Необични професор веронауке: Ближи Исусу уз Дилана

Данко Нововић

15. 04. 2017. у 20:15

Необични професор веронауке: Ближи Исусу уз Дилана
Дарко Радовановић учи ђаке земунске гимназије. На часовима омладину учим хришћанским вредностима, али и критичком духу

У ПРОСВЕТИ је тек пет година, а нетипичним наставним методама постао је један од омиљених наставника у Гимназији "Свети Сава". Опробани рецепт пренео је и у Земунску гимназију, где тренутно ради. Гитаром и усном хармоником ђацима приближава блуз и рокенрол, а живим дискусијама и дебатама анимира и оне најмање заинтересоване. Вероучитељ Дарко Радовановић кроз музику, хуманитарне акције и интерактивну наставу код ученика буди љубав према свом предмету, подстичући свевремене вредности и истраживачки дух.

Репортера "Новости" у библиотеци ове школе дочекало је одељење IV/2, "наоружано" осмесима, двема гитарама и удараљкама. Уследио је концерт домаћих и страних хитова, које су ученици хорски певали. Ова неформална музичка дружења само су "зачин" модерном начину рада, уз који је лакше "сварити" и сувопарне лекције. На часовима неретко анализирају савремену уметност, а филмске класике тумаче кроз духовну и социолошку призму. Како тврде, овакав приступ подстиче креативност.

- Школа не треба да нам пружа само информације, већ и животни став и приступ учењу и развоју - каже Александар Мандић, један од ученика. На то се надовезује његов друг Југ Крстајић:

- Овде разговарамо о суштинским стварима, стичемо практично знање које није енциклопедијско, спознајемо ствари које иначе не бисмо.

Наставник ђацима указује на то да преводи и модерна тумачења старих списа, укључујући и Свето писмо, често сакривају прави смисао. Подстиче их да узимају у обзир културолошки контекст у ком су дела настала.

ПРВИ У ГРАДУ ИЗ ВЕРОНАУКЕ
Забава и учење могу ићи руку под руку, а то потврђује прво место на градском такмичењу из веронауке које је екипа Земунске гимназије освојила пре непуне две недеље. Победници су добили наградно путовање у манастире Жичу и Студеницу. - Желимо да дођемо као гости и пријатељи, да будемо на богослужењу и упознамо монахе - каже наставник Радовановић

- Учим их хришћанским вредностима, али и критичком духу, тако да не подлегну ни највећим ауторитетима. На нама је, као професорима, да покренемо велике и озбиљне теме, да им покажемо колико су важне, а живот ће их сам одвести промишљању срцем и умом.

Лекцију о штетности предрасуда ученици су добили на примеру новопеченог нобеловца Боба Дилана.

- Професорка српског језика и књижевности и ја покренули смо дебату о оправданости уручења Нобелове награде кантри музичару - прича наставник. - Анализирали смо и разматрали Диланова дела, све до тренутка када је један ђак, прочитавши наглас текст последње песме, изјавио: "Знате, није ово лоше, али не може да се пореди са Ивом Андрићем". На одушевљење целог одељења, открио сам му да је, потписан именом америчког кантаутора, на папиру био "подметнути" епилог Андрићевог дела "Екс понто".

На питање планирају ли да упишу Богословски или Филозофски факултет, неколицина матураната одговара потврдно. Професор Дарко их пак охрабрује да будуће занимање бирају ослобођени било чијег притиска.

- Професија и позив јесу важни, али добри људи су неопходни свуда, шта год да упишете и завршите.

Како додаје, смета му израз интелектуална елита и не поставља пред своје ђаке императив да постану њен део. Више цени духовну елиту, људе којима ће се у будућности поносити.


АКЦИЈЕ

На иницијативу ученика, у последње три године организовано је десетак акција. Први хуманитарни концерт одржан је 2014. године, а прикупљена средства намењена су жртвама мајских поплава.

- Неколико пута смо ишли у старачки дом и Дом за незбринуту децу - каже професорка Перовић. - Са малишанима смо правили скулптуре од глине, свирали и певали, а за Нову годину поклонили смо им и музичку мини-линију. Приредили смо и два концерта за ученике лошег материјалног стања, а недавно смо учествовали у акцији чишћења Земунског парка.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

Читалац

15.04.2017. 21:24

Свако поштовање, мада ја мислим да интелектјалне елите нема без духовне.А духовност се може различито схватати, али не и негирати.

suncica

15.04.2017. 22:01

Neobicno me nadahnjuju vanserijski ljudi, kao sto je to Darko Radovanovic. Svaka cast !

Miro Markovic

16.04.2017. 00:48

Vera je deo naseg svakidasnjeg zivota. Radjamo se, vencavamo se molitve, i umireno uz molitve Bogu. To ne mozemo da odstranimo. Pokusali su to komunisti, pa znamo kako su oni zavrsili. Ima mnogo u ovom svetu sto mi ne mozemo da razumemo, jer nas um nije napravljem da sve razume a jos teze da prihvati. Mi ne mozemo da shvatimo beskrajnost nebeskog prostora a njemu zivimo. Mi ne znamo kada je sve pocelo a jos manje znamo kada ce sve da se zavrsi. Samo to Bog zna. Mi znamo veoma malo.