Титова бламажа усред Вашингтонa

Иван Миладиновић

недеља, 20. 11. 2016. у 18:15

Титова бламажа усред Вашингтонa

Броз у Америци

Обавештајци америчке агенције ЦИА о војној и економској помоћи Југославији. Крајем прошлог века објављено је да су САД и још неке западне земље уложиле у Југославију чак око сто милијарди долара

ОКТОБАР 1971. године. Жутило овладало Максимирском шумом. "Хрватско пролеће" ври и не обазире се на јесен. На збору на Филозофском факултету у Загребу, коме је присуствовало више од хиљаду студената, др Хрвоје Шошић, сарадник загребачког Економског факултета, предложио је да се Хрватска конституише као суверена држава и да затражи пријем у Уједињене нације:

- Формирајмо Народну банку, именујмо одмах њеног гувернера и пошаљимо га у Вашингтон по кредите.

И председник загребачких студената Дражен Будиша понавља захтев за пријем Хрватске у Уједињене нације, али иде и корак даље:

- Ми мислимо да је Хрватској мјесто у Уједињеним народима. Уосталом, то право могу да остваре и остале нације у Југославији.

Тражио је пуни суверенитет Хрватске и демонтирање заједничке војске:

- Држава без војске није држава.

Тих дана и Извршни одбор Матице хрватске захтева да ЈНА промени назив у Оружане снаге СФРЈ, да регрути служе војску у својој републици, а да командни језик у свакој републици буде језик већинског народа. Предлагано је и да Југославија промени име у Савез југословенских социјалистичких самоуправних република - СЈССР, и да се за главни град Југославије прогласи Нови Београд.

ЈОСИП Броз Тито, док се ово дешавало по Загребу, налазио се у званичној посети САД, на позив председника Џимија Картера. У извештају ЦИА о овој посети пише да се Тито, кад је прочитао ову вест, повукао у своју хотелску собу у Њујорку, по којој је тумарао неколико сати.

Поводом ове информације доживео је и јавну бламажу на конференцији за медије у вашингтонском Клубу националне штампе када му је један новинар рекао:

- Ви причате о некој улози Југославије у свету а Југославија вам се распада, ево, Хрвати траже пријем у Уједињене нације.

Тито је остао без текста. Опоравиће се тек неколико месеци касније, када ће средином децембра у Загребу, по писању "Вјесника", самоуверено коментарисати захтев за пријем Хрватске у Уједињене нације:

- Баш ће они дуго почекати да то узму. (Буран аплауз.) Ја мислим да ће се прије Сава окренути натраг и потећи према Триглаву. (Смијех и снажан аплауз.)

Један од подземних аеродрома изграђених од помоћи Америке

Споменуто запажање ЦИА заправо је један од докумената из збирке систематизованих америчких обавештајних извештаја о Југославији, од Титовог раскида са Стаљином 1948. до 1990. и распада Југославије, које је Национални обавештајни савет САД објавио почетком овог века.

ПОЈАВА ових докумената открива и све дилеме које су се јављале у Вашингтону око независног положаја Југославије и о томе како се, у надолазећем времену, формирао однос према том питању. Документи представљају процене и закључке најбољих стручњака из редова обавештајне заједнице САД у то време.

Вратимо се Брозовом боравку у Вашингтону и сусрету с председником Картером, 10. октобра 1971, у Овалној соби Беле куће. Њихов разговор, који је трајао од 10 до 11 сати пре подне, у овој збирци је детаљно описан. Састанак је почео поменутом конференцијом за новинаре:

"Председник Тито је рекао да му је постављено много питања у прес-клубу и да је у одговору рекао представницима штампе све што мисли, иако то можда није све задовољило. На то је председник САД рекао да је председник Тито заиста веома вешто одговарао на питања, а да одговори који би задовољили све не би били добри, јер они обично не казују ништа."

Судећи по овом документу, Тито је искористио ову прилику да Картеру пренесе ставове Брежњева да уколико би се осигурала безбедност у Европи, Совјетски Савез би био спреман да се сложи са укидањем оба блока и склапањем разних аранжмана међу европским земљама. Председник Тито је даље рекао да су га такве Брежњевљеве опаске изненадиле јер је раније Совјетски Савез био веома жилав и отпоран кад је реч о таквом питању.

Овај поприлично искрен тон у разговору двојице председника није био нимало случајан. То је била последица дводеценијске сарадње и огромне војне и економске помоћи која је са оне стране Атлантика стизала у Југославију. После раскида Југославије и Совјетског Савеза 1948, САД су одлучиле да наоружају југословенску армију у случају евентуалног совјетског напада. Наравно, истовремено расте и интересовање америчких служби за све што се дешава у земљи Јужних Словена и њеног друга Тита.

Јосип Броз и Џими Картер

ЗАПРАВО, све је почело у јесен 1950, када је Титов обавештајац Владимир Велебит у Вашингтону добио позитиван одговор на питање да ли би америчка влада испоручила оружје југословенској војсци. Велебит истог часа депешом обавештава највише државно руководство и одмах бива позван у Београд, на консултације. Коча Поповић и Иван Гошњак добили су задатак да саставе листу оружја.

У наредне три године Југославија је од Американаца и Енглеза добила 292 клипна, 192 млазна, 20 транспортних, 22 млазна извиђачка и 43 надзвучна авиона.

Стигло је и 1.120 бестрзајних и 715 самоходних топова, око хиљаду противавионских топова, пет хиљада базука, 918 тенкова, 565 оклопних аутомобила, 2.500 противавионских митраљеза, 34.000 аутомата, 4.387 радио-уређаја, 545 агрегата, 24 покретне радионице везе, хиљаде бродских топова и митраљеза, бацача ракета, противподморничких дубинских мина, радара, бомби, стотине хиљада најразличитијих граната.

У ЗБИРЦИ докумената о Југославији налази се и Меморандум извршног официра ОЦБ од 6. маја 1954. године с напоменом "највиша тајна" у коме пише:

"Војна помоћ САД Југославији наставља се и у овом периоду и достиже укупан износ од 745,9 милиона долара у оквиру програма и 356,8 милиона долара испоручене робе од када је програм започет у фискалној 1951. години. Помоћ од почетка фискалне 1953. намењена је опремању и повећању борбене ефикасности осам пешадијских дивизија и пружању подршке јединицама љубљанске армијске области; 11 ваздушних ескадрила, од којих девет ескадрила ловаца бомбардера, и 13 борбених малих пловила. Планови за фискалну 1955. су обезбеђење даље подршке за исте формације, плус могућа додатна помоћ за копнене и ваздухопловне формације и још два поморска пловила."

Америчка војна мисија у Београду, која је званично бројала 124 представника, усред Београда водила је картотеку за око 6.500 југословенских војних старешина.

Те године, када су почели преговори о приступању Југославије америчком Програму помоћи за заједничку одбрану, у Паризу су се срели Коча Поповића и генерал Двајт Ајзенхауер. Американац је био директан:

- Да ли би се Југословенска армија, заснована на комунистичком систему, борила против Совјетског Савеза на страни западне алијансе?

- Доктринарна позиција не би никако била препрека да се Југословенска армија одупре агресији заједно са западноевропским војницима - одговорио је Коча Поповић.

Деведесетих година прошлог века објављено је неколико различитих података о томе колико су САД и друге водеће западне земље уложиле у одржавање Титове Југославије. Према једном извору, било је речи о осамдесетак, а према другом о 102 милијарде долара, према паритету вредности америчког долара из 1988. године.

Међутим, то је био само део стране помоћи која се сливала у Југославију. Када је 1956. године дошло до помирења и када је Никита Хрушчов долетео на ноге Јосипу Брозу, Совјети су опростили комплетан дуг од 822 милиона рубаља.


ЦИА ПРОЦЕЊУЈЕ КО СУ БРОЗОВИ НАСЛЕДНИЦИ

Омиљена тема америчких обавештајаца је била ко ће наследити Тита. У једном извештају из 1954. године после суђења Ђиласу пише: "У случају смрти највероватније је да ће настати двострука владавина Кардељ-Ранковић уз подршку Централног комитета. Ранковић и Кардељ већ годинама чврсто стоје раме уз раме са Титом изнад осталих у партијској хијерархији."

После пада Ранковића у актуелном обавештајном недељном извештају Директората ЦИА стоји:

"У овом тренутку не постоји на сцени ниједна личност која би могла ускочити на место Ранковића и евентуално преузети функцију Тита уколико би он умро или се повукао. Едвард Кардељ, Словенац и покретач многих либералних реформи у Југославији од 1952, по рангу се сврстава одмах иза Тита. Међутим, њему недостају политичка база и потребна харизма да би могао да преузме функцију коју Тито обавља захваљујући свом ауторитету. Вељко Влаховић је популаран у партији и сматра се истакнутим идеологом, али као Црногорац такође нема базу у власти која би му гарантовала највишу функцију. Мијалко Тодоровић, иако Србин с коренима у највећој југословенској републици, новајлија је на функцији коју обавља, па не би могао да се сматра евентуалним замеником за Тита. Успон Коче Поповића на положај потпредседника пружа му такође извесне могућности. Међутим, иако способан и обдарен, он је далеко од тога да може да има политичку тежину на општенационалној сцени.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (52)

Nemanja Vlahović

20.11.2016. 18:38

Jadnici, James Carter bio je predsednik SAD od 1977. godine. U ovom periodu predsednik SAD bio je Richard Nixon.

predrag

20.11.2016. 18:47

Koji crni Dzimi Karter 1971.Tad je tamo bio Nikson .Karter je bio od 76 do 80 i trebao je doci na Titovu sahranu ali nije zbog upada Homeinija u ambasadu u Teheranu vec je poslao majku. Dosao naknadno da posjeti grob.Domaćin mu je bio (mislim ) Cvijetin Mijatović Njih dvojica su se provezli kabrioletom kroz Beograd sjedeći NE NA sicevima već na platnenom krovu.Zvuci danas kao SF. Inče sve moje poštovanje i prema predsjedniku Niksonu.

I'm not Shtef I am Serb

20.11.2016. 18:59

Ovo je dobar odgovor onima koji stalno ponavljaju kako je JNA bila nekakva sila u svetu. Culi ste sve, a sad svi zajedno zasucite rukave i pocnite da radite, mislim na sve ljude iz YU drzave.

Suverena

20.11.2016. 19:05

Lazi, lazi.. .da su ameri financirali, ne bi bombardovali! To nema smisla! Pa nismo mi tako glup narod... i zanmo ko je ko.

Mile

20.11.2016. 21:15

@Suverena - Pomagali su Jugoslaviju dok je postojala opasnost od Sovjetskog Saveza. Amerikanci su bombardovali Srbiju (nakon sto se Sovjetski Savez raspao).

Зоран из Шумадије

20.11.2016. 19:07

Која будалаштина од текста. Картер је изабран за председника УСА 1976 године. 1971 године председник је био Ричард Никсон.

chovekoliki

20.11.2016. 19:16

Frapantno neznanje novinara! Godine 1971. (u vreme Maspoka) Tito se nije nikako mogao susresti sa američkim predsednikom Karterom, jer je on postao predsednik 20. januara 1977, i mandat mu je trajao do istog datuna 1981. (drugi mandat nije dobio zbog poznate Talačke krize). U vreme Maspoka, predsednik SAD bio je Ričard Nikson, koji je prekinuo drugi mandat 1974. zbog afere Votergejt (nasledio ga Karterov prethodnik Džerald Ford). Ne morate objaviti ovaj komentar, bruka je, ali je nosite!

Утеривач

20.11.2016. 19:37

@chovekoliki - chovekoliki : Толико су поуздане и информације у тексту, а није први пут ....

Steva

20.11.2016. 22:27

@chovekoliki - @Uterivac: Nepouzdane informacije, kazete ,,a nije prvi put....,, slazem se. Ali, za ovakve neistine bi svakako trebalo neko da odgovara. Ili nas smatraju budalama, neznalicama, da ne upotrebim neku tezu rec.

Jovandeka

20.11.2016. 19:17

Ostavite se više istorije i Broza,a dajte malo o vučiću.Broz je bio svemoguć,sve je učinio da narod živi u blagostanju.Eto rekoste da je nabavio da ameri u Jugu finansiraju 100 milijardi dolara.A vučić po izveštaju onog agenta o finasiranju klintonovici dave 2 miliona srpske love da ga primi Obama.Koliko je samo Broz donio milijardi iu Libije,Iraka,Sirije;Egipta.Napravio je državu blagostanja,kojoj je i EU zavidila.Kad će ovi vladari otvoriti makar jednu srpsku fabriku.Srbi rade za strance,kao r

andrej

20.11.2016. 19:31

Karter nije bio predsednik SAD 1971. Ako tekst ne prati osnovne cinjenice - ne vidim zasto ostatak teksta moze biti cinjenicno verodostojan.

haha

20.11.2016. 19:44

lol, morali ste ubaciti nekako te mrske vam Hrvate unutra i time ste se gadno izblamirali.

Branko

20.11.2016. 19:51

Zanimljiv dopis g.Miladinovića. Ko se izblamirao pitanje je sad? Autor dopisa ili Broz. Pročitah dopis, tražih poantu, ne nađoh je. Zaključak, običan elektronski pamflet. Ni glave ni repa. Izdvajam poslednji deo, izveštaj Deriktorata CIA. Sve bejaše tako kako je napisano, od Leke do Koče . Administratori, vi ste na potezu.

Утеривач

20.11.2016. 19:56

Узгред СФРЈ 1953. године није имала надзвучни авион! У Југославији, на авиону F-86E сејбр, први је летео брже од брзине звука, у понирању, 31. јула 1955. године, пуковник (касније генерал) пилот Никола Лекић, "Сејбр" је купљен од Канаде и касније од Британије и Грчке. Какав је бре ово каламбур од дезинформација!?

Nostalgičar

20.11.2016. 20:00

Lepših vremena ne beše a vi pišite o zlu koje nam napraviše žuti ugasivši sve banke i komplet privredu!!!Pišite o Dinkiću,Boži derikoži,Vuku Draškoviću...mante se neproverenih priča.Priča koje sluša kao pekmez!

deda

20.11.2016. 21:47

@Nostalgičar - Drzava je toliko slozen element da se stanje u istoj ne moze meriti danasnjicom, pa cak ni decenijom ili decenijama. To sto je tad bilo tako "lepo" nam je danas ili neposredno juce podarilo ljude koje ste nabrojali. Bez Broza ne bi bilo ni njih. Nakon drugog sv rata smo se odrekli demokratije, a oni koji su je nasledili su se postarali da nam postane potpuno strana i pitanje je da li ce se ikad vise ukoreniti kod nas.

Dedin pratilac

22.11.2016. 22:47

@Nostalgičar - Po tvojoj logici i oštroumnosti, sv.Sava i patrijarh Pavle krivi su što se raspala srpska država i što se dobar deo visokig sveštenstva SPC prepustio materijalnom bogaćenju i porocima! Da nije bilo sv.Save i patrijarha Pavla "ne bi bilo ni njih"! A kada to beše demokratije u Srbiji pa smo je se "nakon drugog sv rata odrekli"!? Od sve složenosti države, ipak, deda, nisi ništa razumeo. Ipak, uz dede ide i pratilac alchajmer. Zato ne zameram previše.

вук

20.11.2016. 20:09

Никсон је, а не Картер, био председник САД 1971. године, тј. у време усташког дивљања у такозваној ср хрватској, еуфемистичко-мимикријски названог ''маспок''.

leban

21.11.2016. 07:07

@вук - POLOVNA ISTINA , napisana bez ikakvog smisla ! Pa šta ako su Hrvati Tražili svoju državu ! Tražio je i TEKSAS pa i ALJASKA , Katalalonija , Baskija i tako dalje ! Dali su danas sammostalne i SUVERENE ! MALO MORGEN !

istina

20.11.2016. 20:31

Gluposti i neistine, bas kao sto pisete pogresno o Dzimi Karterovoj godini predsednickog mandata tako ovo sve o Titu kao da nas nema zivih koji znamo mnogo vise nego neki novinarcici amateri u svom poslu. Bas nas briga sta je bio Tito, mozete ga proglasiti i marsovcem ali ovde jos dugo necemo imati coveka koji je vukao mudru politiku i od ruine uzdigao SFRJ na zavidnom nivou. Zato su je zapadne azdaje unistile. A njihovi pijuni Tudjman, Izmetbegovic nisu dzabe bili u "gajbi" dok je vladao Tito

.

21.11.2016. 00:13

@istina - sta je to mudro? Sto je ukinuo sve sto su Srbi velikim zrtvama izvojevali od ustanaka do II rata?

Ruben

21.11.2016. 11:38

@istina - Mudro? Labudovo? Strasan neki drzavnik koji gradi zatvor sa tudjim novcem ; ali domace zivotinje vole kad pada sa neba direktno u kljun ; to je prava stvar ; zavrnuti rukave? znojiti se? koristiti inteligenciju, napor darovitost? niej predvidjeno u programu KPJ

Ogromna ukidanja

21.11.2016. 13:42

@istina - "Velika žrtva" bio je običan srpski narod, koga su srpski vladari, od Nemanjića do Karađorđevića tretirali kao potrošni materijal i tegleću marvu. Taj "žrtvovani" srpski narod je doživeo ekonomski, socijalni, kulturni, prosvetni i svakki drugi procvat za vreme Titove Jugoslavije. Tito je "ukinuo" običnom srpskom narodu: fizičko istrebljenje, volove i drveno ralo, kuće pletare, luč, lojanice,petrolejke, ognjište, vračare i nadrilekare, robovski rad i eksploataciju, i vladare tirane! Malo li je?

Srpski Kolumbo

22.11.2016. 18:27

@istina - Vidi bre ovoga pametnjakovića, iliti "Kolumba"! Da nije tebe nebih ni znao da su sve u SFRJ, od gradova do fabrika, autoputeva, hidro i termo centrala, bolnica, škola..., gradili Nemci i drugi strani nadničari, a da je za to vreme naša raja, po "programu KPJ" leškarila i ladila m..a! Pre SFRJ i rada po "programu KPJ" svi srpski državnici su, sve zavrćući rukave, znojeći se, koristeći ineligenciji i darovitost, sebe obogotvorili, u zlato okovali a narod učinili bedom i robovima!

Bugi

20.11.2016. 20:31

Jedini predsednik kome je ceo svet dosao na sahranu.I komunisti i kapitalisti i muslimani i hriscani i jevreji i bude kao i carevi,kraljevi i kraljice,svrstani i nesvrstani.To govori samo za sebe.Mnogi od nas ce biti sretni ako nam rodjena deca dodju na sahranu.

Никола

20.11.2016. 20:42

Сећам се ТВ снимка доласка Никсона на загребачки аеродром септ. 1971. Поред сваког овлаш пролази, дође до академика Ива Супека, држи руку и држи и причају. И. Супек је био предвиђен за председника, Броз више није био потребан - тако су мислили. И Супек је склоњен на пар месеци у Лондон, да нема крваве руке када буде ћишћење (план је био да се изврше масовне ликвидације, што је био поновљен план Шпегеља 1991). Срби по Лици су спавали по сеницима и изван села те јесени у многим селима.

MIŠO

20.11.2016. 20:45

Broz je završio svoju ulogu koja mu je bila namenjena od Vatikana i Zapada.Kraj života mu se primicao a sa tim i njegove Titanije kad je već likvidirao Krcuna i smenio Rankovića dobio je odrešene ruke da izglasa amandamane 1970 i ustav 1974 godine sa kojim je okončana Titanija koja je samo ostala geografski da postoji do njegove smrti.Očito po ovom tekstu se da naslutiti da je Broz bio čovek sa više lica.A pravo lice mu je bilo agent Zapada i Vatikana.

Narodna majka

21.11.2016. 13:29

@MIŠO - Šta god pisali, pričali i laprdali antikomunisti, nacionalisti i titomrzci, on se upisao zlatnim slovima u istoriju svih bivših jugoslovenskih naroda kao narodna majka! Njegova "druga lica" nastaju kao potreba poraženih i novih vladara, da sakriju svoju nesposobnost, pohlepu i pljačku, i odvrate narod od razmišljanja o svom jadu i bedi u koji su ga doveli.

zox

20.11.2016. 23:01

Uzasan propust. Karter 1971. god. nije predsednik SAD-a...to je postao 20.01.77. Sramota od informacije.

Seviljski Berberin

21.11.2016. 13:22

@MILAN - Verovatno čekaš "restituciju"!? Tako mišljenje o Titu imaju samo oni što su se na suvo brijali ili trčali "Blajburški maraton"!

ranko75

21.11.2016. 18:40

@MILAN - Apsolutno se ne slazem sa tobom! Zlocincu ne dolaze na sahranu onakvi ljudi. Kada podjete da pisete ovakve bljuvotine o Titu, isto je kao da vas gledam kako pokusavate da stignete peske na mesec skakanjem uvis.Jedina ozbiljna zamerka Titu je sto je urusio drzavnost Srbije i u raspadu SFRJ smo najgore prosli. Medjutim u tome nije samo on kriv,nego u velikoj meri i nasi srpski politicari kojima je jedina briga bila da misle o Srbiji,dok je Titu bila vazna svaka republika samo sa stanoviste celine.

Dragan

04.12.2016. 23:35

@MILAN - Cinjenica je da su nakon Titove smrti ne samo Srpski,nego svi nacionalni lideri u bivsim republikama vodili brigu samo o svojim interesima.Kako da Srbi vode brigu o npr. Hrvatima a oni se stavili na stranu albanskih iredentista koji su silovali i ubijali srpske civile?

MarkoBgd

21.11.2016. 00:13

Šarl de Gol se u par navrata sastajao sa Josipm ali se nikad nije rukovao sa tim. Nakon Drugog rata i nekih brljotina komunističkih vlasti Jugoslavije. čuveni francuski genral i narodni vođa ( inače srbofil) se zarekao "Tom banditu nikada neću pružiti ruku!" i obećanje je održao

Zato što je podržavao

21.11.2016. 08:35

@MarkoBgd - pravednu borbu za osobođenje Alžira i drugih francuskih kolonija...

Naš francuz

21.11.2016. 13:18

@MarkoBgd - Pošto si tako detaljno upoznat sa De Golovim rečima i postupcima, navedi nam tačno kada su se desili tih "par navrata" susreti Tita sa njim i "obećanje", kao i izvor tvojih tvrdnji.!? Verovatno si stajao De Golu izaleđa, pa ti neće biti problem da to dokumentuješ. Inače, De Gol je imao veoma jake motive da mrzi Tita, jer mu je Tito, preko nesvrstanih i direktnom pomoći Alžiru i ostalim kolonijama, pomrsio račune i isterao francuze iz kolonija. Po svemu sudeći, i ti si naš "francuz"!

ranko75

21.11.2016. 08:52

Tito se je ponasao dostojanstveno,nikada nije rekao da SAD,zapad,SSSR,pa cak i nesvrstani nemaju alternativu,on je spreman uvek da nadje alternativu ako treba a ne da se preda,kao danasnji.Znaci on toliku pomoc dobi,a ne ljubi ih na jedno mesto kao danasnji,koji ljube dzabe.Nas bombardovalo NATO, a nasi potpisali sraman sporazum sa NATO,Tito to nikada ne bi uradio,niti bi dozvolio parade pedera.Imajuci ovakve nesposobne politicare neumesno je traziti mane Titu koji je bio 100 puta sposobniji.

Деки

21.11.2016. 13:52

Све док се не објаве потпуне и јасне чињенице,Срби ће бити дубоко подељени и међусобно завађени.Свако ко је иоле паметан,не би требало да гаји илузије о врхунским способностима поменутог аустроугарског каплара,јер то што је он тада радио,то данас сигурно не би могао.Хитлер му је дошао као кец на десет,приликом отимања власти,Стаљин као џокер у придобијању америчке наклоности.Изазивао је Немачке одмазде на тлу Србије,да би се потом лажно приказао као ослободилац!

Legionarsko nasleđe

22.11.2016. 18:13

@Деки - Pokušaj da uporediš dostupne "činjenice" o sposobnosti "austrougarskog kaplara" sa "činjenicama" o sposobnosti francuskog legionara! Kako to da francuskom legionaru, i njegovom nasledniku, ništa i niko nije "došao kao kec na deset"!? Francuskom legionaru, kao i svim srpskim vladarima pre njega, jedino je sam narod "došao kao kec na deset" pa su ga dobro osedlali i osamarili. Zbog tih vladara i danas na Malti Srbe smatraju tuberkuloznim, i jedino Srbi mogu dobiti posao kada donesu snimak pluća!

vegas

21.11.2016. 14:20

FNRJ/SFRJ je bila veštačka država na silu spojenih nespojivih naroda i onih između kojih je uvek bilo zle krvi, komunistička monarhija koja je postojala i opstajala samo zbog jednog čoveka i jedne ideologije laži i prevare koja je samo kratko mogla da traje. Ta država je trebalo da se zove TITOSLAVIJA ili jednostavnije TITANIK. Titova smrt je za SFRJ bila ono što je bio Titanikov udarac u ledeni breg - početak raspada našeg broda (države), loma i potonuća, sa dosta žrtava.

Bugi

21.11.2016. 19:26

@vegas - Vegas,da te pitam nesto.Jesi li ti pao na Mars ili si pao sa njega.Toliko mrzhje u par recenica nisam odavno procitao.Da mi je znati u kom selu si pohadjao vecernju skolu.

Kursadžija kandidat

22.11.2016. 18:00

@vegas - Nije "vegas" išao u pravu "večernju školu", nego se doškolovao na literaturi, predavanjima i kursevima koje su organizovali "Blajburški maratonci". Sa ovakvim komentarima, ovaj "kursadžija" verovatno nastoji da se kandiduje za "Krunski savet", a pri tome zaboravlja je upravo kralj napravio tu "veštačku državu". Međutim, nije isključeno da i neće postati "krunoslav", jer i oni koji žestoko napadaju stvaranje Jugoslavije, sede u "Krunskom savetu" onoga čiji je predak stvorio tu "veštačku državu"!

Srpski Kon Tiki

22.11.2016. 21:42

@vegas - @vegas.To što je nešto "veštačko" ne mora da znači da nije dobro! Šta kažeš, recimo, za veštačku oplodnju, veštačko osemenjavanje, vešđtačko đubrivo, hibridizaciju, veštačku vilicu, naočare, pejsmekere...!? I "veštačke" države mogu biti uspešne(USA, GB, EU...). I SFRJ je bila veoma uspešna, obezbedila 50 god.mira i napredka, narod nikada u istoriji nije imao.Na tom "Titaniku" narod je bio u 1,klasi! Do tada, posebno srpski narod bio je davljenik ili na "Kon Tikiju" kao i sada.

ranko75

21.11.2016. 18:56

Novinaru nemoj izmisljati i pisati o Karteru kao predsedniku koji to nije bio 1971.Kako te nije sramota da izmisljas?To je uvreda za citaoce i sramota za ove novine.Ti ces da nadjes Titu blamiranje,koji nisi sposoban ni da izmislis dogadjaj da lici na istinu.Bolje pisi kako se nasi blamiraju potpisujuci sramni sporazum sa NATO,provodeci parade pedera,i dajuci im za to pare iz budzeta dok penzioneri ne dobijaju penzije.Pisi kako se blamira onaj koji kaze da EU nema alternative i ne da referendum.