ВЕОМА смо заинтересовани да помогнемо да се православна црква Светог Саве, која је изгорела за Васкрс у Њујорку, подигне из пепела и постане симбол развоја хришћанства у Америци. Ускоро ћемо ступити у контакт са владиком источноамеричким Иринејом из Њујорка и договорити се како да, као заштитници хришћанства, заједно подигнемо нови храм на Менхетну.

Овако, ексклузивно за "Новости", говори Дејл Старкс, генерални секретар Међународног реда витезова темплара са седиштем у САД.

Старкс, који се у Београду обрео после Софије, где је присуствовао Годишњој конференцији светских витезова темплара, каже да је њихова активност на заштити хришћанске баштине у свету део пројекта који води Међународни ред витезова темплара. У питању је не само заштита православног храма у Њујорку, већ и српске баштине на Косову и Метохији.

- Снимићемо у 3Д све манастире и цркве у покрајини и презентовати Уједињеним нацијама реалну слику о рушењу и скрнављењу хришћанске културе на Косову и Метохији. Наш циљ је да спасемо светиње Српске православне цркве од даљег уништавања - каже Старкс.

Међународни ред витезова темплара (ОСМХТ), који окупља заштитнике хришћанства из четрдесетак земаља света, има своје почасно место у УН и НАТО. Прошле године су заједно са српским темпларима, односно члановима Врховног војног реда Јерусалимског храма из Београда, поднели Уједињеним нацијама и Унеску посебну Декларацију о потреби заштите хришћанске културе на Косову и Метохији.

Дејл Старкс

Србија и њен ред ОСМХТ су иначе прва организација витезова темплара у православном свету. Темплари из Србије су данас, указује наш саговорник, градитељи хришћанског моста између Запада и Истока. Имају велики утицај на развој нашег реда у Русији, Бугарској, Румунији, Грчкој, Македонији, Црној Гори, Републици Српској и на Косову и Метохији.

Старкс најављује да ће Београд у октобру 2018. бити центар свих темплара света.

- У оквиру прославе 900 година од оснивања Реда витезова темплара, у Београду ће бити одржана Годишња конференција ОСМХТ. Том приликом ћемо промовисати монографију "Девет векова темплара", у којој ће бити објављена 33 стучна рада о нашем реду. Једно поглавље биће посвећено и темпларима у Србији - каже други темплар света.

Велики секретар Међународног реда витезова темплара је бивши државни тужилац чикашког округа, а данас адвокат. Члан је ОСМХТ већ шест година. О Реду витезова темплара говори као о великој хуманитарној организацији, чији је задатак да штити, развија и унапређује хришћанство у свету. Тврди и да су темплари допринели недавним сусретима папе Фрање са руским патријархом Кирилом, али и са лутеранским владиком Јанакијем. Наговештава и папине сусрете са свим патријарсима православних цркава и осталих хришћанских верских заједница, "како би се у свету учврстио мир међу хришћанима".

СУМЊЕ У ИСТРАГУ

САБОРНА црква у Њујорку готово до темеља изгорела је првог маја ове године, после васкршње литургије. Иако је у домаћим и америчким медијима било различитих виђења узрока пожара, званична верзија каже да су паљевину изазвале неугашене свеће, паљене током дана у храму. Дозу сумње у овај закључак изнео је патријарх Иринеј, али и Стејт дипартмент, који је затражио документацију о истрази. Упркос сумњама да иза несреће стоји албанска мафија, хрватски лоби, као и њујоршки кругови мафије који су бацили око на локацију, ови наводи до данас нису потврђени.

На Годишњој конференцији светских витезова темплара у Софији било је више од 500 учесника

ПОМОЋ

ДА бисмо реализовали пројекат на Косову и Метохији, ОСМХТ и Светско археолошко друштво из Енглеске обратиће се за дозволу и помоћ Влади Србије и Патријаршији СПЦ у Београду - наговештава Старкс.