Степеницама право у Савине испоснице

Драгољуб ГАГРИЧИЋ

02. 09. 2016. у 16:00

При крају изградња пешачке стазе до култног места у кањону реке Милешевке, природног резервата. Хиљаду кубика камена и 52 тоне цемента пренели изнад амбиса

Степеницама право у Савине испоснице

Мајстори постављају последње метре камених плоча на видиковцу изнад Милешевке

УМЕСТО стрмом стазом, уклесаном у литице руком и стрпљењем монаха, до пећинских испосница и Савине воде испод тврђаве Милешевац, у кањону Милешевке - посетиоци ће од 1. октобра стизати каменим степеништем.

Застаје дах над амбисом. Доле кривуда Милешевка, горе стене и небо. Тишину ремете само ударци чекића и писак шпица на камену којим се поплочава пешачка стаза до култног места у коме је тиховао Растко Немањић, потоњи Свети Сава, а монаси оближње Милешеве преписивали књиге.

- У потпорне зидове, 200 метара стазе, два видиковца и галерију испод испосница, уградили смо хиљаду кубика камена, извађеног у мајдану на другој страни кањона, као и 52 тоне цемента - каже Зухдија Капиџић, мајстор за камен из Хисарџика. - Материјал је допреман дампером, па педесетак метара ручним колицима до почетка градилишта, а онда све у корпама и кантицама на сајлама.

Због неприступачног терена на стенама дневно је могло да ради и мимоилази се само по осам или десет радника. Клесари су већ окончали посао, а ужичком "Јединству" предстоји монтажа ограда, како би се стаза за ходочаснике, у коју је Министарство туризма уложило 12 милиона динара, отворила почетком октобра. Тако ће бити доступна и Савина вода у једној од четири испоснице, за коју многи тврде да је лековита за слабовиде.

- Посебно се водило рачуна о безбедности посетилаца, јер су изнад трасе стазе стене готово вериткалне. Уска стаза, са ланцима у стенама, проширена је на 70 до 140 центиметара - подсећа архитекта пријепољског Завода за пројектовање Алија Иглица. - Највећи део конструкције заштитне ограде, видиковаца и наткривених галерија је од дрвета, део ће бити поплочан дрвеним талпама и све се уклапа у амбијенталну целину и ничим неће реметити ово култно место и околину кањона Милешевке, природног резервата.

Уређење стазе и пећинских испосница почело је поводом осамстогодишњице манастира Милешеве (2019. године). Спреман је и пројекат санације макадамског пута од џамије у Хисарџику до пешачке стазе, као и каменог степеништа до зидина тврђаве.


УРЕЂЕЊЕ ТВРЂАВЕ МИЛЕШЕВАЦ

ПОСЛЕ вишедеценијског немара и заборава, власт у Пријепољу и стручњаци републичког Завода за заштиту споменика културе почели су припреме за рестаураторско-конзерваторске радове на остацима тврђаве и средњовековног града Милешевца, чувара караванског пута Дубровник - Оријент и немањићке задужбине Милешеве.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације