ЗИМСКИ риболов, уз традиционални војвођански свињокољ. И све то на десној обали Тисе, на њеном 63. километру тока кроз Србију, одмах прекопута Новог Бечеја, који је смештен с банатске стране. Ту су се минулог викенда окупили пецароши, мајстори у припремању специјалитета, као и гурмани и људи жељни добре забаве у зиму.

Више од 1.000 знатижељника уживало је у шпецијама кулинара, "вулкан" чварцима, свињском паприкашу, кобасицама из Словачке, рибљој чорби, кромпирачи, ражњићима, и гледало такмичења у спортском риболову, војвођанском вишебоју...

- Ево, још мало па ће Нова година, и већина риболоваца одложила је свој пецарошки прибор. А овде код нас као да је сезона у пуном јеку - каже Драган Вукотић, организатор ове манифестације. - И све то захваљујући риби феномену наших вода - манићу (Lota lota на латинском), из породице бакалара, која је миграцијом дошла из Северног леденог мора и настанила наше воде. Има ли лепшег начина за страствене риболовце да заокруже сезону? Овде се стичу нова пријатељства уз риболовачке приче, наше обичаје, тамбураше, трубаче...

На јединственом такмичењу у свету победио је Ђоко Грабеж, из Црвенке, који је упецао три и по килограма манића, док је највећу рибу ухватила Љубинка Петровић, из Обреновца. Онa је упецала манића тешког 1,15 килограма.

- Волим да пецам, али и да учествујем на такмичењима. Драго ми је што ме је кренуло са удицом па сам победио - каже Грабеж. - Манифестација је сјајна јер имамо прилику и да зими "забацимо" и окупимо се на дружењу.


Свињски бут спреман за роштиљ

Упоредо с такмичењем у пецању, на обали се одвијала и манифестација војвођанског свињокоља, с приказом обраде свињског меса на традиционалан начин и припремом свињских специјалитета. И све то уз домаћу ракију и вино. Ту су били и специјални гости из Словачке, из места Нове Замке, где се одржава фестивал кобасица.

- У Србији је сјајно, обожавамо овакве манифестације. Зато смо се одлучили да учествујемо и покажемо шта ми можемо да понудимо - каже Ладислав Барањи, мајстор кулинарства из Словачке.


Љубинка Петровић је бацила удицу у хладну Тису

ЗАДОВОЉНИ

ДИРЕКТОР Туристичке организације Нови Бечеј Саша Дујин истиче задовољство мештана који се прикључују гостима из земље и иностранства и доприносе популаризацији спортског риболова, али и дружења.

- Реч је о делу обале Тисе који није афирмисан, а ту је смештен и камп са још увек нелегелизованим рибарским кућицама. Надам се да би до почетка летње сезоне могло много тога да се уради и да имамо још један део за наше гости - каже Дујин.