Сусрет са историјом: Тито хтео да се преда Немцима у Дрвару

Иван Миладиновић

недеља, 23. 04. 2017. у 21:04

Сусрет са историјом: Тито хтео да се преда Немцима у Дрвару

Тито и чланови Врховног штаба у Дрвару

Контрадикторна сведочанства савременика о "сину" свих Југословена Јосипу Брозу. Ранковић: Броз у рату више пута западао у велике депресије и био деморалисан

ДАЛЕКЕ 1961. године, док је Јосип Броз, са најближим сарадницима и неколико значајних угледника, пловећом резиденцијом, бродом "Галеб" опловљавао афрички континент, Добрица Ћосић, који је био међу њима, записаће:

"Богата изражајност лица: час сентиментално, замишљено, интровертно; час претеће, строго и опасно; час ведро и доброћудно. Понекад, као да дрема и за нечим жали. Па блесне претња у зеленкастим очима, пркос, самоувереност. Не показује умор и године. Нисам ни на једном човеку видео такве очи..."

Ових неколико реченица о лидеру друге Југославије, из времена када је Ћосић био његов миљеник, можда, најбоље одсликавају Тита.

Велике амплитуде у његовом понашању, односу, ставовима према сарадницима, околини и догађајима, биле су доста честе. Ваљда због тога су и многобројна сведочанства његових савременика, али и истраживача, често контрадикторна. Његов култ, негован и дограђиван готово пола века, је попут клатна на зидном сату, додирнуо је једну крајњу тачку. Следствено томе, изгледа да и у животу, као и у физици, да би се то клатно умирило, мора најпре да додирне ону другу, супротну тачку. Другим речима, Титово животно дело мора да прође ту фазу од култа до провлачења кроз блато... док се клатно не умири.

У једном од ретких тренутака отворености Александар Ранковић, други човек револуције и Нове Југославије, до Брионског пленума, рекао је: "У рату је Тито више пута западао у велике депресије и био деморалисан... Иначе, он је брзо сагледавао ситуацију, брзо доносио одлуке, био енергичан у њиховом спровођењу."

ПРВИ Брозов напад малодушности забележен је 7. децембра 1941, непосредно после пада Ужичке републике, у селу Дренови у Санџаку. Тог дана је одржана седница Политбироа, на којој су били Кардељ, Ранковић, Ђилас, Жујовић и Лола Рибар. Тито је шокирао своје сараднике: састанак је отворио предлажући оставку. Додуше, није се изјаснио да ли се оставка односи на место команданта Врховног штаба или генералног секретара Комунистичке партије. Први је реаговао Лека Ранковић и рекао да то не долази у обзир тврдећи да би Москва на ту одлуку лоше реаговала.

Немци у Титовом џипу који је добио од Черчила

Добрица Ћосић у другој књизи "Пишчеви записи" бележи да је Лека, илити Марко, био изричит - Коминтерна и Стаљин би оставку схватили као озбиљан раскол у Партији и рекао: "Ако друг Стари поднесе оставку онда то мора да уради и цео Политбиро". Тито се после овог повукао.

- Прилике су биле стварно поразне, јер је у том тренутку (Тито) имао на располагању мање од 1.500 бораца. Али због тога присутни нису изгубили револуционарни полет: у светлу недавних догађаја утврдили су да се оружани отпор против страних окупатора претворио у класну борбу између сељака и радника на једној, а буржоазије на другој страни. Будући да се по њиховом мишљењу ближио Хитлеров војни и политички слом, на шта су наводно упућивали задњи успеси совјетских јединица које су Немце зауставиле пред Москвом, све актуелнија је постајала друга етапа револуције - пише Јоже Пирјевец у књизи "Тито и другови".

ТРИ и по године после ове санџачке епизоде Врховни штаб, на челу са својим командантом, налазио се у Дрвару. Са њима су и савезничке војне мисије - совјетска, британска и америчка. Међу њима је син Винстона Черчила, Рандолф, делегат генерала Ајзенхауера Роберт Крофорд, Стаљинов представник генерал Корњејев. Атмосфера у дрварској котлини је готово идилична. Прорадио је партизански воз до Петровца. Партизани контролишу велику слободну територију. Од војних формација у Дрвару су Пратећи батаљон Врховног штаба, полазници официрске школе и интендантска јединица.

Немци са "заробљеном" Титовом маршалском униформом

Ту идилу разбиће немачки напад 25. маја 1944. године. Тај дан се још у току рата службено обележавао као Титов рођендан. Операцију "Реселшпрунг", односно "Коњићев скок", мање-

-више, наша историографија је разјаснила. Немци су у највећој тајности припремили падобрански десант чији је циљ био да заузму Дрвар и заробе или убију Тита. За ову акцију ангажовали су "казнени батаљон" састављен од осуђених бивших официра. Они су кренули са загребачког аеродрома. Само два сата пре полетања су сазнали шта је њихов задатак. И сви су добили Титову фотографију. У овој напад је укључено и 2.000 елитних војника дивизије "Принц Еуген".

Међутим, шта се све дешавало у пећини где је био готово цео Врховни штаб остало је неразјашњено. Забележено је неколико сведочења која бацају мрљу на светао лик маршала Тита.

Када су Немци схватили да се Титово склониште налази у дрварској пећини, напад су усмерили у том правцу. Уследила је баражна ватра и нико није могао да изађе из колибе у пећини. Маршалу је предложено брзо повлачење док је то још могуће.

Тог тренутка код Тита се појавила она позната малодушност. Био је видљиво уплашен, па чак и успаничен. Прво је питао да ли су се падобранци спустили на врх брда изнад пећине. Када је добио одговор да то нико не зна, панично је рекао:

- Не желим им пасти право у руке!

ОПШТУ пометњу увећавала је Брозова лична секретарица и љубезница Даворјанка Пауновић, која је имала конспиративно име Зденка, својим хистеричним нападима. Ни Титов верни пратилац, пас Тигар, није био од помоћи господару. Све време је лајао и откривао положај. Очевици су доцније причали како је Тито неколико пута вадио пиштољ али није имао снаге да га убије. У целој тој збрци хладнокрван је само био Ранковић. Са Сретеном Жујовићем и Арсом Јовановићем напустио је пећину и организовао одбрану.

Александар Ранковић, Јосип Броз и Милован Ђилас

Када је проценио комплетну ситуацију Ранковић је по куриру послао Сретену Жујовићу поруку да се Тито мора повући на врх брда, где нема непријатељских јединица. По сведочењу Ђуре Мештровића датом Владимиру Дедијеру и сећањима Славке Ранковић, која је била у у Врховном штабу, Јоже Пирјевец пише:

"Жујовић се пробио до пећине и колибе. Нашао је Тита у свечаној униформи и Зденку у војној. Очито га је била уверила да се преда Немцима. Црни, коме је Тито већ дуго ишао на живце, није поступио баш обзирно. Потегао је револвер и почео викати: "Шта то значи? Обукао си свечану униформу, али знај да им се жив нећеш предати. Излази, стара кукавице! ,Оћеш да се предаш Немцима и као командант спасеш главу, а упропастиш и издаш нашу борбу?!" Претњом га је натерао да напусти склониште, а истовремено је толико смирио Даворјанку да је пошла за њим. Стрмом стазом која је водила у колибу излазак није био могућ, јер је била под непрестаном непријатељском паљбом. Жујовић је тада предложио да пробију дрвени под колибе и конопцем се спусте по кориту потока који је текао кроз пећину... Од падобранске свиле су исплели довољно дебео конопац по коме су се спустили приближно петнаест метара у дубину... а одатле су пузали узбрдо."

ТИТО је био тако исцрпљен да се једанпут или двапут готово онесвестио.

Када су изашли на плато изнад пећине, тамо их је чекао Александар Ранковић.

- Тито је са сузама у очима пришао Марку и загрлио га. Једино је питао шта је са руском мисијом - испричала је Славка Ранковић аутору овог текста.

Јосип Броз је све ово заборавио двадесет и две године касније на Брионима када је смењивао свог највернијег сарадника.

- Носио је тамне наочаре за сунце, није смео да ме погледа у очи - остале су забележене речи Александра Ранковића.


ЦРНИ, ЧУВАЈ МОГ КОЊА!

У НОЋИ између 3. и 4. јуна 1944. године совјетски пилот Александар Шорников се у смелом маневру пробио кроз ниске и олујне облаке и слетео на бакљама означену писту код Купреса, где су га очекивали чланови Врховног штаба, Политбироа и страних војних мисија. У авион се могло укрцати само двадесет људи. Настала је гужва ко ће ући у авион. И поред те пометње, Тито је улазећи у авион довикнуо Жујовићу:

- Црни, чувај мог коња!

Жујовић се на то цинично осмехнуо и рекао:

- Брине се о свом коњу, а нас оставља у овом сосу! - записао је о овом догађају Милован Ђилас.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (66)

pereee

23.04.2017. 21:40

Lazu ovo za druga tita. Pa i njegov verni pas je imao noz na repu da kolje svabe. E moji licani, lepo ste odbranili coveka koji je razvalio srbiju! Druze tito samo reci, letecemo kao meci!

ranko75

24.04.2017. 08:10

@pereee - Imali su i koga odbraniti, da ga nisu odbranili bilo bi nam celo vreme ovako kao sada, onako smo imali barem za vreme njegove vladavine nekog zivota.

Lepi Mica

23.04.2017. 21:55

Broz je bio kukavica i znamo kako je Leki vratio i ne samo njemu vec cijelom srpskom narodu. Trebalo je kukavicu i izdajnika da ubiju Srbi u toj pecini ne cekajuci Nijemce.

.

23.04.2017. 23:59

@ranko75 - pa komunjaro sto tako i za kralja ne kazes? Sto je za kralja i kraljevinu receno do 1940. receno...

ranko75

24.04.2017. 07:25

@ranko75 - Prvo ja nisam bio komunista,niti se slazem da su komunjare bili svi medju komunistima.Za kralja do 1940 se nije pisalo jer je bio maloletan i nije vladao.Ali on je postao punoletan i normalno je da se uzima sve u obzir dok je bio ziv,zato prihvatam i za Tita i svakog drugog. Ne prihvatam za Tita ono sto izmisljamo posle toga kada smo rasturili zemlju da svu krivicu svaljujemo na coveka koji je u momentu toga raasturanja vec 15 mrtav,a da nigde ne pomenemo krivicu zivih koji su je rasturali.

naranca

25.04.2017. 11:13

@ranko75 - @ranko75 Pravo da vam kazem nisam bio ni ja onda .Al sada jesam jer jedino komunizam moze da spase ljudski rod.Ove demokrate ce nas unistititi, bukvalno sa svojim atomskim bombama.

nikanor

23.04.2017. 22:27

Prvi kome se osvetio zbog tog događaja u pećini je Žujović. Zanimljivo je da su Tita englezi odmah posle Drvara evakuisali na ostrvo Vis,a da je odmah potom otišao na tajni susret sa papom Pijem XII u Vatikan. To su komunisti krili kao zmija noge sve dok pre nekoliko godina naša istoričarka S. Avramov nije otkrila taj dokument u Vatikanu. Interesantno je pročitati memoare Titovog ađutanta Lj Đurića "Sećanja na ljude i događaje" gde se može dobro sagledati Titov karakter a posebno Đilas i Peko Da

naranca

25.04.2017. 21:18

@nikanor - @nikanor Pa bre covece Papa je predsdnik drzave Vatikan. To je bio dobar politicki potez.Ne verujem da se tamo molio Bogu a I da jeste pa sta.Danas Vatikan ne priznaje Kosovo a nasa crkva iz ideoloske zatucanosti to ignorise.Pod parolom nasa vera je prava.A otkud znas?Mozda su oni Aboridzini iz Australije koji obozavaju drvo u pravu.Malo flexibinosti bre brate Srbine.

Zoran1

23.04.2017. 22:47

Sve nebitne pricice se pricaju o Titu i partiji ali nikako da cujemo bitnu istinu. 1. Ko je zaista Tito i zasto ga je "Srpskohrvatski" jezik mucio?2. ko je finacirao komunisticku partiau, u Jugoslaviji a i u svetu?Omit gazde ovoga sveta ne zele da narod sazna istinu pa se o tome ne prica. Novinari kao svaki propagandisti pisu samo ono sto im gazda dozvoli da pisu. Kada bi novinari zaista hteli da dodju do tih informacija nebi bilo nimalo tesko.

ranko75

24.04.2017. 08:05

@Zoran1 - Sve smo mi to mnogo puta culi, i sve to znamo. Druga je stvar sto se tebi ne svidja to sto si cuo,pa bi hteo da ti kazu ono sto ti zelis da cujes.Nije ovo kafana da narucis pesmu.

Zoran1

26.04.2017. 12:18

@Zoran1 - Ranko ja ni malo ne sumnjam da ti znas puno o kafanama i kafanskim pesmama ali kao sto ti rece "nije ovo kafana". Ono sto ja zelim da cujem je istinu cela istinu i nista osim istine. Na zalost komunizam ja baziran na laz i nista osim lazi a plitki mozgovi su verovali sve sto su im govorili.

ranko75

28.04.2017. 15:36

@Zoran1 - Dr Zivojin Aleksic je po nalogu vlade SFRJ te iste 1980 radio vestacenje po ušnoj školjci, i utvrdio nepobitno da je onaj Tito koji je umro i onaj na bombaskom procesu 1928 isti covek, a to znaci taj sto se je rodio u Kumrovcu. Zivojin Aleksic je svetski priznat strucnjak u toj oblasti. Nekome izgleda nije bilo u interesu da se jasno i glasno objavi to vestacenje,nego hodaju svake fantazije i izmisljotine. Sto se tice lazi, na lazi su i kapitalisti, i demokrate i komunisti, svi lazu.

gorki

24.04.2017. 01:07

@Dusancrni - Iz istoriski dokumenata koje su komunisti krili. Zar si ti uistinu povjerova u komunisticke bajke???

Petar

24.04.2017. 08:10

@Dusancrni - Paaa, ovo nije menjanje istorije. Ovo su istorijske činjenice. Koje i mi Srbi treba sada da saznamo, i suočimo se sa njima. Sve ovo piše u nemačkim ratnim dnevnicima, a vidite i slike njegove uniforme, džipa.

Koga je briga

23.04.2017. 23:16

za Tita? Zašto njegov grob stoji usred Bg? Zasto na tom mestu ne stoji memorijal žrtvama Prvog sv. rata, NDH i dr???? Kakav smo mi to narod?

Јабре

23.04.2017. 23:37

Не могу да се начудим колике смо ми Срби будале умиремо у стотинама хиљада да српског краља заменимо хрватским царем, који је успут кукавица и који је растурио Србију и разселио личане да Крајина не може да се одбрани још једном. Да је Лички корпус бројао више од једне бригаде не би дошло до "Олује".

naranca

25.04.2017. 21:08

@Јабре - @jabre Pa bre u ''Oluji'' je poginulo oko 70 hrvata a koliko vas Licana-boraca?10?

Mali Perica

24.04.2017. 00:33

Da nije bilo Tita, sad bi bili na strani poraženih fašističih zemalja....

gorki

24.04.2017. 01:04

Davno su nasi stari rekli : Nece grom u koprivu. Tada oko njega nije bilo Srba , jer da jest grob bi mu bila pecina u Drvaru. Na zalost do dana danasnjeg na vlasti u Srbiji nema Srba , jer da ima ne bi mu grob jos uvijek bio gdje jest. Vostani Serbie...

Д. М. С.

24.04.2017. 03:47

За жељену шаку власти чували су српског највећег крволока. Никад му није пало на памет да и помисли да нападне фабрику смрти за Србе у јасеновцу. Како су га Срби чували, тако им је вратио.

Nostradamus

24.04.2017. 13:38

@Д. М. С. - A zar vama nije palo na pamet da se pitate, zasto to nije uradio Draza, jer on je Srbin, a ne Hrvat kao sto je to Broz?. Ja znam odgovor, ali me zanima vase misljenje o tome?.

ranko75

24.04.2017. 13:57

@Д. М. С. - Bravo! A ja sam slusao Perku Latinovic na jutube kada govori da je nalazila u londonskim arhivima kako je Tito 3 puta molio engleze da bombarduju prugu koja vodi u Jasenovac,pa englezi nisu hteli.Ako ih je molio da bombarduju, znaci on nije mogao tamo da prodje.

ranko75

24.04.2017. 14:01

@Д. М. С. - On nije bio srpski patriota, pa ni prijatelj kako smo mislili, ali daleko da je bio krvolok, ne samo srba nego uopste. Jedni srbi zele da do istine dodju postenim razmisljanjim, a srbende zele da budu navijaci, ili ga dizu u nebo ili ga smatraju najvecim zlocincem, Za srbende nema sredine, samo krajnosti. A za srbe ima!

ranko75

24.04.2017. 07:27

Eto kakvi smo mi srbi!Vidimo samo dobro u Titu i placemo za njim,dizuci ga u zvezde,ili ga pljujemo kao zlocinca.Sve same krajnosti,sredine nema,samo crno ili belo,drugih boja za nas nema.Mozda je istina negde izmedju,i nije istina da je bio samo crn ili samo beo?Kako ga je svet video mi smo videli po njegovoj sahrani i po tome da mu i sada dolaze na grob delegacije nesvrstanih.Ceo svet,i svi ti drzavnici,su u zabludi,samo smo mi srbi jedini u pravu!Kada smo tako pametni zasto nam je tako lose?

bivši oficir NOVJ

24.04.2017. 07:51

Prema mojim saznanjima od onda prisutne osobe čije ime ni danas ne bi da spominjem da ga ne prljam, Tito je imao histerični napad straha, hteo da se preda, a Sreten Žujoić-Crni, Sebin-Kosmajac, ga je ošamario, vikao na njega i rekao sve ono što je navedeno.Dakle priča se poklapa, samo je ovaj detalj ispšten. A slično mu se dogodilo i pri bežanju iz Užica na Zlatiboru po priči (onda) medicinara, kasnije sanitetskog generala.

naranca

25.04.2017. 21:29

@bivši oficir NOVJ - @bivsiof Pa taj Crni je redovno samara Tita.Sta je tek drugima radio?

floyd

24.04.2017. 07:51

Још и данас нам сервирају лажи о Јосипу Брозу, ти његови следбеници. Овај детаљ из пећине је само један у низу , који се деценијама крио од обичног света. Исто је и на Сутјесци, где се скроз погубио, а Коча Поповић је пробио обруч на Балиновцу , без његове команде, и спасао на хиљаде верника комунизма! Најтрагичнији део историје о Титу је предратни период, и то тако што седи у Коминтерни две године, и пише лоше карактеристике за стотине својих другова из КПЈ. Већина их је стрељана!

naranca

25.04.2017. 10:55

@floyd - @Floyd To su cetnicke verzije istorije.Slusao sam pricu coveka koji je bio na Sutjesci.Kaze da je to bio opsti haos I pometnja.Izmesali su se sa Nemcima pa I nisu bas znali gde da se probijaju.Niko nije znao tacno gde da bezi.Covek mi je pricao da se on uspesno probio U obruc 2 x iako je mislio da se probija Izvan obruca!

floyd

24.04.2017. 07:59

Тито је послао у смрт Благоја Паровића, а извршилац убиства је био Влајко Беговић. Тито је у Шпанији био вођа групе егзекутора, и после рата је тврдио да никада није био у Шпанији! Проблем нашег народа је у индоктринацији. НОБ је био делом антифашистички рат а већим делом тешки грађански братоубилачки рат, под називом револуција! Ко хоће да сазна праву истину, само треба да уђе у најближу библиотеку, и да чита мемоари тих извођача крвавог братоубилачког рата.

naranca

25.04.2017. 10:36

@floyd - @Floyd Tacno!''тешки грађански братоубилачки рат''.Nemci su tu bili samo kao ornament.

Bobo Mk

24.04.2017. 08:54

Važno da je Čiča Draža bio veoma hrabar, vajlda su ga zato i nemci u širokom krugu izbegavali.

naranca

24.04.2017. 23:37

@Bobo Mk - @bobomk Nije nego je imao dobar cug, a I jeo je ko da mu je poslednje:)

Nedim

24.04.2017. 08:55

Sve je to razumljivo i Tito je bio čovek,morao je zajedno sa narodom i drugovima sve te poteškoće preživeti.Pogrešno misle oni Srbi koji kažu da Tito nije voleo Srbe,on ih je voleo .Rankovića je pogrešno ocinkario Bakarić zato je drug Marko smenjen Brionskim plenumom.Tito zaboravlja da je sa Markom bio na straži kod Užica,malo spava Tito ,Marko stražari i obratno.Marko je bio odan Titu do kraja života.

naranca

25.04.2017. 10:38

@Nedim - @nedim Tacno.Nikada nista nije lose rekao o Titu, iako je umro 3 godina posle Tita.

Nikšićanin

24.04.2017. 09:52

kamo sreće da se ni rodio nije.Uz kraljevsku vojsku bi danas bili najača država na Balkanu.I najveća.

naranca

25.04.2017. 01:41

@Nikšićanin - @niksicanin Ne bi postojali jer bi Hitler dobio rat a onda nas sve istrebio.Hrvate zadnje.Secer na kraju.Tvoj grad bi se zvao Nixburg.A Lovcen bi bio lovacki dom za izlet penzionisanim SS da love preostalu ''divljac''.

naranca

25.04.2017. 10:32

@Nikšićanin - @niksicanin Ne bi postojali!!!!!Tvoj grad bi se zvao Nixburg.A Lovcen bi bio lovacki dom za penzionisane SS.

Крајина

24.04.2017. 10:33

Дрвар је у Босанској Крајини, а Лика је мало даље. Али у сваком случају тај народ тамо био је осуђен да верује Титу због усташа...

naranca

24.04.2017. 23:35

Interesantno kako je tim hrabrim, hladnokrvnim I inteligentnim obavestajcima ,koji su tjesili uplasenog I depresivnog Tita(ah ah ah)poslo za rukom da ne vide da se sprema ofanziva.Jer su Nemci ucestalo bombardovali Drvar.Vrsili aero izvidjanja I gomilali trupe I zrakomlate po okolnim selima ;Zagreb,Bosanski Petrovac Banja Luka...

naranca

24.04.2017. 23:57

Konjicki skok .Ja bih pre nazvao zrtva konja, jer su Nemci mislili da ubace 500 SS padobransku diviziju, oko Tita I da se bore dok Im ne dodju pojacanja iz okolnih vecih gradova Jajce,Banja Luka Bosanski Petrovac ,Knin, Zagreb.Ubaciti 300 +300 vojnika na teritoriju na kojoj se nalazilo oko 16 000 partizana je bila bezdusna zrtva Vermachta.Tu su takodje bile Britanska,Americka I Sovjetska vojna misija.

naranca

25.04.2017. 01:49

Vojne misije Britanska I USA su pozvale avijaciju tako da su partizani imali I pomoc iz vazduha(tada su bili na pravoj strani a ne kao danas .Mislim USA I UK).Takodje su britanski komandosi izvrsili desant na Vis I osigurali ga tako da je Tito mogao da ode(Ruskim avionom) na tu prirodnu tvrdjavu.A sto je rekao cuvaj mi konja.Ne znam na koga je mislio.Mozda se pripremao za vreme demokratije I svete private svojine gde se tacno zna ciji je koji konj.

naranca

25.04.2017. 02:34

Cekaj bre da razjasnimo. U pocetku clanka Rankovic hladnokrvno izlazi iz kolibe da organizuje odbranu u dolini gde su padobranci.Odjednom sacekuje Tita na vrh brda ''gde nema neprijatelja''.A Tito se 2 x onesvescivao dok se popeo na vrh brda...Ja znam da je ''Leka'' bio jak covek I sportista al je ovde nadmasio I cuvenu ''Sansku kozu''!!!!

Chicago

25.04.2017. 04:06

Najgluplja smo nacija,sve nam je tudje sladje i lepse.Zameniti Kralja za Tita je glupost koju generacije ispastaju.

naranca

25.04.2017. 10:16

Cekaj bre da razjasnimo. U pocetku clanka Rankovic hladnokrvno izlazi iz kolibe da organizuje odbranu u dolini gde su padobranci.Odjednom sacekuje Tita na vrh brda ''gde nema neprijatelja''.A Tito se 2 x onesvescivao dok se popeo na vrh brda...Ja znam da je ''Leka'' bio jak covek I sportista, al je ovde nadmasio I cuvenu ''Sansku kozu''!!!!!

naranca

25.04.2017. 11:23

Interesantno je da se u dokumentima pominju I Ustase kojima je bilo u zadatku da kada Nemacke prodju putevima iz Banja Luke Jajca,B Petrovca....prema Drvaru,Da obezbedjuju raskrsnice:) Oni su dobri I pouzdani samo kad se kolje nejac po Jasenovcu.Pominju se I Cetnici koji ce da ''Ucestvuju u anti-partizanskim aktivnostima iz pravca Bosanskog Petrovca''.

naranca

25.04.2017. 18:46

Ovu svecanu uniformu na slici nikada nije obukao jer nije bila zavrsena a Nemci su je zarobili od snajderki koje su je sile.(''Obukao si svecanu uniform I hoces da se predas)

HR91ND95

25.04.2017. 21:04

@naranca - Tito je ionako rus bio ,ruse volim,njega mrzim,Hrvatskoj je isčupao još tri Hrvatske

naranca

26.04.2017. 00:05

@naranca - @HR91 Al vam nije iskopao slugeranjski-podanicki karakter koji vam je usadio jos Franja Taxi.

Cetnici

25.04.2017. 19:59

Eto ih potomci kvislinga opet i opet...Ej bre prebolite ga, Prebolite Tita.Platili ste kad je trebalo za izdaju i opet radite po starom, bice vam naplaceno za okupacionu srbiju pod kojoj danas zivimo.Evropa (citaj Nemacka nema laternativu), zvuci kao nekad...jel tako?...uzivajte pod Nemcima, a posle se pitajte gde ste pogresili.

naranca

25.04.2017. 21:36

I Taj Princ Eugen.Kakva elitna jedinica!!!!!!!!!!!!!!!!!Grupa folksdojcera koja je znala srpski pa isla okolo I prebijala I ubijala seljake.Ili se preoblacili u partizanske uniforme pa ubijali Srbe ,Hrvate.......da ih sto vise zavade.Basibozluk.A ovaj kazneni bataljon.To su bili oficiri I vojnici koji su samovoljno ubijali civile po Evropi a neki delovi Vermachta su jos imali neku cast pa su ih hapsili I osudjivali.