Откопали невидљиву Немањину чесму

М. Н.

22. 10. 2016. у 12:28

Небрига о важним траговима прошлости у близини градилишта Храма Светог Саве у селу Дежева

Откопали невидљиву Немањину чесму

Обновљена тридесетих година прошлог века, па "нестала"

У СЕЛУ Дежева, у близини градилишта Храма Светог Саве, група омладинаца, која је недавно од корова чистила постојбину Србије, пронашла је у шибљу скоро потпуно потонулу у земљу - чесму Стефана Немање.

На чесми, највероватније саграђеној у Немањино доба, налази и спомен-плоча на којој пише да су је мештани подголијских села откопали и обновили тридесетих година прошлог века. Међутим, небригом оних који би требало да воде рачуна о српској прошлости и историји, чесма је поново деценијама била "невидљива" и тек ових дана је поново "изашла на површину".

У запостављеној Дежевској долини, где је Стефан Немања стварао прву српску државу, где је рођен Свети Сава и где је сваки камен историја, под земљом лежи још на стотине оваквих трагова славне прошлости које нико не тражи, нити откопава. Неки се случајно појаве само када сељаци тракторима ору њиве или овако када се организује нека добровољна акција чишћења.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (10)

Radomir Istoricar

22.10.2016. 16:13

"Nemanjina cesma" je jos jedna relikvija koja je ostala iz vremena kada je Balkan bio svojen od tatarskih Bugara. Oni su Balkan drzali od 6 veka do 15 veka kada je Balkan osvojen od Turaka. U to doba nije postojala drzava Srbija, ni Keltski Srbi. Keltska Srbija je nastala 1878 godine na Berlinskom Kongresu.

kiza

22.10.2016. 22:46

@Radomir Istoricar - Nedavno je na ukciji otkupljen zlatni pečat (dokaz državotvornost Srbije na ovim prostorima), nalazi se u Etnološkom muzeju i to je jedan od dokaza koji pobija vaše tvrdnje!!!

DejanSrbin

22.10.2016. 23:23

@Radomir Istoricar - A kako onda Kosovski boj u 14 veku.Jel su Bugari u njemu ucestvovali i dal je Car Lazar Bugarin....pojasni nam,ja ne znam.

Стефан Зоран

23.10.2016. 00:08

@Radomir Istoricar - Пусти Косовски бој, питај га за Маричку битку У данашњој Бугарској! Да л' су се бар тамо Бугари придружили огромној војној сили српских владара браће Мрњавчевића? Или су обавестили Турке да српска војска безбрижно спава, без страже, па је управо тај крвави покољ (у коме су погинула и оба владара цара Уроша) представљао почетак пропасти Српског Царства, а не војна победа на Косовом пољу?

Јабре

23.10.2016. 20:07

@Radomir Istoricar - Јесте Немци су 1878 узели од Енглеза Ирце и Шкоте, научили их Српски и населили на Балкан како би направили Келтску Србију.

Anti Antifa

22.10.2016. 17:16

@Radomir Istoricar je suv primer gluposti interneta gde ljudi bez imalo skole,strucnosti i mozga daju sebi pravo da komentarisu o necemu.

Марко Краљевић Црне Браде

23.10.2016. 04:06

Радомире па да ми нисмо с неба пали ? Мука ми је свих вас зналаца и пљувача на Српство!Идите бре у своје Кроације , Бугарске , Албаније , Македоније, оставите Земље Српске!

Издислав

24.10.2016. 20:23

Србска посла. Класичан Срба се "бави" историјом и прошлошћу, а садашњост пуста, празна, прљава, запуштена... Ни на памет му не пада да има мало тога заједничког са онима чијим делима се хвали.