Храм Светог Саве требало да споји три вере

М. Т. Ковачевић

недеља, 20. 11. 2016. у 22:01

Храм Светог Саве требало да споји три вере

Храм Светог Саве на Врачару, данас

Светиња на Врачару посвећена првом српском просветитељу, према првобитном решењу имала би други изглед. Предлог био да ова богомоља “прихвати” и католике и муслимане. Замишљена грађевински као Грачаница

ДА после Првог светског рата није створена велика држава Јужних Словена, Храм Светог Саве, на Врачару, личио би на Грачаницу. Формирањем Југославије, тадашња власт и друштвена елита тражили су модел како да грађани свих вера ову богомољу осећају као свој пантеон. После другог конкурса одустало се од српско-византијског стила. Извршене су одређене измене пројекта тако да објекат личи на монументалну грађевину из Цариграда која је пре Велике шизме окупљала све хришћане, а од 1453. до 1935. била џамија.

Открива ово, у разговору за “Новости”, Марко Стојановић, историчар уметности, додајући да је до ових података дошао заједно са архитектом Иваном Станојевим. Према Стојановићевом казивању, Друштво за подизање светосавског храма, уз помоћ патријарха Варнаве, 1932. године дало је предлог да се изврши корекција пројекта Богдана Несторовића.

- Корекције су тада радили архитекта Александар Дероко и инжењер Војислав Зађина - каже Стојановић. - Изнедрило се ново решење које више није било под утицајем Грачанице, већ је, као нови узор, послужила Црква Свете Софије у Цариграду.

Те исте 1932, Несторовић у тексту у београдској дневној штампи описује изглед будућег храма и наводи да ће објекат имати у основи форму правилног византијског крста, а да ће силуета задржати пирамидални облик. Основа храма је, од првобитних шездесет пута шездесет метара, увећана на приближно осамдесет пута деведесет.

Ове измене разгневиле су тадашњу стручну јавност. Архитекта Ђурђе Бошковић износио је примедбе верско-националне природе, наводећи да Црква Свете Софије није српски нити православни храм, јер је изграђена пре настанка Православне цркве.

Пројекат Храма из 1926. налик Грачаници

- Када је расписан први конкурс 1905. године, Светосавски храм је био замишљен као национални пантеон Краљевине Србије, у којој је живело српско становништво претежно православне вероисповести. После формирања Краљевине СХС, претпоставља се да поимање нације почиње да се доживљава и манифестује кроз другачији визуелни идентитет, а самим тим и кроз другачију архитектуру јавних објеката. На основу тога, модел средњовековног православног храма није могао да задовољи потребу промовисања идентитета нове државе у којој су се нашли неколико народа и три вероисповести - прича Стојановић.

Према речима овог историчара уметности, Базилика Свете Софије могла је да послужи као “помирљиво решење”, бар међу хришћанским становништвом, јер је иста изграђена 537. године, готово пет векова пре раскола између католичанства и православља. Стојановић подсећа да је Аја Софија око четири и по века била џамија, што може бити основ и да је муслимани прихвате. А од 1204. до 1261. била је римска католичка црква, у периоду када су крсташи, за време Латинског царства, господарили Цариградом.

- Добијено архитектонско решење настало је више као продукт тадашњих друштвено-политичких околности него као потреба меморисања лика и дела светитеља којем је храм посвећен - закључује Марко Стојановић, коментаришући садашњи изглед Светосавског храма.

Нацрт западне фасадe храма из 1932. године

МОНУМЕНТАЛНА ГРАЂЕВИНА

* ХРАМ Светог Саве има четири звоника која су висока 44 метра. Светињу краси купола чији је врх на 70 метара, на коме се налази 12 метара висок позлаћени крст.

* БОГОМОЉА заузима површину од 3.500 квадратних метара у приземљу, уз додатних 1.500 на три галерије на првом нивоу. Постоји још и галерија од 120 метара на другом нивоу, на коме се налази и спољашњи видиковац.

* ЦРКВА може да прими 10.000 верника, а на западну хорску галерију може да стане 800 чланова хора.

ИЗГРАДЊА ЗАПОЧЕТА 1935.

Обележавајући 300 година од спаљивања моштију Светог Саве, 1895. основано је Друштво за подизање Храма на Врачару. Већ 1905. се расписује конкурс за израду пројекта. Свих пет приспелих радова је одбачено као недовољно добро. После рата, 1919. године Друштво је поново установљено, а нови конкурс је расписан 1926. Пристигла су 22 пројекта.

Прва и трећа награда нису додељене. Архитектонско решење Богдана Несторовића, које је освојило другу награду, проглашено је за најуспешније. Изградња храма, са модификацијама, започета је 15. септембра 1935.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (18)

Један од Вукова

20.11.2016. 22:51

Вечно са наше стране неке глупости док нас други кољу.

Milan Popović

20.11.2016. 22:59

Pa jedino sada da se sagradi pored toga još Muslimanska džamija, šteta bi bilo da se odreknemo ove predivne ideje!

mačak

21.11.2016. 07:45

@Milan Popović - sva sreća pa oni koji su tebi ideološki bili bliski, nisu više na vlasti.

Lida Vikovic

20.11.2016. 23:02

Aja Sofija je jedan od simbola ciste pravoslavne vere,mocne i velike VizantijeTako je i Hram Svetog Save zvezda vodilja nase pravoslavne vere,veza sa duhovnim ocem svih Srba,Svetog Save.Nikakve druge religije,izjednacavanja,zamesateljstva ne dolaze u obzir.

Miro Markovicc

21.11.2016. 03:00

@Lida Vikovic - @Linda Vikovic. Slazem se sa Vama. Jedino sto ne volim kada Istocno Romejsko Carstvo nazivate "Vizantijom". To ime se pojavilo tek u XVI veku u napisu jednog nemckog pisca. Nazalost vecina pisaca posle njega to nametnuto ime prihvatili pa cista fantazija postade "istina".

e_toimetus

21.11.2016. 15:27

@Lida Vikovic - Jedna značajna korekcija - Aja Sofija nije podignuta kao pravoslavna svetinja, nego kao hrišćanska svetinja (setite se - vreme njenog nastanka je 537. godina). Ne treba poistovećivati pravoslavlje sa periodom pre raskola i kasnijim utemeljenjem istočnih crkava.To me podseća na smešan stav pojedinih crkvenih pisaca, da je Aurelije Augustin, poznatiji na istoku kao Blaženi Avgustin, bio veliki pravoslavni učitelj. U njegovo vreme nije bilo ljudskih izmišljotina i podele na pravoslavce i katolike

Aries 71

20.11.2016. 23:52

Ideologija jugoslAvenizma nas je uništila. Posledice te ludosti i pošasti ćemo nažalost osećati do kraja sveta i vremena. Okrenimo se sebi bliskim narodima ( Rusi, Grci, Rumuni), a zaboravimo Slovence, Crnogorce, Hrvate i idimo što dalje od njih.

двлн

21.11.2016. 01:08

Прича стара 100 година али се изнова понавља, вазда код нас тај комплекс да не увредимо некога притом се до крајњег неукуса стидимо својега.

Miro Markovic

21.11.2016. 02:51

Hvala Kovacevicu na divno napisanoj reportazi o zavetnoj crkvi naseg naroda nasem Sv. Savi, kao i nasim "Novostima", koje su objavile ove divne fotografije. Volim danasnji oblik crkve Sv. Save, ali kada sam video onaj crtez uradjen po ugledu na zaduzbinu kralja Milutina, Manastir Gracanicu, mnogo sam zazalio sto nije takva crkva podignuta. Zasto? Pa zato sto je taj stil originalno srbsko kulturno blago, kojeg nigde vise nema u hriscanskom svetu. Bas mi je mnogo zao.

Miloš

21.11.2016. 06:05

I još da isprosimo od Rusa pare da je dovršimo!E baš smo bednici, i za najveću svetinju pare prosimo.

Nikola

21.11.2016. 07:49

Obavezno deo za katolike, a posebno muslimane. Tako da dok mi u molitvi zalimo u nasoj svetinji, oni sto bolje na licu mesta da likuju. Zrtva i dzelat na istom mestu, to samo kod Srba imade. Ludi smo za medalju. Spasa nam nema, a i nismo bolje zasluzili kakovi smo.

ranko75

21.11.2016. 08:25

Ne treba izmisljati hramove zajednicke za razne religije,nego voditi mudriju politiku.Nije trebalo odgurnuti te posrnule srbe sto su se nasli u drugoj veri i stvoriti od njih neprijatelje nas srba nego ih imati na svojoj strani.Izpocetka oni nisu bili nasi neprijatelji,nego i mi njima nismo pruzili ruku,a sada je vec mnogo teze imati nas na svojoj strani.Oni sto dele ljude na svoje i tudje obicno ih naprave tudjima,da napravis svojim posrnulog treba ljubav, a mi je namamo dovoljno ni za svoje.

ranko75

21.11.2016. 18:24

@ranko75 - Ocenjen sam bolje nego sam ocekivao.Smatram vaznim da dodam:za svakoga da bi bio prijatelj se treba boriti,sto nismo navikli.Mi smo mala zemlja a imamo puno neprijatelja i to su uglavnom najvise nasi bivsi srbi,sto govori da sam bio u pravu u svom komentaru.Rusi imaju 1 glavnog neprijatelja a to su globalisti koji su sebi podcinili i koriste SAD i NATO,ali u Rusiji zive u miru 4 religije a mi to ne umemo.Ako budemo postovali a ne samo trpeli ljude druge vere,pocece polako i oni postovati nas.

Топлица

21.11.2016. 08:41

А ко су ти људи који сада ископавају небулозе? Са којим циљем то уопште раде ? Коме је пало на памет да на овом Храму покушава да прикупља и католике и муслимане ? Има ли он неки успешан пример из историје ? И како је то уопште пало на памет било коме, кад се зна колико је философија тих религија и њихових бодотражитеља дивергирала ? Чуј, каква кварна подметачина, "Аја Софија је била и католичка и муслиманска богомоља"! Била је али војном силом и никад свима истовремено !

stojko

21.11.2016. 15:16

@Топлица - Vi ste, izgleda, studirali na Teološkom fakultetu SPC u Beogradu.... Svima tamo napune glavu da se kaže "filosofija", umesto "filozofija", kako je gramatički korektno u srpskom jeziku...Takođe, niko nije određen, pa ni Vi, da ocenjuje versko divergiranje ni jedne crkve odn. verske zajednice, niti je to uopšte uputno raditi. Ljudi imaju slobodu svog uverenja i svoje interpretacije učenja o Bogu, to niko ne može i ne sme ograničavati.

baunti

21.11.2016. 18:11

@Топлица - @Toplica - Uz svo duzno postovanje - ima primjer: Hram Sv. Vasilija Ostroskog, u kog dolaze i pravoslavci, i katolici, i muslimani. Svako iz nekog drugacijeg razloga, ali ga svi smatraju svetim i iscijeliteljem.