Тито и Дража су се разишли око новца

И. Миладиновић

18. 06. 2017. у 19:00

Који су прави разлози сукоба комуниста и њихових противника у Другом светском рату. Партизани у трезору банке у Ужицу нашли 45 милиона рубаља, а четницима дали тек петину

Тито и Дража су се разишли око новца

ПРЕЦИЗНИЈИ одговор на питање зашто су пропали сви покушаји Јосипа Броза Тита и Драже Михаиловића да се нађе заједнички језик у уједињењу њихових присталица у отпору окупатору, по свему судећи, нећемо скоро добити. Историјску дилему како је и зашто дошло до оружаних сукоба формација партизана и четника, и да ли је уопште био могућ било какав договор ове две стране, не могу разрешити само постојећи документи и меморски записи непосредних учесника. Како сада стоје ствари, неопходна је свеобухватна стручна анализа, не само историјска, већ и социолошка, психолошка, економска, етнографска, национална, геополитичка, што значи - општег стања, не само у земљи већ и у светским оквирима.

Ако пођемо од идеолошких и револуционарних ставова комуниста, који су дизањем устанка против окупатора истовремено ушли и у борбу против снага старог поретка, онда је Драгољуб Дража Михаиловић са својом војном организацијом био предодређен да буде проглашен за њиховог најопаснијег непријатеља.

ПУКОВНИК Михаиловић, антикомуниста по опредељењу, имао је основни циљ да сачува старо друштвено устројство и монархију на челу са краљем Петром II. Он на Титове присталице није могао другачије да гледа осим као на "природне" непријатеље, опасне по југословенску државу, а посебно по српски народ. Уз то, Дража није могао да уђе у трајни савез јер југословенској влади у Лондону није падало на памет да му нареди да сарађује са комунистима.

Ако је то тако, зашто је било личних сусрета Тита и Драже, као и многобројних контаката и преговора њихових најближих сарадника?

Највероватније, то су били тактички потези да једни друге на најбољи начин искористе у датим околностима и да сарађују док се не створе услови за коначан обрачун. После овог првог сусрета Михаиловића и Тита, 19. септембра, у Струганику, у родној кући војводе Мишића, могло се наслутити да неће доћи до озбиљне сарадње. Није дошло ни до каквог споразума о сарадњи због непомирљиво различитих концепција отпора. Масовна стрељања српског живља била су главна кочница равногораца да се уђе у отворени и директан сукоб са окупатором.

ГИБАНИЦА ЗА РУЧАК ЗАНИМЉИВО сведочење о преговорима са Дражом Михаиловићем и одласцима на Равну гору оставио је и други човек комунистичког и партизанског покрета Александар Лека Ранковић, у разговору са историчарем Венцеславом Глошићем 1974. - Почетком октобра кренуо сам са Милошем Минићем на Равну гору, како бисмо наставили преговоре о сарадњи са Дражом. "Ви нас називате гибаничарима", почео је шаљиво разговор Дража. "То вам је име дао народ, а не ми", одговорио сам. "Ево", додао је Дража, "тим поводом спремили смо вам гибаницу за ручак".

Звонимир Вучковић, један од Дражиних команданата, у својим сећањима је записао да је завршну реч на овом састанку имао - Драгиша Васић. Он је рекао да ће се, кад се борба са окупатором оконча, у свему поштовати народна воља.

- Кад свршимо посао, народ ће одлучити. И ништа силом - казао је Васић.

Тито је на то рекао:

- И ништа силом...

МЕЂУТИМ, Михаиловић је поставио питање "ко би био командант свих устаничких снага?". Тито је избегао да пружи јасан и одређен одговор, али је рекао да од тога не би смео да се прави неки већи проблем...

О том детаљу, 27 година касније, Јосип Броз ће 6. октобра 1968, у изјави за енглеску штампу, рећи да је Михаиловићу већ на првом састанку понудио врховну команду и над свим партизанским одредима и да је ту понуду обновио на другом састанку, одржаном 26. октобра 1941. У француском листу "Пари мач", 16. новембра те исте 1968, изговара нешто сасвим друго и каже да Михаиловићу није понудио врховну команду већ само положај начелника штаба...

Када је Тито са пратњом напуштао Равну гору, после првог састанка са Дражом Михаиловићем, по сведочењу Звонимира Вучковића, капетан Вучко Игњатовић затражио је дозволу да направи заседу - и ликвидира вођу партизана. Вучковић тврди да је Дража толико пао у ватру, што му се није често догађало, да је несрећном капетану очитао праву буквицу:

- Знате ли ви, господине капетане, да сам ја лично гарантовао њихову сигурност и жалосно је да ви ни данас нисте научили шта значи реч једног официра!

Други сусрет Тита са пуковником Михаиловићем, био је у кафани "Сувобор" у селу Брајићи, подно Равне горе. Тито је инсистирао да састанку присуствује и представник Велике Британије при штабу Драже Михаиловића Дејн Тајрел Хадсон. Али Дража је одлучно одбио, са образложењем да се ради о унутрашњем југословенском питању, а да је он легитимни представник југословенске владе, што је тада заиста и био.

Драгиша Васић, последњи снимак из 1945.

У РЕЛАТИВНО затегнутој атмосфери ипак је постигнут некакав споразум. Договорено је да се оружане акције координирају, да се ратни плен дели, да се Михаиловићевом штабу испоруче из фабрике оружја у Ужицу 1.200 пушака и извесна новчана средства. Заузврат, Михаиловић је Титу обећао да ће с њим поделити шта год падобраном стигне од Британаца.

Много година касније испоставиће се да су та "извесна новчана средства" можда постала камен спотицања у постизању конкретнијег договора о сарадњи. Судећи по документу, који је у московском архиву пронашао Перо Симић, недавно преминули публициста и некадашњи главни и одговорни уредник "Новости", у разговору између Милована Ђиласа и совјетског функционера Дмитрија Захаровича Мануилског вођеног у Москви 12. септембра 1944, један од разлога за неповерење између руководства четника и партизана био је - новац. Кад су у јесен 1941. партизани и четници заједно ослободили Ужице, припадници Титовог покрета први су ушли у ужички трезор Народне банке Југославије, у којем су пронашли огромну своту новца - више од 45 милиона совјетских рубаља. Четници су инсистирали на примени склопљеног споразума о равномерној деоби ратног плена. Међутим, Тито за то више није хтео да чује, већ је Михаиловићу понудио само петину заплењеног новца.

Зграда у којој је била кафана Сувобор место сусрета Драже и Тита

ПЕРО Симић ће у домаћим архивама доћи у посед стенограма разговора Тита са политичким активом БиХ, средином седамдесетих година, у "Плавом возу" на железничкој станици у Сиску. Без икаквог повода и "ничим неизазван" маршал ће својим саговорницима испричати ову ратну епизоду како је "превеслао Дражу" око поделе пара.

Иронијом судбине, у пролеће 1943, готово цела Србија ће бити облепљена плакатима, на којима ће Тито и Дража бити уцењени са 100.000 рајхсмарака у злату. Уцене је потписао врховни командант немачке војске у Србији. Текст обе уцене је био у главним деловима веома сличан. И Дража и Тито названи су "опасним бандитима", злочинцима који су бацили земљу "у највећу несрећу". За разлику од Тита, ово је била друга уцена Драгослава Драже Михаиловића.

У биолошки десеткованој Србији која је у Првом светском рату изгубила скоро трећину становништва, зверства окупатора ће, уз непремостиве идеолошке разлике, бити један од разлога сукоба између Тита и пуковника Михаиловића, команданта Југославенске војске у отаџбини. Због тога ће устанак против окупатора све више прерастати у грађански рат, а борба једног против другог и за Тита и за Михаиловића ће с временом постајати важнија од отпора страним окупаторима.

Драгиша Цветковић

БРОЗ ВРБОВАО ЦВЕТКОВИЋА

У ХУВЕРОВОМ институту Станфордског универзитета код Сан Франциска, чувају се белешке Драгише Цветковића, председника југословенске владе до 27. марта 1941, у којима он пише о сусрету са Титом у Нишкој бањи, августа 1941. Представивши се као инжењер Томанек (и пријатељ једног Цветковићевог друга, инжењера Штебија из Љубљане), Тито је, наводно, Цветковићу предложио да би "било корисно у општем интересу да се споје оба покрета отпора: Михаиловићев и комунистички у један јединствен покрет југословенског отпора".

- Тито је веровао да ја могу имати извесног утицаја код националног покрета и молио ме је да ја порадим у том правцу... Тражио, а то је било најхитније, да му створим могућност да успостави везу са Турском преко Бугарске. Радило се о томе да се нађе тајни канал за изасланике покрета отпора - навео је Цветковић.

Он даље пише:

"Када су немачки листови објавили Титову фотографију, назначујући да се он служио лажним именом Томанек, био сам сигуран о идентичности мога посетиоца".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (28)

floyd

18.06.2017. 19:32

Част човеку, који је непристрастно написао овај текст, који обилује истинитим историјским чињеницама. Види се да је текстописац прочитао много архивске грађе и књига у вези тог периода. Иначе, мислим да договора није могло бити, јер су бољшевици на челу са Брозом, сем антифашистичке, водили и класну борбу, односно грађански рат. Ту договора нема, а има братоубилаштва. Стаљин је Брозу замерио што за време устанка против окупатора, води и револуцију. Замера му и формирање пролетерских бригада!

ranko75

18.06.2017. 21:28

@floyd - Staljin je do 1948 bio na istoj strani sa Titom,ali nije to otvoreno pokazivao,jer su SSSR saveznici mrzeli zbog komunizma,pa bi se mogli naljutiti na Staljina sto jos i u Jugoslaviji uspostavlja komunizam,a trebala mu je saveznicka pomoc.Cak nam je savetovao da ne isticemo petokraku.Staljin je bio protiv proleterslih brigada jer nije zeleo da NOP bude jak, i samostalan,nego da bude slab i da se uvek podcinjava jakoj Moskvi,pa je bio i protiv AVNOJA i razvoja nase teske industrije.

miki

19.06.2017. 15:24

@floyd - Što malo ne proučite najnovije poznavanje dokumentovane istorije. U Ruskom glasu Rusi navode da su Rusku Oktobarsku revoluciju izrežirali Englezi tačnije njihova obaveštajna služba.Poznato je koliko je u tom boljševičkom ludilu stradalo Rusa.Nas to kao da neintersuje i dalje se držimo propalog komunizma kao pijan plota.

Професор 0.6

18.06.2017. 19:50

Највећи фолирант и лажљивац је био ћопави маршал тако да се историја никако не може креирати на основи његових изјава.

ranko75

18.06.2017. 21:19

@Професор 0.6 - A oni silni drzavnici,kraljevi, princevi i predsednici vlada i drzava sto dodjose naseli na njegove izjave? Svi oni naivni i ako imaju profesionalne obavestajne sluzbe samo nase srbende najpametniji kao i uvek i ispada nam kao i uvek.

ranko75

18.06.2017. 21:16

@Zvezdan - Ogromna vecina srba i sveta se ne slaze sa tobom ni da je on srbomrzac ni da je zalosno sto tamo lezi.Vama kojima je to zalosno malo zalite, a nama kojima to nije zalosno necemo zaliti.

Апсурд

19.06.2017. 14:54

@Zvezdan - @Zvezdan: Занимљиво је да је највише Срба у историји изгинуло у Првом светском рату за време Карађорђевића и власти Николе Пашића. Тако да ипак изгледа да Тито није како кажеш најгори!

Steva

18.06.2017. 20:39

Iz ovog teksta se vidi jasno da su četnici uglavnom bili ubice i koljači. Oficir daje svoju reč, a koljač bi da to ne poštuje i hoće da postavi zasedu i ubije pregovarače. Eto, toliko o poštenju četnika.

* КОМЕНТАР *

18.06.2017. 21:31

А ти си @флоуд неки врсни познавалац историјских чињеница из тог периода ?!? Никаквог братоубилаштва ту није било јер је ћопча, који нам је убијао прадедове, дедове и очеве, био и остао до краја припадник непријатељског нам народа који и дан данас покушава на све начине да нас истреби !!!

zaliv.net

18.06.2017. 21:49

Тито је највеће зло које је задесило Србе, веће зло и од самих Турака а последице данас најбоље видимо ми....увео покрајине у Србији, створио Хрватску у границама које никад није имала, дозволио шиптарима да улазе на простор Косова а Србима забранио повратак на Косово. Тито је обуставио истрагу о Јасеновцу, дозволио је усташама да мирно живе после рата а добар део је чак примио у војску нове Југославије, борце против окупатора (четнике) побио и протерао како би осигурао своју власт....

Brko

18.06.2017. 22:27

Kakav dogovor, ovim jednima se upravljalo iz Londona, a drugima iz Moskve, nasledna monarhija i surovi kapitalizam na jednoj strani, a komunizam i idolopoklonstvo na drugoj. Svako je imao i samostalne izlete, srecom po nas u Jugoslaviji ni Broz nije ostao staljinista, ali sustina je ta da jedno sa drugim nije moglo. Ovi pobedili i to je to, narod uvek stradao i stradace na Balkanu dok se velike sile preko ovih prostora potkusuruju i eksperimentisu, jer ovde im nasi zivoti nista ne vrede.

Cinjenica

19.06.2017. 13:55

Vladimir Velebit , komandant oruzani komunisticki jedinica je izjavio ( ruski dokumentarni filim sa Velebitovom izjavom) da su Cetnici bili glupi i naivni jer nisu uzeli novac iz uzicke banke. Njemu je bilo cudno sto Cetnici ne pljackaju banke po Srbiji.

miki

19.06.2017. 15:15

Kod komunista je sve na lažima i prevarama.Činjenice su da je ako je Draža zločinac da je Broz deset puta veći od njega jer je dokazano pobio nedužnih neistomišljenika najmanje oko 200 hiljada. Pored toga je bio jezuit kao i Pavelić radio je na istrebljenju srpskog naroda pod maskom komuniste, ponavljam bio je jezuit.

Утеривач

19.06.2017. 18:56

@miki - @miki : Господине у два послератна пописа није могло да се докаже тврдња да је у целом Другом светском рату на целој територији Југославије било милион жртава а ви тврдите да је страдало 200 000 после рата! `Ајде се мало пресаберите и не фрљајте се жртвама као да су чачкалице! Хапшења и малтретирања су једно али убијања и стрељања су заиста сасвим друго!

kataklinger

19.06.2017. 20:53

@miki - nikada nije radjen popis zrtava vec je uzeta razlika izmedju predratnog i posleratnog(1948.)popisa, a cifra je bila oko 1.7 miliona, a u nju su uracunati svi, cetnici, ustase, partizani, civili, nase svabe(cak i one koje su napustile zemlju povlaceci se sa njihovom vojskom, kao i oni sto su umirali po logorima u Vojvodini posle rata),... u toj cifri su mrtvi, kao i izbegli i to sa svih strana, a popis zrtava nije radjen zato sto nije odgovarao novoj vlasti, kao ni svim ostalim do dana danasnjeg.

Steva

20.06.2017. 21:00

@miki - kataklinger, cifre su ti tačne, ali tekst ti je za -1. Ajd lebati, napiši nam ime mesta u Vojvodini u kojoj je bio neki logor po završetku rata?!? Po završetku rata u Vojvodini su dolazili vozom iz svih krajeva Jugoslavije ljudi kojima su tvoji simpatizeri popalili kuće i useljavali se u kuće onih što su pobegli iz Vojvodine, a to su bili opet tvoji simpatizeri. Prema tome dosta o tim lažima. Jedino ako smatraš da su železničke stanice bili logori.

Jakov

20.06.2017. 00:54

Znači, da rezimiramo, prema aktuelnoj srpskoj istoriografiji, četnici su oslobodili Užice i držali ga tri dana, a onda su se partizani, ko funjare, dovukli i izbacili ih iz grada. Tri dana gibaničari držali Užice a nisu zavirili u trezor Narodne banke. Pa ko u to može da poveruje.

5C

20.06.2017. 04:10

I sa partizanima i sa cetnicima su manipulisali britanci,tacnije sa njihovim vodjama,podrzavali su Drazu dok su mislili ds ce pobjediti i vratiti britanskog slugu kralja na presto,pa kad su vidjeli da ce Rusi pobjediti,a samim tim i partizani ,brze-bolje su kupiki Tita skupa sa partijom.Zato smo mi imali kakav takav standard jer su kupovali sve sta smo proizvodili,a kad su vidjeli da je CCCP na samrti dali su hrvatskin teroristima odresene ruke.

karamba

22.06.2017. 22:59

Iskreno se nadam da je sada jasno, ko je bio Mihailovic. Drug Tito nije bio budala, kada je insistirao na saradnji sa Drazom. Sovjetski arhivi su odavno otvoreni i ukazuju da je Mihailovic od 1935. bio sovjetski agent. Draza je jos u septembru 1941. trazio preko Dr. Milosa Sekulica, da izbeglicka vlada ponisti zakon iz 1921. i legalizuje KPJ-u, a bajke Miloslava Samardzica su namenjene iskljucivo jugoslovenskim cetnicima. Smrt fasizmu...

karamba

28.06.2017. 14:27

@karamba - Smrt nacistima, a sta cemo sa onima koji su pored nacista ubijali Srbe, kao sto su komunisti, ravnogorci i njihovi saveznici, domobrani i ustase?! E moj Rodoljube...

Anonimus.

24.07.2017. 00:12

Cinjenica:Cetnici nisu pljackali banke jer nisu znali da pronadju banke tj.da procitaju naziv banke iznad ulaznih vrata ali su se zato veoma dobro snalazili u svom prirodnom prostoru.Po selima su plackali (hranu i pice) i silovali srpske devojke(na 10-ak)istinitih prica znam,pijancili i mnogi gledali na sve moguce nacine da prebegnu u partizane vec nakon 2-3 meseca provedenih po selima plandujuci.Objavite koliko je cetnika prebeglo u partizane i obtnuto ako imate taj podatak.