Ирваси и лептири нестају у Канади

Бета/ АФП

06. 12. 2016. у 15:40

Ирваси и лептири нестају у Канади

Фото Танјуг, АП

Број ирваса "алармантно опада" и "бројност многих крда на северу је сада на историјски најнижем нивоу, а постоји разлог за страховање да њихова бројност више неће обновити

ОТАВА - Број ирваса у Канади је опао на "историјски низак" ниво, посебно на истоку где је и сам опстанак тих животиња "у опасности", док истребљење прети и великом канадском лептиру "монарху", указао је одбор научника у Отави.

"Ирваси су нажалост веома осетљиви на поремећаје које човек изазива у природи, а ми их угрожавамо све више. Ти фактори стреса су изгледа на сложен начин повезани с брзим загревањем климе на северу", указала је Жистин Реј у извештају Одбора за статус угрожених дивљих животиња у Канади (COSEVIC).

Број ирваса "алармантно опада" и "бројност многих крда на северу је сада на историјски најнижем нивоу, а постоји разлог за страховање да њихова бројност више неће обновити", сматрају стручњаци Одбора који даје препоруке Влади Канаде.

Узроци смањења броја тих дивљих животиња су повезани са смањивањем субполарних шума под утицајем експлоатације дрвета и руда, као и с нарушавањем станишта због глобалног загревања климе које је много израженије у околини Северног пола него другде. У октобру, Светски фонд за природу (WWF) је такође изразио забринутост због "крајње забрињавајућег" опадања броја ирваса у Канади, наводећи да су се нека стада за последњих 30 година смањила за чак 95 до 98 одсто.

За другу миграторну врсту, лептире "монархе", оцењено је да су "на путу нестанка", пре свега зато што су њихова зимска станишта у Мексику већ "постала минијатурна", а "и даље се смањују", указао је COSEVIC. Ти лептири најесен прелете 4.000 километара од Канаде до Мексика да би се склонили од хладноће, али ће изумрети ако се ништа не уради да се заштите њихова "угрожена зимовалишта". Јуна ове године 200 америчких, мексичких и канадских интелектуалаца, научника и уметника писало је лиде рима те три земље тражећи забрану рударства и нелегалне сече шума у мексичком резервату где "монарси" проводе зиму.

Они су захтевали и оштрију забрану пестицида на парцелама где расте млечика, биљка на којој женке лептира остављају јаја. Указали су и на штетну употребу хербицида који се користе на њивама с кукурузом и сојом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације