Војни врх је знао за летеће тањире, али је ћутао, изнад Подгорице било светлеће тело, веће од најсветлије звезде!

Драган ВУЈИЧИЋ

11. 06. 2017. у 22:02

Војни врх је знао за летеће тањире, али је ћутао, изнад Подгорице било светлеће тело, веће од најсветлије звезде!

Thinkstock

Генерал Звонко Јурјевић, командант 172. пука РВ бивше ЈНА и пуковник Богдан Миховиловић, некадашњи први човек бихаћког аеродрома. Јурили смо НЛО од Вардара до Триглава

ПОЈАВА неидентификованих летећих објеката (НЛО) у готово комплетном ваздушном простору некадашње Југославије, средином седамдесетих година прошлог века, имала је карактер "епидемије". Те чудне и супериорне небеске машине јављале су се највише изнад јужног и северног Јадрана, а пилоти тадашњег Ратног ваздухопловства (РВ), у својим летачким књижицама бележили су низ неуспелих пресретања НЛО. Због ванредних догађања изнад Подгорице, у јануару и фебруару 1975, тадашњи Савезни секретаријат за народну одбрану чак је формирао посебну комисију стручњака која је анализирала појаву летећег диска који прати авионе који су полетали са аеродрома Голубовци.

Говоре овако, у исповести за "Новости", пуковник Богдан Миховиловић, некадашњи командант Бихаћког аеродрома и елитног 117. ловачког пука и генерал Звонко Јурјевић, тада први човек 172. пука из Подгорице и потоњи командант РВ ЈНА, о никада до краја неистраженим феноменима над небом СФРЈ. Ова двојица врсних пилота, који су и сами имали више "блиских сусрета", наглашавају да извештаји о томе, ипак, никада нису постали доступни јавности.

Миховиловића је, како наводи, "тањир" 1977. пустио да се приближи у "Миг-21" на четири километра удаљености, док је Јурјевић у три наврата летео на 10 километара од "ванземаљске" летелице. Тада потпуковник, Звонко Јурјевић је руководио операцијом пресретања НЛО у јануару 1975. у Црној Гори у којој је учествовало 13 авиона са 26 војних пилота.

- Непосредно после новогодишњих празника 1975. кренула је серија чудних догађања на аеродрому у Подгорици. Приликом извођења обуке ноћног летења, стално се појављивао НЛО - категоричан је Јурјевић. - Објекат је изгледао као светлећа кугла која се кретала и мењала спектар боја, од беле до љубичасте. На небу се оцртавао као светлеће тело, изразито веће од најсветлије звезде.

ПРВИ пут у "наменски" лет пресретања НЛО, Јурјевић полеће 25. јануара 1975. О томе сведочи и његова летачка књижица. Први контакт имао је са "диском" на курсу 315, дуж јадранске обале, у висини Будве. Пошто је усмерио своју летелицу ка НЛО, овај је кренуо ка Дубровнику. Мерећи своју брзину и НЛО који му се тада нашао бочно на крилу, после минута лета брзином од 600 километара, Јурјевић је израчунао да му је "јастреб" пришао на 10 километара. Изнад Дубровника НЛО је дигао брзину на пет до шест махова и нестао - као комета.

Богдан Миховиловић Фото М. Анђела

- Мислили смо да нас неко шпијунира - присећа се Јурјевић. - Контраобавештајци су исконтролисали цео аеродром да не постоји некаква техника која јавља када полећемо, а ја сам почео да кријем сатницу летења. Међутим, НЛО је увек био ту, око 50 минута од првог узлетања. У недељу 27. јануара одлучио сам да тестирам "феномен" тако што ћемо полетети "нерезонски".

- Група од четири пилота на аеродром Голубовци увече је дошла ненајављено - сећа се наш саговорник. - Пилот Ђуро Ступар полетео је у зону - Цетиње, а у зону Никшић - Ђорђе Станковић. После 40 минута они су слетели, а пилот Милан Мачек је кренуо ка Никшићу док сам ја полетео ка Цетињу. Све се одвијало у тзв. радијском ћутању и са угашеним авионским светлима. НЛО је ипак био тачан. Блеснуо је из правца Херцег Новог после 50 минута.

ДАН касније затражена је хитна подршка ловачке авијације из Београда. Упућен је "пар" пресретача МИГ-21, са пилотима Мамићем и Жиндарчичем. Долетели су и генерал Ковач, официр електронске струке (са сарадницима из Министарства) и инжењер Миливој Југин. У канцеларији Јурјевића је направљен план пресретања, а као мамац за НЛО подигнуто је 12 "галебова" са мешовитим посадама. Њима је наређено да изводе редовну обуку и да, чим уоче НЛО, крену у слетења, како би у акцију кренули "мигови".

Јурјевић још чува своју летачку књижицу и запис о сусрету са НЛО

- После 50 минута, када се први пар авиона припремао за слетање, НЛО се појавио. Све посаде су га виделе и то јавиле - прича у даху Јурјевић. - НЛО се појавио између Цетиња и Даниловграда, и то на истој висини као и авиони у ваздуху у курсу према аеродрому, као да ће и он на слетање. Дао сам преко радија уговорени сигнал и пар "мигова" је полетео, а тада је НЛО кренуо у правцу Превлаке. Посаде ловаца су "тањир" одмах визуелно откриле као и радарска станица на Превлаци.

Пилоти "мигова", сећа се Јурјевић, тада додају гас, крећу максималном брзином за НЛО који је већ од Превлаке летео ка отвореном мору. Ипак, размак између "прогонитеља" и "плена" остајао је увек исти. Радарска станица видела је јасно наше авионе и забележила брзину од 1.700 км/х. А онда, застаје наш саговорник, радар је напрасно очитао НЛО иза авиона како лети брзином око 80 километара?!

- Слушао сам комуникацију пилота Мамића и Жиндарчича на радио-вези. Били су потпуно збуњени, али и узбуђени. Имали су објекат у ветробранском стаклу, па одједном у репу, и то с брзином 80 километара на сат, што је немогуће. Југин је, сећам се тачно, коментарисао после да не постоји овоземаљска летелица која има овакав распон брзина - каже Јурјевић.

Јурјевић је руководио операцијом пресретања НЛО у јануару 1975

ПУКОВНИК Миховиловић водио је подземни објекат "505", познатији као Бихаћки аеродром, тада један од најсавремнијих у Европи, који је био, сведочи он, интересантан шпијунима свих земаља, али и онима који нису са земље или из наше димензије!

Свој својеврстан "блиски сусрет" пуковник Миховиловић је имао 1977. године.

- Врло брзо изнад Костајнице видео сам нереалну слику - прича нам пуковник. - Објекат чија је погонска група исијавала светла као и наши "мигови" је стајао у месту. То ми је показивао радар, а ја нисам хтео додатно да га зрачим, док не приђем ближе у зону захвата оружја. Пришао сам на четири километра, када је он убрзао и то мојом брзином. Дизао сам на 700, 800, 1.100 на сат, а он је буквално пратио мој рад, само што је снижавао висину. Негде око Ријеке, на висини од 2.000 схватио сам да је то игра мачке и миша. Оставши без горива кренуо сам на слетање.

ВЕЛИКА СИЛА ИЗМЕЂУ 1970. и 1990. године, Ратно ваздухопловство некадашње ЈНА израсло је у силу која је постала респектабилна у добром делу света. У том периоду имали смо 1.500 војних пилота који су са аеродрома широм бивше заједничке државе правили и по 1.000 узлетања дневно.

У пилотском извештају Миховиловић је забележио "успешно приближавање, али не и захват". Готово идентично, или слично тих година, преносили и други пилоти. Све је, до данас, остало, међутим само на папиру, далеко од очију јавности.


ИЗНАД ГОЛУБОВАЦА СЈАЈНИ"ТАЊИР" ВИДЕЛО 150 ЉУДИ!

ЗВОНКО Јурјевић посебно се сећа посете "тањира" и то на стајанци у Голубовцима, 9. фебруара 1975. када је током ноћног летења на писти било око 150 људи, међу којима тачно 50 пилота.

- У обичајено време, 50 минута после првог дизања авиона, у рејону Чева појавио се светлећи диск. Сви који су били на стајанци авиона су га угледали и гласно коментарисали.- Гледао сам га и ја. Овог пута НЛО се кретао према аеродрому. Командир ескадриле ми је притрчао и питао да ли га видим, а ја сам одговорио да не!

- Овај је паничио: "Па види га 100 људи!"

- Настави по плану - наредио сам и додао "да нећу да чујем никакве коментаре".

НЛО је те вечери лебдео на око три километра изнад Голубоваца, обасјавајући авионе и пилоте на писти. Јурјевић каже да су људи били "узневерени".

- Онда је летелица одједном угасила светла и нестала. Догађај сам забележио кроз "званичне папире" и проследио Београду. НЛО се после више није појављивао.

Богдан Миховиловић, као командант некадашњег 117. летачког пука

ОБРАСЦИ НЕГАЦИЈЕ

- ПОСТОЈЕ обрасци у јавности кроз које се "гура" свако сведочанство о постојању нечег супериорнијег од људске технике - каже генерал Јурјевић. - Американци никада нису потврдили, али ни демантовали своје сусрете на небу са НЛО.

Лекари са ВМА често контролисали пилоте у Бихаћу

РУСИ И АМЕРИКАНЦИ

О УЧЕСТАЛИМ необјашњивим догађајима на небу из Београда никад није одговорено, иако је тада у Команди РВ оформљено одељење за појаве НЛО, на челу са пуковником Вељком Мајсторовићем. Сам Мајсоторовић, официр техничке струке, за живота је у више наврата пријатељима сведочио, тврде наши саговорници, како се подаци о НЛО "размењују" са Русима и Американцима.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (23)

Skorpio

11.06.2017. 22:51

nije to bilo NLO...to se Milo bio rodio pa zvijezda zasjala na nebu...i 3-mudraca sa njim...Jevrem Brkovic,Kilabarda i Miros...

Laki

12.06.2017. 01:50

A da ja vas pitam: Sta je sa 500 miliona neprijavljenih kineza A?Cutimo...Cutimo!!! Jel neprijavljeni kinezi, 500 miliona oni kopaju tunele, kopaju rupe do Moskve, do Pariza, do Londona, do Vasingtona. Svetska globalizacija vodi specifican rat protiv cele planete. Ko je srusio berlinsik zid, ko je izvrsio privatizaciju u Slovackoj i gde je isusova ruka?

Novak Andesilić

12.06.2017. 02:11

Pre četrdeset godina jedna nepismena starica iz Titograda pričala mi je čudnu priču o nestanku devojčice od 3 godine i njenom pojavljivanju posle 21 godine. Ispričala je majci da boravi u jednom jarko svijetlom prostoru ispod brda BUSOVNIK, koje se nalazi između Cetinja, Danilovgrada i Podgorice. Povela je majku da vidi, pod uslovom da se ne okreće dok bude prolazila prostorom. Nikada se nisu vratile. Na tom brdu je Petar I čeko da mu se "javi ona tica" i izda komandu pre pobede na Krusima

Novak Andesilić

12.06.2017. 14:45

@Novak Andesilić - Bitka na Krusima, kod visokog masiva BUSOVNIK se odigrala 1796. Sveti Petar Cetinjski- Njegoš, koji se nalazio na brdu Busovnik, nije htio da izda naredbu za napad sve dok mu se ne "javi ona ptica". (Koja? Bog će znati). Iako je Vladičina vojska brojala 6.600 ljudi, a Mahmut pašina 23.000. Vladičina vojska je izvojevala veliku pobjedu. U turskoj vojsci je bilo dosta prisiljenih Kuča i Malisora, koji su se u toku rasula okrenuli protiv turaka. Poginuli 3472 tur. vojnika, prema 132 crnogorska

ovo su ozbiljni dokazi

12.06.2017. 02:18

Da nije zadrte komunističke dogme u našoj vojsci (svi su špijuni koji će nam uzeti fotelje, svi su opasni, sve se skriva) ceo svet bi odavno ovo saznao, pisale se knjige, Holivud snimao filmove a parice samo kapale u državnu kasu. Ali komunci.. Uzmite sad vi iz Večernjih i obavestite američke organizacije za nlo, prevedite tekst, nek Srbija bude cele nedelje u pozitivnim vestima. Tako rade pametne nacije..zato su bogate.

VASKE

12.06.2017. 02:20

Da li su ljudi previše naivni ili glupi da pomisle da smo jedina civilizacije u našoj galaksiji da ne pominjem svemir ? Tema je previše komplikovana i kompleksna da bi da ne kažem sve stalo u komentar. Imate iskustva živih ljudi vezano za ovu temu. Olako se daju komentari tipa američki filmovi, laganje ljudi i ostalo, a da se pri tome logika potpuno isključi.

dimenzija

12.06.2017. 02:28

Tužno je da o ovome čitamo 2017. Zadrta gubitnička jna.. Još je Ahmed Bosnić davno pisao knjige o NLO a mučenik nije znao da u svojoj zemlji ima najbolje i najozbiljnije primere nlo. Moje nagadjanje je da ovo nisu posetioci iz Kosmosa jer takvih nema, nego iz druge dimenzije i kosmosa,a vrlo moguće i ljudi iz budućnosti. Kojima je zabranjeno da kontaktiraju ili je to fizički nemoguće i zabranjeno iz tehničkih razloga. U svakom slučaju ovo su ozbiljne stvari i svet treba da čuje za ovo.

Veritas1389

12.06.2017. 05:36

NLO - Nepoznati leteci obejkat, znaci da je leteci objekat nepoznat. Kako se u textu dolazi do zaklucka da su letelice "Vanzemaljske"? Velika je razlika izmedju Vanzemaljske letelice i NLO.

Pero Peric

12.06.2017. 07:06

to je neko ko pokrao Tesline sifrovane izume probao koliko uspeo i dalje nije smeo,jer nije ih dobro razumeo.A iole obavešteni o Teslinom radu,dobro znaju,da neke izume Tesla nije objavljivao uvidevsi da bi halapljivi gladni pojedinci upropastiti svet sa istima.

sokol

12.06.2017. 07:16

........znam u CG ima i lazni car Scepan Mali...........crnogorci bi po mene trebalo da vladaju svetom a ne samo da vladaju srbima !!!

Rajko

12.06.2017. 09:04

U novembru 1996 ja i moj drug smo posmatrali NLO vise od pola sata nocu u jednom selu u podnozju planine Cer,posle pola sata taj objekat je uradio nesto na nebu sto smatram da smo videli samo ja i moj drug od svih 80 milijardi ljudi koliko kazu da je zivelo na planeti do sada,pricao sam taj dogadjaj mojoj porodici a i on njegovoj,niko nam nije poverovao,,ni ja ne bih verovao da mi drugi tako nesto isprica ali me i ne zanima,,,srecan sto sam u zivotu video takav prizor i ako je trajao 5 sekundi.

Gojko

12.06.2017. 09:18

Jurjević mi je bio komandant RV kad sam služio JNA i potpuno se slažem sa ovim tekstom,jer sam slično i sam video nekoliko puta u svom životu pošto volim da gledam,kao vazduhoplovac u nebo.Ko nije gledao,nije ni video / te konstantne brze svetlosne tačke /.Jako mi se dopao tekst a i ova grupna slika.

Matematika

12.06.2017. 09:39

Prosta je matematika, preko 1500 pilota sa 1000 uzleta dnevno na onom prostoru bivse SFRJ je budilo znatizelju "posetioca"... ako malo krenete da kopate po internetu, shvaticete da apsolutno sve zemlje (vojno razvijene) imaju ili su imale ove susrete.

Mićko Macura

12.06.2017. 12:56

Mi smo u Batajnici imali više susreta sa NLO i ja lično.Ispostavilo se- meteorološki balon i sl.U 70tim je naročito bila aktivna američka 6ta flota u Jadranu.Oni su koristili balone za špijunska snimanja - to je sad sasvim poznato,kao npr projekat Genetrix i sl...Zapitajte se što posle 70tih nema u RV prijava NLO-a... tj. od kad su Ameri počeli da slikaju iz satelita...ovo je senzacionalizam, što nema neki snimak kad se to događalo stalno,mi smo u RV imali i kamere...

Gojko

12.06.2017. 19:32

@Mićko Macura - Nisi čitao tekst.Nigde se ne pominju met. baloni.Da li su oni mogli da svetle stojeći u mestu,lagano smanje svetlost ka nuli i da uteknu za čas MiGovima.Ne razumem te,a možda si pametniji od komandanta RV.

Mićko Macura

12.06.2017. 20:09

@Mićko Macura - Pa naravno da se ne pominju baloni, pominju se tanjiri.Priča je lepa servirana, ostaje samo da nam daju viljuške i sve je tu...Nisi ni ti mene čitao. Ja kažem šta je to obično bilo i zašto više nema....Meteo balone sam ja video, a Ameri su nam pušali dole špijunske, to je sigurno,i bili su sa raketnim motorima da bi mogli da brzo umaknu avijaciji, naročito u visinu...Verujem ja Jurjeviču, al ne i da je rekao tanjir. To je glupost

Daliborka

12.06.2017. 17:41

"VELIKA SILAIZMEĐU 1970. i 1990. godine, Ratno vazduhoplovstvo nekadašnje JNA izraslo je u silu koja je postala respektabilna u dobrom delu sveta. U tom periodu imali smo 1.500 vojnih pilota koji su sa aerodroma širom bivše zajedničke države pravili i po 1.000 uzletanja dnevno."Ovo je totalna neistina.Na postojećih 10 vojnih aerodroma poletalo je svaki dan po 100 aviona i tako svakog dana.Imali smo 1500 pilota?!Glupost do gluposti.Kako onda izgubismo rat i rasturiše SFRJ.

Mićko Macura

12.06.2017. 18:58

@Daliborka - Taj deo je tačan. Leteli smo non-stop. Više poletanja u danu. Preko 250 časova godišnjeg naleta. To ovi sad ne vide za celu karijeru. Država se raspala što su tako htele elite po republikama i podložile običan narod da se kolje. Pa prvi je Antun Tus pobegao u Hrvatsku. Taj Jurjević nije i svaka mu čast - al malo je bilo kao što je on.

zaliv.net

24.08.2017. 22:13

@Daliborka - U pitanju je mesto za obuku pilota, ocigledno ne znate o cemu pricate. Ne kaze se da je svaki dan bilo toliko uzletanja vec da je znalo da bude i toliko...

Boki

03.02.2018. 10:45

@Daliborka - Daliborka,o cemu i na osnovu cega pricas.Ocigledno ti ova tema nije bliska,najblaze receno....