МЕНИ је глума стварно променила живот, јер дошао сам у поправни дом као изгубљени случај, а излазим из њега после 27. децембра као човек који има многа интересовања - сведочи, за “Новости”, Ш. М., штићеник Васпитно-поправног дома у Крушевцу, који ће сутра учествовати у хуманитарној приредби “Минут до дванаест” у Установи културе Палилула на којој ће се прикупљати новац за опремање новог простора Прихватилишта за децу у Београду.

Цела идеја, која ће заживети сутра у подне, потекла је из Васпитно-поправног дома у Крушевцу.

- Пре мање од две године присуствовао сам јубилеју Прихватилишта и видео какве су њихове потребе - прича, за “Новости”, Иван Мијаиловић, управник ВП дома. - Град Београд је у међувремену обезбедио изузетан простор за Прихватилиште од 1.000 квадрата, а сада би требало да наставимо са акцијом његовог опремања. Позвали смо наше колеге из Дома ученика средње ПТТ школе, и тако је све кренуло.

И деца из Дома, као и деца из Прихватилишта, учествоваће у програму који ће бити у знаку Драмске секције Васпитно-поправног дома. На сцени ће се изводити монодрама Радоша Бајића “Лед”, а у главној улози биће штићеник Ш. М. (22), из Краљева.

- У крушевачки дом сам дошао 2012. због крађа и имовинских деликата - сведочи Ш. М., и додаје да планира да се у будућности бави глумом. - Текст сам припремао дуже од три месеца. Није лако, јер треба да држим пажњу публике око 50 минута, али надам се да ћу успети у томе. Мислим да нема лепшег позива од глуме, као ни од тога да радиш нешто добро за другог.

Ш. М. већ има значајно глумачко искуство, јер је играо Лазара Хребељановића у представи “Кнежева вечера”, и то у Крушевачком позоришту јануара ове године. “Лед” је публика имала прилике да види средином новембра, када је Драмска секција сакупљала новац за куповину лаптоп рачунара за слепу и слабовиду деце у основним школама “Васа Пелагић” у Падежу и “Вук Караџић” у Крушевцу.

- Драмска секција дуго постоји у дому, али последњих година наступамо и ван круга установе - каже Мијаиловић. - “Кнежева вечера” нам је помогла да опремимо сензорну собу у Центру за особе са инвалидитетом, а извођењем монодраме “Лед” повезаћемо и три институције, где, стицајем околности, пристижу деца из целе Србије.Иван Мијаиловић, управник ВП дома

Нажалост, неки штићеници по изласку из дома заврше баш у Прихватилишту, јер немају другог решења. Из женског одељења некадашњег “Сивог дома” пут престонице биће послат и ручно израђен накит који ће се продавати у оквиру целе акције.

СТАЛНО ПОМАЖУ

ТРАДИЦИЈА хуманости у крушевачкој установи где бораве малолетници који су се сукобили са законом није мала. Осим што глуме у добротворним програмима, штићеници ВП дома учествују и у пошумљавању голети, чисте снег на улицама, уређују институције у граду, а помажу и старачким домаћинствима током зиме у цепању дрва и чишћењу дворишта.

ПОМОЋ

ПОДРШКА хуманитарном пројекту може да се пружи и уплатом средстава у банци, и то за Завод за васпитање деце и омладине, “Победи за децу” Прихватилишта, Булевар ослобођења 219, 11000 Београд. - Уплата за пројекат “Победи за децу Прихватилишта бр.08-979” - број рачуна 840-1421761-32.