ЉУБИТЕЉЕ вина из земље и региона другу годину заредом окупио је “Пановински сусрет”. Ова манифестација, одржана од 25. до 28. маја, спојила је у Тополи представнике удружења “Вински путеви Србије”, “Вински путеви Хрватске” и представнике “Горишких брда” из Словеније. Током четвородневног програма, учесници су обилазили чувене шумадијске подруме, разменили искуства и утемељили пројекте, од којих је најзначајнији - Панонски вински коридор.

- Коридор повезује винска удружења, винаре, виноградаре и подрумаре из десет земаља са подручја некадашњег Панонског мора, Чешке, Словачке, Аустрије, Мађарске, Словеније, Хрватске, Србије, Босне и Херцеговине, Румуније и Украјине - прича Зоран Рапајић, председник “Винских путева Србије”. - Циљеви су експертска и туристичка сарадња, спајање винородних подручја и очување аутохтоних сорти грожђа, карактеристичних за одређене регије.

На овим просторима као да је управо пресушено море изнедрило чувена виногорја, а са њима и шансу за развој туризма.

- Хтели бисмо да градови и општине остваре прекограничну сарадњу, да једни другима обезбеђујемо и организујемо туристичке посете и тако створимо јединствену атракцију - наглашава Роберт Брегант, председник “Винских путева Хрватске”.

ВИНСКИ ТУРИЗАМ ПРЕТХОДНИХ година почела је експанзија винског туризма у Србији, али, како каже Зоран Рапајић, још је у повоју, главни разлози су неадекватна винска сигнализација, лоши путеви и недовољна промоција.
- Године 2012. обележили смо девет винских путева и 110 винарија и винских објеката. Нажалост, пројекат је у међувремену прекинут - прича Рапајић.

Посебан део туре, уз обиласке највећих шумадијских винарија: “Александровић”, “Радовановић” и “ПИК Опленац”, било је разгледање комплекса Краљевске винарије на Опленцу. Делегације су обишле и Цркву св. Ђорђа, јединствени маузолеј династије Карађорђевић, винограде и винарију, са винским музејем. А, у њему, пажњу привлачи огромна бачва од 3.232 литра, коју је Петар Јоксић, унук Карађорђевог буљубаше, поклонио краљу Петру Првом.

“Онај који не зна да треба рујна винца пити, није човек већ је изрод, тог ће земља клети”, угравирано је на њој, а учесници Пановинског сусрета као да су дословно схватили рељефну поруку. Са нескривеним ужитком дегустирали су врхунска вина произведена управо у краљевским виноградима, обновљеним 2004. пошто су шездесетих година прошлог века остали без иједног чокота.

“Винољупце” су у Краљевској винарији поздравили и престолонаследник Александар Карађорђевић и принцеза Катарина. Симболично, представници Србије, Словеније и Хрватске, чашу слоге и пријатељства испили су испред једног од најинтересантнијих експоната винског музеја - три бурета са грбовима трију земаља и исписаним почетним стиховима химни.