Завршена друга фаза археолошког истраживања Рамске тврђаве

Бета

12. 11. 2016. у 18:42

Регионални завод за заштиту споменика културе Смедерево завршио је теренске радове друге фазе археолошких истраживања Рамске тврђаве

Завршена друга фаза археолошког истраживања Рамске тврђаве

Фото Д.Новковић

Регионални завод за заштиту споменика културе Смедерево завршио је теренске радове друге фазе археолошких истраживања Рамске тврђаве, локалитета из 15. века.

"Ископавања су била концентрисана на западну зону унутрашњег простора тврђаве и донела су низ нових података о стратиграфији локалитета, архитектонским елементима бедема, кула и објеката у тврђави", рекао је за агенцију Бета директор Завода за заштиту споменика културе Дејан Радовановић.

Радовановић је додао да је на том релативно малом локалитету нађена знатна количина грнчарије, металних предмета, камених кугли, делова стаклених посуда и других археолошких налаза.

Истраживања су обављена на површини од 180 метара квадратних.

Министарство културе и информисања Србије за археолошко истраживање у другој фази Рамске тврђаве одобрило је милион динара.

Тврђава Рам смештена је на обали Дунава, између Костолца и Великог Градишта. Подигнута је 1483. године по налогу султана Бајазита 2. као важно упориште турске одбрамбене линије према Угарској.

Рам има пет кула и једно је од најстаријих утврђења у Србији опремлјених за дејства одбрамбеном артилјеријом, о чему сведочи више посебно грађених топовских отвора.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Pufta

12.11.2016. 23:46

Bravo! Lepo je cuti da se u najoj zemlji uradi bar po nesto za sacuvanje bastine. Hvala!!!!