Јапанка докторира на српском турбо-фолку!

Б. ЦАРАНОВИЋ - Ј. МАТИЈЕВИЋ

16. 04. 2017. у 10:19

Јапанка докторира на српском турбо-фолку!

Фуми на једној од презентација српског фолка

Музиколог Фуми Уехата браниће у Осаки дисертацију на тему српске новокомпоноване музике. Србију заволела преко народне музике, а Цеца, Сека и Вики су јој омиљене певачице

ЗА њу - српски народњаци су закон. Цеца, Сека, Вики, и наравно Џеј, квалитетни су музичари, а њихови хитови и песме других новокомпонованих извођача пријатне су, забавне и привлачне композиције. Толико да их је изабрала за тему свог доктората! И то можда не би чудило да "борац за правду српских народњака" није музиколог Фуми Уехата (37) из Јапана и да ову докторску дисертацију не брани на Универзитету у Осаки.

У Србију је дошла студентском разменом пре 14 година. До 2006. године студирала је на Филозофском факултету у Београду. Живећи у студентском дому на Звездари, где су се, како каже, често правиле журке, први пут је чула најнеобичнији звук до тада - наше народњаке.

- У почетку ми се није много допала, али када сам се вратила у Јапан, родну Осаку, недостајало ми је све што је карактеристично за Србију и почела сам пуно да слушам народну музику - прича Уехата. - Има неколико песама које баш волим - "Београд" од Цеце Ражнатовић, "Махинално" од Вики Миљковић, "Тако млада" од Тање Савић и "Црно и златно" од Секе Алексић...

Памти Фуми, како каже, необичну ситуацију, на почетку студија у Беораду.

- На новогодишњу журку ишла сам са пријатељицама које су изричито говориле да не слушају народњаке, али када је на журки пуштена Цецина песма, све су листом почеле да је певају заједно и знале су сваку реч - присећа се наша саговорница. - Била сам изненађена, јер је таква ситуација незамислива у Јапану. Много више, међутим, почела сам да размишљам о тој музици приликом писања кратког рада за студије. Све више ме је привлачио тај звук и схватила сам, без двоумљења, да је то врста музике коју бих проучавала као тему докторских студија.

ЈАПАНСКА ЕНКА - И ми у Јапану имамо етно-музику, Енку - каже Фуми. - Елементи наше старе народне музике користе се у смислу скале, текста и визуелне презентације. Нажалост, енка музику у Јапану више слушају стари него млади. За разлику од тога, српска народна музика је управо мејнстрим, популарна музика у Србији, нарочито стварана музика за младе. Зато је природно да се вашој новокомпонованој музици понекад прилагођавају провокативни текстови и светски визуелни трендови.

Завршила је основне и магистарске студије при катедри за опште уметности и катедри за музикологију. После година проведених у Јапану, Фуми је пре три године добила државну стипендију Јапана за докторске студије и на њену велику радост поново се обрела у Београду.

- Знала сам добро какве су у јавности и међу критичарима "оцене" и излагања о народној музици, али ови критичари нису ни слушали људе из те музичке индустрије, ни певачице, ни аранжере, ни композиторе - тврди наша саговорница. - Нити су објаснили, на пример, шта ствараоци те врсте музике и културе мисле о својој музици и с каквим циљем је креирају. Зато сам хтела да проучавам ту музику, са сасвим новог аспекта, без негативног става који о њој имају не само критичари, већ и већина људи.

Тема њене дисертације гласи: "Студија о репрезентацији и рецепцији музичког изражавања народног идентитета у поп-фолк музици у Србији". Крајем ове године браниће докторски рад на Осака универзитету у Јапану.

- Ја сам Србију заволела преко музике. Дивим се томе што имате тако богату музичку културу, без обзира на то да ли су композиције старе или нове - каже наша саговорница.

- Много је оних који критикују овакву врсту музике као неквалитетну, али у тим критичним видовима постоји доминантно, али већ застарело разматрање о култури и уметности. По њој - што старије или једноставније, то вредније. Нема смисла да се квалитет савремене народне музике оцењује и разматра са таквог становишта. Важно је признати да све врсте музике имају различите вредности и културне позадине. Ако неко има такав приступ музици, може се разонодити и уживати у лепотама свих врста музике.

Раније је више слушала српски рок, поп и хип-хоп, нарочито "С времена на време" и "Смак", али иначе, како Фуми прича, слуша народну музику и често обрати пажњу како се тренд и стил мењају, какви утицаји стижу из других земаља и музичких жанрова.

- У Јапану, нажалост, нема посебног клуба и места где се може чути српска новокомпонована народна музика - каже Фуми. - Имамо прилике да гледамо српске филмове у којима се чује народна музика и да уживамо у ретким концертима, углавном трубача. Србија ми много недостаје, па се радујем јер ће ми државна стипендија трајати још три године и често ћу долазити. У међувремену, кад год имам презентације на међународним конференцијама или на факултету, користим српске новокомпоноване и народне песме. У тим приликама, увек добијем позитивне реакције од колега који први пут слушају вашу народну музику.

"РУСЕ КОСЕ" У ОСАКИ

- ЗАЈЕДНО са још неколико Јапанаца проучавам поп-фолк у балканским земљама - прича наша саговорница. - Овај пројекат је почео пре четири године. Ускоро ћемо објавити и јединствену књигу о тој музици у Јапану. Писала сам део посвећен српској народној музици. У оквиру тог пројекта, пре неколико месеци, одржан је међународни скуп на Универзитету у Осаки. Дошло је много научника са Балкана и Србије. Наш гост била је професорка из Београда Ива Ненић. Заједно смо певале Цецин "Београд" и одушевиле друге учеснике. Са колегом из Јапана, отпевала сам "Крадем ти се у вечери ране" и "Русе косе цуро имаш".Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (32)

Mile

16.04.2017. 10:33

Etno , narodna i turbo folk nikako ne smeju da budu izjednačavani muzički pravci.

Robb Wessely

16.04.2017. 10:51

Upropastićemo svet, a onda će treći svetski i sravniće nas atomkom. Na njoj će neki amer ispisati „Mahi, mahi, mahinalno“.

Kant

16.04.2017. 10:52

Sve je to super ali u turbo folku, kao i u "obicnom" folku nema ni m od srpske muzike. Ima prakticno svega i svacega osim srpske muzike. najvise je romsko-orijentalnog, zatim grcko-turskog uticaja, zapadnajckog tehno i pop komercijalnog zvuke. Ranije je bilo dosta, a zadnjih godina znatno manje italijanske kancone i latino zvuka. BTW simpaticna japanka.

naranca

17.04.2017. 00:29

@Kant - A kakva je muzika Gorana Bregovica.Nego cemo kao Hrvati da pevamo dzez i bluz kao da smo crnci iz Alabame.Jos na onom odvratnom hrvatsko americkom akcentu.Uzas.

naranca

17.04.2017. 10:22

@Skywalker - DZet set je bogato drustvo kojel leti okolo privatnim avionima.

Dr No

16.04.2017. 11:49

Srpska folk muzika je jedino kulturno nacionalno muzicko nasledje koje kao nacija imamo koje se naslanja na korene srpske vizantijske muzike u skalama i ornamentici. Naravno da tu ima mnogo gluposti i treša ali je to jedino sto nas karakteriše,inace bi imali tu zapadnjacku muziku kao da je nasa....Ako se ne budemo stideli muzike necemo se stideti ni nacije i nacionalnog.

Suverena

16.04.2017. 12:51

Е, да дâ Бог да цео свет учи србски језик који јесте база и санскрита и свих језика света.

Ja

16.04.2017. 12:57

Isto smo pljuvali i Šabana Bajramovica, a kad su ga hrvatski muzičari pozvali da mu budu pratnja na EXITu, (Sex pistols na 2. bini) onda hvalospevi sa svih strana. Ne bi zlato videli da nam stranci ne ukažu: Pupin,Tesla, Andrić, Nole,Teodosic,Kolarov...

Александар

16.04.2017. 13:54

Видиш пријатељу шта школа учини од девојке, а могла је лепо да буде певаљка, кад толико воли, али то није фино, то није фино! А сад озбиљно, српска етно музика типа музике, браће Теофилиовића затим гусле и слично је оно наше што требамо чувати а не турбо фолк музику, то је један ГМО хибрид у музици који се треба искоренити.

naranca

17.04.2017. 00:02

@Александар - Gusle pa to je djubre kao rap i hip hop.To treba iskoreniti

zaliv.NET

16.04.2017. 14:19

Изучавају феномен људске глупости...да им се никад не деси нешто слично!

naranca

17.04.2017. 00:07

@zaliv.NET - Yodleiiiihihihi............................................To je tebi bolje.

Dare

16.04.2017. 14:58

Iz doktorata ce se mnogo saznati o sundu i tresu u Srbiji...valjda to niko jos nije pisao na takav nacin pa ce joj biti lako 2..3 hiljade strana da napise

Marko

16.04.2017. 15:13

Slatka Japančica ali bolje da me katanom ubola nego što promoviše turban folk :( Doktorka, treba da me lečiš a ne da ubijaš...porfavor :(

naranca

17.04.2017. 00:48

@Marko - Ona je doktorka muzike a ne medicine.Bahe ,fuga ti je pregolema.

kicholin

17.04.2017. 12:54

@kicholin - uopste nisam duhovit,vec vrlo ozbiljan...zar treba da promovise sund vas polupismenih???

naranca

16.04.2017. 23:52

Ja ga ne volim ali je mnogima pomogao da zaborave rat, nemastinu ,patnju.Tako da ima terapeutsku komponentu. Uostalom Rap i Hip hop je jos gore djubre a nasi snobovi mu se klanjaju

naranca

17.04.2017. 00:09

Cecin ''Beograd'' je vanvremensko remek delo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

kicholin

17.04.2017. 12:58

@naranca - cecin beograd himna primitivnih i zatucanih ljudi koji su se dovukli u bg...

dragan963

17.04.2017. 00:41

Lepo kaže devojka:"" На новогодишњу журку ишла сам са пријатељицама које су изричито говориле да не слушају народњаке, али када је на журки пуштена Цецина песма, све су листом почеле да је певају заједно и знале су сваку реч - присећа се наша саговорница..."Takvi su i ovi komentatori

naranca

17.04.2017. 00:56

Eto recepta da japanskim turbofolkom Fumi priblzi mladima,Japana stare japanske narodne pesme.

iz glave

17.04.2017. 13:42

s obzorom da nam isključivo Nušićevi junaci nam čine elitu ( niko od njih nije ni svestan, a i da jeste ne bi se bar zastideo) i nije tako loše... zaboravljamo, ismejavamo i izobličavamo naše divove iz prebogate baštine, setimo ih se samo ako neko od naše bivše braće pokuša da ga prisvoji da bi se otimali i svađali, a niko nema volje, vere i snage da upija njihova večna dela