УПОЗНАЛИ су се у једном париском дворишту и одмах заљубили. На први поглед. Узели су се, а сада планирају и црквено венчање.

Бојан Денић (30), по струци електромеханичар, родом из шумадијске општине Лапово и Ан Нгујен (22), студенкиња информатике из Вијетнама, који већ дуже живе у Паризу, своју љубав су пред Божић крунисали венчањем у Француској, а невесте је, ових дана, крштењем у Србији прихватила православну веру.

Двоје младих и лепих са два континента упознали су се пре пет година, баш у предвечерје, када су се прва светла палила над Паризом. Све се догодило у дворишту једне стамбене зграде. Бојан је пошао да види друга, Ан другарицу. Друг и другарица су се већ познавали, а Бојан и Ан су се тек срели. Тврде да су се одмах заволели и обоје верују да је то била њихова неизбежна судбина.

Сутра увече цело друштво изашло је у паб.

- Бојан је већ тада био заљубљен у мене, није престајао да ме гледа - каже Ан.

- А ја сам наредног јутра добио поруку у којој ми Ан захваљује што сам је из паба испратио кући - додаје Бојан.

И, љубав је полако чинила своје.

- Првих неколико месеци смо мало разговарали, јер Бојан није знао довољно француски, па сам ја брзо учила српски да бисмо се лакше разумели - објашњава Ан зашто данас веома добро говори наш језик.

ВОЛИ ОБИЧАЈЕ - АН је свестрана, пише песме, слика природу, воли животиње, а обожава српске обичаје. Ове године је насликала најлепша ускршња јаја - хвали је Бојан.

Одмах после грађанског венчања у париској општини Курбовуа, почели су да планирају долазак у Србију, јер је Ан желела да се православно крсти.

- Увек сам мислила како је лепо кад неко верује у нешто - каже Ан. - Ја сам веровала да ћу имати породицу, да ће моја деца бити крштена, да ћу се ја крстити и због тога ћемо Бојан и ја бити сједињени у једној вери.

Гости из Француске у Лапово су допутовали почетком августа. Дошла је и младина мајка - Тхи Тху - и братић, Артур. Одушевљени су како су их дочекали Бојанови родитељи - отац Живота и мајка Милица, бројна фамилија и пријатељи.

Ан је крштена у месној цркви Света мати Параскева. Кума је била Гордана Врховац, а свештеник Миленко Стакић. Ан је добила православно крсно име Анастасија, а прихватила је и Бојаново презиме Денић. Наредни корак биће и црквено венчање.

- Планирамо да се венчамо у српској цркви, и то што пре. То ће бити још један срећан догађај за обоје - казе Бојан.

Бојан и Ан готово једногласно поручују: "Ако верујеш у Христа, не може ти нико ништа." Зато они свим срцем воле православну цркву и дарују њене храмове. Финансијски су помогли израду металних звона и осликавање фресака у храму Свете мати Параскеве у Лапову.

Бојан и Ан испред Цркве Свете мати Параскеве

ПРАВИ ВЕРНИК

- КАДА ме је Бојан повео у правослвану цркву у Паризу, уверила сам се да је добар човек и прави верник, а такав не може да чини лоша дела - каже Ан.