У Теслином селу нема више Срба

Ј. ЛЕМАЈИЋ

07. 07. 2017. у 21:00

У Теслином селу нема више Срба

Фото Дарко Дозет

Родна кућа генија из Смиљана данас је меморијални центар. Расејани су по свету или нису више живи. Ту је и црква у којој је служио његов отац

ГДЕ је кућа Николе Тесле? Само погледајте десно и видећете је како светли од белине, као да зна да је обасјала свет...

Овим речима упутио нас је ка родној кући великана науке један времешни мештанин Смиљана, личког села у близини Госпића.

Бољи путоказ нам није требао да стигнемо до Меморијалног центра "Никола Тесла". У самом срцу Лике, на крашкој заравни окруженој обронцима Велебита, у подножју брда Богданић, поносно стоји кућа типичне "динарске" архитектуре, у којој је, од оца православног свештеника Милутина и мајке Георгине - Ђуке 10. јула 1856. рођено четврто дете - син Никола. Тик до ње је и православна црквица Светог Петра и Павла у којој је као свештеник службовао отац Милутин.

У самој кући, која је неколико пута похарана у прошлим ратовима, има врло мало оригиналних предмета из периода Теслиног детињства. Уместо тога, ту су динамична мултимедијална поставка, којом су представљени живот и дело непревазиђеног генија - мноштво фотографија, писаних докумената, цитата из аутобиографије, проналасци, а у кулиси звукови као из Теслиног детињства.

Тавански део куће посвећен је проналасцима. Ту су функционалне реплике изума, попут магнетног поља, Теслиног индукционог електромотора, трансформатора, турбине и приказа разлике између наизменичне и једносмерне струје, односно Теслине и Едисонове.

- Моја мајка је потицала из једне од најстаријих породица из краја, која је у себи носила изумитељску жицу - у својим списима велики научник захвалио се мајци за изузетни дар. - Моја је мајка била прворазредни изумитељ, и верујем, постигла би много да није била удаљена од савременог живота и оних многобројних могућности које он пружа. Поред тога, изумила је и израдила многобројне направе.

Поред куће пролази мален поточић Ваганчица на коме се налази Теслина турбина, а њиме плови и прототип Теслиног брода на бежично управљање. Поток води до испитне станице, реплика оне у Колорадо Спрингсу, а њен торањ је заштитни знак Меморијалног центра.

- Био сам очаран описом Нијагариних водопада који сам пажљиво прочитао у школи у Госпићу - а у машти сам замислио велики точак који покрећу ови слапови - записао је касније власник 112 патената и око 700 разних изума. - Рекао сам ујаку да ћу отићи у Америку и тамо остварити свој пројекат. Тридесет година касније видео сам како се моје идеје остварују на Нијагари и дивио се недокучивој тајни ума.

По његовој замисли прва електрана изграђена је око два и по километра узводно од Нијагариног водопада, а у августу 1895. године Теслина "фабрика струје" испоручила је прву електричну енергију. Недуго потом, Вестингхаусова компанија ангажована је на примени система преноса, заснованог на Теслиним идејама система наизменичних струја, а повезан је далековод до града Бафала, на раздаљини од 35 километара.

Од тада много воде је протекло и Ваганчицом и Нијагариним водопадима, али проналасци чувеног личког сина још нису превазиђени.

Покушали смо да пронађемо некога од његових рођака или њихових потомака, али у Смиљану Тесли више нема, а нема ни Срба. Неки су се одселили широм света, а неки су, како злуради коментари кажу, тик поред цркве - испод тешког камена на старом православном гробљу.

ГОДИШЊЕ 40.000 ПОСЕТИЛАЦА

ПРЕМА речима водича, Меморијални центар "Никола Тесла", који је отворен 2006. године приликом обележавања 150 година од рођења генија из Смиљана, као културно добро на 13.000 квадратних метара, годишње посети између 30 и 40 хиљада људи из свих крајева.

- Центар је замишљен да обједињује више дисциплина - науку, уметност, туризам, те да окупља најразличитије посетиоце, како децу предшколског узраста, школску децу, студенте, пензионере, туристе, локално становништво, Теслине фанове, знанственике и медијске уметнике - објашњава водич.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (37)

Duško

07.07.2017. 21:17

Ako je moguće sve do poslednje cigle i crepa preneti u Srbiju. Kako hrvati mogu brinuti o ostavštini Nikole Tesle,Srbina, kada su 250000 Srba isterali iz hrvatske ? A, ove što ostadoše šikaniraju i prisiljavaju da napuste svoje kuće,imanja, rodnu grudu............

Lule

07.07.2017. 22:11

@Duško - Ne treba se odricati nijednog grumena zemlje našeg stanovništa. Ima sve više ''povratnika''. Jeste da su to još uvek sitne, da ne kažem brojke ali to će biti dug i mukotrpan proces i verujem da će naš čestiti narod povratiti svoju mogu slobodno da kažem otadžbinu!

d@marko.com

07.07.2017. 22:14

@Duško - Hrvati su danas iz politickih razloga osnovali ovaj muzej koji je svjetski prihvacen. Prilicno se kulturno odnose prema svemu, pa i prema Srpskom groblju pored crkve koje je kulturno uradjeno i brinu se o njemu. Pitanje je samo zasto gospodin Vucic ne pomaze povratak Srba na svoja ognjista. Nema programa, nema ideje, kao da je prihvatio etnocko ciscenje Srba kao dogovor USA i lokalnih Hrvatskih fasista?

Dragna Pik-lon

07.07.2017. 21:27

Nesto razmisljam,da li i mi Srbi iz Srbije imamo "turisticko' pravo da posetimo ovaj memorijalni centar u Lijepoj Njihovoj?Bez da nas hapse ili optuzuju samo zato sto smo Srbi ili po njihovom "'Srbijanci"'???

Миро Марковић

07.07.2017. 21:46

Лемајић је добро описао судбину Срба из околине Госпића у србској Лики. То су Крвати и покатоличени Срби све уништили. Kада им jе економија пропала, сетили су се да им име и место рођења Николе Тесле може донесе паре. Хтео бих да исправим тврдњу, која каже да је прва електрана подигнута на Ниагара водопада. То није тачтно. Прва електрична централа је подигнута на Америчкој реци у градићу Фолсом источно од Сакрамента три месеца пре електране у Buffalo, New York.

Маја М.

08.07.2017. 19:28

@Bolynx - Па се сада упињу из све снаге да га присвоје.

Чикаго

07.07.2017. 22:09

Наравно да Срба тамо више нема, јер они који нису успели да побегну , су завршили у Јасеновцу ! Хрвати су Тесли побили целу фамилију, али наравно, они тврде како је Тесла њихов. Не знају за срам и стид

originali

07.07.2017. 22:11

A zašto nema originalnih predmeta iz Teslinog djetinjstva? Sve vjerovatno odneseno u privatne kuće da se hvale, a ovdje šarene laže mamipare za naivne.

Thor

07.07.2017. 22:21

добро се нису сетили да унутра убаце шаховнице, продају глазбу знаменитог Томсона и мајце са натписом ЗДС.

Citalac iz Cacka a nije ni Srbin ni Srbijanac

07.07.2017. 22:25

Tekst sasvim normalan i za pohvalu komentari nenormalni i za svaku osudu .Lecite se ljudi na pogresnim ste pilulama.

ti da uzimas pilule

08.07.2017. 01:44

@Citalac iz Cacka a nije ni Srbin ni Srbijanac - Vecina komentara su doslovce, tj potpuno tacni!

Milorad

08.07.2017. 02:06

@Citalac iz Cacka a nije ni Srbin ni Srbijanac - Odgovor za ovog Sto nije Srbijanac zovi u Cacku?????? Kao Prvo Koga Ti Pravis Budalu!!!' Tvoj Komentar je veoma Cudan Vidise Po Ko mentaru Da Ti Smeta Srbijanac I Srbinom kakda se neko Predtavi. Posto Ti Nepripadas Srbiji Zamolili bih vas ????? Da Necitate Srbijanske Novine. Citajte Vase Ustacke, Jer vam Zloba I Netrpeljivost viri iz Rukava zato Good bye!!!!!!!!!!!!!!!!!

Stiven K.

07.07.2017. 22:29

Da li možete da verujete, da gimnaziju u Karlovcu, koju je Tesla pohađao, nikad nisu hteli da nazovu po njemu. Nazvali je Ivan Ribar, koji je rođen u selu Tušilović, u blizini Karlovca. Živeo sam u Karlovcu i moji sinovi su pohađali tu gimnaziju. Mislim da bi svaki grad u Evropi bio počastvovan da ima gimnaziju koju je pohađao slavni naučnik i genijalac. I svakako bi je nazvali po njemu. Zašto ga onda svojataju po svetu ?

Никола

08.07.2017. 00:28

@Stiven K. - У Госпићу је било још горе. Тамо је гимназија носила име Николе Тесле али су га се 1990. стидели па је промењена. И она биста Николе Тесле што стајаше пред гимназијом нетрагом нестаде, као и споменик у центру Госпића.

Gdje sutesline Komsije

07.07.2017. 22:47

Početkom augusta 1941. ustaška kaznena ekspedicija u Smiljanu i okolnim zaseocima pobila je 506 osoba svih uzrasta. Smiljan je 5. marta 1945. bio poprište još jednog masakra. Za osvetu zbog poginulog sina jednog ustaškog funkcionera, ustaše su iz kaznionice u Gospiću odveli 30 ljudi, među kojima i neke stanovnike Smiljana i likvidirali ih. Ustaše su uništili i crkvu u kojoj je službovao otac Nikole Tesle..

Zesto zluradi

07.07.2017. 22:54

Pokušali smo da pronađemo nekoga od njegovih rođaka ili njihovih potomaka, ali u Smiljanu Tesli više nema, a nema ni Srba. Neki su se odselili širom sveta, a neki su, kako zluradi komentari kažu, tik pored crkve - ispod teškog kamena na starom pravoslavnom groblju...................Ne razumijem zasto su ti komentari zluradi . To je tuzno. ....Bilo bi uvidjajno od strane nvinara da bar ne pisu svasta ako vec ne znaju istorijat tesline porodice. Tesle nisu iz Siljana...

Maja M.

12.07.2017. 10:50

@Zesto zluradi - Не кривите новинаре. Ауторских текстова више нема, сви преписују...

Za novinare da znaju

07.07.2017. 23:06

Teslin otac Milutin rodom je iz Lickog sela Raduc na pola puta izmedju Gracaca i Gospica. Otud su Tesle. Posljednji su protjerani 1995e. .....Majka Georgina je rodom iz sela Tomingaj u opstini Gracac. Potice iz poznate Pravoslavne .Svestenicke porodice Mandic. ....Teslin otac je bio Paroh Smiljanski. Smiljan je augusta 1941e god , od 90% pravoslavnog sela preko noci postalo 100% katolicko.

Miki

08.07.2017. 00:16

@Za novinare da znaju - Hvala za ovu kratku istoriju. Moja pokojna mati ,Soka, je od Mandica, udata za Kovacivice.Divno je biti u srodstvu sa Velikim GenijemSlava Mu

prellee

07.07.2017. 23:19

Još malo, pa će cijela Hrvatska kao Teslino rodno selo biti OSLOBOĐENA od njegovih potomaka, rođaka, Srba. Cestitam "velikim" i "dobronamjernim" demokratskim promjenama koje su donijele "dobro" svima, a naročito slobodarskom Srbskom narodu kojeg su oduvali sa njegovih VJEKOVNIH ognjišta...

Max

08.07.2017. 09:14

@prellee - Sad je u tijeku oslobadjanje hrvatske od hrvata. Salju se preporuceno na baustele sirom njemacke I kafane I staracke domove u irskoj. U hrvackoj ostaju samo bosanci dobro ukorijenjeni u drzavnim sluzbama I politici. Sto bi se reklo - pusiona.

komandant 1001

07.07.2017. 23:59

Zašto nema Srba u HR ?! Pitajte Miloševića. Zašto privremeno nema deo srpske svete zemlje Kosmeta? Pitajte Miloševića.

НиколаБГ

08.07.2017. 02:45

@komandant 1001 - А они нас нису питали када смо их ослободили од аустроугара и када смо им поклонили земљу, тад нас нису питали,а ? Учите историју, тамо све пише!

Петар Велики

08.07.2017. 07:23

@komandant 1001 - Говориш мало ал' умно, што ће рећи малоумно. Не треба питати Милошевића! Треба питати Немачку, Ватикан, САД. Треба питати Туђмана и Стјепана Месића и његову изјаву у Сабору Хрватске "Ја сам свој посао одрадио. Југославије више нема". А можда је ово, у Сабору Хрватске изјавио Милошевић?

Radovan

08.07.2017. 08:42

@komandant 1001 - TI moras da se upoznas s nekim cinjenicama komandante , Milosevica nema skoro 20 godina. Ko im je sad krivac.?

Павле Д.

08.07.2017. 10:35

@komandant 1001 - Идеја, пок. прсд. Милошевића је била да се очува Југославија јер би у њој сви Срби, сви Хрвати, и сви Словенци, итд. живели у једној држави али сте ви, бесрамни Хрвати, ту државу почели да разграђујете још седамдес. година прошлог века са истим лидерима, као и деведесетих, Ф.Туђманом,Брозовим генералом и А. Изетбеговићем, као вашим хрват. "цвијећем"!

bigcirkus

31.08.2017. 13:02

@komandant 1001 - Jeli Milosevic kriv sto su u prvom sv ratu hrvati sa austrougarima pobili trecinu stanovnistva Srbije?

Zurkolomac

08.07.2017. 00:01

Da je ostao u Smiljanima i Tesla bi isto bio zaklan od ustasle stoke. Sta bi onda bilo od ove planete, ko to zna?

partibrejkers

08.07.2017. 00:33

@Zurkolomac - Planeta je trenutno vrlo loše mjesto, ovako ili onako. S Teslom ili bez Tesle, malo šta se može pomoći.

dragana

08.07.2017. 10:01

@Zurkolomac - Planeta je postala vrlo loše mjesto za život. S Teslom ili bez Tesle, malo je nade za ovakav svijet.

Marijan

08.07.2017. 07:22

Da nije otisao "tamo" ni Tesla nebi bio Tesla. Na ovim prostorima mozes bitisamo, ratnik ili patnik. Prema tome, svi oni koji su otisli sa ovih prostora, svojomili tudjom voljom, imaju sansu da izbjegnu i ratnicku a i patnicku sudbinu.

ГАРНЕТ

08.07.2017. 07:57

Jos da je bio sumadinac, onda bi ga u zvezde kovali po srbiji, ovako sve sa rezervom.

obljaj bojna

08.07.2017. 12:47

Srpski krajevi po krajini su mahom očišćeni od strane hrvatske države.Sad imamo situaciju da se i krajevi većinski naseljeni hrvatima masovno iseljavaju u inostranstvo zbog besperspektivnosti.Tako da očekivati da neko napusti inostranstvo ili Beograd i Novi Sad radi povratka na seoski način života je van svake pameti.

Dragojlo

08.07.2017. 21:33

@obljaj bojna - Obljaj Bojna Micane ne lupaj!!!To sto si nabrojao-la nece biti za zivot uskoro zbog zagadjenosti ,bombardovanja itd.Oni koji su to planirali naravno da su planirali za zivot sebi jer su to zdravi krajevi.Planirali su za lovista i proizvodnju zdrave hrane jer to kod njih nema ali to nije Bozja volja vec djavolja,zato kad pises o tome zastani malo,procitaj i raspitaj se.Ziv i zdrav bio i kod komsije vino pio.