НЕИЗВЕСНО КОЛИКО ЋЕ ЗИМА ТРАЈАТИ: Гоца није изашла из пећине, можда је и њој нерадни дан

Бета

15. 02. 2017. у 14:39

Мрка мечка Гоца остала је у својој јазбини у београдском Зоолошком врту иако су је бројни постиоци жељно ишчекивали

НЕИЗВЕСНО КОЛИКО ЋЕ ЗИМА ТРАЈАТИ: Гоца није изашла из пећине, можда је и њој нерадни дан

Мрка мечка Гоца остала је данас у својој јазбини у београдском Зоолошком врту иако су је бројни посетиоци жељно ишчекивали.

Тако је неизвесно колико ће још зима потрајати јер, како се верује, ако мечка изађе из јазбине и види своју сенку и уплаши се и врати у јазбину то значи да ће зима потрајати.

И да се пробудила, Гоца највероватније не би видела своју сенку, јер јутро је било облачно. Да је устала око поднева можда би је и видела, јер је дан сунчан.

Такође, сасвим је сигурно да Гоца није гладна, удобно живи у Зоо врту и нема разлога да се због глади буди и тражи храну у природи, храну јој чувари доносе на ноге.

Мечка Гоца, која је пореклом из наших шума, ужива у Зоо врт Београд већ четврт века па чувари мисле да је изгубила природни инстикт.

Ветеринари Зоо Врта кажу да је мечка Гордана одличног здравља, али истичу да је за разлику од медведа у дивљини, зато што није имала прави зимски сан, непоуздан метеоролог.

Метеоролози имају данас најсавременија средства за прогнозе и све мање греше па нема разлога да се више верује мечки.

Ипак, слична веровања и предсказања постоје широм света.

Медији највећу пажњу поклањају америчком Дану мрмота, који се сваке године обележава 2. фебуара. Тога дана неколико хиљада грађана окупи се у малом граду Панксатони у Пенсилванији да би видели шта ће рећи мрмот Фил. Праћење Филовог изласка из јазбине постало је друштвени догађај давне 1887. године.

Ове године, ако је за веровати Филу, зима ће још потрајати. Али и Фил је знао често да завара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

stalker

15.02.2017. 16:13

Daleko smo dogurali kad od mečke očekujemo prognozu vremena ! Doduše kakve su nam prognoze , pred zimu, davali naši meteorolozi ništa nije čudno. Oni retko kad nešto potrefe, ali ovoga puta su ga baš promašili . Umesto blage zime kako su nam pričali ,ispade najhladnija zima u oslednjih 55 godina !