Хари Потер рођен подно Равне горе

В. Црњански Спасојевић

04. 12. 2016. у 09:03

Необичан хотел у центру Лондона мири туристе из Србије и Хрватске. У комшилуку Џоан К. Роулинг, ауторка светског бестселера

Хари Потер рођен подно Равне горе

Необичан хотел у центру Лондона

НА чувеном Нотинг хилу, у Лондону, на само 100 метара од капије која крије огромно имање Џоан Роулинг, ауторке "Харија Потера", налази се хотел неочекиваног имена - "Равна гора". Адреса је Холанд парк авенија 29.

Хотел је власништво Покрета српских четника Равне горе у Великој Британији, а свечану врпцу на отварању пресекао је лично, још 1958. године, краљ Петар, у друштву војводе Момчила Ђујића и епископа Дионисија. Епископ ће неку годину касније постати први човек Слободне српске православне цркве, која се овде звала расколничка, а раскол је превазиђен у време патријарха Павла.

У холу хотела налазе се слике краља Петра Другог, генерала Драже Михаиловића, као и четничких војвода Ђујића и Доброслава Јевђевића. Због атрактивне локације и више него пристојних цена за такво место (ноћење се креће између 75 и 95 фунти), у хотелу одседају људи из целог света, па и из бивше Југославије. Недавно су хрватски медији објавили да "Равна гора" постаје једна од пожељнијих дестинација за туристе и из њихове земље.

Управник је већ десетак година Мирослав Веселиновић, пореклом из Книнске Крајине, који ово здање води са супругом Мелитом, иначе Бачванком.

ЂУЈИЋЕВО ПИСМО "САМА зграда налази се недалеко од нашег српског храма у Лондону и делова града у којем су насељени Срби. Зграда је сасвим, са три стране, одвојена од осталих зграда улицама. Има мали парк на улазу до главне улице, а исто тако и у позадини парк, који је дели од комшијског имања. Лице зграде, са лепим терасама, окренуто је према чувеном Холанд парк авенија и чини изванредно леп изглед. Овај спомен-дом ђенерала Драже у Лондону представља најлепше српско имање у Европи, изван наше поробљене отаџбине. Он ће служити српским борцима као ослонац и упориште у њиховој даљој борби за слободу и уједињење српства", написао је 1956. војвода Ђујић.

- Наши гости долазе буквално из свих земаља, од Јапана, до Канаде, а највише има Норвежана. Од житеља из бивших југословенских република најбројнији су, наравно, Срби. Тачно је да у последње време долазе све чешће и Хрвати - каже Веселиновић за "Новости".

С времена на време могу се срести и Словенци, како у холу пролазе поред Дражине и Ђујићеве слике. Пре неколико година ту су Нову годину славили и потомци словеначког четничког војводе триглавског Уроша Шуштерича и њихови пријатељи.

По Веселиновићевим речима, Покрет српских четника Равне горе има у Британији још два хотела - један у Бирмингему, "Динара", и други у Лестеру, "Тромеђа". У Канади, Америци и Аустралији имају имања, хале, спортске терене...

Зграда, иначе, није купљена да буде хотел, већ Дом "Дража Михаиловић", за смештај чланова Покрета. Накнадно је претворена у дестинацију за туристе, да би Покрет од прихода могао да се издржава.

Чланови Покрета углавном су били припадници Динарске четничке дивизије, а данас су ту улогу преузели њихови потомци. Покрет је током деведесетих слао огромну хуманитарну помоћ Србима, нарочито избеглицама и рањеницима у Крајини, јер је Динарска дивизија пореклом из Книнске Крајине.

Милослав Самарџић, публициста и власник часописа "Погледи", одсео је у "Равној гори" четири пута.

- Изненадио сам се кад сам схватио да се хотел налази у делу Лондона где све некретнине имају милионску вредност, на само 15 минута лагане шетње од Хајд парка. Врло близу је и Трафалгар сквер. Сам центар града. Знам да долазе људи из бивших југословенских република, и не чуди ме што има и Хрвата. Када сам био гост Покрета четника Равне горе Немачка, повели су ме у један хрватски ресторан, на ручак. На моје изненађено "зашто", одговорили су: "Зато што се са Хрватима боље разумемо него са Немцима". Међунационалне разлике тамо нису толико изражене као код нас - каже Самарџић.

Он је, такође, дошао до писма Момчила Ђујића члановима Покрета, 1956. године, којим их обавештава да су купили Дом у Лондону, где ће бити смештен главни центар за рад у Европи. Тиме је, како се наводи, спроведена у дело одлука са седнице Главне управе организације за Енглеску, из октобра 1956.

За куповину зграде формиран је посебан одбор, који је нашао подесну локацију и платио је 15.000 фунти, које су сакупили чланови Покрета. Планирано је да у згради буде смештена канцеларија Покрета, читаоница, библиотека, ресторан, бар, собе за госте и преноћишта за чланове који долазе у Лондон, као и апартман за краља, чланове краљевске породице и угледне "српске народне прваке кад долазе у Енглеску и Лондон".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације