Два месеца сам чекао да прочитам Умро је друг Тито

Љубиша ТРИФУНОВИЋ

четвртак, 04. 05. 2017. у 09:00

Два месеца сам чекао да прочитам Умро је друг Тито

Здравковић у родној Рготини, Тренутак пре него што је саопштио вест о Брозовој смрти

"Новости" код Миодрага Милета Здравковића, спикера који се 4. маја 1980. у 18.50 обратио нацији: Лазар Колишевски није од суза могао ни реч да изговори пред камерама. Прочитао и вест о Кенедијевој смрти

Умро је друг Тито!

Ову вест прочитао је пре тачно 37 година Миодраг Миле Здравковић, у то време већ врсни спикер РТВ Београд, и - постао легенда. Од тог 4. маја 1980, од 18.50, постао је "човек за важне вести", мада је и пре тог историјског датума читао информације с телепринтера о Чехословачкој 1968. или о Конференцији о насврстанима у Каиру, те саопштење о Кенедијевој смрти.

- Тешка срца изговорио сам ове речи, јер сам пре тог тренутка кришом плакао - прича нам Здравковић, који је рођен у Рготини код Зајечара пре девет деценија, ратовао у НОБ-у и уз велику муку постао врсни ТВ спикер. - Десило се да је та вест прочитана, како су касније новине писале, "колико достојанствено, толико и потресно". Није нигде објављено да сам те ноћи стигао кући у пола три и тихо, тихо плакао.

Након тога, нису га дирали из редакције. Оставили су га да се неколико дана одмори и "дође к себи".

- Више од два месеца знао сам да ћу да прочитам ту вест - наставља чика Миле. - Светолик Митић, након читања, упита ме да ли сам хтео да заплачем, изгледало је да сам на ивици. Не! Гледао сам у том трену гардисту како стеже усне. Издржао је он, издржао сам и ја. Ову реченицу требало је да прочита Лазар Колишевски, тадашњи председник Председништва СФРЈ. Он је пуно плакао, није имао снаге. Наш сниматељ је снимио Лазара, али није вредело. Још у фебруару речено ми је да се не удаљавам 40 километара од Београда и да сваког секунда будем при телефону.

МЕЂУ СВОЈИМА У "МАЛОЈ МОСКВИ" МИЛЕ с поносом напомиње да је у рату зарадио Медаљу за храброст, а у миру Орден заслуга за народ са сребрним зрацима. Године 1989. био је председник Пчеларског савеза Србије. Одржавао је у Рготини 120 кошница. Ово задовољство није дуго трајало, па је убрзо цео пчелињак поклонио својим Ргоћанима. И данас је међу својима у селу богате културне и духовне традиције, у месту вредних домаћина и револуционара, некадашњој "малој Москви", где на родном прагу дочекује и испраћа пролећа и зиме читајући старе и нове књиге.

Легендарног спикера срећемо у родној Рготини, где проводи пензионерске дане и сабира успомене. Понекад погледа ТВ снимак прочитане реченице о Титовој смрти и, каже, најежи се, ухвати га чудна трема.

- Покаткад ми смета што сам прочитао вест о Титовом коначном одласку. Године 1981. читао сам документарац Крсте Шканате о Титовом животу. Данима је трајао тај посао, радило се и по десет сати дневно. Никог тај напор није занимао, док је ових неколико речи оставило дубок траг у мојој каријери - говори некадашњи велики спикер великог ЈРТ-а.

После завршетка зајечарске гимазије требало је, по партијском задатку, у Београду да студира грађевину. Међутим, то му није ишло од руке. Некако у то време познати режисер "Филмских новости" Аца Митровић чуо је за млађаног Здравковића, допала му се боја његовог гласа. Снимили су два документарца. Убрзо одлази код чувених лектора Радмиле Видак и Бранислава Сурутке, али није се прославио. Ипак, Радмила и Сурутка хтели су пошто-пото да "роде" новог спикера.

- Радмила је једног дана умало заплакала. Рекла ми је да нисам оправдао њена очекивања. Уплашио сам се, мораћу кући, на земљорадњу. Замолио сам је за још један покушај. И за недељу дана - "проговорим". Како, ни сам не знам - објашњава спикерски великан.



Чика Милета остављамо у родној Рготини. Достојанственог и неприметног, као да није легенда југословенског новинарства.



Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (37)

Доста бре више!

04.05.2017. 09:11

- са тим терористом који није ништа бољи од Степинца са којим је блиско "сурађивао". Што не причате о геноциду над Србима оволико, идите у НДХ па тамо плачите над тим тиранином. И да се под хитно затвори кућа цвећа и склони све што подсећа на тог злочинца и да се разоткрију сва његова злодела

Srboljub

05.05.2018. 01:59

@Доста бре више! - Dosta više lupanja! Tito sarađivao sa Stepincem, kakva glupost. Možda si hteo da kažeš da je Draža sarađivao sa Pavelićem kada je trebalo 1945. zajedno da se krene u bežaniju?

veselin

04.05.2017. 09:14

Tito je šiframa komandovao državom pa svake godine na dan smrti i rođenja mediji u srbiji masovno izveštavaju o tome i to NISU INFORMNACIJE TO SU TITOISTIČKE ŠIFRE KOJE I DANAS OKUPLJAJU TITOISTE U VLADANJU TERITORIJOM JUGOSLAVIJE POSEBNO SRBIJE(zvaničnici nisu titoisti i oko njih su ti monstrumi)

Milan

04.05.2017. 09:44

Taj drug Tito se u Prvom svetskom ratu borio na strani Austrougara.Koliko je Srba ubio u Vojvodini?Mi smo jedina Zemlja na svetu koja je imala neprijateljskog vojnika za predsednika.Koliko smo jadna nacija to je strasno.Ziv je Draza umro nije dok je Srpstva i Srbije!

Apsurd

04.05.2017. 11:30

@Milan - Милане, било би лепо да знате колико је Срба било у аустроуграској војсци и где су се све борили , укључујући и Србију! Јесте непријатна тема али је чињеница ту! Да не говоримо о Србима који су служили у војскмам НДХ . Тако да ваш коментар "не пије воду"

pedja

04.05.2017. 13:08

@Milan - Milan -čoveče ne lupaj , moji su u Vojvodini starosedeoci i naravno da su se borili na strani Austrougarske a protiv Turaka, neki Srbi u Srbiji su se borili na strani Turaka u Otomanskom carstvu i išli u Janičare. Takva su vremena i okolnosti bile. Karadjordje je bio Austrougarski špijun i uz pomoć te velike države organizovao je ustanak u Srbiji. Što se tiče Draže verovao je Englezima i to mu je bila najveća greška.

Srboljub

05.05.2018. 01:56

@leon - Jel u crnim košuljama ili sa šubarom na glavi? Svakako sa nožem u ruci.

repus

04.05.2017. 10:45

@Zurkolomac - dok su se u drugim republikama radovali I spremali se da se prikljuce naprednim demokraskim zemljama srbi su plakali za titom I osztali u kamenom dobu

repus

04.05.2017. 13:47

@Zurkolomac - naprotiv mi nismo vajdili za vreme tita ništa nama je otimano vi ste verovatno vajdili od prinudnog otkupa do poptkazivanja radnih ljudiu koji su imali stanove pa ste verovatno ušli u taj stan a vlasnik završio na golom otoku ili u ciskama komunistickim treba da znate oteto prokleto

Srboljub

05.05.2018. 01:55

@Zurkolomac - Repuse, evo sad smo se i mi priključili "naprednim demokratskim zemljama". Fala lepo, vratite nam kameno doba.

Jasenovac

04.05.2017. 11:16

Voleli ili ne ovo je naša istorija između ostalog! Lepo je imati informaciju i o ovome a koliko ko to voli ili mu se sviđa odnosno nesvida prepuštam svakom pojedincu! Već smo mnogo toga čuli o Titu koji je ipak uspio vladati Jugoslavijom najduže od svih. Lično mu kao Srbin najviše zameram na nekaznjenim zlocinima ustasa u Jasenovcu i ostalim logorima gde je ubijeno najmanje 1 milion Srba a i ostalih neduznih civila! Zašto je to radio i nije dozvoljavao istinu o Jasenovcu volio bih da saznam?

Srboljub

05.05.2018. 01:53

@Jasenovac - Zašto misliš da Tito nije dozvoljavao istinu o Jasenovcu? Zato što to negde piše? Nađi neki udžbenik istorije iz vremena SFRJ, tu sve stoji crno na belo. Pitaj nekog starijeg koji je išao na ekskurziju u Jasenovcu i tamo mu je sve rečeno. Neoustaše u Hrvatskoj Titu, pak, zameraju što je navodno preuveličao broj žrtava u Jasenovcu. Posle rata dve komisije su popisivale žrtve Jasenovca, a najzanimljivije je da je komisija iz Hrvatske iznela veću procenu broja žrtava od savezne komisije.

dejan

04.05.2017. 11:41

Ja da sam bio novinar,spiker sad sa ovom pamecu javno bih se izvinio javnosti sto sam bio slep pri ociju,da ne kazem glup.Plako za Titom.Pa slepci jedni place se za rodbinom pa i za kucnjim ljubmcem koji ti je bio drag,ko te nije ujeo,ogrebao, ko ti je bio prijatelj a ne place se za osobom koja je pod plastom bratstva i jedinstva sve sto je bilo zlo prema Srbima gurao "pod tepih" i zataskavao.Mi Srbi Tita treba da zaboravimo za navek,da donesemo zakon da se zabranjuje pricati o tom zlikovcu.

Srboljub

05.05.2018. 01:47

@dejan - Takvi kao ti, polupismeni, treba da se sa poštovanjem obraćate legendama kao što je Zdravković, a ne da bulaznite po komentarima. Ali eto, stigla demokratija, pa svaka šuša može slobodno da iznese "svoje" mišljenje koje je pročitao na fejsbuku

Francesco

04.05.2017. 11:46

Druže Tito mi ti se kunemo... (bar ovaj mikroskopski mali ali pametniji deo naroda). Da vas pitam "demokrate", šta ste vi to dobro uradili za Srbe tokom proteklih 37 godina od smrti Druga Josipa Broza Tita i 25 godina nakom rušenja i paljenja Jugoslavije? Odgovor je - ništa, osim haosa. Pa se još vadite na restlove vlasti Komunizma kao remetilačkog faktora. Ne znam stvarno kako vas nije sramota da svoju nesposobnost pripisujete drugom. Zato Srbija nikada i neće postati država.

Ruben

04.05.2017. 12:34

@Francesco - pobrini se prvo za tvoj licni obraz koji je deblji od djona Timberland-ove cizme inace ti komentari nebi bili ove prirode. A o demokratiji da bi je sudio - za sada nemas minimum kredibiliteta jer jos u glavi nosis vrednosti totalitarnog mraka i besramne diktature. Demokratska kultura je pre svega pravo na drugacije misljenje koje ni sada ne dozvoljavate gradjanima; da je drugacije nebi toliko cenzurisali komentare.

Rale

04.05.2017. 15:56

@Francesco - Ruben "demonkrato", ti verovatno ni neznas ko je bio Tito ili se pravis lud ! A tri su razloga zasto ga mrzis, jedan je da si imao veze sa cetnicima- koljacima, drugi je da si bio "mnogo dobar" u onoj drzavi pa ti Tile kupio kartu u jednom pravcu i treci je da si ucesnik ove nesrecne demokratije po srpski narod, da mlatis slamu i uzimas pare ovom jadnom narodu, uhvatio se u kolo sa nesposobnjakovicima i lazovima pa sad i za to ti kriv Tito !

Анонимус

04.05.2017. 11:53

Не сећам се да ме је ико више обрадовао од овог спикера.

Srboljub

05.05.2018. 01:43

@Miodrag Bumbic - Moje saučešće, ali mora da su bili na pogrešnoj strani istorije.

Andra Loncaric Emigant

04.05.2017. 12:24

- Sad setite se Severne Koreje...Isto ce tako biti kada umre njihov diktator. Mi Koji smo ziveli srecom po nas van komunodiktature Broza i njegovih sledbenika smo tako videli tu SFRJugoslaviju. Isti model vladanja, kao danas u Severnoj Koreji.- Nazalost bili mo oterani iz svojih postelja, kuca, i naterani van majke Srbije/Jugoslavije.- Vi Koji ste jeli sa stola "slosera" Broza bili ste mu odani i verni. Mi drugi se nemamo cega stideti a vi razmislite o "godinama koje su pojeli skakavci".

Апсурд

04.05.2017. 13:14

@Andra Loncaric Emigant - ...Emigant :Одакле ти право да вређаш народ који је овде живео ,радио и градио?? Какви су били они који су "побегли-отерани" видимо по овима који су се вратили да нам тобоже донесу "демократију" и "инвестиције". Е због таквих су се дизале револуције! А о томе шта си ти све време јео/лизао је твој ментални и морални проблем!

Ruben

04.05.2017. 12:27

Sretni narodi placu zbog pravog razloga ; nesrecni zbog inkurzije zracka realnosti u njihov totalitarno-dogmatski mrak ; srecni narodi slave prave junake koji su ih svojom herojskom prirodom zaista zaduzili - nesrecni hohstaplere i kriminalce ciji se nemoral ideoloskim make-upom pretvara u moralnu vrednost ; srcni narodi kad skinu sa ledja monstruma zaborave ga brzo i okrenu se buducnosti nesrecni nastave da ga slave strahujuci da im ga istorijski otpad ne otme.

Reciklaža

04.05.2017. 18:08

@Ruben - Pravi si srećnik, pošto je istorija tvoje heroje smestila na otpad, a evo sada ih "reciklirane" vraćaju na scenu.Bravo!

Djeneral

04.05.2017. 12:42

ja ovako,lud,blesav i nikakav,samo mogu da primetim: Nikad nisam bolje ziveo nego tada kada je covek vladao. Neverujem da ce se ikada bolje ziveti na ovim prostorima,mozda,ako neko dodje i premesti ili nas ili neke druge negde....na neku drugu planetu...Svi oni imaju deele naslage putera po glavama,to je ljudi moji ono sto se danas zove politika,o cemu ovde pricamo???....Pa mi (citaj Srbi) sami sebe utiremo,malo smo pametni,puno vise emotivni,a pored svega nejedinstveni,ovo poslednje podpisujem

Dal Je Moguce

04.05.2017. 13:12

Kako vas bre bije sramota takvih komentara? Bio Tito dobar ili ne, za vreme njegove vladavine sagradjena je vecina kuca, sagradjena i otkuplhena ili dobijena vecina stanova, pobeko jos vozi auto iz tog vremena... Svi su radili i od svog rada ziveli, socijale gotovo da bije ni bilo... Recite da to nije istina ako mozete.

Ruben

04.05.2017. 15:12

@Dal Je Moguce - nije istina ; radi se o uobicajenoj manipulaciji komunistickih vernika (ili besramnih manipulatora): sto je sagradjeno dugujete uglavnom kreditima MMF-a koji su bili jedna od tabu tema ; a realtivni prosperitet je bio neuporedivo manji od onih koji su u to vreme bili norma u slobodnom svetu.

Srboljub

05.05.2018. 01:42

@Dal Je Moguce - Rubi nemoj da prodaješ ono pod bubrege, ima dovoljno ljudi koji pamte. I sam priznaješ da je od kredita nešto sagrađeno. Kao i u svim normalnim zemljama, krediti su uzimani za investicije. Jedino se u kvazi državicama krediti uzimaju za pokrivanje minusa u kasi i deljenje penzija, kao što je to sada u Srbiji.

sumadinka

04.05.2017. 13:28

Nek ostane zabelezeno: svi su profitirali osim Srbije. Nema slave, nema preslave, nema Bozića, Uskrsa, Drazu školovanog generala su komunisti ubili da mu se ni grob ne zna sve što su njegovi partizani radili pripisivao je četničkim pokretima, dovukao je pola Bosne i otalih krajeva u Beograd, podelio im stanove- ni luk jeli, ni luk mirisali, njive opustošile, sve smišljeno uradjeno, Hrvatima poklonio i ono što im pripada i tudje, isto i Slovencima...pravi srpski seljak za njim ne kuka

Srboljub

05.05.2018. 01:38

@sumadinka - E ovu istu spiku teraju i "pravi hrvatski seljaci". Dok god Tita pljuju zajednički srpski i hrvatski nacionalisti, siguran sam da je bio u pravu.