НА рафу га нема већ четири године, али је још у сећању већине грађана Србије. Памте га по чепу који излеће, ако не чешће, а оно макар летећи у сусрет Новој години. Појединима ће се пружити прилика да и славећи долазак 2017. године наздраве баш уз препознатљиви шмек "милиона". Стечајни дужник "Навип" огласио је продају дела своје имовине, а у њој се, између осталог, нашло чак 5.818 боца црвеног, 46.027 бутељки белог и још 27.910 литара "ринфузног" чувеног домаћег пенушца. Процењена вредност је 300 динара по комаду, за флаширане, и свега 45 динара за литар шампањца у ринфузи.

У земунским погонима "Навипа" у понедељак су сви који раде могли да се сместе у једну канцеларију. Неколицини бивших радница друштво су правиле и колеге које су пристигле да заврше посао око стечаја. Они и портири чувају имовину једног од највећих произвођача вина некадашње Југославије.

На јавном надметању, заказаном за 26. децембар, наћи ће се и сервисно-магацински простор, монтажна перионица, помоћна зграда, портирница, шупа, неколико возила, али и "бренди", "пелинковац", дестилати вишње, јабуке, крушке, нове и коришћене боце... Продаје се и надземни подрум пића.

- Ово су танкови запремине од 24.500 до 550.000 литара - показује нам технолог Александра док обилазимо круг фабрике. - На другом крају дворишта је танк од 750.000 литара. Тешко је за њих наћи купца. Нема у Србији сада произвођача који има толике капацитете. За 550.000 литара вина треба вам милион килограма грожђа.

БРОЈКЕ* 30 милиона евра је достигаодуг "Навипа"
* 21,7 милиона евра је процењенавредност фирме
* 300 радника је дочекало стечај 2012.

На шампањац су у "Навипу" нарочито поносни. Кажу, није то онај који се данас махом продаје.

- Он је настао двоструком ферментацијом, природним путем - истиче технолог. - После прве ферментације, у вино се додаје шећер и квасац и тако се ствара угљен-диоксид, због ког су пенушци омиљени. На тржишту, међутим, имате и вина у која се само убризгава угљен-диоксид и тако се добија газираност.

Иако је у магацину наслагано и више од 50.000 флаша шампањца, објашњавају нам да то, ипак, нису значајне количине.

- Проблем је што је то једнократна испорука. Нема континуитета, тако да то вероватно неће бити интересантно трговинским ланцима - чули смо од Васиља Васиљевића, стечајног управника "Навипа". - Овлашћене лабораторије су испитале и утврдиле да су пића исправна и употребљива. Стечај "Навипа" је 2012. године дочекало око 300 радника. У почетку је настављена производња, али са свега 10 до 15 одсто, а то није било одрживо. Д

угови су достигли 30 милиона евра. "Навип" има велику имовину, али је она, када није у функцији, велики трошак. Подруми су у најбољем стању и они су интересантни купцима. Велики део винограда, скоро 90 одсто, запуштен је. Крећемо полако у њихово обнављање. Трудићемо се да што боље уновчимо имовину и намиримо повериоце. Највећи је Агробанка, следе држава, радници и добављачи.


НА ЛИЦИТАЦИЈИ ВИНјАК ИЗ БАЧВЕ

НА лицитацији ће бити и 55,70 литара ринфузног вињака похрањеног у старој дрвеној бачви. Процењена вредност је 450 динара по литру, али купца чекају и накнадни трошкови. Морао би да плати акцизу, јер је реч о готовом производу, а она за ово пиће износи око 110 динара по литру. Нуде се и ликери, а акциза на њих достиже и 200 динара по литру. На вина се овај намет не плаћа, па би купац морао да измири само порез на додату вредност. Акциза не погађа ни залихе алкохола које још нису готов производ, већ сировина.