalisti...ali ono što je vaša tvrdnja je najodvratnije što se igde može čuti o srpskon narodu.vi tvrdite da su za SVE odvratne zločine na ovim prostorima krivi Srbi!?da zu najodvratnije zločine u Jasenovcu kojih su se gadili i nacisti u stvari počinili-Srbi!?sva ona klanja-Srbi?četnička klanja-Srbi?!streljanja,paljenja,vađenja očiju...ako je tako, onda ste dokazali da Srbi JESU genocidan narod jer su Hrvati-Srbi

Mm

03.09.2017. 19:21

sto se mene tice, izmedju nas i hrvatske staviti bodljikavu zicu(sa strujom po mogucstvu) i da se vise nikad ne gledamo sa tim spodobama. daleko im lepa kuca, pa nek izgaraju tu svoju mrznju sami sa sobom. to zlo drzati sto dalje od nas, stalno sire neku mrznju i negativnost, pa kad im se uzvrati istom merom padnu u nesvest od cuda

uhapsite semafor

04.09.2017. 08:59

@Mm - mm nego dobra ti je ova!pazi najbolje bi bilo svuda oko nas da stavimo bodljikavu zicu pa da zivimo ki u rezervatu!mlogo su nam zla svi okrug nanesli a mi cvecke!nepravda cista!

Bacvanin

21.09.2018. 13:00

@Mm - Mobilisali lalu da brani Jugoslaviju na Trstu i Gorici.Uzbuna jedne noci,kazu ocekuje se napad,bunovan lala iz rova viknu,cekamo vas majku vam madjarsku.

Maja M.

04.09.2017. 15:58

Наивни Срби, храбро су изгинули бранећи највећег злотвора. Остала је само песма: Шеста личка, ој шеста личка спасила (М)маршала...

IV. BRIG. ZNG /SPLITSKA/

24.10.2017. 17:58

Ostavite se budalaština. Pa Srba je u to vrijeme bilo duplo nego Hrvata oko 6 mil. prema 3 do 3,5 što je onda i logično da ih bude u postotku više. Naročito se povećao broj Srba nakon Neretve jer su od četnika postajali partizani. Moj je otac prošao i Neretvu i Sutjesku i imao sam informacije iz prve ruke mada se o tome nije smjelo puno govoriti.

NIKOLAKRAJINALONDON

21.09.2018. 21:24

U ZABLUDISrbi nisu branili hrvatsku Branlii sebe zivote svojih branili svoj komad zemlje Bez obzira kako se drzava zvala u cijem su se okruzenju bili Tada se nije imalo kud ni sa cim Ostajalo se ziv ili mrtav Svi Srbi iz Krajine iz Bosne i Srbije osramotili su sve one koji su stotinama godina boravili u tim krajevima da bi se na kraju pokupili i bez otpora ostavili sve sto je sticano To je Srpska zemlja ne drzave koju su Srbi sticali 96% Srba u diviziji govori sve