НЕМА оног ко се данас не пита шта се дешава са климом. Зашто се природа мења? Из године у годину расте број временских непогода, а метеоролози, углавном, као кривца наводе глобално отопљавање. Да ли је човек дубоко дирнуо у природу, у њено срце, па зима више није зима, а лето више није лето?

Током недавних олуја у Москви и Подмосковљу погинуло је десетак људи и најмање толико их је рањено после рушења дрвећа на аутомобиле и пролазнике. Тамошњи метеоролози најављују и друге климатске промене, а мистификатори шире приче како је могуће да велике силе воде "климатски рат".

- Интензивирање суша и падавина делује парадоксално, а после великог невремена које је погодило Русију, многи су готово уверени да је могуће утицати на климатске промене - каже, за "Новости", др Владимир Ђурђевић, доцент на Институту за метеорологију Физичког факултета. - Али због сложености атмосфере и климатског система, нико досад није успео да управља климом ни на који начин. Да јесте, имао би моћ да контролише временске прилике на целој планети.

Доктор војних наука Константин Сивков, међутим, преплашио је многе кад је пре две године објавио текст о "мегаоружју Кремља" у коме тврди да се може направити гигантски цунами који може да уништи приобални део САД. Осим тога, Сивков мисли да се може активирати супервулкан Јелоустон. Текст је прво објављен у "Војноиндустријском куриру", а потом су га пренели многи листови.

- Русија се простире на евроазијском континенту и већина њеног становништва живи далеко од мора, зато јој не прети цунами. На другој страни, више од 80 одсто становника САД живи у приобалним рејонима, а у тим деловима је и главна индустрија ове земље. Већ се показало какве проблеме може да направи ураган када је "Катрина" потопила Њу Орлеанс - објашњава Сивков.

* Пожар у Грчкој

Руски научници су још крајем осамдесетих година тврдили да могу да гарантују лепо време изнад Москве док се одржава парада и други јавних скупови. Лепо време је и било током Олимпијских игара у Москви.

- Када је пре неколико година у Русији организован састанак представника најразвијенијих земаља, договорено је да се сви учесници сликају напољу. Један од њих је рекао да остану унутра јер ће пасти киша. Руски председник Владимир Путин му је одговорио да не брине, зато што су покренули "машинерију" која ће зауставити облаке. Изашли су и - сачекао их је пљусак. Ово је још једна потврда да се временске прилике не могу контролисати - уверен је др Ђурђевић.

Снага онога што ми називамо невременом стварно је огромна, а контрола над климом би, по речима нашег саговорника, била моћно разорно оружје.

- На неке елементе времена се може утицати у теорији, али не и у стварности. "Засејавањем" одређене супстанце може се изазвати да из облака из ког не би пала киша, она падне или обрнуто - објашњава он. - Али атмосфера је веома сложен систем и никад нисмо сигурни шта би требало да урадимо. Температура на планети расте због веће концентрације гасова, што изазива ефекат стаклене баште. Процеси уклањања угљен-диоксида из атмосфере су много спори. Данас је концентрација CO2 за 40 одсто већа него што је била пре 150 година. То је довело до пораста просечне температуре за један степен.

* Др Владимир Ђурђевић

Ђурђевић објашњава да пораст температуре од једног степена, иако делује као мали, статистички гледано знатно увећава екстремне вредности. Када је планета прелазила из леденог у међуледено доба, температура се повећала за три до четири степена.

- Мало померање у средњим вредностима значи велико у екстремним тачкама - истиче он. - У прошлом веку су се топлотни таласи попут овог који је сада захватио Србију дешавали једном у неколико година. Оваквих топлотних таласа је све више и много су дужи. Ако се настави са оваквим емитовањем угљен-диоксида, до краја века ћемо имати аномалију глобалне температуре за четири или пет степени.

Ситуација с климом је таква да у нашој земљи треба очекивати чешће појаве топлих таласа него раније.

- Најбрже промене дешавају се на Арктику, али су и Србија, југоисточна Европа и Медитеран међу екстремним тачкама - каже Ђурђевић. - Налазимо се на специфичном подручју, где се укрштају тропске и северне ваздушне масе. Овде ће последице глобалног загревања бити најупечатљивије. Једини начин да се оне ублаже јесте да престану да се користе фосилна горива и да пређемо на обновљиве изворе енергије.


"ОПЕРАЦИЈА ПОПЛАВЕ" И "ПОДМОРСКА БОМБА"

ДИРЕКТОР Института за климатолошка истраживања у Цириху Ацуму Омура тврди да Америка већ има средства за четири вида "метеоролошког ратовања". Један од њих је "Операција поплаве", која предвиђа масовну употребу невидљивих авиона који "засејавају" облаке. "Операција лед" предвиђа употребу ракете која би распршила честице које би у потпуности заклониле сунце. У "Ватреној олуји" би се усмерили ласери на пустињске пределе, а "Подморска бомба" би изазвала огромне таласе који би се свом снагом срушили на приобална подручја у пречнику од неколико стотина километара.


ЕКСПЕРИМЕНТИ ЈОШ ОД 1952.

ИДЕЈА да се у рату суперсила искористи могућност да се изазове цунами није нова и њу је први пут 1952. објаснио академик Андреј Сахаров. У то време СССР није имао авионе који би "прошли" америчку противавионску одбрану, па је Сахаров предлагао да се направе супермоћна атомска торпеда која би се лансирала са моћних подморница. Експлозија таквог торпеда изазвала би таласе висине до 500 метара који би не само поплавили већ и разрушили велики број америчких градова. Повратни талас би стигао до западне Европе и такође направио хаос. Његову идеју касније је разрадио Константин Сивков, који тврди да Руси раде на још опаснијим ракетама које ће моћи да се лансирају из бунара као и са подморница.