Жичара вредна 9,5 милиона евра труне у шипражју!

Е. В. Н.

22. 10. 2016. у 18:29

Жичара вредна 9,5 милиона евра труне у шипражју!

Конструкција чека папире и монтажу

Делови за златиборску гондолу брже-боље купљени, а већ годину и по стоје на ливади, зарасли у багрење. Опрема стигла иако нису били обезбеђени ни пројекат ни грађевинска дозвола

НАЈВЕЋИ део опреме за будућу гондолу вредан девет и по милиона евра стигао је на Златибор још пре годину и по, али питање је када ће она бити монтирана. И новац за њену изградњу је обезбеђен из кредита, а имовинско-правни односи још нису решени. Општински одбор Српске напредне странке изражава сумњу да је председник општине Милан Стаматовића овај пројекат започео траљаво и да је у реализацију кренуо обрнутим редоследом. Почео је, како каже Александар Јеремић, председник општинског одбора СНС, да гради кућу од крова. Без решених имовинско-правних односа, без главног пројекта и без дозволе, али је журио да наручи и плати опрему.

- Опрема је остављена на три локације где буквално труне, где је зарасла у коров и багрење, уместо да је ускладиштена како налажу прописи - прича Александар Јеремић. - Кабине нису допремљене, али стубови, клизачи и још нешто од опреме јесте.

Општински одбор СНС послао је, у октобру 2014. године, допис Управи за јавни дуг, Државној ревизорској институцији и Министарству финансија у којем их упозорава на то да општина Чајетина улази у кредитно задужење код Комерцијалне банке и Банке Интеза на десет година и купује опрему само на основу идејног решења, а да пре тога није решила проблем с власништвом на земљишту којим би гондола требало да прође. Уз то, није припремила главни пројекат ни грађевинску дозволу. Нико од надлежних се, међутим, није заинтересовао за озбиљан проблем у најави.

Напредњаци напомињу и да је ДРИ још децембра 2013. године у свом извештају написала да поступак јавне набавке опреме није спроведен у складу са законом и да је на основу тог извештаја поднела кривичне и прекршајне пријаве против председника општине и одговорних особа.

Уговор је претрпео неколико измена, јер у првој верзији није ни помињан Програм Уједињених нација за развој (УНДП), као посредник у плаћању опреме фирми "Помагалски". Први пут се јавља у Анексу 2 од 11. децембра 2013. године.

- Такође је чудно да у моменту потписивања уговора са извођачем радова општина има само идејно решење, док не постоје ни главни пројекат гондоле ни дозвола за њену изградњу - наводи Јеремић. - Зато није јасно ни на основу чега су са фирмом "Јединство" потписали уговор о изградњи.

Александар Јеремић и Милан Стаматовић

Председник општине Чајетина Милан Стаматовић каже да би радови на изградњи гондоле требало да почну одмах по добијању грађевинске дозволе, а он очекује да ће се то десити почетком новембра. На оптужбе одговара речима да су све активности реализоване у складу са законом и истиче да општина већ осам година ради на реализацији пројекта изградње гондоле, што је, како каже, и дефинисано стратешким документима и планским актима.

- Ради што квалитетнијег поступка изградње ове инсталације, расписали смо набавку за техничку документацију, пројекте и опрему. Одређена је траса која углавном обухвата парцеле у државном власништву - каже Стаматовић. - Водили смо се идејом јавног интереса. Сматрали смо да ће решавање имовинских односа на државној имовини на којој нема објеката бити брзо завршено, па смо ове поступке водили паралелно, кроз усвајање планова. Испоставило се да смо, у ствари, кроз активности решавања имовинских односа на траси гондоле "закачили" велики проблем поклањања државних парцела приватнику. Тако да сад бива јасније због чега овај пројекат смета многима. Ми смо гондолом спречили да народна имовина нестане у рукама тајкуна.


ТРАСА

ШТО се тиче фирме "Јединство", која је изабрана за извођача радова, а за коју напредњаци тврде да је посао добила пре него што је утврђена траса будуће жичаре, Стаматовић одговара:

- Траса гондоле јасно је дефинисана планским документима општине Чајетина, посебно Планом детаљне регулације за изградњу гондоле. Тачна позиција стубова је дефинисана ГПС координатама и на терену. Све те податке, са тачним димензијама стубова, позицијама, нагибом, потенцијални извођачи радова имали су пред собом када су конкурисали на огласу за доделу посла. Једина кочница су државни органи који не обављају свој посао адекватно.

ДЕЛОВИМА НЕ СМЕТА КИША

ОПРЕМА је ускладиштена на три локације, у Бранешком пољу у складишту, ограђеном простору испред хале, на локацији на Златибору, уз трасу, као и на паркингу у подножју Торника где је 24 сата под видео-надзором и чуварском службом - објашњава Стаматовић. - На сваком пакету који стигне из Француске пише где се може складиштити. Комапнија "Помагалски", која је дала и гаранцију за опрему, није имала никаквих примедаба на поступак складиштења. Простор одржавају чувари и јавна предузећа општине. Чињеница је да ће сва та опрема, склопљена и монтирана, бити део инсталације која је подложна атмосферским утицајима, и као таква је и дизајнирана.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

Zoran

28.10.2016. 09:34

@kurjak - Kurjače, trune jer zarasta u travu i korov. Ne visi niti se kreće žicom, gde joj je i mesto. Prolazim tuda često i video sam koroziju na pojedinim elementima. Idi pa pogledaj pa sedi da se provozaš kad je naprave a te elemente prefarbaju i zamaskiraju.

Djilkos

22.10.2016. 20:06

Leva ruka nema pojma sta desna radi, kao i mnogo toga u Srbiji.Cudno je da skupljaci otpadnog metala nisu dosada to prodali otpadima.Ali sada kad procitaju ovaj clanak, rasprodaja pocinje.