Ревизија историје почела у Глини

Иван Миладиновић

13. 08. 2017. у 07:00

Страдања српског народа у двадесетом веку и грубо фалсификовање чињеница. Одговорност за злочине над Србима у Хрватској Тито приписао немачком окупатору

Ревизија историје почела у Глини

Злочини 42. вражје дивизије у Мачви

ВЕЋ годинама уназад почетком августа сведоци смо готово шаблонизованог сценарија који се одвија у Хрватској. Говор мржње, грубо фалсификовање историјских чињеница, неодмерене изјаве најодговорнијих државника, оптуживање Срба и Србије за све недаће овог света, све је гласније, а кулминација се завршава на дан "Олује" усташким покличем "За дом спремни".

Од уласка Хрватске у Европску унију све је очигледнији национализам и распирују га политичке странке које напуштају своје демохришћанске корене и усмеравају га у политичком деловању у савезу с онима који не само да су националисти него заступају и пронацистичке, односно проусташке ставове.

Брисел и Вашингтон о томе ћуте. Повремено су спремни да нас упозоре да заборавимо прошлост, да заборавимо шта нам се догађало у прошлом веку, да заборавимо историју, да се окренемо будућности и да градимо другачије Србију, другачије односе у окружењу.

Не сумњајући нимало у њихове добре намере, понекад им је тешко објаснити да, нажалост, Срби и Србија не могу да побегну од историје, да је она испреплетана са свим оним што нам се и данас дешава. Сусрећемо се са њом на сваком кораку наше свакодневице, а поготову почетком августа.

Кад неко каже да је 250.000 људи протерано са својих вековних огњишта да би била спречена нека "нова Сребреница", онда морамо да се позовемо на историју и да га подсетимо на многобројне "Сребренице" у прошлом веку.

РЕХАБИЛИТАЦИЈА Степинца, поништење пресуде Главашу, усташки поздрави на јавним скуповима, узвикивање пароле "За дом спремни" на сваком кораку не да само подсећају на прошлост него наговештавају повратак у прошли век. У деведесете, седамдесете, у 1941. годину и на, већ помало заборављену 1914.

И ето нас опет у сусрету са историјом, са далеком 1914. и терором и крвопролићем у Србији после аустроугарског напада. Нико у Србији није могао да разуме мржњу "браће" са оне стране трију река, с којом су кидисали на српске војнике и цивилно становништво. Како су се они држали када су у лето 1914. кренули да поробе Србију, најбоље илуструју подаци о броју одликованих војника и официра - Хрвата за подвиге у том походу. За "јуначко држање" у Мачви, 1. новембра 1914, стотину њих је одликовано и унапређено... Неки су добили и највиша одликовања која су уопште постојала у царству Хабзбурга - Орден витеза Марије Терезије, који је одликованом аутоматски доносио баронску титулу, аустријско, односно мађарско племство.

Приликом другог преласка преко Дрине, 2. септембра 1914. године, припадници 42. домобранске, Вражје дивизије, чији је припадник био и Јосип Броз, потоњи маршал Југославије, нанели су огромне губитке Дринској дивизији II позива... Подручје на коме је оперисала ова дивизија најтеже је страдало у Првом светском рату. Према попису становништва из 1910. године, Подриње је имало 242.420 становника, а десет година касније 186.627. Према аустријском попису из јула 1916, Шабачки округ је имао 76.706 људи мање него 1910. Број мушкараца смањен је за 57.968, а жена за 18.738.

Једно од дивљања аустроугарских војника 1914. године у Мачви забележено је у селу Дубље код Шапца. Српски војници су у једној кући нашли шесторо заклане деце. У следећој, наишли су на четворо малишана са одсеченим главама стављеним поред њих, а на петом је остала глава да виси...

И ПОСЛЕ рата, стварањем Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца Београд је опростио и пружио руку за историјско помирење.

Аустријски историчар Једличка је писао да се ни у једној држави насталој на рушевинама Хабзбуршког царства није тако благонаклоно односило према бившим официрима аустроугарске војске као у Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца. У нову, југословенску, војску примани су чак и најосведоченији непријатељи Србије, генерали аустроугарске војске, какав је био случај са злогласним гувернером Србије за време окупације, Хрватом Салисом Севисом, који је у Београду јавно упозоравао Србе да Аустроугарска има довољно вешала за целу Србију...

У југословенску војску примљен је одмах после проглашења Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца и Славко Кватерник, који ће у априлу 1941. прокламовати хрватско-муслиманско усташку државу. Иако познат као изразити "србождер", примљен је у југословенску војску са чином више - потпуковничким. Постављен је за команданта гарнизона у Цељу. Доживео је и ту част да га краљ Александар 1918. прими у "нарочиту аудијенцију" и, затим, одликује га Орденом белог орла.

Сви ови бивши аустроугарски официри, примљени са чином више у југословенску војску, углавном, нису остали верни заклетви коју су положили Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца, односно Краљевини Југославији. Неки су је погазили такорећи одмах, ставивши се у службу непријатељских држава, а неки 1941, када је основана војска усташке државе, у њој се нашло равно - 3.600 официра југословенске војске, међу којима - 31 генерал, 228 пуковника, 245 потпуковника, 254 мајора, 1.005 капетана, 417 поручника...

Тито, Владимир Бакарић и Иван Стево Крајачић,

ГЛАСНОГОВОРНИЦИ нове Хрватске не желе да схвате да су Другим светским ратом и злочином над Србима у НДХ дубоко поремећени односи између два најбројнија народа бивше Југославије и да се једино могу превазићи само суочавањем са свим димензијама тог великог злочина, а не његовим игнорисањем.

Нажалост, и овде морамо још једном да споменемо Јосипа Броза Тита, који је учинио медвеђу услугу и Србима и својим сународницима. Лицитирањем бројем јасеновачких и других злочина, које је сам започео. Он је јула 1961, у Титовом Ужицу изјавио да су усташе побиле "на стотине и хиљаде Срба и хрватских родољуба".

Jедна од најотужнијих страница јасеновачке трагедије је управо лицитирање бројем жртава, које траје, ево, већ пуних 75 година. Земаљска комисија Хрватске за утврђивање злочина окупатора и његових помагача пријавила је Међународном суду у Нирнбергу да је у Јасеновцу убијено 600.000 људи. Херман Нојбахер, Хитлеров опуномоћени министар за југоисток, писао је да је у логору Јасеновац убијено 225.000 Срба. Немачки командант југоистока генерал Александар Лер наводио је 400.000 жртава у НДХ, а исту цифру помињао је немачки генерал хрватског порекла Лотар Рендулић. Његов колега Ернест Фик је идејном творцу Холокауста, генералу Хајнриху Химлеру, 16. марта 1944. писао је да су усташе побиле "600.000-700.000 Срба".

Усташе су 22. априла и 1. маја 1945. до темеља срушиле јасеновачки логор и спалили архиву, а једино нису успели да спале све тек побијене логораше и пећ у циглани, у којој су спаљивали живе људе. Оно што нису стигле да сруше усташе, урадила је тек успостављена комунистичка власт у Хрватској. Наложила је да се до темеља уклони зид око јасеновачког логора, поруше све стражарнице и осматрачнице, жичане ограде и пољски бункери. Срушена је и цигларска пећ, коју су усташе биле претвориле у крематоријум.

Усташки џелат "по обављеном послу" у Јасеновцу

Седам година касније 27. јула 1952, на годишњицу једног од тежих усташких злочина над Србима, у Глини, Тито је одговорност за злочине над Србима, Јеврејима и Циганима, извршен у НДХ, скинуо с леђа ове злочиначке државе и приписао га немачком окупатору!

БИВШИ загребачки надбискуп Фрањо Кухарић сумњичаво је фебруара 1981. у загребачкој катедрали поменуо "оних 40.000 жртава које се приписују Јасеновцу", а први председник самосталне Хрватске, Фрањо Туђман, пред распад бивше Југославије писао је да је у Јасеновцу "страдало око 30.000-40.000 особа". Тек 2013, 33 године после Титове смрти, сарадници Спомен-подручја у Јасеновцу сачинили су привремени, непотпуни списак од 83.145 јасеновачких жртава, а Музеј геноцида у Београду регистровао је именом и презименом више од 88.000 жртава логора у Јасеновцу.

Патријарх Герман је на освећењу Храма Светог Јована Крститеља, сада манастира, у Јасеновцу, 2. септембра 1984. рекао:

"Браћо, да праштамо - морамо јер је то јеванђелска заповест, али да заборавимо - не можемо. Нека праунуци праунука наших знају да је онај огромни бетонски цвет на Пољу јасеновачком сведок једног безумља, које никада више не сме да се понови."

Опростити, али и подсетити да се почетком јула 1966, на отварању споменика у Јасеновцу, није појавио главни домаћин, председник Сабора Хрватске Иван Стево Крајачић, који је уместо у Јасеновац отишао у оближњи Липик - у лов. По завршетку лова у Јасеновцу припити Крајачић је председнику борачке организације Србије, Радисаву Недељковићу, који је предводио делегацију Србије на отварању јасеновачког споменика, рекао:

- Мало смо вас овдје побили!


КОНАЧАН БРОЈ ЖРТАВА

НА основу досадашњих истраживања, београдски историчар Драган Цветковић процењује да коначни број жртава у Јасеновцу износи између 122.300 и 131.100 људи, жена и деце. И да су усташе, поред Јасеновца, у другим логорима и на кућним праговима широм Босне и Херцеговине и Хрватске побиле и у јаме безданке бацили још 345.000 Срба.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (79)

deki smederevo

13.08.2017. 08:14

Srbija sa svojom ..mekanom..retorikom protiv ustasoidne politike koja se samo pojacava iz Kroacije nece na zalost nista uraditi .Potrebna je sveobuhvatna akcija Vlade ,skolstva i svih medija pa da mi naivci najzad shvatimo velicinu svih zlocina prema Srpskom narodu.

Vojvoda

13.08.2017. 08:41

Zato i dalje kupujte hrvatske proizvode, idite na njihovo primorje, i ljubite ih u ..... Radi evrope

Милош Владиславић БЛ

13.08.2017. 08:45

Сећам се натписа крајем осамдесетих и НИН у и Политици. Свако други дан се писало о Јасеновцу. Наши академици од реда су спомињали минимално милион жртава. Туђман, Кухарић о остали Хрвати су говорили да је то лаж и "позната Српска митологија". А сад и ми у овом тексту зачас срезашмо број убијених на сто хиљада. За коју годину то ће да буде испод десет хиљада. А ако је само у Вуковару страдало преко хиљаду Хрвата а у Сребреници 8 хиљада Бошњака онда има да кажу: О чем причате ви Срби?

Miloš

13.08.2017. 08:46

Naša velika greška je što u Kraljevini nismo rahabilitovali sve Srbe iz Bosne i Hrvatske prihvatili ih kao Srbe muslimane i Srbe katolike,zato sada imamo Bosance i Hrvate koji su očigledno pre Drugog svetskog rata bili Srbi.

Дајте гусле, погани роде, ...

13.08.2017. 08:48

Нешто од овога сам знао, али остатак и поједине детаље не. Стварно смо благо ретардиран народ.

iz glave

13.08.2017. 08:50

1918 смо им свесно, својевољно опростили, па дали државност, први пут у њиховој краткој историји, док 1945 смо анестезирани, као у жутој кући, и над нама је настављено дивљање уз велику помоћ наших, а њихових зомбија. И то траје и данас, само што су им се од 91 придружили и њихови креатори, они који су им осим форме подарили и свест пуну "идеја" за овакве "цивилизацијске" домете.

Rinci

13.08.2017. 08:50

I shodno svemu rečenom, onda u Srbiji, vek kasnije ninovu nagradu dobije roman koji se na bezbroj stranica o tome ratu bavi postmodernistički napola idiotski nadasve dosadan način

Zlatibor

13.08.2017. 08:57

Sve ove brojke koje se odnose na Jasenovac su gluposti i nagadjanja.Najtacnije cifre je utvrdila Drzavna komisija sudskih antropologa, koja je utvrdjivala cinjenice na licu mesta.Tu su bili znameniti strucnjaci koji su studiozno utvrdjivali cinjenicno stanje.Dosli su do podataka da je ubijeno oko 700 000 Srba, 80 000 Roma i 23 000 Jevreja.Sve ostalo su spekulacije i nagadjanja.

Дајте гусле, погани роде, ...

13.08.2017. 08:57

Добро је да смо браћа, шта би било да се не волимо. Што, хајде још једном да се помиримо.

plazoje

13.08.2017. 09:00

mislim da nije vaš posao da svako malo potpirujete mržnju prema onima koji su činili zločine prema srbima....ovakvim pristupom samo bespotrebno podižete tenzije,ali ako vam je to iz nekog razloga cilj,onda u redu...

Blagoje Jovovic

13.08.2017. 09:08

Velika je sramota za Srpski narod da jedan zlocinac i veliki Srbomrzac,pripadnik monstruozne vrazje divizije mirno pociva u kuci cveca u Beogradu,iako je odgovoran za vise hiljada Srba.Krajnje je vreme da se srusi kuca cveca i njenom mestu podigne spomenik kompleks svim nevinim zrtvama uzasnog Brozovog rezima.

Steva

13.08.2017. 12:01

@Blagoje Jovovic - "Blagoje Jovovic" Vi bi ste samo da rušite jer nije dinastija vašeg kralj ujedinitelja na vlasti. Pa gore su vam napisali da je on najveći krivac za ovo što nam kroz zadnji sto godina rade hrvati. Pored sjanih vojskovodja, genarala, vojvoda i hrabrih vojnika, on unapredjuje hrvatske neprijateljske generale, čije su ruke okrvaljene krvlju srpskih rodoljuba.Sramota.

Boris

13.08.2017. 13:51

@Blagoje Jovovic - Srusimo pa sagradimo,jer nije normalno da neko koje toliko Srpskih porodica satro i zavio u crno,ima memorijalni kompleks u Beogradu Srpskoj prestonici.Sramota je prema porodicama zrtvama,da jedan takav monstrum mirno pociva kuci cveca dok nevine zrtve uzasnog komunisticko-antisrpskog terora nemaju cak ni spomenik.

Srpske zablude

13.08.2017. 09:11

Ivan Stevo Krajačić je bio covek koji je SVE znao o Titu jer su ponikli iz istih redova. Bio je siva eminencija SFRJ, vrlo uticajan covek, narocito na Tita. Tito je od njega dosta prezao a nije mu mogao nista. Tacno je da je rekao " Malo smo vas ovdje pobili" ali je tacno da je dodao, "ali ne dovoljno". P.S. Srbi kada cete se dovesti pameti i okrenuti sebi i svojim nacionalnim interesima?

Francesco

13.08.2017. 11:06

@Srpske zablude - Možeš li ukratko da mi objasniš šta znači nacionalni interes Srbije? Ja koliko vidim ovde je jedini problem finansijske prirode. Da su novčanik i frižider puni, druga bi se pesma guslala, ovako pola Srbije se nabilo u Beograd i bistri svetsku politiku o nacionalnim interesima dok dedovina zvrji prazna.

Mile

13.08.2017. 09:13

To su razultati nekih (osmanlija , ustasa, nacista itd ) ali i elita koje vladaju srpskim nacijom i drzavom .

Чикаго

13.08.2017. 09:13

Ових 88.000 пописаних Срба убијених само у Јасеновцу, су само они Срби за које се зна име и презиме. Шта ћемо са целим фамилијама које су убијане у Јасеновцу. После 1945 Бадинтерова комисија је радила процену убијених у Јасеновцу, и цифра је била око 700.000 људи. А у осталих 30-ак и више логора у Хрватској убијено је око 1.500.000 Срба. Иначе хвала Вечерњим Новостима, на откривању историје, једини сте дневни лист који спречааа заборав историје, која би се опет поновила од стране хрвата.

Лоз

13.08.2017. 09:40

@Чикаго - Овакве небулозне бројке ми никад нису биле јасне, да ли људи који их користе имају најелементарнију логику. Оваква претеривања управо и служе неоусташама да шире причу о српској митоманији. Зар је 140000 у Јасеновцу мало, па морамо још нулу да додајемо? Плус још 350000 ван Јасеновца. У НДХ је 1941. живело око 2 000 000 Срба, ако је побијено 1 500 000, ко је онда 1948. населио Војводину, и откуд оних 1 700 000 Срба у БиХ и Хрватској на првом попису после рата?

Београд

13.08.2017. 10:16

@Чикаго - Ко је населио Војводину?? Очигледно ти у хрватској су учио неку другу историју. Војводина се пре 1941 звала Српско Војводство, а насељена је Српским народом, још од велике сеобе Срба и бежања пред Турцима. Једини који су насељавани у Војводини су били хрвати, у периоду 1942--1945. Иначе да знаш, у НДХ је живело 28% Срба 1941, а више од милион побијених су Срби које су из Босне довозили возовима у хрватске логоре.

Steva

13.08.2017. 11:54

@Чикаго - "Beograd" i drugi koji komentarišu gornji tekst stvarno ste išlu pored škole ili učili ispod mosta. 1.U Vojvodinu su 1946. godine i dalje došli tz kolonisti, Srbi koji su se uselili u kuće koji su Nemci napustili. 2. O "Čikagu" da ne pišem, po običaju lupa. Batinterova komisija je bila 90-tih godina kod raspada SFRJ. 3. Tačno je da je za sve kriv kralj ujedinitelj, koji je pripadao masonskoj loži. Da su ostali Obrenovići to se nebi desilo.

Jovo Caruga

13.08.2017. 12:05

@Чикаго - Upravo to,, i da su Srbi bili ovce u vreme NDH, ne bi ih toliko pobili

Лоз

13.08.2017. 12:12

@Чикаго - Ти нису чуо за послератну колонизацију Војводине, када је досељено преко 200 000 колониста из "пасивних крајева", највише Срба из Босне, Далмације, Лике, Црне Горе итд.? Још једном да поновим, 1941. у НДХ (Хрватска без Истре и централне Далмације, са Сремом и БиХ) живело је око 2 милиона православних Срба. На попису 1948. године укупно у БиХ и Хрватској има око 1700000 Срба, кад се томе још дода неких 250000 у Срему, добијемо скоро 2000000. Откуд то, ако је по вама више од милионпобијено у рату?

somborac

13.08.2017. 12:24

@Чикаго - Možemo biti patriote, ali ne moramo da budemo ludaci. Vojvodinu su naselili dunavske švabe, i niko drugi. Pre njih je bilo jako malo pravih Srba u Vojvodini (takozvani meštani). Inače ja sam poreklom iz jednog sela blizu Sombora. Selo je Mađarsko. Četri susedna sela su, srpsko (Leskovac, Lebane), kordunaško, šokačko i baš ti meštani. Za njih su jedino govorili da su starosedeoci zajedno sa Mađarima iz mog sela. Tako da ne lupaj. Vojvodina je puno krajišnika, kordunaša, bosanaca, juznih Srba...

Београд

13.08.2017. 13:07

@Чикаго - Стево: а ко је то живео у Војводини, пре него су, како ти кажеш, почели да је насељавају Срби из Босне. Да нису можда Немци. Тешко Стево и никако, ова подметачина ти неће проћи. Срби су у Српском Војводству се борили за аутономију још од 1848 године, јер им је Аустријски цар Јосиф то обећао, за заслуге одбране Аустроугарског царства од Турака. Узми читај мало књиге, да видиш како се Српско Војводство одвојило од Аустроугарске. Ти не лупеташ, него смишљено дезавуишеш дискусије.

Драган П.

13.08.2017. 13:30

@Чикаго - Сомборац, да ниси из Дорослова?

Steva

13.08.2017. 17:45

@Чикаго - "Beoagrad" Za razliku od tebe ja sam rodjeni banaćanin i vrlo dobro mi je poznata struktura stanovništva u Vojvodini. Kao prvo nisu u Vojvodini sve kuće bile prazne koje su Nemci napustili.i Moja rodna kuća i mnogo drugih kuća u kojoj su živeli Srbi, Madjari, Slovaci, Rumuni itd, nisu bile prazne. Mi starosedeoci smo ih primili sa dobrodošlicom i podučavali ih da obradjuju plodnu vojvodjansku zemlju. Toliko o tvom lupetanju.

Драган П.

13.08.2017. 22:54

@Чикаго - У Сомбору, Срему и у многим другим деловима Војводине Срби су константно већина још од турских освајања (16. век) па на овамо. Треба рећи и то да је генерално у Бачкој и Банату у етничком погледу становништво све до 1945. било изразито мешовито, мада су Срби све време имали већину у обе области. О Срему да не причамо, тамо су Срби доминантни константно још од средњег века.

Гокси

13.08.2017. 09:17

Наивност, глупост и кратка памет Срба су трајне категорије, које нас воде ка нестајању. Није далеко време када ће хрвати тврдити да су у Јасеновцу они били жртве, а ми џелати. То ће можда и проћи, пишто ћемо се ми трудити да не кваримо наше дивне односе.

Bojan

13.08.2017. 09:19

Cinjenice, da je u Jasenovcu ubijeno skoro milion ljudi, zena i dece, ce kad tad izaci na videlo. A mi srbi moramo da pamtimo i da nikada ne zaboravimo...da shvatimo, i tako da vaspitavamo nasu decu i unuke, da sa hrvatima nikada nismo i necemo biti braca

realan

13.08.2017. 09:29

@Bojan - KONAČAN BROJ ŽRTAVANA osnovu dosadašnjih istraživanja, beogradski istoričar Dragan Cvetković procenjuje da konačni broj žrtava u Jasenovcu iznosi između 122.300 i 131.100 ljudi, žena i dece.

Aco

13.08.2017. 10:31

@Bojan - Sram te bilo. I sve Vas iz Novosti. Citat iz zapisnik Anketne Zemaljske komisije Hrvatske. Hrvat Milan Duzemlić iz Drenovog Boka, opštinski bele nik u Jasenovcu, kaže: "do dana mog hapšenja i sprovođenja u logor, do 21. 12. 1943, prijavljeno nam je 900.00,00 ubijenih u logoru".

Јабре

13.08.2017. 10:52

@Bojan - Јел ти те податке дао Туђман реални ? Они што су на лицу места истраживила кажу да је 700 000.

Лоз

13.08.2017. 12:12

@Bojan - Који су то на лицу места истраживали и шта кажу?

somborac

13.08.2017. 09:20

Da se ja pitam ne bih ni opraštao ni zaboravio. A pažljivo čitajući tekst, došao sam do zaključka, da su Srbi sami sebi najveći neprijatelji. Da li ću jednom da doživim da nismo podeljeni? Da smo PRVO Srbi a onda sve ostalo.

zoks

13.08.2017. 09:27

citajte ovo svi vi koji ste zagovornici i koji placete nad sudbinom SFRJ. kamo srece da su koknuli onog kralja ujedinitetelja na vreme, vidite li koliko su obrenovici bili prosrpsko orijentisani nikada u zajednicku drzavu sa krvolocima iz HR ne bi usli za razliku od karadjordjevica a potom i najveceg zlocinca nad srbima , tita! Nista nismo naucili,nista i dalje se olosu svakog maja nosi cvece na grob .sramota kako sebe ponizavamo

Raaza

13.08.2017. 11:52

@zoks - Stradanje Srbije i Srbijanaca pocelo je 29og.Maja 1903god.kad su krvolocni crnogorci crnodjordjevici ubili na bestijalan nacin Zakonitog Kralja Srbije Aleksandra Obrenovica .I dan danas Oni haraju u Srbiji zajedno s krajisnicima i prekodrinskim srbima.Licno ja proklinjem Stevana Prvovencanog i njegovog brata degenerika Rastka,kao sto ce buduca pokolenja (ako ih budu bila) proklinjati ove danasnje vlastodrzce,zbog kinesko-arapskog ropstva u koje nas guraju.

Вук Србин Гробар

13.08.2017. 09:34

Прошло је време „ ко тебе каменом , ти њега хлебом" . Одувек је требало да буде „ ко тебе каменом , ти њега циглом,блоком ма чим' стигнеш" . Да је тако било не бих нас вековима гледали као стоку за клање!!!!

Dragana

13.08.2017. 09:36

Jasenovac nesme nikada da se zaboravi a ni oprosti,zasto niko nije napravio dokumentarni film gde bi ocevidci iznosili svedocenja o stradanju i brudalnosti ustasva nad Srbima kao sto su Japnci napravili o Hirosimi i Nagasakiju.Treba izneti sve cinjenice o stradanju preko Milion Srba, da ceo svet upozna pravo lice ustasva.

Cvetanovski Vasilije

13.08.2017. 09:39

Kada srbin pravoslavac izgubi BOZIJU BLAGODAT i iz svoje vere predje u drugu (rimokatolicku ,islamsku..)veru ovaki monstruozni zločini su posledica takve mrznje .

Goran

13.08.2017. 10:01

@Cvetanovski Vasilije - Nikada vise im na pamet nece pasti da ubijaju nemocne, zene, decu, starce kada im budemo vratili istom merom. Sve ovo je govor gluvom i bahatom i ponovo ce udariti, cim ugledaju mogucnost da to nekaznjeno urade.

Žika

13.08.2017. 10:07

A sad lepo krenite u ideu pa kupite kraš,radensku,vegetu ... Da spremite nešto za put kad krenete na odmor u split,šibenik,makarsku...

Шатор

13.08.2017. 10:10

Шта благо ретардирани. Ми нисмо нормални! Оваквим понашањем ми не задобијамо поштовање, ми призивамо да нас још ревносније истребљују. Само гдје смо узвратили ту је послије било ОК. Овчији народ.

Иван Грозни

13.08.2017. 10:30

Пре стварања Југославије, ми смо већ имали једну велику историјску опомену из које ништа нисмо научили. Та опомена звала се Душаново царство. Тада се наша држава проширила на претежно грчке области које нисмо успели да "сваримо" због тога што су Грци имали знатно дужи државно-правни континуитет и чвршћу културну основу. Исто тако нисмо могли да "сваримо" Хрвате и Словенце. Иако нису имали значајну политичку и војну историју као ми, ипак им је помогао живот у колико-толико уређеном царству.

Viran IZner

13.08.2017. 12:02

@Иван Грозни - Dušan je oslobadjao oblasti pod romejskom vlasti (Grci), ali su tu stanovnici bili Sloveni (Srbi). Što se tiče državne tradicije, Grci su upravljali gradovima (polis) - Rimljani su doneli državu i upravu. Kad se Rimsko carstvo raspalo, Grci su zavladali Romejskim delom. Srbi su sa prestonicom u Skadru imali carstvo, koje je Stefan Dušan doveo do vrhunca. Posle I sv. rata Srbi su mogli da stvore Veliku Srbiju, koja im je nuđena, i da Hrvatima i Slovencima ostave da se sami bore za svoje.

Иван Грозни

13.08.2017. 17:11

@Иван Грозни - То да смо требали и могли да створимо нашу државу није спорно и слажем се другим делом Вашег коментара. Али се не слажем с првим. Хоћете да кажете да су у скоро целој континенталној Грчкој већина били Словени? Тешко. Даље, Душаново царство далеко да је било доведено до савршенства. Уосталом, да је било тако, не би се урушило након Душанове смрти. То царство је кратко трајало и било је резултат пре свега грчке слабости и унутрашњих сукоба који су разарали Византију.

Душан

13.08.2017. 10:33

Ревизија повести је увек из Беграда, зарад личних и себичних интереса разноразних државника и , политичара и "интелектуалаца". Нажалост, осврт у прошлост показује болну чињеницу да све што је остварено у рату и великом страдању, бива распродано у миру. Нека је вечна слава свим жртвама.

Boki

13.08.2017. 10:33

Hahaha kakva glupost sprecena nova srebrenice. Ne da nije sprecena vec su rezervisali jednu sutra kod sebe jer nasilje samo izaziva novo nasilje...

Европо шта се домунђаваш

13.08.2017. 10:35

И ова елегија је још једна цигла у зидању вољене нам Велике Србије ... Памет је у глави, не у годинама а занат је у вештини и рукама, не у сањарењу и мргођењу... Храбро и спретно !

Komentator

13.08.2017. 10:40

Revizija i falsifikovanje istorije trajaće sve dotle dok se tačno ne imenuje uzročnik i njegovo ime jasno ne oglasi celom svetu, a to je katolička crkva i jezuiti u njoj, kao i masoni koji im služe. Ništa nisu uradili ni Tito ni Krajačić ni ostale ustaše sami od sebe, već su samo sprovodili njihovu politiku, a to je podela jednog naroda na katolički, pravoslavni i muslimanski deo i krvavu, genocidnu zavadu među tim veštačkim podelama. Na tome se zasniva sva naša istorija od XVI veka do danas.

Igor

13.08.2017. 10:49

Hrvati su narod kao i svaki drugi narod. Narod nije kriv, kriv je onaj ko instrumentalizuje taj narod, a to je kaltolicka crkva. Oni su idejni tvorci svih hrvatskih zlodela. Nemaju oni ni h od hriscanskog ucenja u sebi, cisti satanizam.

Јабре

13.08.2017. 10:51

Могу они константно да имају концентрационе логоре и да нас етнички чисте сваких 5 година, Срби ће и даље да теже пријатељству и да им иду на море. Покажите један народ да су починили 3 геноцида и више етничких чишћења над њима у једном веку а да иду као туристи у ту земљу.

Relax

13.08.2017. 11:14

@Јабре - Ne bi bilo loše da u svom jadnom životu nešto pročitaš pa se tek onda usudiš da komentarišeš. Misliš da su Makedonci iz zabave napravili VMRO, Hrvati ustašku organizaciju, Crnogorci se tukli protiv Karađorđevića 10 godina posle ww1, do 1929. godine. Albanci i Bošnjaci pretrpeli višestuki genocin s naše strane. Guranje glave u pesak ne pomaže prijatelju!

NKM

13.08.2017. 12:04

@Јабре - A misliš da mazohizam pomaže? Makedonci imaju državu samo zahvaljujući Srbima inače bi ih "progutali" Bugari i Grci, Crnogorci su se podelili na bjelaše i zelenaše, a i jedni i drugi su hteli zajedničku državu, samo se nisu slagali da li treba da bude unitarna ili ne, a Albanci i Bošnjaci da su doživeli višestruki genocid, kako kažete, ne bi ih bilo ovoliko koliko ih ima. Bilo bi dobro i da vi nešto vidite i pročitate, za početak pogledajte dokumentarac Norveški film o Srebrenici.

Relax

13.08.2017. 13:04

@Јабре - Aleksandar I, Pašić i general Mišić su se 1919/1920. godine obraćali u depešama pukovniku Milutinoviću, komandantu Jadranskih trupa (15000 vojnika) sa "komandantu okupacionih srpskih trupa na teritoriji Crne Gore". Tokom 1924. godine izvršena je jedna od nekoliko genocidnih akcija Aleksandrovih žandara i paravojnih formacija protiv Muslimana u Šahovićima. Živim ljudima je drana koža. Makedoncima su prisilno menjana prezimena i zabranjeno im je da je izjašnjavaju kao Makedonci. Još?

Јабре

13.08.2017. 15:29

@Јабре - Relaxu, to je iz zahvalnosti üto ih nismo tretirali ko Bugari i Grci, kada mi pobijemo par stotina hiljada pripadnika drugog naroda onda će mo da pričamo o zabijanju glave u pesak i kako smo mi nešto zaslužili.

NKM

13.08.2017. 16:09

@Јабре - Vi uopšte ne znate definiciju genocida, jer da znate ne biste ga olako uzimali u usta. Naravno da svaki zločin treba osuditi ma tko ga počinio, ali svaki zločin nije genocid. Što se tiče Makedonaca, razumela bih da oni, kojima je nametnuto prezime, vrate peđašnje, ali zašto su i oni prisiljavali Srbe da, posle 2. sv. rata, menjaju prezimena u makedonska. O tome sam prvi put čula od svoje gazdarice koja je bila iz Makedonije, a posle od Maje Odžaklijevske kada je pričala o svojoj majci.

Relax

13.08.2017. 20:53

@Јабре - Velika, etnički očišćena Srbija Slobodana Jovanovića u realizaciji generala Mihailovića i JVuO je školski primer genocida. Planirano, stavljeno na papir i sprovedeno. U tom genocidu, pošto nema srpskih izvora o broju ubijenih Muslimana, prihvatam podatke bošnjačkih istoričara koji govore o 220.000 pobijenih Muslimana u akcijama čišćenja Sandžaka i Istočne Bosne. Definicija genocida? Streljaš ratne zarobljenike i civile muškarce u Srebrenici je zločin. Odvezeš žene i decu sa teritorije = genocid!

Апсурд

14.08.2017. 11:59

@Јабре - "Релаксирани" господине! Када нешто пишете онда имајте бар основна знања и податке о томе! "Фрљање " паушалним оценама и проценама вам не даје право да ви пресуђујете о тобожњој "геноцидности" српског народа! Поврх свега још се ту јаваља и "геноцид" над српским народом у Црној Гори и замислите, над Арбанасима! Претерали сте или :"Много је куме!" Побуна арбанашких племена 1919 је однела животе преко 1000 војника а о издајничком краљу Николи и следбеницима не трошим речи! "Милогорска хисторија"!

Утеривач

13.08.2017. 11:20

Веома јетешко, практично немогуће спроводити националну и државну полтику у држави у којој народ саботира сопствену државу и игнорише национални интерес! Уназад 200 година смо имали довољно потврда за ово! Занимљиво је да српски народ и пре свих његова интелектуална елита увек "падају" на слаткоречивост и више воле да чују обећања него да прихвате стварност, а убеђени су да ће неки странци или њихови намесници да буду "добри и одговорни", без храбрости да сами прихватимо одговоррност!

Анти Антифа

13.08.2017. 11:40

Ми једноставно морамо да се осветимо Хрватима

Дејана

13.08.2017. 11:44

Србија треба да свакога дана помиње и пише о злочинима хрвата.Да се снимају филмови о томе ,да се отвори један музеј у Београду и много других ствари где бисмо парирали њиховој лажној историји и пропаганди.Такође и према албанцима треба исто да поступамо.

ne kontam neke stvari

13.08.2017. 12:04

znamo skoro svi pogotovo mi iz podrinja da su austro ugari ,t.j. hrvati sa uniformama austroug.izvrsili velike zlocine u nasem pogranicnom regionu.I na kraju dobijemo rat,izadjemo ko neki pobjednici iz prvog.s.rata,i tad kad smo mogli da krojimo srbiju po nasim mjerama jer znamo da pobjednik pise istoriju nas kralj hoce da bude kralj srba hrvata i slovenaca a da je ostao kralj samo srba mi nebismo imali ove sve ratove i nebi bjezali sa nasih ognjista.A sad opet dobijamo drzavu al manju.

ranko75

13.08.2017. 12:35

Nama je tesko da u necemu uspemo jer nemamo jedinstva gledanja ni u cemu. Problem se jako pogorsava jos i time sto mi necemo u sebi da nadjemo uzrok nasih nevolja, to je strasno nepopularno. Pa ne moze biti da nigde nemamo greske. Nalazenje te greske je 100 puta korisnije za nas nego nalazenje greski drugih, jer mozemo da ih ne ponovimo, a na tudje greske ne mozemo da uticemo da ih ne ponavljaju,pogotovo sto drugi mogu da misle da i nisu gresili.

Дајте гусле, погани роде, ...

13.08.2017. 12:37

Игоре, Бог ти је дао слободну вољу, да сам одлучиш, шта ти је чинити. Зашто није тај исти "недужан народ" кога браниш, одбио да убије невино и нејач? Већ се тиме хранио и хвалио. Шта је потребно, за ту количину мржње да ти једном детету одсечеш главу и ставиш поред тела само зато што је друге националности, хајде реци ми молим те. Човече Божији, животиње то не раде. Ти им бре још стајеш у одбрану.

Relax

13.08.2017. 13:25

Revizija istorije je počela kad je Tito, bojeći se Srba zbog brojnosti, naredio da se zataškava četnički genocid nad Mulimanima i Hrvatima tokom ww2. Otuda danas potpuni mrak i negiranje npr. "Srebrenice". Decenijama se samo pričalo, istina ne bez razloga, o ustaškom genocidu nad Srbima. Završni udarac zdravoj pameti i dostojanstvu Srpskog naroda je izvršen onog dana kad je su rehabilitovani Slobodan Jovanović i Momčilo Ninčić. U blatu ćemo se udaviti onog dana kad rehabilitujemo Milana Nedića.

Kant

13.08.2017. 14:09

@Relax - Četnici ukupno za vreme rata ubili oko 200 Hrvata i 7000 muslimana. Pri tome se četnicima na dušu stavljaju svi zločini nad Hrvatima učinjeni pod komandom italijanskih MVAC snaga u kojima je bilo kako Srba, tako i Hrvata i muslimana, pa i šiptara. Dodatno se četnicima mogu pribrojati zločini srpskih ustanika nad muslimanskim i hrvatskim civilima kao odmazda za pokolj Srba, ne više od 1000 duša. Uporedi to sa zločinima njih protiv Srba. Pa se onda idi malo "relaksiraj" sa svojim izmišljotinama.

jelena

13.08.2017. 13:42

Treba jasno i glasno reci da su oko 20 % Pavelivevih ustaskih hordi cini li Srbi. Pavelicev tjelesni drug takodje su cinili pravoslavni Srbi. Ustasku zver su postili da kolje Srbski narod, Srbi, odnosno pucisti zaverenici koji su objavili rat Hitleru i pobegli. Knez Pavle je stvorio 1939. banovinu Hrvatsku i stranku Stejepana Radica naoruzao sa 150.000 komada uruzja, a koje je zavrsilo u ustaskim rukama 1941. Priprema novog pokolja Srbskog naroda je pocela vec 1918. zahvaljujuci kralju!

MarkoBgd

13.08.2017. 13:58

@jelena - Po nekima - i sve ustase su bili Srbi ( zato što smatraju da su Hrvati zapravo pokatoličeni Srbi). Pavelićeva majka je bila Srpkinja i rodila ustašu. U svakom slučaju, to ne menja suštinu - Srbi nisu ispoštovali ni svoje mrtve ni žive, jer ne rade ništa po pitanju sprečavanja novog Jasenovca itd. U Izraelu postoje tematski park-muzeji u koje obavezno vode decu da im prenesu utiske i muke njihovih nastradalih u Ausvicu i to je vrlo korisno po njih da znaju u kom svetu žive. A Srbe uspavljuju

iz glave

13.08.2017. 14:56

@jelena - ne 20%, nego 95%, a 2-3 % i to u vrhu NDH i logora su bili čisti Jevreji.

NijeSveDoNacista

13.08.2017. 13:47

... i na sve to, Srbin u crkvi zapali malu, jeftinu sveću za svoje poklane rodjake ili zemljake na tlu Hrvatske, pa trkne do hrvatske prodavnice usred Srbije ili betonske plaže na hrvatskom jadranu. Brisel i Vašington tome nisu krivi. "Biće nam bolje kad i mi budemo bolji" - patrijarh Pavle

Steva

13.08.2017. 19:15

Dok pišem ovaj tekst na poratalu stoji da ima 69 komentara. Nažalost po mom skromnom mišljenju i saznanju 80% su promašili temu.

баунти

13.08.2017. 19:50

Многе жртве је немогуће пописати именом и презименом зато што су истовремено побијене читаве фамилије, тако да свједока није ни било да их попишу. Једини начин да се установи истина бар дјеломично је да се откопају кости и форензички обраде. Нажалост, много је кремираних, па ни то неће дати пуну истину. Било како било, мира неће бити док се Хрвати не суоче коначно са истином о својој тамној и срамној прошлости. Али судећи по овом коментарима овдје, то се ускоро неће десити...