Како је Беч створио албанску нацију

Иван Миладиновић

05. 03. 2017. у 21:08

Тајна саветовања о доминацији на Балканском полуострву, одржавана још од краја 19. века. Темељ за "велику Албанију" ударан док је Европа плашена "великом Србијом"

Како је Беч створио албанску нацију

Дворац Шенбрун, у коме је креирана судбуна Балкана

МАКЕДОНИЈА последњих месеци, а не би се погрешило ни када би се рекло година, личи на ринг кик-боксера, где се удара и рукама и ногама. А најчешће испод појаса. У рингу су две македонске партије - ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ, односно њихови лидери Никола Груевски и Зоран Заев. Судије су, наравно, албанске партије, а пре свих ДУИ и Беса. Њихов задатак је да суде у корист "тиранске платформе", која слободније речено подразумева албански као званичан језик у Македонији и серију потеза који би довели до поделе Македоније по "етничким линијама, кроз кантоне или федералне јединице".

И пресудили су. ДУИ и Беса, после последње рунде, подигли су руку Зорану Заеву. Поражен, досадашњи премијер Никола Груевски упозорава: "Ово је први корак ка 'великој Албанији'!"

Историографија каже да није баш тако, да је то само један од корака који се чине још од краја 19. века.

А само пре три месеца из Тиране је стигла вест о формирању Уније албанских општина у региону, коју чине, поред албанске престонице, Приштина, Тетово, Улцињ и Прешево. Како је објашњено, ово повезивање подразумева сарадњу у урбанизму, животној средини, култури, инвестицијама... Другим речима, озваничење идеје о "великој Албанији" на мала врата.

А све је, заправо, почело с јесени 1896. године у Бечу. Министар спољних послова двојне монархије, гроф Голуховски, 17. новембра те исте године сазива тајно саветовање са темом: "Почетак једне енергичне аустроугарске интервенције у Албанији".

УЧЕСНИЦИ саветовања су били министар финансија Бењамин фон Калај, специјални изасланик и претходни министар финансија барон Фон Цвидинек, шеф одсека у министарству спољних послова Фон Хоровиц и конзули барон Фон Баум и Шмукер. Сви присутни на овом скупу у том тренутку заузимају највише и најповерљивије позиције у Аустроугарском царству.

Све анализе и подаци који су стизали на бечки двор говорили су да се ближи крај Османског царства и да ће, у годинама које долазе, доћи до његовог распарчавања. Један од кључних стратешких интереса двојне монархије је био да под њиховом контролом буде албански простор. То је, заправо, значило онемогућити Русију да преко Бугарске, Србије или Црне Горе има било какав утицај у овом делу Балканског полуострва.

Прослава годишњице проглашења Албаније

Гроф Голуховски задужује барона Фон Цвидинека и генералног конзула Шмукера да ураде исцрпну анализу стања и укупних односа у Албанији, са главним правцима деловања Беча и циљем да се на том простору формира независна кнежевина под аустријским протекторатом.

Њих двојица завршавају свој извештај до 8. децембра, када је заказано и друго тајно саветовање. Овај спис је назван Меморандум о Албанији. И у њему су дефинисане територије у којима би Беч могао да интервенише како би реализовао своје планове. Границе деловања су биле:

- на северу: Црна Гора и делом Србија

- на западу: Јадранско море

- на југу: Первез, Јањина, Ђирокастра и Касторија (Костур)

- на истоку: Касторија, Монастир (данас Битољ), Охрид,Врање, Приштина и Нови Пазар

Темељ за сан о "великој Албанији" је постављен.

ТРЕЋЕ саветовање о овој теми је одржано 23. децембра 1896, у истом саставу као и прва два. Сва три састанка су одржана у најстрожој тајности, толикој да су остали тајна и за европске историографе све до 1999. године, када бугарска историчарка Теодора Толева први пут улази у Бечки империјални архив. Трагајући за документима о македонском питању, сасвим случајно открива никад необјављени Меморандум и записнике с тајних саветовања на бечком двору.

Историографима је понешто било познато о улози Аустрије у стварању албанске државе, али сензационално откриће Толеве, која је нажалост преминула 2011, било је сазнање из ових докумената да тих година није постојала развијена албанска национална свест, да су албанска племена у сталним ратним сукобима, да су им језички дијалекти необједињени, да немају нормирано писмо.

Теодора Толева, Бењамин Калај

У СВОЈОЈ докторској дисертацији "Утицај Аустроугарске империје на стварање албанске нације", која је на срећу и код нас публикована прошле године, Толева пише:

"После детаљног проучавања архива можемо тврдити да на почетку 20. века албанско становништво још не представља оформљену нацију. Етничке групе у Албанији живе изоловано, немају веза међу собом, осим кад ратују. Могућности за њихово зближавање су практично ништавне, а убиства уобичајена, чак и за људе из истог клана. У земљи постоје два основна дијалекта, али они су толико различити да се људи готово не разумеју. Не постоји јединствени књижевни језик, већ више од двадесет различитих начина писања на локалним дијалектима. Коефицијент писмености не прелази чак ни два одсто. Становништво припада трима вероисповедањима - муслимани, православни и католици. Албанци немају национално сазнање, немају опште интересе, не исказују солидарност и не развијају се у правцу буђења националних осећања. Према томе, почетком 20. века не постоји албанска нација."

Ова историчарка, са истанчаним "осећајем за архив", такође, запажа:

"У тренутку када Беч доноси одлуку да спроведе нови план за Албанију, постоји двадесетак различитих транскрипција албанских дијалеката. Три су основна: један користи арапска слова, други ћирилична, трећи латинична."

ПРОМОВИСАЊЕ ЈЕЗИКА БЕЧ је посебну пажњу посветио унификацији албанског језика, јер је то убрзало процес стварања албанске нације. Писмо које Албанци и данас користе прихваћено је на конгресу у Битољу 1908. године. Пресудну улогу у овоме одиграо је аустроугарски конзул Карл. Исто тако, Беч се максимално ангажовао на стварању књижевних текстова, историјских књига, календара, граматике... и све је то штампано у Аустроугарској. На сваком кораку су вршени пропаганда и промовисање албанског језика. И то пре него што је Албанија формирана као званична држава, 1912. године.

Већина докумената из докторске дисертације Теодоре Телеве никада раније није објављена.

У време када Беч успоставља контуре "велике Албаније" и предузима конкретне кораке у креирању националног идентитета Албанаца, истовремено се ствара појам "велика Србија". Али у сасвим другом контексту и с потпуно другачијим циљем.

ТЕЗА о латентном стварању "велике Србије" Аустрији је послужила као средство у борби против националних покрета Словена, који су живели под њеном влашћу, али и као тег који је непрекидно био везан за ноге младе српске државе која је била у експанзији. Двоглавој царевини овај појам ће превасходно служити у пропаганди против српске и југословенске идеје крајем 19. и почетком 20. века. И то ће се код "господара Европе" задржати до ових година.

До открића рано преминуле Теодоре Толеве, у историографији је доминирало уверење да су Албанци формирани као нација почетком 19. века. Као доказ се најчешће спомињало формирање Призренске лиге, која је основана 10. јуна 1878. године, гле случајности, баш у време када се одржава Берлински конгрес, на коме почиње распарчавање Османског царства.

ПЕДАНТНИЈОМ анализом није тешко закључити да је циљ Призренске лиге, заправо, био спречавање да области Османског царства у којима је било настањено муслиманско и албанско становништво припадну Србији или Црној Гори. Уосталом, власти из Истанбула су оснивачима Лиге платили све трошкове за овај скуп у Призрену.

Занимљива су још нека догађања из година после Берлинског конгреса. Нека претежно муслиманска насеља, као Плав и Гусиње, припала су Црној Гори, а Србији су дата четири округа (Ниш, Пирот, Лесковац и Врање) у којима су живели и Албанци. Своје незадовољство Призренска лига исказала је супротстављајући се одлукама Берлинског конгреса да преда Гусиње и Плав Кнежевини Црној Гори. Долази до оружаних сукоба. Водиле су се две битке, код Новшића и Мурина, али Црногорци нису успели да савладају отпор Албанаца. У замену за Плав и Гусиње Црној Гори су понуђене територије Хота и Груда. Међутим, и овде је онемогућено предавање територија. На крају су велике силе Црној Гори као компензацију понудиле територију Улциња. Послале су међународну флоту ставивши до знања Порти да се међународне одлуке морају извршити. Након тога заузет је Улцињ и предат Црној Гори.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (40)

Frank

05.03.2017. 22:31

@Fufu - I šta ona? Onda je opet dozvoljeno Srbima ga ginu i da se žrtvuju za njihove interese?

naranca

06.03.2017. 00:43

@Fufu - @fufu Pa oni imaju iskustva mogli bi da povbuku nogu.Pre 4-5 godina su priznali Tajvan pa su posle 6-7 meseci povukli priznanje na pritisak Kine.

SuverenaAnonimka

06.03.2017. 07:44

@Marko - Није Беч стварао Албанију него ватикански језуити које јесу углавном истог азијатскох порекла са хаплогрупом Ј. Језуити су и Беч и хабзбурговце стварали...

Sanja

05.03.2017. 22:17

Od čega i kako je preminula Teodora Toleva? Tekst je odličan, a saznanja šokantna, ali ne i neočekivana. Uz Britance, Habsburgovci i Vatikan najveći su srpski neprijatelji.

naranca

06.03.2017. 00:40

@Sanja - @Sanja Bre bre,bre Srbi.Napadali nas 2 puta .U drugom poluvremenu 100 za jednoga.Pomagali I kapom I sakom u 3 poluvremenu.Danke Deutchland hvala vam za sve.Unistili nam sve banke I pokusavaju sa duznickim ropstvom.....I jos uvek neko ima snage da kaze''Englezi su nam najveci neprijatelji!!'' Takodje Vatikan nije priznao Kosovo!Da se covek prekrsti I rukom i nogom.Uz put koji to Habzburzi.?Pa oni nisu na vlasti vec 100 godina.

Анти Антифа

05.03.2017. 22:39

Поред шиптара треба објаснити ширем читалаштву како је екстремни јудеомасон Јосиф Франк створио новохрватску нацију.Како су настали тзв.бошњаци,црногорци и македонци знамо

naranca

06.03.2017. 11:27

@Анти Антифа - @antiatifa Madjarski Jevrejin trgovac kafom.Ona Franck kafa sto I danas pijete je njegova!

Ђорђе

05.03.2017. 22:59

А ми срби полако напуштамо и слабимо своју нацију.А албанци све јачи а ми све слабији.Нама је туђе све боље од језика и писма до културе и економије.Ако овако наставимо за 30-40 година нестаћемо као народ.

Nikola

05.03.2017. 23:20

Истина је да Србија тако рећи никад није имала пријатеље на Западу. Нешто мало су нас хвалили Немци у доба двају устанака, Италијани у току Гарибалдијеве буне, Французи између два светска рата... Американци и Британци, дакако, никад... Дуго сам веровао да смо макар међу Аустријанцима имали савезнике, њих смо ипак задужили против Турака. И данас, с правом или не, мислим да су они бољи него Швабови, Енглези или Французи, и да су њихову елиту против Срба махом окретали Мађари и Хрвати.

Драгомир

06.03.2017. 06:27

@Nikola - Зна се да је Србија сарађивала са ондашњом Аустроугарском.Ми њима смо извозили стоку и житарице а они нама машинерије.Примали су избегле србе који су кукавички бежали преко Дрине,Саве и Дунава.Шака турака нас је држала пет векова!Онда је проклети гаврило чеко са надимком принцип потпуно непотребно прво убио Софију па Фердинанда.Три њихова детета су постали сирочићи.Из освете срби су после тога страховито страдали.Милион и сто хиљада погинулих!Милион и 250 осакаћених!

bljak

06.03.2017. 07:43

@Nikola - kako ste mogli misliti da medju Austrijancima imamo saveznike? Pa mi smo vekovima upuceni da budemo neprijatelji jedni drugima! Nije to zelja naroda nego suprostavljeni interesi! Cak su i Vuka Karadzica, u koga se mnogi kunu, obrlatili da radi za njihove interese!

dan

06.03.2017. 09:33

@Nikola - Da nije bilo Amerike ne bi bilo ni Kraljevine SHS jer se Vilson zalozio za Srbe!. I sami nasi politicari su priznali da se samo SAD drze srpskih interesa. Ne zaboravite Pupina!

Slavko

06.03.2017. 10:21

@Nikola - Nikad i ne treba ocekivati hvale od drugog nego smo mi kao narod problem ,kako se ko docepa vlasti pocne da pljacka sopstveni narod i da iznose pare van zemlje

Thor

06.03.2017. 10:26

@Nikola - Nemoj tako. Američki predsednik Vilson je naredio da se 28.06 1918 na Belu kuću postavi srpska zastava u znak zahvalnosti za herojstvo naše vojske. Od svih zemalja na svetu, jedino je još Francuska imala tu čast.

naranca

06.03.2017. 11:53

@Nikola - @dragomir''Ми њима смо извозили стоку и житарице а они нама машинерије''-Koje bre masinerije?Fijakere?Pa oni sad nemaju masinerije.''Примали су избегле Cрбе''--pa ih mobilisali u njihovu vojsku da I'm budu topovsko meso.''Шака турака нас је држала пет векова!''---Ta saka je isto toliko drzala Severnu Afriku Bliski istok,Saudijsku Arabiju,Iran I deo Pakistana.Otomanska Imperija je najveca imperija svih vremena:)Treba da objasnis narodima EU da su se 5 god klali oko sirocica Ferdinanda I Pocoreka

naranca

06.03.2017. 12:19

@Nikola - @nikola Kada smo 27 marta 41 zbacili izdajnicku vladu I ponistili trojni pakt Cercil je rekao'':Srbi su ponovo nasli svoju dusu.''!

Дуле

06.03.2017. 00:11

Украли су Србима Илире и дали их Арбанасима, просто речено.

Albanolog

06.03.2017. 00:12

Svaki komentar na ovakvo banalno pisanje historije kako se vama cefne je suvisno vi srbi ste stvarno interesantna rasa pa vi znate za svakoga samo za sebe ne znate

Рашо

06.03.2017. 09:53

@Albanolog - Ето видиш ову "хисторију" је написала Бугарка а не Срби. Знамо ми и своју и вашу историју а то што је моћни преправљају је ствар тренутка! За разлику од вас који нисте у стању казати где су то живели ваши измишљени владари, где су им дворови, где су сахрањени!? Нема ничега сем ваше приче! Све иде у добром правцу и све ће доћи на своје, па и ви са хисторијом.

Marko

06.03.2017. 10:20

@Albanolog - Svaki narod koji nema svoje poreklo i traga u srednjem veku i nije narod nego se odvojio od matice svoje uzevsi veru tudjinaca ili je skupljen s koca i konopca kao albanci koji ste dovedeni da ratuju za pare za venecijanske duzdove u 18 veku pa da se b i vracali kuci odakle su dosli (negde iza danasnjeg Azerbedjana) smestali se na jugu balkana

Thor

06.03.2017. 10:22

@Albanolog - Albanolog, okači svoju "znanost" mačku o rep. Dosta je bilo izmišljotina pod pokroviteljstvom sponzora sa zapada. Došlo vreme da se dućan zatvara.

Ruben

06.03.2017. 10:57

@Albanolog - "vi srbi ste stvarno interesantna rasa" znas li sta znaci rec rasa? i sta ona podrazumeva ; bice izgleda da si od onih "albanologa" iz mahalske birtije ; i da su vam arhive u fildzanima

naranca

06.03.2017. 11:36

@Albanolog - @albanolog ''Samo za sebe ne znate''---tu si 100 % u pravu.Pomazemo(I pomagali smo) I Kurtu I Murtu a svoje ljude zaboravljamo.Sta ces valjda su takvi svi vitezovi.Gospodari jugoistocne Evrope.

Ivanka Kosovka

06.03.2017. 07:53

Ovaj tekst otvara oči. Teodori, Bog joj dao nebeski mir, mnogo hvala. Istoricarima koji pisu udzbenike istorije, da pocnu pisati istinitu istoriju. Sadasnja deca, kao i ja kada sam bila dete, nisam volela istoriju jer se osecala LAZ. Jedno mi je pricao pradeda i deda, a drugo je pisalo u nasim udzbenicima. Stop. Hocemo istinu. Albance spreciti o ostvarivanju njihovog sna. Evropi ce Albanija i albanci biti "kost u grlu".

Ģoblin

06.03.2017. 10:59

Postoji li knjiga gđe Toleve? Iz teksta vidim da je doktorska disertacija, ali ne vidim dal je štampana ili prevedena?

Cvexi

06.03.2017. 11:01

Nema razloga da se istorija i dalje krije od naroda. Nadam se promenama neistina u istorijskim knjigama i jos ovakvih tekstova

naranca

06.03.2017. 12:00

Iz ovog clanka se vidi da oni kao I Hrvati imaju vrlo slabu nacionalnu koheziju I da su jako kompartmentalizovani.Mozda bi bilo bolje ne konstruisati nego razmontirati!Svet bi bio mirnije mesto,sa manje problema.Tj ako je svetski mir cilj ove civilizacije.

Posmatrac

06.03.2017. 13:53

Albanolog: Mogao si bar procitati da se radi o dr. disertaciji bugarske, ne srpske, istoricarke.

Milica

06.10.2018. 01:32

Kad se uzmu u obzir sva (dokumentovana) saznanja do kojih je dr. Toleva došla, uverena sam da joj je smrtonosna bolest namerno izazvana. Pokoj joj duši i hvala na svemu.

Adrian

27.07.2019. 22:14

Koje nebuloze. Skenderbeg je u svoje vreme pricao i pisao o Albanskoj naciji, mnogo pre sto su to izmislili Francuzi. Jeste da su Albanci imali razna plemena kao i svi drugi a o toma da nismo mogli da se razvijemo krivi su Turci i njohovi vasali Srbi. Posle smrti Skenderbega Albanci su izgubili sve a posle toga su bili primorani da prelaze u Islam. Turci su Srbima dozvolili svoj jezik i kulturu jer su se Srbi predali na prvi dan i postali vasali Turaka. Srbi su uvek bili bolji politicari!