Нишки Ван Гог за торте

М. КОСТИЋ

петак, 02. 12. 2016. у 18:35

Нишки Ван Гог за торте

Јестива уметничка дела

Нека од најпознатијих сликарских дела Саша Алексић успео да с платна пренесе на мале и велике колаче. Јестива уметничка дела прави викендом, а радним данима дизајнира видео-игрице

ПОРТРЕТ чувене Фриде Кало на великој торти, мафини осликани мотивима Ван Гогових дела, слике Пола Сезана на ситним колачима и медењацима..., само су део уметничких дела која је Нишлија Саша Алексић успео да са сликарских платна пренесе на торте и колаче.

Прве колачиће направио је за свој осамнаести рођендан, и њих је, уместо позивница, послао својим пријатељима. То је наишло на велико одушевљење код свих његових познаника и тог тренутка је решио да настави да се бавим овим видом стваралаштва.

- После тога сам за потребе Факултета уметности, где сам на мастер студијама за графички дизајн, направио колачиће с новогодишњим мотивима уместо честитки које смо правили сваке године - каже Алексић. - Колеге и професори су били одушевљени, што ми је дало подстрек да наставим даље. Отворио сам своју фејсбук-страницу crumb.s и од 2012. године људи ту могу да виде све што урадим.

Ова јестива уметничка дела Алексић прави викендом у Сврљигу код Ниша, док се током радне недеље бави дизајнирањем видео-игара. Он води рачуна и о укусу својих торти и колача, али као и са њиховим изгледом, воли да експериментише и са укусима и да од већ постојећих рецепата ствара неке другачије и нове.

- Правим слатко-слане комбинације, користим понекад заиста необичне састојке попут парадајза, краставца и грашка - прича Алексић. - На тај начин модификујем рецепт, а реакције људи су углавном позитивне. Углавном кажу да не осећају поврће и да им, једноставно, прија укус торте. Рецепте налазим на интернету или их чујем од познаника у разговору, па их касније прилагодим себи.

Истиче да му је за израду торте потребан цео дан, а за највећу коју је урадио било му је потребно два дана. То је торта која је била висока 50 центиметара, осликана мотивима најпознатијих дела Густава Климта.

- Мени је за рад најдражи Моне. Обожавам да осликавам торте и колаче с мотивима из његових импресионистичких дела - каже Алексић. - Занимљиво је да ја не волим да сликам на платну, већ ми само овај вид сликарства одговара. Увек бирам само најпознатија дела, да би људи могли лакше да препознају о коме се заправо ради.

Најслађи проблем је, како каже, то што људи сматрају да су ове торте и колачи исувише лепи да би их појели.

- Људи често желе да их чувају, што свакако није могуће, због самог материјала, и ја им увек кажем да су они направљени за јело и да су баш због тога и занимљиви - закључује Алексић.

ОСВАЈА НАГРАДЕ

АЛЕКСИЋ би желео да се овим послом бави и убудуће, али засада прави торте и колаче за сајмове хране и пића на којима редовно учествује и осваја награде. Мафини са делима и ликом чувеног Ван Гога освојили су прву награду на Сајму у Београду, и то је, како каже, њему и најдража награда. Торта са илисутрацијом Фриде Кало освојила је другу награду у Јагодини.